Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 2 фев. 2020, 18:27 ч.

Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 25

  • 11 939
  • 532
  •   8
Отговори
# 45
  • Пловдив
  • Мнения: 274
Рapa6ka, това, което пише за изследването на щитовидната ти жлеза, според мен означава, че имаш възли, което не е задължително да е Хашимото. Казвам го, защото през 2012 година ми откриха възел 5 мм., ТСХ ми бе в норма 1.8, а антителата в небесата. Премахнах възела и антителата ми влезнаха в норма. Докторът, който ме оперира, ми каза, че нямам Хашимото и жлезата е ок. Още на ехография трябва да се вижда, че жлезата ти е възпалена, не че имаш възли, а че е възпалена. Аз сега пия еутирокс, просто защото част от жлезата ми липсва, а работим за бебе и трябва ТСХ да ми е под 2. Иначе и без хапче ми е в норма, но примерно стига 3 - 3.5 ТСХ. В този ред на мисли, не бързай с хапчетата, просто си намери добър ендокринолог.
Темата някак е претърпяла приятни за мен обрати - оказва се, че има прегрешаващи, ядящи плодове, овесени ядки и кой знае още какво и въпреки това отслабващи Simple Smile Момичета, чела съм почти всичко от първа страница и четейки го, започвам да мисля, че макар и вие да сте чели, някак изборно сте запомнили нещата. Да, има статия за плодовете, в която обаче пише, че те са полезни и качват БАВНО кръвната захар, има статия за гликемичния индекс и гликемичния товар, което от своя страна говори, че е хубаво не само да гледаме коя храна колко въглехидрати има, но и какъв й е гликемичния индекс и товар. Не ме разбирайте погрешно, просто аз нямам нужда от сваляне на много килограми, при мен въпросът стои до някакви си 3 кг. и моята концепция е нормално да е по-различна от тази на някои от вас и режимът ми да е по-облекчен. А тя е, че мога да хапвам и плод, чиято захар да изгарям след това със спорт, че мога веднъж или два пъти в седмицата да хапвам умерено бобови, като например грах и леща. Приемете, че има и други като мен и вместо всеки път да се сърдите, че някой задал "глупав" въпрос, просто можете да кажете съображенията си, без излишни емоционални излияния.
Сега, ако някой иска да отговори, ще се радвам: допустим ли е по вашия режим ябълковия или винения оцет за овкусяване на салати и защо да не ядем често чия? Някой беше писал, че не е добре да я ядем често. Ясно е, че е хубаво, ако я приемаме, да е в умерено количество, но защо не често?

# 46
  • Мнения: 15 564
Скрит текст:
Рapa6ka, това, което пише за изследването на щитовидната ти жлеза, според мен означава, че имаш възли, което не е задължително да е Хашимото. Казвам го, защото през 2012 година ми откриха възел 5 мм., ТСХ ми бе в норма 1.8, а антителата в небесата. Премахнах възела и антителата ми влезнаха в норма. Докторът, който ме оперира, ми каза, че нямам Хашимото и жлезата е ок. Още на ехография трябва да се вижда, че жлезата ти е възпалена, не че имаш възли, а че е възпалена. Аз сега пия еутирокс, просто защото част от жлезата ми липсва, а работим за бебе и трябва ТСХ да ми е под 2. Иначе и без хапче ми е в норма, но примерно стига 3 - 3.5 ТСХ. В този ред на мисли, не бързай с хапчетата, просто си намери добър ендокринолог.
Темата някак е претърпяла приятни за мен обрати -
оказва се, че има прегрешаващи, ядящи плодове,
Скрит текст:
овесени ядки и кой знае още какво и въпреки това отслабващи Simple Smile Момичета, чела съм почти всичко от първа страница и четейки го, започвам да мисля, че макар и вие да сте чели, някак изборно сте запомнили нещата. Да, има статия за плодовете, в която обаче пише, че те са полезни и качват БАВНО кръвната захар, има статия за гликемичния индекс и гликемичния товар, което от своя страна говори, че е хубаво не само да гледаме коя храна колко въглехидрати има, но и какъв й е гликемичния индекс и товар. Не ме разбирайте погрешно, просто аз нямам нужда от сваляне на много килограми, при мен въпросът стои до някакви си 3 кг. и моята концепция е нормално да е по-различна от тази на някои от вас и режимът ми да е по-облекчен. А тя е, че мога да хапвам и плод, чиято захар да изгарям след това със спорт, че мога веднъж или два пъти в седмицата да хапвам умерено бобови, като например грах и леща. Приемете, че има и други като мен и вместо всеки път да се сърдите, че някой задал "глупав" въпрос, просто можете да кажете съображенията си, без излишни емоционални излияния.
Сега, ако някой иска да отговори, ще се радвам:
допустим ли е по вашия режим ябълковия или винения оцет за овкусяване на салати и защо да не ядем често чия?
Скрит текст:
Някой беше писал, че не е добре да я ядем често. Ясно е, че е хубаво, ако я приемаме, да е в умерено количество, но защо не често?
Идея нямам къде и колко си чела, но явно никак не е много, или на точното място, щом пишеш горното....
Тук пишем Предимно за ВМ НВХ, а в това хранене плодовете НЕ са забранени.Само ограничени.
ВМ НВХ  НЕ е КЕТО, НЕ е и АУ.
ВМ  не означава ежедневно и по цял ден човек да яде мас, сланина, пръжки и лой.
НВ не означава БЕЗ никакви ВХ/плодове/зеленчуци....
Сори за резкия тон, но вече имам чувството, че комуникирам с 5 годишни, на които трябва всеки ден, наново, да им се обяснява.
Ако наистина всеки нов си направи труда поне на 50 % да понаучи какво точно е ВМ НВХ, поне няколко теми щяхме да си спестим.

# 47
  • Габрово
  • Мнения: 2 840
Да, разбрах те. Тоест стопената мазнина не изчезва, а става на мускул и визията се променя.
Ама според мен за мускули  трябва да се работи като се свалят доста килограми.
Примерно 40 кила да се превръщат в мускули, не е удачно.
Не се случват така нещата, то ако можеше да се превръщат едно в друго... Просто едното намалява а другото се нараства от нас зависи кое кое ще е.

# 48
  • Мнения: 876
elsefi, ами и те незнаят на какво са. ВМНВ не било Кето. Всеки си го интерпретира, както му харесва, защото иначе не се издържа.
Вече ми стана смешно. Тук не можем да виреем. Чувствам се като учителката в критическата- деца съблечете се, деца облечете се.

# 49
  • Пловдив
  • Мнения: 274
Ще се радвам много, ако някой ветеран в темата ми отговори за оцета и за чията, наистина Simple Smile Такъв, който наистина е тук, за да помага на начинаещите в проблема ИР.

V V, ясно е, че тъй като НВ и ВМ режим очевидно работи при хора с наднормено тегло и е нормално това да е основната тема. Сега, прилики, разлики с КЕТО, не ми се задълбочава, така или иначе и при двата режима, а и при този на Атанас Узунов, за моя случай има доста крайности. Приемам някои неща, други не, резултатите тепърва ще си ги видя, истината е, че за три седмици свалих 3 килограма, които бях качила заради инвитро процедура, при това не спортувам ежедневно, само уикендите ходя по планините. Когато съм в планината задържам или малко качвам килограмите - първо защото задържам вода (тогава не пия много) и второ, защото мускулите ми натежават от натоварването, но два дни след това отново съм ок. Има хора в темата, които са добронамерени и такива не до там. За мен недобронамерените не съществуват. Съжалявам, че Невена не се включва в темата вече, много добро впечатление ми направи и чета темите назад само заради нейните коментари.

Последна редакция: пн, 03 фев 2020, 12:52 от elsefi

# 50
  • Мнения: 12 379
Ами V V,  кетото е ВМНВХ, но ВМНВХ не е задължително кето.  Не знам какво точно не ви е ясно в разграничаването на режимите.

# 51
  • Пловдив
  • Мнения: 274
V V, лично аз на твое място бих добавила в сутрешното си смути и зеленолистни - спанак, коприва.

# 52
  • Мнения: 5 998
Ами V V,  кетото е ВМНВХ, но ВМНВХ не е задължително кето.
Именно.
Плодове (един или друг вид), някои въглехидрати, чия и др. всеки преценява как му се отразяват, в какво количество да ги яде/ограничава. Т . е. не всяка храна която не е белтъчина /мазнина/салата е нужно да се възприема като "прегрешение".
Ябълков оцет не е забранен, всъщност, никакъв оцет не е изключен от менюто. Чията също. Аз не я ям често просто понеже не ми идва отвътре. И дори и да се яде всеки ден, вероятно е по-важно в какво количество, отколкото колко често. Но ако АЗ ще ям семена/някои вгх/ плод определено предпочитам да има разнообразие.
Пак по повод ябълковия оцет- писала съм неведнъж за него и който иска може да прочете с подробности- д-р  Фънг препоръчва по 2 с. л. от оцета вечер преди лягане- за понижаване на  сутрешна КЗ.
И всъщност, вместо да се казва, че тук се говори избирателно, по-добре е да НЕ се четат избирателно старите теми, а да се обръща внимание на всички гледни точки Blush  Вероятно щом някой от ВВ хранене е минал на хранене с по-малко въглехидрати и повече мазнини си има причина. Междудругото, още в тема 1 на около десета страница има 2 видеоклипа които са доста интересни за гледане (за вредата от пшеницата и за това дали мазнините причиняват сърдечни проблеми).

# 53
  • Мнения: 4 810
Малееее, та те ако сланините се превръщат в мускули, аз ще ходя като Арнолд Шварценегер, като смъкна моите 90 кила Simple Smile

# 54
  • Пловдив
  • Мнения: 274
dolce miele, много ти благодаря за разясненията, чудесна си! Признавам, не съм гледала двата филма, но ще ги гледам, защото обичам такива филми, не ми е останало време и за тях. Но за пшеницата и без да го гледам съм съгласна, че е убиец, с едно НО. Аз не ям хляб от години, ама от много години. Виж, баничка домашна ако някой ми даде, няма да й устоя, по всяка вероятност, затова и на бабите ми от години съм им забранила да приготвят каквито и да е тестени ястия, даже едната, след поредния тиквеник, който ми предлагаше, ми се разсърди, защото й казах, че това е отрова. Същата преди две години й откриха диабет и вече не ми се сърди Simple Smile Много рядко, когато съм се захранвала след някой режим, съм приемала на няколко хранения препечена малка филия от лимец. В нас имаме такова брашно за кекса на приятеля ми, който много обича кекс и  поне вече го прави с лимец. Аз вече не го ям, заради кафявата захар, която слага вътре. Някъде в темите назад Невена пише, че дивата пшеница не е лоша и че кълновете от нея са много полезни и съм напълно съгласна с нея. Правила съм експеримент да ям сутрин една малка препечена филия от лимец и домат и това да ми е закуската и отслабвам. В умерени количества и в съчетание само с НВ зеленчуци за мен е ок, но ако някой без една малка може (или не му е сладък хляба от лимец), но с една малка не може, ами да, по-добре въобще да не яде хляб. Аз поне не се разяждам от една филийка и да започна да нагъвам тестени изделия. За мазнините, не отричам, че са полезни, но аз предпочитам да ям растителни, непреработени мазнини - това е мой избор. Дори и когато преди съм готвела всякакви ястия, мазнината съм я слагала накрая, след като махна ястието от котлона.

# 55
  • Мнения: 4 810
Да, Невена е писала, че кълновете са полезни. Кълнове и аз ям-само, че предимно от боб мунг и от слънчоглед, защото си ги правя най-лесно.

# 56
  • Мнения: 5 998
Елсефи, за мазнините също няма ограничение да са само животински- във ВМ НВХ те просто е нужно да са полезни мазнини, т. е. такива които не съдържат прекалено много омега 6.
Алина,  как правиш кълнове от боб мунг?

# 57
  • Мнения: 4 810
Елсефи, за мазнините също няма ограничение да са само животински- във ВМ НВХ те просто е нужно да са полезни мазнини, т. е. такива които не съдържат прекалено много омега 6.
Алина,  как правиш кълнове от боб мунг?
Надупквам една двулитрова бутилка, пластмасова с гвоздей. Слагам два пръста семена. И наливам вода. Тя си изтича през дупките. Тази операция я правя всяка сутрин, докато се образуват кълнове. За съжаление, ситни семенца, като люцерна и броколи-не стават, че изпадват от дупките. И ме мързи да правя ситни семенца. но тиквени семки, жито, мунг и слънчоглед-правя по тази изключително лесна процедура...

# 58
  • Мнения: 5 998
А може ли пояснение коя част на бутилката надупчваш, в изправено или легнало положение е бутилката (ако е от тези с тясно гърло, малко трудно ми се струва поставянето и ваденето после)? Thinking

# 59
  • Мнения: 12 379
Елсефи, за мазнините също няма ограничение да са само животински- във ВМ НВХ те просто е нужно да са полезни мазнини, т. е. такива които не съдържат прекалено много омега 6.
Не само очега 3 към 6 съотношението е от значение. Важно е и да не се окисляват лесно особено при нагряване или при по-дълго съхранение. Най-устойчиви са наситените, след това мононаситените и най-зле са полинасителите. Проблемът с растителните е, че те са нагрявани още при производството, особено рафинираните.

Общи условия

Активация на акаунт