Препоръчайте ми абсорбатор

• 81 319
  • 870
  •   1
Отговори
# 720
  • София
Скрит текст:
За такова помещение е нужен аспиратор с капацитет между 600 и 900 куб.м/ч. и въздуховод ⌀150 или еквивалентно сечение. Сечението на тръбите ⌀110 е почти 2 пъти по-малко от изискуемото, което в голяма степен ще блокира работата на аспиратора.

Според мен, най-добре е да се консултирате със специалист - инженер по ОВК, за да намерите решение на проблема преди да си давате парите за техника, която няма да може да си изпълнява функциите.
Наясно съм, но тръбата и въздуховодът са вече заложени. Няма как да се сложи тръба с по голямо сечение, тя минава през два етажа, за да излезе на покрива. Вариант е да се изкара тръбата през външна стена навън, обаче за това не ми се мисли, трябва пробиване на стената, отвън има топлоизолация, мрежа, мазилка, ще стане ужас.  Така че при съществуващата ситуация какво да сложа, за да ми върши работа.
[/quote]

Работата на аспиратора е да вземе въздуха от помещението (90 куб. метра) и да го изхвърли навън в рамките на 5-10 минути, заедно с парите и миризмите от готенето. Всичко е изчислено спрямо препоръчания от производителя въздуховод ⌀150 мм, който отговаря и на изхода на аспиратора. Ако се стесни отвора, какъвто и аспиратор да сложите, той просто няма как да прекара този обем въздух за това време и съответно никой аспиратор няма да може да си свърши работата, защото не е проектиран за ⌀110 мм.

Изкарването на въздуховод през външната стена вероятно е по-лесното решение. Има начини топлоизолацията да се изреже прецизно около тръбата. На самата тръба се слагат клапи, мрежи и т.н., за да не влизат влага, студ и животинки. Може да се сложи и аспиратор с дистанционен мотор, за да не шуми вътре.

Подмяната на вертикалната тръба може би била по-добро решение, но само ако минава „транзит“ през горните етажи. Такава подмяна едва ли е представлява особен техническа трудност, след като хората сменят вертикални щрангове на многоетажни сгради. Но ако по етажите има изходи към тази тръба, миризмата от готвенето със сигурност ще се разнася из тях.

# 721
Скрит текст:
За такова помещение е нужен аспиратор с капацитет между 600 и 900 куб.м/ч. и въздуховод ⌀150 или еквивалентно сечение. Сечението на тръбите ⌀110 е почти 2 пъти по-малко от изискуемото, което в голяма степен ще блокира работата на аспиратора.

Според мен, най-добре е да се консултирате със специалист - инженер по ОВК, за да намерите решение на проблема преди да си давате парите за техника, която няма да може да си изпълнява функциите.
Наясно съм, но тръбата и въздуховодът са вече заложени. Няма как

Изкарването на въздуховод през външната стена вероятно е по-лесното решение. Има начини топлоизолацията да се изреже прецизно около тръбата. На самата тръба се слагат клапи, мрежи и т.н., за да не влизат влага, студ и животинки. Може да се сложи и аспиратор с дистанционен мотор, за да не шуми вътре.

Подмяната на вертикалната тръба може би била по-добро решение, но само ако минава „транзит“ през горните етажи. Такава подмяна едва ли е представлява особен техническа трудност, след като хората сменят вертикални щрангове на многоетажни сгради. Но ако по етажите има изходи към тази тръба, миризмата от готвенето със сигурност ще се разнася из тях.
Ще проуча тази възможност, да изкараме тръба през външната стена. Гледам плана, виждам обаче само 25 см, след това има колона, която не може да се пробие. Дали са достатъчни тия 25 см обаче, за да се изкара тръба 150, трябвеа да питам.. Може би с плоски въздуховоди ще стане. В сайта на Лексгруп има тръби за безшумно отвеждане и тръба за отвн, доста скъпа между другото. Трябва да отидем с майстора на място, да видим. И ско се окаже, че има възможност и прекараме тръбата през стената, кой абсорбатор бихте препиръчали. В Лексгруп   Фабер са макс до 670 м3, а на нас ни трябва над 800 м3.

Последна редакция: вт, 21 яну 2025, 21:34 от Pepi Petrova 639008

# 722
Не гледайте интензивната степен, която е предназначена за кратка работа, а гледайте степента преди нея какъв дебит има.

# 723
# 724
  • Варна
Понеже и аз ги проучвах, да споделя, че вършат чудесна работа. С нищо не отстъпват на стандартен аспиратор. Имат си даже контейнерче за събиране на течности, ако нещо изкипи. На Запад масово вече се слагат такива. Ако погледнете разни домове в Инстаграм, само такива котлони с аспиратори виждам. Потвърдено и от наш приятел, майстор на кухни, който замина да работи в Швейцария същото нещо.
Особеност е, че трябва да се помисли да изкарате тръбата за аспирация през долната част на кухнята. Също са доста обемни и трябва да жертвате малко повече от шкафа под тях. Но пък горната част на кухнята ще е свободна.
Аз много исках да ги сложа на остров, но за съжаление съм закъсняла - много трябваше да се кърти за прекарване на тръбата и извеждането й навън.
Още нещо - могат да се ползват и като абсорбатор, т.е. с филтри с активен въглен, които се сменят. Консуматив са. Но според служителка в магазин за уреди, с която говорих, така няма да върши толкова хубава работа, както ако се изкара тръба навън, за което й вярвам. Консумативът беше около 200-300 лв и в зависимост колко се готви, се сменя през няколко месеца, година може би.

# 725
Много благодаря! Много полезен пост!

# 726
Скрит текст:
Понеже и аз ги проучвах, да споделя, че вършат чудесна работа. С нищо не отстъпват на стандартен аспиратор. Имат си даже контейнерче за събиране на течности, ако нещо изкипи.
На Запад масово вече се слагат такива. Ако погледнете разни домове в Инстаграм, само такива котлони с аспиратори виждам. Потвърдено и от наш приятел, майстор на кухни, който замина да работи в Швейцария същото нещо.
Скрит текст:
Особеност е, че трябва да се помисли да изкарате тръбата за аспирация през долната част на кухнята. Също са доста обемни и трябва да жертвате малко повече от шкафа под тях. Но пък горната част на кухнята ще е свободна.
Аз много исках да ги сложа на остров, но за съжаление съм закъсняла - много трябваше да се кърти за прекарване на тръбата и извеждането й навън.
Още нещо - могат да се ползват и като абсорбатор, т.е. с филтри с активен въглен, които се сменят. Консуматив са. Но според служителка в магазин за уреди, с която говорих, така няма да върши толкова хубава работа, както ако се изкара тръба навън, за което й вярвам. Консумативът беше около 200-300 лв и в зависимост колко се готви, се сменя през няколко месеца, година може би.
Само, който може да си го позволи, нали. Това изобщо не е стандарт. Повечето хора не живеят в Инстаграм и далеч не са богати.

Скрит текст:
В началото на 90-те, пост-соц перид, като някой кажеше "на запад всички използват микровълнови" и хората тук ахкаха и цъкаха!

# 727
  • Варна
Разбрали сте ме погрешно. Изобщо не казвам, че тези котлони трябва да заместят отделните котлони и аспиратор. Казвам, че се използват много, за да не се притеснява дамата дали вършат работа.

# 728
Здравейте! Спряла съм се на този аспиратор https://www.leksgroup.com/l_bg/?s=5&i=9&c=99&pid=3266
FABER STILO COMFORT X. Моля за препоръки откъде да го поръчам. Много странно, че на сайта няма възможност за поръчка

# 729
# 730
  • Вдън горите тилилейски
Аз им писах на мейла и ми върнаха обаждане за да потвърдя поръчката.

# 731

Аз вкъщи ползвам този от около половин година вече. В началото бях малко скептична, че ще се справя с парата и миризмите, но наистина върши доста добра работа. Единствено като наблюдения, реално ако съда стои открит през цялото време на готвенето, успява да си издърпа цялата пара, но ако примерно готвите нещо в затворена тенджера и вдигнете изведнъж капака, парата си отива нагоре при първоначалното отваряне и вече чак след това започва да действа по желания начин. Специално в магазина на franke бяха супер мили и обясниха предимствата и недостатъците, така че аз лично съм доволна Simple Smile

https://technovita.bg/product/%d0%ba%d0%be%d1%82%d0%bb%d0%be%d0% … ma-839-hi-franke/

# 732
Много благодаря за отзива! А според вас по- добре ли се справя от традиционните? Какви недостатъци сте забелязали, с две думи препоръчвате или не този тип? Как е свързан при вас- в коминно тяло или директно навън излиза

# 733
Много благодаря за отзива! А според вас по- добре ли се справя от традиционните? Какви недостатъци сте забелязали, с две думи препоръчвате или не този тип? Как е свързан при вас- в коминно тяло или директно навън излиза

По принцип, аз съм доволна от този този, но трябва да се вземат предвид някои неща.
Моите шкафове са с дълбочина 30 см. и преди когато бях с абсорбатор вграден в шкафовете си миришеше когато се готви нещо с по-силен аромат, тъй като не успяваше добре да събере цялата пара. В магазина ми препоръчаха или да взема абсорбатор с издърпане или този вариант на екстрактор. В момента моя е вързан директно към комина и всичко се отвежда навън. Алтернативата е да бъде с филтър с активен въглен, като твърдят, че дори и в този случай миризма няма да има, но все пак има остатъчна влага, тъй като тя си остава в помещението и не се отвежда навън.
В случай, че правите кухнята в момента и има възможност, може би било по-добре да се заложат по-дълбоки шкафове и да се постави вграден или стенен аспиратор. Препоръчва се също така ако ползвате 4-ка котлони и мястото ви позволява да поставите аспиратор на 90 см., тъй като така ще покрива по-добре цялата площ на котлоните. Също много важно, вземете под внимание каква е кубатурата на помещението ви. Смята се като умножите ширина * дължина * височина *10. Числото, което излезе, толкова кубика аспиратор трябва да търсите.

Надявам се да съм помогнала Simple Smile

# 734
Здравейте. Изкарахме тръба през стената фи 150 за аспиратор. Обаче се наруши изолацията, много студ влиза оттам.

Това е отвън, още не е отрязана тръбата и няма решетка.
    Това е отвътре в стаята.
    Как да се изолира добре от студа навън?

Общи условия

Активация на акаунт