Препоръчайте ми абсорбатор

• 82 141
  • 885
  •   1
Отговори
# 435
Здравейте, предстои ми ремонт на кухня. Спрях се на и поръчах следния абсорбатор
https://m.leksgroup.com/l_bg/?s=5&c=22&i=9&pid=3838 с комплект за дистанционен мотор.

В къща сме, кухнята е на външна стена и намерението е директно да хванем кутията за дистанционен мотор за стената отвън. Около метър-два(тръби) от аспиратора до мотора.

Понеже до сега не съм виждал подобна инсталация, някой може ли да сподели впечатления, мнения, има ли ефект от дистанционния мотор на толкова късо разстояние, захванат за мазилката на стената отвън и тн...

Цялата ни идея за дистанционния мотор и тишината в кухнята. Моля за всякакви впечатления, мнения и тн, по възможност от хора видяли с очите си и чули с ушите си (личен опит) Simple Smile

Благодаря!

# 436
  • Sofia
Изнасянето на мотора далеч от абсорбатора е много ефективно но с уговорката, че:
- самият мотор физически е отделен, дали със стена, дали скрит с гипскартон, дали е в добре уплътнени шкафове с вата и.т.н;

- пътя през вентилационните тръби до него е шумоизолиран. Това най-лесно се прави с гъвкав шумозаглушител, аз ползвам https://www.systemair.com/en/products/residential-ventilation-sy … cers/scd?sku=2558
А връзката между абсорбатор, шумозаглушител и мотор е направен с гъвкав шумоизолиран алуминиев въздуховод (т.е. алуминиев, но вътре е с вата).

Последна редакция: сб, 30 дек 2023, 10:41 от julian

# 437
Изнасянето на мотора далеч от абсорбатора е много ефективно но с уговорката, че:
- самият мотор физически е отделен, дали със стена, дали скрит с гипскартон, дали е в добре уплътнени шкафове с вата и.т.н;

- пътя през вентилационните тръби до него е шумоизолиран. Това най-лесно се прави с гъвкав шумозаглушител, аз ползвам https://www.systemair.com/en/products/residential-ventilation-sy … cers/scd?sku=2558
А връзката между абсорбатор, шумозаглушител и мотор е направен с гъвкав шумоизолиран алуминиев въздуховод (т.е. алуминиев, но вътре е с вата).

Плоските тръби дали правят добра шумоизолация, както ги промотират? При нас ще има много малко разстояние между мотора и тялото, та чупките ще са много малко.
Пример https://m.leksgroup.com/l_bg/?s=5&i=9&c=193&pid=2811

# 438
  • Sofia
Това вместо шумозаглушителя и гъвкавия въздуховод или като заместител само на въздухвода?
Ако ще местите мотора на половин, един метър и няма да има шумозаглушител - ефекта ще е много малък.
Шумозаглушителя, този който показах е гъвкав и може да прави чупки. Има го в дължина половин и един метър. Препоръчвам този от 1м, но ако няма място, то поне този от половин.
Ако няма никакво място, то все едно не сте преместили мотора изобщо, защото шума пътува през въздуховода.
Дайте подробна схема/чертеж на кухнята, стената и тръбата. Може това на строителя, за да се ориентирам.

# 439
Това вместо шумозаглушителя и гъвкавия въздуховод или като заместител само на въздухвода?
Ако ще местите мотора на половин, един метър и няма да има шумозаглушител - ефекта ще е много малък.
Шумозаглушителя, този който показах е гъвкав и може да прави чупки. Има го в дължина половин и един метър. Препоръчвам този от 1м, но ако няма място, то поне този от половин.
Ако няма никакво място, то все едно не сте преместили мотора изобщо, защото шума пътува през въздуховода.
Дайте подробна схема/чертеж на кухнята, стената и тръбата. Може това на строителя, за да се ориентирам.

Не е ново строителство, а по-скоро освежаващ ремонт на къща.

https://ibb. co/7b3pzv3

Ето част от визуализацията. Аспиратора е на две външни стени. Обмисляме да го изкараме вляво от печката (нарисувах и кутията)

# 440
  • Sofia
Този метър, който споменавате в първия пост, го изпълнете с гъвкавия шумозаглушител. Не с твърди тръби, иначе ефекта ще е малък. Основната част от шума на мотора се предвижва вътре в тръбата.

# 441
Този метър, който споменавате в първия пост, го изпълнете с гъвкавия шумозаглушител. Не с твърди тръби, иначе ефекта ще е малък. Основната част от шума на мотора се предвижва вътре в тръбата.

А какво Ви е мнението за краткото разстояние от аспиратора до кутията. За такова кратко разстояние дори с шумозаглушителната тръба, ще има ли голям ефект? Или е по-добре да изнесем кутията по-нагоре с идеята да е по-далеч?

Ако е по-далеч са ми казвали, че се увеличава шанса за конденз в тръбите, ще се събират гадости и миризми и с времето ще почне да мирише от тях, затова по-краткия път бил по-добър.

# 442
  • Sofia
Гъвкавия шумозаглушител от линка по-горе, е много ефективен, а е само метър. Самата му структура е такава че да поглъща шума. Т.е. не само излиза много малко шум през стената на въздуховода, но и много малко шум преминава до другия му край.

Ако ползвате само гъвкав шумоизолиращ въздуховод - на снимката долу (не е същото като шумозаглушител) ще изолира основно шума вътре във въздуховода да не излиза навън (напречно), но не може значително да заглуши шума който ще пристигне в края на въздуховода и ще излезе през тялото на абсорбатора. Надявам се, че ме разбрахте, че говорим за два различни компонента.

гъвкав въздуховод

За миризмите. Ако имате филтър на абсорбатора (не само за мазнини), то той трябва да обира частиците. Проучете моделите, които имат такъв филтър.

Последна редакция: сб, 30 дек 2023, 22:40 от julian

# 443
Гъвкавия шумозаглушител от линка по-горе, е много ефективен, а е само метър. Самата му структура е такава че да поглъща шума. Т.е. не само излиза много малко шум през стената на въздуховода, но и много малко шум преминава до другия му край.

Ако ползвате само гъвкав шумоизолиращ въздуховод - на снимката долу (не е същото като шумозаглушител) ще изолира основно шума вътре във въздуховода да не излиза навън (напречно), но не може значително да заглуши шума който ще пристигне в края на въздуховода и ще излезе през тялото на абсорбатора. Надявам се, че ме разбрахте, че говорим за два различни компонента.

гъвкав въздуховод

За миризмите. Ако имате филтър на абсорбатора (не само за мазнини), то той трябва да обира частиците. Проучете моделите, които имат такъв филтър.

Разбирам! Пуснал съм заявка, да видя дали го имат в наличност. Може би ще трябва да вдигнем кутията по-нагоре, защото сега направих сметката и реално това, което съм показал по-горе е на 30см то стената, т.е. тази тръба 1м ще трябва да изместим кутията по-далеч. Приготовленията ще почнат след около 2 седмици, така че имам време да помисля над монтажа.

# 444
  • Sofia
В България имат представител (на Systemair), както и някои търговци които предлагат техни продукти.

Последно поръчах за моята кухня от https://www.flachkanalmarkt.de/search/?qs=SCD но като гледам поръчката съм я пратил към превозвач (Gabco) в Германия, който ми я доставил до България. Не помня дали Flachkanalmarkt.de доставяха директно до България. Но ако не е спешно, може през представителя им в България.

За местенето. Не може ли просто от абсорбатора, преди да завие наляво да продължи нагоре към шкафа над абсорбатора и след това да завие. Т.е. да вдигнете височината на мястото за монтаж?
Вижте какъв диаметър ви трябва за шумозаглушителя? Дали 150мм или 160. Също така вижте какъв е външния диаметър на заглушителя.

Аз лично бих направил така:
От абсорбатора ще вържа директно шумозаглушителя и през шкафовете нагоре, ще оползотворя дължината точно до стената. А плътно от стената ще направя отвор, в който ще влезе пластмасова тръба. Примерно ф150, така, че края на шумозаглушителя да заустя в тръбата, като използвам някакво допълнително уплътнение със силикон.
Така през стената няма да трябва да се прави огромна дупка през която да трябва да мине целия шумозаглушител и няма да компрометира шумоизолацията.

Последна редакция: нд, 31 дек 2023, 01:28 от julian

# 445
В България имат представител (на Systemair), както и някои търговци които предлагат техни продукти.

Последно поръчах за моята кухня от https://www.flachkanalmarkt.de/search/?qs=SCD но като гледам поръчката съм я пратил към превозвач (Gabco) в Германия, който ми я доставил до България. Не помня дали Flachkanalmarkt.de доставяха директно до България. Но ако не е спешно, може през представителя им в България.

За местенето. Не може ли просто от абсорбатора, преди да завие наляво да продължи нагоре към шкафа над абсорбатора и след това да завие. Т.е. да вдигнете височината на мястото за монтаж?
Вижте какъв диаметър ви трябва за шумозаглушителя? Дали 150мм или 160. Също така вижте какъв е външния диаметър на заглушителя.

Аз лично бих направил така:
От абсорбатора ще вържа директно шумозаглушителя и през шкафовете нагоре, ще оползотворя дължината точно до стената. А плътно от стената ще направя отвор, в който ще влезе пластмасова тръба. Примерно ф150, така, че края на шумозаглушителя да заустя в тръбата, като използвам някакво допълнително уплътнение със силикон.
Така през стената няма да трябва да се прави огромна дупка през която да трябва да мине целия шумозаглушител и няма да компрометира шумоизолацията.

Днес се свързах с компанията представител в България. Казаха, че този шумозаглушител се ползва предимно при подаване на въздух(вентилации) а не смучене. Представителя ми сподели, тези шумозаглушители се ползват предимно в моловете. Сподели също, че при вкарването на въздуха има мазнини, които с времето се наслагват и са имали дори са се палили. Каза, че слабостта им, е че не могат да се почистват по никакъв начин и че филтрите в аспираторите не са достатъчно фини за да спрат мазнините от манджите и е високо вероятно да се стигне до палеж(независимо, че вентилациите работят 24/7, а готвенето е сравнително кратко).

Това, което сподели, честно казано ме плаши, особено за основната ни къща Grinning

# 446
  • Sofia
Производителя не е категоризирал самия шумозаглушител по какъвто и да начин, по който да е видно, че не става за тази цел, още по-малко пък има каквито и да е предупреждения или насоки за използването му.

От спецификацията го описват като хидрофобен, т.е. няма да попива влагата. Също така го рекламират като миещ се - но не бих заложил на тази стратегия - да го цапам и след това мия.

Ако става дума за готвене на газ - определено бих се замислил по-сериозно за пожарна безопасност и рисковете свързани с използването на газ и някои неща бих променил (примерно абсорбатор с метален филтър и никакви други филтри, които биха се запалили при някакъв инцидент).

Ако говорим за обикновен керамичен или индукционен плот, то температурата която се развива във въздуховода е много ниска - чувствително под 100 градуса. Ако се загледате в youtube канала на Павел Шапошников и потърсите видето "Бесшумная вытяжка на кухне. Монтаж и подключение." ще видите, че можете да сложите канален вентилатор (пластмасов! който е предвиден да работи при макс 60 градуса!), когато абсорбатора няма опция за "отдалечен монтаж". По такава схема, въпросния вентилатор отвежда миризмите от готвенето с години.

Самия шумозаглушител е предвиден, според производителя, да издържи до 140 градуса.

Самият факт, че каналния вентилатор, оцелява с години и здравата логика - че парата от готвенето няма как да стигне дори 100 градуса, да не говорим, че се разрежда активно с въздуха от стаята, с която се смесва, когато се дърпа показва, че да се запали шумозаглушителя и от там цялата вентилационна система трябва да е възникнал пожар по други причини (примерно пържите и сте запалили тигана с олито и сте излезли от кухнята - ако планирате това, като риск - предлагам в кухнята да няма дървен плот, шкавчета от дърво или МДФ и всичко да е от метал, защото най-малкия проблем ще ви е шумозаглушителя).

За мазнините и филтрите - това, което аз съм поставил е допълнителен филтър над абсорбатора, както е показано от видеото. Самият фитър е от клас G3 или G4. Т.е. ако абсорбатора, освен филтъра за мазнини има и филтър G3/G4 трябва да е еквивалентен - това, което погледнах преди няколко дена е, че избрания от вас абсорбатор е с филтър, с активен въглен - какъв клас на филтрация има - не знам. Може и да има опция да се постави допълнително G3/G4, след него.

В моята кухня изпълнението е почти 1-1, с това на Павел Шапошников, с разликата, че ползвам шумозаглушител SYSTEMAIR SCD 160. Друга разлика няма.

Разбира се, споделям само опит, не давам съвет. Може при вас да не е удачно това решение.

# 447
  • На брега на реката
Преди няколко месеца, закупих този абсорбатор:
https://www.tehnomix.bg/absorbator-cata-gl-45-x-c

Още не е монтиран и не е проблем да взема друг! Ще се ползва  в помещение около 58 куб.м. и плота ще е двойка индукция!

Моля, ако някой има мнение, да сподели!

# 448
Аспиратор като аспиратор, не е скъп ( в Лекс груп предлагат малко по-евтини, но общо взето пак там, погледни ако искаш), нормално шумен, достатъчно мощен за целта. Аз харесвам, че филтърът е от две части, защото по-лесно се мие от една голяма дъска.  Ще ти върши работа.

# 449
Бубе, добре си е уредът, има  и хубав клас за прокапване на мазнини. Ти си отдавна в темите за техника и съм сигурна, че знаеш, че по- важно е правилното свързване и свеж ,постоянен поток въздух.   Ако това не се спази, няма как да му се използват възможностите пълноценно.

Последна редакция: сб, 06 яну 2024, 10:21 от petiaivanov

Общи условия

Активация на акаунт