Историята на Джули- Кошмарът в действителност-СТОП на домашното насилие

• 10 993
  • 263
  •   1
Отговори
# 150
Оф,познавам и жертви и "жертви"..Едната още си кара джипа и редовно ходи със слънчеви очила като маска на оксиженист,клепа по  няколко тона кит,пие арника като бонбонки и "споделя" колко се страхува от него..В техния случай,проблемът и много примитивен,ама  тя така и не го схвана,а мъжът и продължава да реагира като бик на червено всеки път,когато тя се покаже с пола колкото колан или "забрави" да си облече блуза.Човекът е категоричен,че тоя силикон щом той го е плащал,само той ще го гледа,тя пък иска да и се възхищават и не искала да се "замонаши" в облеклото си,абе цирк..
А една друга,се разведе,понеже се влюби.Ама този втория,както обичайно става"изведнъж" превъртя,промени се и започна да "пие,бие и ходи по жени"..Тя тъкмо беше забременяла,имаше и дете от първия си мъж към което,пастрока също проявяваше агресия.
И всичко това се случи за около 5-6 месеца по нейни думи,,щом разбрал,че е бременна и сякаш се озлобил.Да,ама жената нямаше подкрепа от родителите си.Брат и и помогна.Но човекът беше и той в сложно положение,извън БГ,та се наложило да потърпи и да гледа да стъпва на пръсти,а детето пратила при родителите си,не помня кво им беше казала,май,че трябва да лежи и за доброто на самото дете,да получава грижи,бабата го взела,та прочее,,Драмата и продължила почти година,аз лично научих,след като всичко приключи ненадейно за всички,тихомълком,бебето вече беше по-големичко,към 6-7 месеца някъде,та по тези сметки сега се замислих,колко е дълго търпяла тази ми позната..Ами това е да претърпиш насилие.Случва се да,много ясно,че не винаги е толкоз лесно и просто да си вдигнеш чукалата веднага,на мига.Понякога е нужна подготовка,планиране..
Но да си живееш като позволяваш и търпиш години да те бият и ругаят,особено пък в бяла държава!!!,ами нито е разбираемо,нито е оправдано,там дори можеш да реагираш на секундата,и знаеш,че ще получиш адекватна помощ и подкрепа,а не като тук да дойдат куките,да "предупредят" насилника,и като си тръгнат,оня още по-озлобено да издевателства над жертвата..

# 151
не са й в къщата, но виждайки как добре се държи с тях и другите не вярват и муха да убие, мозъка явно блокира ли не знам, но смята че щом се държи с другите добре, значи тя е сбъркала в поведението си и затова има бой.
Нападат, защото на тях по ред причини не може да се случи такъв проблем, техните са от друг калибър, по-висок, ок?

Другите хора обикновено не са в същите взаимоотношения с насилника като жертвите на тормоз. Разбира се, че последните смятат, че са заслужили обидите и тормоза

Франсоаз, що се отнася до века, трябва да минат повече поколения с новото мислене, не става така бързо.

Медиите също не помагат чак толкова.

# 152
не са й в къщата, но виждайки как добре се държи с тях и другите не вярват и муха да убие, мозъка явно блокира ли не знам, но смята че щом се държи с другите добре, значи тя е сбъркала в поведението си и затова има бой.

П.с как се спират известия , че не ми се чете тема, която има за цел да помогне , а жените отново нападат легналия колко е глупав и явно си го заслужава и я устройва .....  дали , бе хора? Дали я устройва? Нея или друга жена в това положение ?
Няма как да убедите и окуражите вече стресиран зверски човек по този начин (така мисля аз).
Нападат, защото на тях по ред причини не може да се случи такъв проблем, техните са от друг калибър, по-висок, ок?

Другите хора обикновено не са в същите взаимоотношения с насилника като жертвите на тормоз. Разбира се, че последните смятат, че са заслужили обидите и тормоза.
На теб кой ти позволи да говориш от името на други хора,а,Тайничка?
Не "нападам",изказвам мнение и отказвам да проява "съчувствие" към описаната ситуация.Вече няколко пъти писах защо и кое е недопустимо!
Не,че не може да ми се случи,да кажем партньорът ми изведнъж отключи агресия,след първата проява на физическа такава(словесната може би бих толерирала в изестна степен,много засивиси от много неща),но физическа..Предполагам,бих преглътнала шамар..Но въднъж!Да кажем,на всеки,все някога,може да се случи да не успее да се контролира в някакъв миг..
Но,ако този човек иска да му бъде простено,немедленно започва терапия,без никакви условия и увъртания.
Последва ли и най-малък повторен жест/акт на насилие,дори стискане на ръка,дърпане и т.н., отношенията ни приключват.Това е.
И ако имам едно дете,то мноооого трудно вече бих се навила и на второ.Може би,след много време,когато се убедя,че  въпросният шамар наистина е бил инцидент,който няма да се повтори,въпреки,че пак няма гаранция,не знам..Опитвам хипотетично да вникна в подобна ситуация,знам,на всеки се случва.

Обаче,едно нещо запомнете от мен,понеже и за характери се заговори.
Обстоятелствата в живота(случки/събития) не са онова което ни определя какви сме.Определят ни нашите реакции.И тази работа с насилието е много добър пример за това
Да,на всеки може да се случи да преживее/да бъде жертва на насилие.Но това не го прави жертва като нрав и характер.Неговите избор и реакция,да търпи отново и отново,го определят и характеризират като перманентна жертва.А може да отиграе събитието по много начини,може да откаже да бъде съусчатник в такива ,както Елунария ги  нарече "извратени взаимоотношения" и да ги прекрати по възможно най-бързия начин.После може и да прости и да живее без натрупан гняв,нито към насилника за проявеното насилие,нито към себе си за търпимостта..А може и да посвети живота си на мъст,безброй вариации на реакции избори има при всяко събитие..Дяволът е в детайлите, да приемем,че всяка дето яде бой е истинска жертва е нелепо и смехотворно.Ако има някакви реални жертви ,за огромно съжаление,в повечето пъти това са децата.Уви.Факт.
И вие очаквате да галя по главицата жените които си подлагат децата на това и ги принуждават да търпят насилие с години?Че и "браво" за героизма да има..Е,няма как да стане.Сори.

# 153
  • Paris, France
Скрит текст:
Псевдо морал? Май вие нямате представа къде се намирате и какво говорите! Твърде съвършени и застраховани жени има тук ! Респект и поклон!  
Само критики, а дори не е от значение в момента скалъпена ли е темата, защото има реално страшно много,за съжаление , жени в това положение.
Как не разбирате , че ги свивате в черупката им така?
Баси, имам приятелка в това положение , с две деца и на почивки ходят, и тя има едни надежди,защото външните хора считат мъжа й за съвършен, толкова добър и грижовен, а тя е започнала да се обвинява , че тя нещо е сгафила за да го изнерви и  вкъщата й да става страшно... случайно разбрах и я питах директно , за щастие тя не скри и казва че започва да действа, споделяйки виждам че добива смелост (или поне така звучи ). Не знам реално , не живее в моя град.  Надявам се! Не знам как да й помогна от разстояние освен с подкрепа и кураж! Мисля я, от няколко дни не ми отговаря обаче и съм бясна на такива като вас , които с лека ръка хокат другите!

От няколко дни приятелка, която живее с насилник не ви отговаря и вие я мислите. Колко време още ще я мислите? Това е човек в опасност. В 21 век нормалното би било след разумен срок, 13-24 часа, примерно, да се обадите на общи познати или родителите и, ако има такива. Ако и те не са я намерили веднага се обаждате в полицията. Давате вашето име, името, адреса, евентуално дата на раждане на човека, с когото не успявате да се свържете и обяснявате, че сте притеснени поради това, че жената има проблеми с мъжа си напоследък. Може и друга причина - жената е депресирана, говорила е за самоубийство, чувства се зле Итн и молите да проверят. Веднъж съм звъняла от чужбина за жена в такова положение. Полицията се озова. Обадих се на стационарен телефон в районното полицейско управление. От България се звъни на 112 и е безплатно..

Направете точно това, незабавно, вместо да ревете тук, че не я намирате! Ние не можем да идем да я потърсим.

Направо съм ужасена.

Последна редакция: ср, 26 фев 2020, 18:26 от Nevena Virolan

# 154
  • BG
Авторката влезе да се похвали с героичните си изпълнения и се покри. А някои от нас си губят времето да четат, други да пишат.

Не съм дипломиран психолог, но според мен нещата са се случили по следния начин : авторката не е била готова психически да се отдели от семейството си. Отгледано в саксия дете, вероятно със свръхпротективни родители с добри финансови възможности. Вкопчването и в психопата на подсъзнателно ниво е било запълване на емоционален дефицит и създаване на свое семейство, което да замени загубата на родителите. Изначално има нещо дълбоко сбъркано в родителския модел . По-страшното в случая е, че децата се споменават ей така, между другото - само като години на раждане и толкова.
Такъв тип хора като авторката не са способни да имат пълноценни връзки. Така, прибрала се е в България, това добре. Ще мине известно време, млада е, кръвта и ври и кипи.Ще тропоса децата на родителите си и ще хукне да мачка чужди чаршафи. В един момент ще установи , че децата и пречат да си изживее пълноценно връзките и ще започне
да си го изкарва на тях.  Ако е по-чувствителна, ще се люшка между вината и омразата, осъзнавайки, че тези деца  изобщо не са и трябвали. Звучи страшно, знам. / " Продукт " съм на такова семейство без домашно насилие. При родителите ми имаше възпитано съскане един срещу друг. /

Тайничке, колкото и да ти е чудно някои хора имаме силно развит инстинкт за самосъхранение.Имам предвид разумните възрастни и няма начин да попаднем в подобни ситуации.Аз особено-двойно по-възрастна съм от Джули. За загаджосване вече ми е късно, а за изкукуригване рано.
Бях на 31 години, когато скочих с първия ми попаднал нож на мъж, с когото съжителствах, само защото се осмели да се скара на 4-годишното ми тогава дете / със Синдром на Даун/, че вдигало шум. Тогава си взех петте пари от връзките и прекратих всякакви съжителства, за да не ми идват на свиждане в Сливенския затвор.
Такъв тип хора като авторката няма да се освестят никога, ще търсят някой, който да ги отглежда и спасява/ ама с двете ремаркета малко трудно/. Ще нехаят за децата си, а те в момента в който пораснат и се сдобият с някой друг лев повече в ръцете си , ще бягат през глава, а авторката на моите години ще се е превърнала в озлобена самотница.

Последна редакция: ср, 26 фев 2020, 17:48 от Вивиана Енева 634968

# 155
  • София
.

Последна редакция: ср, 26 фев 2020, 17:30 от Free Agent

# 156
  • Насред хаоса
Всички наопаки, ние пак на кестерме. Не е важно дали вие бихте защитили или не жертва на насилие. Важното е това да започне да се смята за обществен проблем с всичките му инструменти срещу него. И да се изтрие стереотипната нагласа "ми тя си е виновна". Защото причините да не реагират жените в такива връзки са най-напред в обществото, след това идват насадените от насилника. Не само у нас, и в други страни жените - жертви на насилие рядко съобщават. Дали всички са от тия глупачки, на които им "харесва" да търпят?
"По отношение на дългосрочните последици от насилието (вж. таблица 4) превръщането в жертва от страна на партньорите или на други лица е накарало жертвите да страдат от загуба на увереност и им е внушило чувство на уязвимост и тревожност".
"Жените по-често изпитват различни дългосрочни психологически последици в резултат на насилие от страна на партньора, отколкото тези, които са били подложени на насилие от страна на извършител, който не им е бил партньор. Това вероятно отразява не само реакциите към най-сериозния инцидент на насилие от страна на партньора, както е зададен въпросът в рамките на проучването, но и факта, че насилието от страна на партньора по-често се състои от няколко инциденти в течение на дълъг период от време".
https://fra.europa.eu/sites/default/files/fra-2014-vaw-survey-at … ce-oct14_bg_0.pdf

# 157
Не мога да се съглася, че първичната отговорност някой да търпи насилие е на обществото. Няма общества без насилие в семейството. В много държави има работещи механизми за защита, висока нетърпимост към такива прояви и пак има жертви. Е, какво да направим, за да помогнем на жертвите? Какво да правим, когато отказват помощ, обичат насилника и се връщат при него?

# 158
Няма какво да направиш, тя сама трябва да се реши или насилникът да е зад решетките и да няма достъп до него. Но дори и Тед Бънди е получавал любовни писма докато е бил в затвора от кукувици, които го чакат и вярват, че е невинен, та явно е пълно с неспасяеми случаи.

# 159
Независимо, че авторката не пише, тази тема е насочена в много малка част към нея.
Нейните грешки са пътя към спасението. За нея е бил дълъг , защото от осъзнаването до единствения изход, всеки изминава различен катарзис.
Няма да коментирам или осъждам нейните грешки. Много са, но в ненормалната ситуация, в която е била , само нормалното / да си тръгне веднага/ , е изглеждало ненормално.
Момичето не е познавало насилието нито в психическата му форма, нито във физически аспект. Не  еразпознала сигналите, не е взела навременни решения, защото не е била готова за тях.
Не трябва да я съдим строго. Това е нейният път. Важното е, че вече живее нов живот. Да разкажеш подобна история, се иска не само смелост, но и говори за осъзнатост на грешките.
Нека коментарите да се приемат като градивна критика по самата история и да послужи за други жени в подобна ситуация.
Дано все повече момичета осъзнаят що за феномен е домашното насилие  и да организират спасението си от насилника колкото може по-бързо.

# 160
La Sombra благодаря за този линк с това проучване. Не знам какво работиш, но имам едни идеи за един проект в близко бъдеще с такава насоченост и ще имам нужда от екип. Не знам за другите държавни, нов  нашата категорично не се прави много по-този проблем.

Никакви държавни политики и финансиране, а има и много неща, които трябва да се променят в законите. В щатите примерно са на съвсем различно ниво. Там ако замериш партньора си дори с книга във дома, това нещо се води домашно насилие и може да викнеш полицията и тея неща ги приемат много на сериозно и ги съдят дори без да е имало някакво физическо насилие . Там насилниците е много по-лесно да ги осъдиш и да се издейства ограничителна заповед.

Има неща обаче, които са абсурдни, но те са друга тема, примерно за жените преспали с някой под 18г, а под 16 май беше още по-страшно и се води за изнасилване и бая учителки сега търкат наровете с присъди от 10-15г, което е абсурдно, но не и за джендърска държава като САЩ. Neutral Face

# 161
Кое е абсурдното? Законите важат за всички, не само за мъжете, които са спали с малки момиченца...

# 162
Имам още за дочитане, но sparkling eyes просто ме изуми! Имаш приятелка и знаеш, че е жертва на насилие и какво правиш .. притесняваш се. Това достатъчно ли е? Ми, не. Ако знаех за моя приятелка, че е в такова положение лично ще отида да ѝ събера багажа и напиша всички жалби! Пък ако ще да се връща после да я пребива, поне за себе си ще съм удовлетворена, че не съм стояла със скръстени крака да падне тавана.
Всички са много емпатични, но момчето голо остана в автобуса ... Срамота!

Free Agent, и аз имам наблюдение върху едно защитено жилище, пълно с циганки. Изводите за вас.

# 163
  • BG
Не мога да се съглася, че първичната отговорност някой да търпи насилие е на обществото. Няма общества без насилие в семейството. В много държави има работещи механизми за защита, висока нетърпимост към такива прояви и пак има жертви. Е, какво да направим, за да помогнем на жертвите? Какво да правим, когато отказват помощ, обичат насилника и се връщат при него?

Съгласна на 100 %. Познавам такива хора, някои от тях са ми и колежки. Там се тръгва от " Ау, ах, ужас, аз какво ще правя сега без мъж ?!"

# 164
Присъдите трябва и тука да са високи. Кое е абсурдно наистина?  Момчета и какички може?

Общи условия

Активация на акаунт