Препоръчайте ми абсорбатор

• 82 143
  • 885
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Нямах представа за марката Елика, за което благодаря. Какъв модел  бихте препоръчали  за отворено помещение около 30кв? Благодаря

Мисля, че всеки модел с капацитет над 450-500 куб. м ще ви свърши работа. Модел може да си изберете по вид и дизайн, какъвто ви харесва. Изчислете обема на помещението и умножете по 6 - това е долната граница за капацитет. Горната граница е обемът по 10, но дори и да я надвишава малко, не е фатално.

Максималният капацитет на аспиратора се отнася за най-високата степен на работа. В сайта на Елика са дадени и стойностите на капацитета за всяка скорост поотделно. Най-добре е 2 или повече скорости да имат капацитет във въпросния диапазон.

# 421
Нямах представа за марката Елика, за което благодаря. Какъв модел  бихте препоръчали  за отворено помещение около 30кв? Благодаря

Мисля, че всеки модел с капацитет над 450-500 куб. м ще ви свърши работа. Модел може да си изберете по вид и дизайн, какъвто ви харесва. Изчислете обема на помещението и умножете по 6 - това е долната граница за капацитет. Горната граница е обемът по 10, но дори и да я надвишава малко, не е фатално.

Максималният капацитет на аспиратора се отнася за най-високата степен на работа. В сайта на Елика са дадени и стойностите на капацитета за всяка скорост поотделно. Най-добре е 2 или повече скорости да имат капацитет във въпросния диапазон.

Благодаря за изчерпателния отговор. ❤️

# 422
  • Sofia
После да няма рев защо в жилището мирише ужасно на канализация и има миризми?

# 423
После да няма рев защо в жилището мирише ужасно на канализация и има миризми?

И защо ще мирише? От силния аспиратор само всичко става по-бързо само с един недостатък - повече шум.
А миризмите при пускане на аспиратора не са от аспиратора, а от глупост.

# 424
Дори и това със шума не е точно така, докато гледах характеристиките на аспираторите забелязах модели които са по мощни но по безшумни от други по слаби!

# 425
Разбира се, че нищо не е абсолютно и има отклонения, но принципно е така. Аз иначе съм купувала два пъти абсорбатори от Лекс Груп и нямам оплаквания.  Мощни, прилично тихи, лесни за монтаж и на много добри цени.

# 426
И аз си мислих, че по принцип е така, ама всъщност не е. Точно от Лекс груп е и моя, и точно там като разглеждах Фабер и Еуролукс се оказа, че колкото по мощен е, същевременно и по скъп модел, толкова и е по тих. Ако някой не вярва, да отвори няколко модела и да види какъв е минлания шум спрямо мощността!

# 427
"Минималният шум" е едно, а шумът при максимален дебит е съвсем друго нещо. А аз за него говорех - колкото по-висок дебит, толкова по висок шум.
А това, че на ниски обороти по-мощният ще е по-тих от по-маломощен е съвсем отделна тема. 

# 428
  • Sofia
Минималния шум е на "първа" степен, а колко точно е силна като кубични метра за час си е по преценка на производителя. Тези степени винаги са валидни за 150/160 мм отвори (освен ако абсорбатора не е само за 120мм, което може да е вярно при малките такива). А колко често тръбата от абсорбатора, както и отвора във вентилационната тръба е 150/160 мм? От моя опит строителите рядко извеждат тръба 150/160мм и съответно рядко се включва по този начин - съответно кубиците значително падат едновременно със чувствително повишаване на шума (т.е. когато свържеш абсорбатор с отвор 150 към обща вентилационна тръба/"комин" със седлово съединение от 120 - съпротивлението става много по-голяма, т.е. по-малко въздух преминава, така и шума е по-голям поради същите причини) и реалния шум и сила на дърпане няма нищо общо с това, написано в спецификацията на абсорбатора.

А на въпроса за миризмите - не мен, а аз трябва да попитам - колко от хората купуващи абсорбатори са помислили и планирали правилно входящия въздух от къде и как ще постъпва? Защото когато някой си купи "най-мощния" съм готов да се обзаложа, че в 99% от случаите не са го мислили това нещо ама изобщо.

Като не осигуриш същото количество входящ въздух (примерно най-висока степен 750 куб.м/ч), то се създава вакуум в жилището, което е по-голям спрямо абсорбатор с по-малки възможности и от там, въздух започва да се дърпа по всевъзможни начини, включително и от канализацията и сифоните.

Съответно или осигуряваш адекватен входящ въздух или се принуждаваш да ползваш по-малка и по-малка степен докато спре да създава проблеми (т.е. налягането е по-малко от силата на водния затвор на сифона или пък не влизат толкова много миризми, че да те дразни).

Това отново ще го напиша - избира се не най-мощния абсорбатор, а този който ще работи най-добре, най-тихо и т.н.т. на степента на работа на която ще го ползвате в 90% от времето.

# 429
Е то не е ли близко до акъла, че независимо от това колко ти е мощен абсорбатора, трябва да се осигури приток на въздух? Отваряш прозореца и си решаваш проблема. Аз сега съм със слаб абсорбатор. Не знам каква му е мощността - заварено положение. Но като го ползваме отварям прозорец. То ако не отворя той изобщо нищо не върши. Даже и за вентилатора в банята ако не осигуриш приток на въздух - пак няма да си върши работата. Затова предполагам, че всеки би се стил за тези неща и едва ли има нужда да се коментират.

# 430
Не е близко до акъла за 80% от хората, повечето, от които мъже, казват “ много е мощен, такъв вакуум прави, че не мога да отворя врата”. Това по мои наблюдения.
Жените казват” не е хубав, защото само бучи и нищо не прави, а дадохме много пари. Излъгаха ни в магазина”.
Просто повечето са отсъствали от часовете по физика училище с мисълта “ това никога няма да ми потрябва “ 😂😊👌

# 431
Нищо лошо няма в най-мощния абсорбатор, защото той може да работи и на нисък дебит, и на висок, а маломощният не може. Моят е 750 кубика и го ползвам основно на 1, рядко на 2. Но понякога искам да обезмирися бързо помещението и пускам и на 4. Също така проветрявам при пуснат на макс абсорбатор, защото апартаментът ми има изглед само в една посока и не мога да правя течение. А така става за минути.

# 432
  • Sofia
Мощните абсорбатори пречат за изтеглянето на миризмите в жилищната сграда и се закупуват с егоистичния принцип (но с грешни аргументи), че ако вземат най-мощния абсорбатор ще си решат личните проблеми.

Когато един си купи мощен абсорбатор и започне да вкарва миризми от готвене във всички други апартаменти, реакцията е на останалите също да си закупят мощни абсорбатори, с което влошават положението за всички.

Не е безобидно да се слагат преоразмерени абсорбатори. Може да се пресметне какъв дебит се очаква да се изтегля през централната тръба, ако тя е с диаметър 230 или 260мм - очевидно не повече от 2-3 абсорбатора едновременно, иначе се запълва капацитета и реално спира да работи тя - т.е. налягането създавано от другите абсорбатори работи срещу вашия абсорбатор и колкото е по-силно толкова по-зле.

И не твърдя, че не трябва да се купуват мощен абсорбатор, а че се прави с грешните аргументи и че не се ползват правилно.

Аз, лично се фокусирам върху първите 2 степени - какви кубици са и колко тих е абсорбатора на тези степени, както и по-важното - как свързвам абсорбатора към вентилационните тръби (каква тръба, как е изолирана, с какъв диаметър е и т.н.т.), а не дали максималната степен е 600, 750 или 1100.

# 433
Ами то и двете неща са важни - и обичайно използваните дебити, но и максималният, когато потрябва. И за да няма миризми към съседите се слагат обратни клапи.
И кажи ми как неправилно ползвам моя? Да не говорим, за за 75 кубика помещение 750 кубика на час си е ОК.  Става някакъв безсмислен спор.

# 434
  • при него
Не е близко до акъла за 80% от хората, повечето, от които мъже, казват “ много е мощен, такъв вакуум прави, че не мога да отворя врата”. Това по мои наблюдения.
Жените казват” не е хубав, защото само бучи и нищо не прави, а дадохме много пари. Излъгаха ни в магазина”.
Просто повечето са отсъствали от часовете по физика училище с мисълта “ това никога няма да ми потрябва “ 😂😊👌

Малко офф-топик, ама, да допълня..
"Който не е внимавал в часовете по физика и химия и после целия му живот е изпълнен с чудеса"

Аз за обем и мощност няма да говоря, аспиратор купихме преди две години, сега за друго жилище купихме пак същия. Това, което на мен много ми допада е, че аспиратора се звързва с плота и като задействаш плота, аспиратора също се включва. Ако увелича мощността на котлона, аспиратора също си увеличава мощността. Това ми харесва, защото не се налага да го пипам, а той е с черно стъкло и всяко пръстче личи.

Общи условия

Активация на акаунт