Етажната собственост - такава, каквато си я направим 7

• 39 947
  • 810
  •   1
Отговори
# 570
Имам нужда от вашата помощ.Живея в кооперация,с 6 апартамента. На приземен етаж има помещение,обособено за магазин,след това го наеха за билярдна зала ,голям зор беше,докато се махнат,но сега собственика заяви,че ще го даде на цигани(нищо лично ,имам приятели такива).Не знам дали лъже или е истина?!Обадих се на общината,да запитам как стои въпроса,отговориха ми,че щом е частна собственост,трябва след като се наеме,да заведем дело.Мисля,че може да  решим ЕС,че без наше мнение,не може да се дава под наем,изчетох закона и съвсем се обърках.Забравих да спомена,че собственика не живее в кооперацията,а  другаде.

# 571
Може и без вашето съгласие.
Това е обект за НЕжилищни нужди. Така че ваше съгласие би се искало ако собственикът му го преустройва от жилищно в такова за нежил.нужди - виж чл.38 от ЗУТ.
Тук не става дума за това. Ваше съгласие не е нужно.

Какво може да направите ако наемателите не ви кефят:
1. Жалба до НАП дали наемодателя е декларирал и плаща данък за наема.
2. Да проверите в общината това помещение как точно се води - за какво е предвидено. Ясно че е нежилищно предполагам. Но понякога от преминаване от магазин за нехр.стоки в магазин за хр стоки се иска разрешение за строеж за промяна предназначението. Та проверете статута на това помещение.

Също..било ли е някога жилище нова помещение? Или още от построяване на сградата, по стр.книжа, то се води за НЕжилищни нужди.
Това не става ясно от поста ви.

# 572
Също..било ли е някога жилище нова помещение? Или още от построяване на сградата, по стр.книжа, то се води за НЕжилищни нужди.
Това не става ясно от поста ви.
[/quote]
Благодаря!:heart_exl:
 Помещението е приземно,от построяване на сградата се води магазин,т.е не жилищна площ.

# 573
ОК...за нежилищни нужди е. Ясно.

Следете като какъв обект/магазин ще работи когато или ако го отдаде под наем.
Пишете тогава..ще ви насоча.

В някои хипотези може да се изисква и разр.за строеж....зависи като какво ще се ползва.

# 574
  • гр. Варна
Четох ЗУЕС, но не намерих за починал собственик.
Може ли да се възприеме за писмено уведомление относно бъдещото му отсъствие неговия некролог?

Наследниците му са заключили жилището след кончината му. Нямало е никакви индикации за професионален домоуправител в сградата. След една година ги уведомяват, че дължат суми за разходи за управление и поддържане на общите части.

# 575
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
професионален или не професионален домоуправител, таксите са гласувани.
наследниците е трябвало да подадат една декларация до домоуправителя, че жилището е необитаемо.
с нея евентуално отпадат месечните такси поддръжка.
на добра воля могат да го приемат със задна дата, но само на добра воля. пропускът е на наследниците - не са си довършили работата.
имам усещането обаче, че се търси не такса обслужване, а фонд ремонт - той няма да отпадне какъвто и да е случая.

# 576
  • гр. Варна
наследниците е трябвало да подадат една декларация до домоуправителя, че жилището е необитаемо.
с нея евентуално отпадат месечните такси поддръжка.
на добра воля могат да го приемат със задна дата, но само на добра воля. пропускът е на наследниците - не са си довършили работата.
st. Dobri, единствено такси поддръжка се дирят.

# 577
Такси дирите за времето след като е починал ли? Ако да -
Очевидно не е обитавал...?!?
Какво дирите тогава?

# 578
  • гр. Варна
teta75, ами то е ясно, че като е починал не е обитавал. Има некролог на вратата.
Наследниците не били писмено уведомили професионалния домоуправител за кончината му(бъдещо отсъствие).

# 579
А този профи управител как е събирал таксите..не е ли минавал през апартаментите..не е ли видял некролога???

# 580
  • Велико Търново
Защо скачате срещу домоуправителя? Нашите пари се плащат чрез изипей, профи домоуправителят ни не се разхожда в блока, за да знае дали има некролози. Отделно, това, че има некролог, не значи, че апартаментът не се ползва вече от наследниците.
Нашето първо общо събрание прие, че всички апартаменти ще плащат месечни такси поддръжка ( много добре знам какво пише в ЗУЕС по темата, казвам какво приехме ние и не коментирам как и защо). Така че ако и в случая е прието с решение на ОС всички апартаменти ( независимо обитаеми или не) да плащат, не виждам защо профито да е виновно. По-скоро наследниците не са си свършили работата. Наследяването на определени права, води и до определени задължения.
Според мен поискайте ново събрание и предложете да се приеме решение така, както е записано в закона - че не плащат такса поддръжка необитаемите апартаменти. Ако пък и сега е такава ситуацията, просто подайте заявление, че няма да обитавате.
Що се касае до тези задължения за една година според мен са си дължими.

# 581
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
тета, този път не си права.
починал, не означва, че апартаментът  е необитаем.
означава само, че точно този човек не е там, но би могъл да се настани друг или да се даде под наем...
трябвало е да уведомят домоуправителя - не са го направили.
сега биха могли да попитат за отпадане на таксите поради...
и евентуално може да ги отменят, но пак пиша - само на добра воля.
трябва да се види и решението на ОС за таксите, може да са гласували събиране на една (1/2) такса за необитаемите апартаменти. това ние няма как да знаем.

пикол, а за фонд ремонт не търсят ли?
странно.

# 582
Никой не скача...успокойте се.
Питам. За да си изясня ситуацията.
Или вече и въпрос се приема като атака?
Странно...на избиване на комплекс ми прилича.

Дали е живял друг - дамата не каза да е.
Или и вие правите изводи на голо?
Нито каза че плащат дистанционно...

Но щом вие сте наясно..добре.

# 583
Аз пък имам следното питане тези, които са с професионален домоуправител и плащат по изипей- при нас таксата е на брой живущи в апартамент. То и сега някои се опитват  да се крият колко са (наематели студенти например), а какво следва като не минава човек по вратите да види колко живеят.Ще си превеждат сума като за един човек и това си е.....как му се хваща края?

# 584
  • Велико Търново
Ако питането е към мен-нашата такса е гласувана на апартамент, не на брой обитатели. Отделно от това става въпрос за 6-етажен блок с един цял неизползван етаж, т. е. остават 5 с живущи и всички се познаваме.
Дали да плащаме по изипей или не не сме гласували, профито така постави нещата още в началото. За мен лично е много удобно

Общи условия

Активация на акаунт