Етажната собственост - такава, каквато си я направим 7

• 39 271
  • 810
  •   1
Отговори
# 195
  • Варна
На следващото общо събрание представете договор със строителите или някакви фактури и изисквайте да ви ги приспадат, защото от опит знам, че няма да ви дадат пари. Ако откажат, имате право да ги съдите и давностният срок е 3 г., но доколкото знам, трябва да заведете дела срещу всеки един от кооперацията и ако сте много, не си струва. Така че пробвайте с добро, без да се карате, просто да ви ги приемат за направени разходи.

# 196
  • София
При нас е записано решение на ОС касиера да прави разходи без одобрение на ОС до  500 лв .Много трудно свикваме събрания и осигуряваме присъствие,а и доста имоти се дават под наем,така че собствениците не са особено развълнувани от текущите проблеми.Та-коментирахме на последното ОС необходимостта от извършване на някои ремонти,подобрение и освежаване на общите части,и сега  просто периодично действаме по заданията.

# 197
  • София
Задължително ли е да се прави съобрание, за да се съберът пари за ремонт на общи части или може само да се мине със списък и всеки да се разпише? В нашия вход нещо много зачести подхода, "разпиши се, пък колкото излезе" , което разбира се не съм съгласна.

# 198
  • BG
Задължително ли е да се прави съобрание, за да се съберът пари за ремонт на общи части или може само да се мине със списък и всеки да се разпише? В нашия вход нещо много зачести подхода, "разпиши се, пък колкото излезе" , което разбира се не съм съгласна.

Вие не събирате ли пари за фонд "Ремонти"?

# 199
  • София
Събираме, но желанията на някои съседи, надхвърлят събраното и всеки месец нов списък, за подпис.

# 200
  • Варна
Някой скоро правил ли е паспорт? Парите ме интересуват. Иначе е ясно, че ще прослушаме няколко фирми и ще искаме оферти.

# 201
  • BG
Събираме, но желанията на някои съседи, надхвърлят събраното и всеки месец нов списък, за подпис.

Не съм сигурна какво имаш предвид с написаното. Вие нямате ли някакъв план за ремонти? Как така желанията на някои съседи надхвърлят желаното? За какви ремонти става дума?
Според мен,  е хубаво да изчислите суми на месец или тримесечие, които да са достатъчно големи, за да имате събрани пари в касата за малки ремонти. Ако е някакъв голям ремонт, да кажем на покрив, тогава събирате оферти и гласувате за някое от предложенията.

# 202
Здравейте. Имам следния казус и ще съм много благодарна, ако можете да ме насочите как да процедирам:

Преди една година се отчупи и падна част от терасата на съсед. Тогава той бе помолен устно да вземе бързо мерки, тъй като терасата му е над главния вход на сградата. Това и до днес не се е случило, а от скоро аз съм домоуправител и ми се ще да разрешим този проблем. В началото на март аз отново разговарях с него и той каза, че в близките дни ще започнат ремонта и укрепването на терасата. И това не се случи.
Сега искам да се обърна към институциите? Къде е редно да подам оплакване? Става въпрос за жилищна кооперация в столицата.

# 203
  • BG
Здравейте. Имам следния казус и ще съм много благодарна, ако можете да ме насочите как да процедирам:

Преди една година се отчупи и падна част от терасата на съсед. Тогава той бе помолен устно да вземе бързо мерки, тъй като терасата му е над главния вход на сградата. Това и до днес не се е случило, а от скоро аз съм домоуправител и ми се ще да разрешим този проблем. В началото на март аз отново разговарях с него и той каза, че в близките дни ще започнат ремонта и укрепването на терасата. И това не се случи.
Сега искам да се обърна към институциите? Къде е редно да подам оплакване? Става въпрос за жилищна кооперация в столицата.

Може да подадеш оплакване към общината, но за съжаление няма да санкционират него, а сградата, тъй като е ЕС. Като начало, обаче, би следвало да издадат предписание за поправка на терасата. Бих те посъветвала да отидеш до общината и да се посъветваш, може би, с някого от отдел "Устройство на територията, кадастър и регулация, контрол на строителството".

# 204
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
а преди това обясни на съседа, че терасата е опасна, ако стане нещо наказват цялата ЕС. нямаш избор и трябва да се обърнеш към общината. общината ще разпореди незабавен ремонт (заради опасността) и той като няма желание, общината ще възложи ремонта на фирма и ще си търси парите от него по съдебен път.
цената на ремонт от "наша фирма" е поне три пъти по-голяма от тази, която иначе би платил.
действа много стимулиращо. Wink

# 205
Ще се опитам да проведа пореден и последен разговор с него, но имам съмнения, че ще има резултат.
Днес ще се консултирам и с експерт в общината.

Благодаря за съветите!

# 206
Здравейте! Имам следния въпрос - забранено ли е ползването на асансьор за извозване на строителни отпадъци и в кой закон (правилник) е упоменато това? Търсих в закона за етажната собственост, не намерих. Не се сещам къде другаде да гледам.

# 207
Ако някой съсед се е нанесъл в чуждо мазе собственикът длъжен ли е да предупреждава, че ще го опразни? Не се знае кой е нахалника. Даже си е сложил нова врата Confused

# 208
  • Варна
Май не е забранено. Ние обаче гласувахме на ОС, че който прави ремонти, поема по-голяма сума за чистачка за времето на ремонта и ако се скапе асансьора заради товаренето покрай въпросния ремонт, той си поема поправката.

# 209
  • BG
Май не е забранено. Ние обаче гласувахме на ОС, че който прави ремонти, поема по-голяма сума за чистачка за времето на ремонта и ако се скапе асансьора заради товаренето покрай въпросния ремонт, той си поема поправката.

Браво на вас! В нашата ЕС не пожелаха да се гласува такова решение, но затова пък на ОС мрънкат сериозно. Не пожелаха да се гласува, защото тези на които предстоят ремонти се почувстваха ощетени от онези, за които те са вече минало и не са плащали допълнително за чистачка и ремонт на асансьора.

Общи условия

Активация на акаунт