Етажната собственост - такава, каквато си я направим 7

• 39 943
  • 810
  •   1
Отговори
# 585
Здравейте, не знам дали е правилната тема, но да попитам...някой оправил ли е по цивилизован път темата със слагането на обувки по стълбището? Домоуправителят не е отзивчив да помогне, съседите гледат лошо...какво се прави легално? Щото нелегално няколко семейства биха осъмнали само по пантофи, ама това ли е единственият изход?!

# 586
Аз пък имам следното питане тези, които са с професионален домоуправител и плащат по изипей- при нас таксата е на брой живущи в апартамент. То и сега някои се опитват  да се крият колко са (наематели студенти например), а какво следва като не минава човек по вратите да види колко живеят.Ще си превеждат сума като за един човек и това си е.....как му се хваща края?

Това е работа на профито. Не само да взема заплата. А и да върши работа. Вкл.да минава на проверки...да знае къде кой живее...да следи да се изпълняват решенията на ОС...и така.
В домовата книга да вписва своевременно новодошли обитатели. И така.

# 587
  • гр. Варна
Така, ходих заедно с единия наследник в офиса на проф. домоуправител.
1. Сумите се събират в брой(на адрес/апартамент). Некрологът си стои на вратата.
Двама от съседите са им казали, че собственика е починал.
2. При задължения, свикване на събрания и др, пускали SMS. Няма такъв.
(GSM-a на починалото лице до преди една седмица е бил активен. В тяхната система също не намериха следа от пускане на SMS на този номер)
3. Опитаха се да пробутат, че има такса необитаване. Изискахме протокол, където е гласувана такава такса.
Няма такава гласувана такса.
Съгласиха се, че не се дължат суми за поддръжка.

Иначе документацията им е пълна каша. За една година не са попълнили %ид.ч.
Собствениците не са им били предоставили тези данни, а не можели да ги принудят да им ги предоставят!?!
За две минути под наше настояване разпечатаха документацията относно % ид.ч. от кадастъра.
От 28 бр. самостоятелни обекти само на 5бр. не са отразени.
Е,  нали според чл.23, ал.1, т.10
Цитат
(нова - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) има право да получи информация от Агенцията по геодезия, картография и кадастър или от съответната община за площта на самостоятелния обект и складовите помещения, придадени към него
и т. 11
Цитат
(нова - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) определя идеалните части по реда на чл. 17, ал. 4 и 5 въз основа на представените данни от собствениците и/или информацията по т. 10;
е в тяхно правомощие?

# 588
Не им се работи. Вземат си заплата и до там.

# 589
Здравейте,

Попрочетох оттук-оттам старите теми, но си признавам, че няма нерви да ги чета всичките от край до край. Flushed

От съвсем скоро сме новодомци в новопостроена сграда. При първото ни събиране (не мога да кажа общо събрание), станахме домоуправители поради основно гледне на другите в земята и ръцете в джоба, но все пак някой трябва да поеме някаква отговорност. Няколко дни по-късно се събрахме отново, за да може да се избере форма на управление, такси, попълване на домова книга и т.н.
Проблемът за мен е, че никога не съм се занимавала с нещо такова, не съм се и интересувала. Прочетох ЗУЕС, но, като цяло, пълното му прилагането в кооперацията ще е малко сложно, защото май съседите не си падат баш по правилата.

Но, на въпроса ми относно домовата книга, която не съм убедена, че знам как да попълня...

Има собствениците, които освен апартамент притежават и гараж и склад. Тук всеки обект се описва отделно, но нужно ли е да е последователно? Тоест, примерно... - апартамент №3, след него гараж №10, след това склад №2? Или първо се описват апартаментите, след това са гаражите и накрая складовете?

Единият от съседите на последния етаж има и склад на последния етаж, но на един етап от строителството е решил да го вкара апартамента си. Тук склада трябва ли да се опише като отделен обект или може да се прибави към площта на апартамента като още една стая?

Възможно ли е регистрацията на ЕС в общината да се случи с полупопълнена домова книга, защото реално срокът ми изтича, а е трудно да се сдобия с информацията от съседите?

# 590
Няма нужда последователно да са попълнени обектите. Принас са разбъркани. Даваха книгата на всеки сам да си попълни за неговия ап.
По документите за собственост попълнете - препишете по-точно.
Каквото пише там като собственост и ид.части.

# 591
Още един въпрос ми изникна...
При собствениците на апартамент + гараж + склад - идеалните част са сбора на тези три неща?

# 592
Зависи част от сградата ли са гаражът и склада.
В док.за собственост гледай....там си пише всичко. Би трябвало.

Най-общо - гаражът също е самост.обект като апартамента. Значи и към гаража трябва да има ид.части. . Това ако гаражът е част обаче от сградата.

Склад - какъв е този склад?
Защото мазите и таваните също се водят склазови помещения КЪМ АПАРТАМЕНТА обаче. Неразделна негова част са.

Та за склада не ми е ясно какъв точно е за да отговоря.

Пак съветвам...чети нотар.актове !

# 593
Всички гаражи са част от сградата, просто няколко са подземни, другите са надземни, което би трябвало да значи, че в домовата книга трябва да се впишат и собствениците само на гаражи, които нямат апартаменти в сградата?

Склад като маза....
В документа даден ми от строителната фирма, където е описано кое къде се намира и какво е, пише - "склад към апартамент еди кой си", но има и два свободни склада, за които нищо не пише (предполагам не са продадени)...
Е, то да чета нотариалните актове, ама като не ги дават...

Объркана съм , тъй като другата седмица вече трябва да отида в общината да регистрирам ЕС, а нямам информацията и на половината обекти. Да не говорим, че не избрахме контрольор на управителя, а и предвид, че нямам % идеални част на всеки обект, не мога и да напиша протокола от ОС както е по образец.

# 594
Щом от строителната фирма са ти дали документацията, в площообразуването - някакъв вид таблица трябва да е, са посочени отделните обекти и принадлежащите им ид.ч. Складът е част от апартамент, не е отделен обект с ид.ч.

# 595
Описваш всикчи гаражи, без значение има ли човек апартамент в сградата или не. Има складове (ние сега строим), които са самостоятелни обекти (аз притежам два такива) и те са със собстени идеални части. При нас гаражите са подземни и такива на Кота 0. Подземните гаражи и самостоятелните складове в нашата сграда имат идеални части само от подземното ниво. Т.е. ид.ч. на тези обекти не се взимат предвид при поддръжката на надземната част на сградата и обратно. Ако на кота -2,75 има нужда от ремонт на нещо пари ще се събират от собствениците на складове и гаражи само там. Сумарно ид.ч. на тази кота са 100%. Вижте при вас как е!

Относно склада на човека от последния етаж, ако е правена променята по време на строежа, както пишете, ако са правили всичко по правилата строителят е трябвало да внесе корекция по чл. 154 до акт 15 . Там трябва да е отразено има ли отделен склад въобще, или е част от апартамента.

По-назад в темата съм писала как може да си намерите информация и за обектите и за процента идеални части на всеки един от тях в кадастралната карта. Щом сградата е нова, не би трябвало да липсва никаква информация. Т.е. всикчи самостоятелни обекти ще са описани. Ако няма самостоятелни складове с прилежащи към тях ид.ч. в сградата, те няма да са описани и в кадастралната карта и съответно няма да има нужда да ги описвате на отделна страница, а само като части на апартамента.

# 596
собствениците не са длъжни да си предоставят нотариалните актове

# 597
Ми да ги покажат само...на управител и заедно да попълнят книгата.
Притрябвал му на някой нот.акт на съседа....божеее.

# 598
Споделете как е определена при вас такса Фонд ремонт и обновление. При нас от години я събираме и е по 7 лв на апартамент на месец.Без значение голям или малък

# 599
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
по ЗУЕС, съгласно идеалните части.
най-малкия е на минимума, другите - пропорционално.

Цитат

Скрит текст:
ако приемем, че най-малкия апартамент е 30кв.м, средния е 60, а най-големия е 90 и всички имат еднакви по размер мазета, то фонд ремонт, при МРЗ 610лв, ще е:

6,10 за най-малкия, 12,20 за средния и  18,30 за най-големия.

Общи условия

Активация на акаунт