COVID-19 - Предпазване - маски, дезинфектанти и други

• 187 645
  • 3 135
  •   1
Отговори
# 1 500
Много се говори за антибиотици с активна съставка азитромицин и употребата му при лечение на COVID-19, но държа да отбележа, че антибиотикът няма никакво отношение към самият вирус и вирусната инфекция , а само за последващата бактериална инфекция. Приемането на този и какъвто и да бил друг антибиотик ЗА вирусна инфекция е безпредметно! Важно е да го знаете, за да не си навредите и да не предприемате прием на антибиотик "за всеки случай" или пък "за да го пресече" ! Ако имате въпроси на тези теми или други свързани с вашето здраве или въпроси около лечението на COVID-19 заповядайте в тази тема https://www.bg-mamma.com/?topic=1198344 и ще се опитам да отговоря на всички въпроси от моята гледна точка, опит и познания. Ще разясня на разбираем език как действа точно този антибиотик. Разбира се, ако ви е интересно Simple Smile

Здравейте! В последните години има толкова жестоки вируси и грипни включително, че на втория ден понякога трябва да се почва антибиотик, иначе става едно влачене месеци наред и усложнения. А за този вирус ковит 19, до колкото съм разбрала има дълъг инкубационен период и през това време може да прави поражения, което за мен означава, че още като се констатира и при наличие на някакви симптоми е по- добре и антибиотик да се приема.
След вируса винаги следва бактериална инфекция. И ако организмът не е силен трудно ще се справи само с антивирусни. А и то какви антивирусни. Само против грип се сещам. На мен азитромицина не ми действа изобщо за други вируси, а за ковит 19 нямам идея как е. Но единствените антибиотици, които ми действат все още са Левофлоксацин и Цефиксим.

# 1 501
А за какво е цялото това варене и попарване на маските? Нали уж сапуна го убива, не е ли достатъчно да се операт тези от нетъкан плат примерно, защото те не могат да се гладят?

# 1 502
А за какво е цялото това варене и попарване на маските? Нали уж сапуна го убива, не е ли достатъчно да се операт тези от нетъкан плат примерно, защото те не могат да се гладят?
Достатъчно проучвания показват, че сапунът е достатъчен за унищожаването на обвивката на вируса. Другото е презастраховане.

# 1 503
Позната фармацевтка  ми каза да пера със сапун и вода  ,не е  че е нормално , но като няма свободно маски по магазините просто като последен вариант. И сега ми казаха да се дезинфекцират храни с топлият въздух на сешоара. Само не мога да преценя каква температура достига. Харесва ми идеята, за което не може да се мие със сапун . Плодовете ги мих със сапун  досега и ще продължавам,защото се оказаха много мръсни.

# 1 504
Да, то и аз пера или заливам със спирт, защото маските са ни кът, не мога да си позволя да ги хвърлям, а тези платнените, които също си купих не мога да измисля какъв филтър да им сложа и не ги използвам.

А как наистина да се разбере сешоара каква температура ще докара на повърхността на плодовете, защото нали трябва да е над 70 градуса? Малко задачка с повишена трудност се получава така. Иначе е интересна идея.

# 1 505
Здравейте! В последните години има толкова жестоки вируси и грипни включително, че на втория ден понякога трябва да се почва антибиотик, иначе става едно влачене месеци наред и усложнения. А за този вирус ковит 19, до колкото съм разбрала има дълъг инкубационен период и през това време може да прави поражения, което за мен означава, че още като се констатира и при наличие на някакви симптоми е по- добре и антибиотик да се приема.
След вируса винаги следва бактериална инфекция. И ако организмът не е силен трудно ще се справи само с антивирусни. А и то какви антивирусни. Само против грип се сещам. На мен азитромицина не ми действа изобщо за други вируси, а за ковит 19 нямам идея как е. Но единствените антибиотици, които ми действат все още са Левофлоксацин и Цефиксим.
Отговорът на въпроса се крие в това, че антибиотиците се използват САМО при бактериална инфекция. Те не повлияват по никакъв начин вирусите и тяхното действие. Вероятно е да се е стигнало до момента, в който доста антибиотици не ви действат поради причината ,че сте ги приемали грешно, без причина, при вирусна инфекция например. Също така възможна причина е неразумен прием от сорта "предписан антибиотик за 7 дена, пациентът пие 3-4 дена, почувства се добре и спре" , което е грешка водеща точно до такива проблеми с липсата на ефективни антибиотици. Най-вероятно се касае за развита антибиотична резистентност. За това преди всяко антибиотично лечение трябва да се прави антибиограма, а не да се изписва какво да е. Или пък недай Боже да се  приема от пациента на своя глава, по собствено усмотрение антибиотик.
Разяснения на тема вируси и антибиотици току що писах в тази тема https://www.bg-mamma.com/?topic=1198344 мисля ,че ще разберете как точно действат антибиотиците и защо НЕ трябва да се приемат при вирусна инфекция. И кога е удачно да се изписват.

# 1 506
  • в страната на чудесата
Трябваше ли?
След бруталната покана да бъда консултирана в друга тема ми се стори, че ще е любезно да се представи тук. Ще отворя щом трябва.
Отворих я да. И смятам че е по-брутална и от включването тук. И надхвърля експертизата на господина. Щото да си говорим анонимно във форума е едно, а да сложи бялата манта и да изпише ципрофлоксацин щото съфорумка има ешерихия в урината е друго. Освен неетично е заблуждаващо и незаконно. Друго?
Вашият отговор е заблуждаващ. Нищо не съм изписвал. Аз коментирам изписаната от лекаря терапия от гледната точка на магистър-фармацевт. Не е добре да злословите и да изопачавате нещата, защото във вашият отговор виждам само това. Не мисля че сте прочела, но сте избързала с коментара.
Човече, моля спрете се. Ограничете се в експертизата си. Аз мога да посоча изключително заблуждаващите твърдения в консултацията, но това едва ли ще ви спре. Спрете с маркетинга поне тук, в тази тема, която е за непредубедена помощ.  Един пример.
Тежестта в дясното подребрие в случая не е от черния дроб, жената е описала точно от какво е, но за един семестър анатомия в дясното подребрие е само черния дроб. Мога да продължа, но ще се въздържа и ще отдам желанието ви за изява на младостта Ви. Желая Ви успех и също да запазите чистотата на професията си от меркантилността.
С поздрав.

# 1 507
Човече, моля спрете се. Ограничете се в експертизата си. Аз мога да посоча изключително заблуждаващите твърдения в консултацията, но това едва ли ще ви спре. Спрете с маркетинга поне тук, в тази тема, която е за непредубедена помощ.  Един пример.
Тежестта в дясното подребрие в случая не е от черния дроб, жената е описала точно от какво е, но за един семестър анатомия в дясното подребрие е само черния дроб. Мога да продължа, но ще се въздържа и ще отдам желанието ви за изява на младостта Ви. Желая Ви успех и също да запазите чистотата на професията си от меркантилността.
С поздрав.
Аз не раздавам диагнози. Това е работа на лекарите. Обясних какво коментирам и от каква позиция. Друга идея във вашият коментар освен заяждане не виждам. Вие очевидно си имате сериозни предразсъдъци, така че няма смисъл да продължавам коментирането. Живи и здрави Simple Smile

# 1 508
Позната фармацевтка  ми каза да пера със сапун и вода  ,не е  че е нормално , но като няма свободно маски по магазините просто като последен вариант. И сега ми казаха да се дезинфекцират храни с топлият въздух на сешоара. Само не мога да преценя каква температура достига. Харесва ми идеята, за което не може да се мие със сапун . Плодовете ги мих със сапун  досега и ще продължавам,защото се оказаха много мръсни.
Сешоара е лоша идея. Може да вдигнеш нещо във въздуха и после да го вдишаш.

# 1 509
Много се говори за антибиотици с активна съставка азитромицин и употребата му при лечение на COVID-19, но държа да отбележа, че антибиотикът няма никакво отношение към самият вирус и вирусната инфекция , а само за последващата бактериална инфекция. Приемането на този и какъвто и да бил друг антибиотик ЗА вирусна инфекция е безпредметно! Важно е да го знаете, за да не си навредите и да не предприемате прием на антибиотик "за всеки случай" или пък "за да го пресече" ! Ако имате въпроси на тези теми или други свързани с вашето здраве или въпроси около лечението на COVID-19 заповядайте в тази тема https://www.bg-mamma.com/?topic=1198344 и ще се опитам да отговоря на всички въпроси от моята гледна точка, опит и познания. Ще разясня на разбираем език как действа точно този антибиотик. Разбира се, ако ви е интересно Simple Smile
Ще Ви разочаровам.... .
Причината за употребата на Азитромицинът в случая са... страничните му ефекти.
А не "антибиотичната" му роля.
От почти от 10 години е известно, че азитромицинът причинява ( като странично действие) мощно разширяване на бронхите ( бронходилатация) и поради това, много добър клирънс на секретите. Освен това, азитромицинът, поради необяснен страничен ефект, значително намалява оттока на бронхиалната стена (бронхиална инфламация и оток на бронхиалната стена), и с това ( и така) се постига мощна бронходилатация. Но чрез намаляване на отока. А не чрез пряка мускулна бронходилатация по типа на Вентолин и аналози.

Тези странични ефекти позволяват азитромицинът да се прилага при бебета с тежък бронхиолит успоредно с кортикостероидните препарати ( синергично действие). И наистина има добър ефект. Това действие на азитромицинът за пръв път го отбелязаха, и на практика използваха, ИТАЛИАНСКИ неонатолози (отделения за недоносени) и педиатри. И има доста публикации около тази тема.

та... така.

Последна редакция: вт, 07 апр 2020, 14:04 от Birdie

# 1 510
Birdie , много интересно, моля за линк.
Моля и фармацевтите в темата да го коментирате този ефект. Вярно ли е?

Аз съм диспансеризирана при много добър и опитен пулмолог, но при проблеми и отделяне на много секрети от дробовете, никога не ми е предписвал азитромицин, нито е споменавал такова действие. Дори и когато бях с дихателна недостатъчност 2-ра, 3-та степен и пиех теофилин, медрол и др., ми изписваше таваник, сефпотек, не и азитромицин. Него са ми го изписвали само веднъж, друг специалист, за друг проблем, различен от белодробните и не забелязах да ми е облекчил дишането.
Скрит текст:
Дори и в момента от 2 дни пак съм на таваник и ОПЛ взе да се притеснява, че предимно левофлоксацини пия, да не станат резистентни гадовете и към тях, но това ми помага. Иска ми се без АБ, но не става. Успях да изкарам няколко месеца без АБ и много се радвах, ама не, не става. Не си подавам носа от къщи и пак се влоших. Пия хаповете, смуча мед по мойта рецепта, за която написах тук и се надявам по-бързо да се оправя и да не ме лови КВ, че ще е голямо закъсване.

Искам да честитя празника на всички лекари, медицински сестри и всички, работещи в сферата на здравеопазването. Да им пожелая много здраве и сили да устоят в тези трудни  времена.

Последна редакция: вт, 07 апр 2020, 05:26 от Diorela

# 1 511
Mного ме доядя като гледах репортажа, че земеделската продукция от Испания ще се унищожи понеже нямали работници и изкупвачи.
Ами няма, в цяла Европа е така - като затвориха границите и се прибраха работниците на изток.. Сега се сетиха с предимство да ги пускали, че да оберат реколтите в Англия, Франция и къде ли не...
Що не ги държаха преди месец, като ще им трябва да берат марули, ами всички яко се разходиха напред-назад из континента, че хууубаво да разнесат навсякъде "тази гад"...
Да си строяват мигрантите да берат, какво сами киснат в гетата и ги хрантутят. Нали затова ги събираха и приветстваха.

# 1 512
  • на пъпа на Златията

Не се самолекувайте !!!
Приемът на лекарства без  лекарско предписания е опасно . Казвайте на лекаря за съпътстващи заболявания .
Те не са ветеринарни доктори .

# 1 513
  • в страната на чудесата
Освен това нетъканият текстил е полимер - топлината го поврежда. Според мен ако се накиснат в прах за пране и се изперат е достатъчно.

# 1 514
И аз с въпрос за UVC джаджите. Има на пазара уреди UVC за дезинфекция на смартфони. Е, вече са добавили "и маски" в описанието им.
Че ще дезинфекцират маски, (както и разни други дребни неща), приемам, че е вярно.

Въпросът ми обаче е дали еднократна маска (наслагали са по снимките ffp2-3 предимно), ще бъде ефективна отново след тази процедура, ще може ли да се диша през нея, или е просто маркетингов трик? Това че е обезвирусена не я прави незадръстена, или?

Зависи от маската ако е плътна и през нея не преминават лъчите мисля че няма да се стерилизира  ако е рехава да е нарека така ще се стерилизира но няма как да е направи незадръстена. Искам да направя едно уточнение UVC лъчите стерилизират което е доста повече от дезинфекция(при стерилизацията не се допуска никакво наличие на микроорганизми докато при дезинфекцията има в ограничено количеството)За стерилизация в домашни условия на текстилни изделия може да се използва най обикновена ютия-гладите с нагорещена ютия и всичко мре може и на слънце когато има такова.С UVC лампа само на сушилник  в отделна стая(обръщам внимание на простора на сушилника за да проникнат лъчите в тъканта ако са на топка няма как да стане)
Veteran - Защо заблуждавате хората???
UVC - НЯМА ПРОБИВНА СИЛА!!! НЕ МОЖЕ ДА ПРОНИКНЕ В ДЪЛБОЧИНА!!! Може да стерилизира само и единствено ПОВЪРХНОСТИ!!!
Какви са тези идиотщини дето 36г. професионалист ги ръси незная. За такива пишман специалисти, наистина трябва да има закон за разпространение на информация с НЕвярно съдържание!

Общи условия

Активация на акаунт