Уволнение след бременност

• 3 443
  • 154
  •   1
Отговори
# 15
Доколкото знам няма право работодател да уволнява някой, който е в болничен.
Има.

Добре, дай друго да видим. Коя е началната дата на договора ти с този работодател? 08.08 ли е?

# 16
В трудовата ми книжка е вписано 06.08
Договара ми с входящ номер е от 08.08.2019

# 17
Важно е само какво пише в договора.
Приемаме 08.08

През времето от 08.08 до 08.02 колко отсъствия си имала? Отпуск, болничен?

# 18
Абсолютно съм съгласна.
Срамота е да иска да ражда деца.
Авторката, а и всички жени в цялата страна, всъщност в целия свят, трябва да си извадят матките и само да бачкат.
Ще ми раждат те. Много нагло.

Въобще за работодател няма подходящ момент служителка да бременее.
Затова казвам да вадите тръби, матки, яйчници и да бачкаме по 12 часа, 6 дни в седмицата.
Или пък просто да има закон, който да забранява жените да работят.
И да седят вкъщи и да раждат колкото могат.

Ненужен сарказъм. Не съм казала да не бременеят, но е некоректно да почнеш да правиш дете таман когато те назначат. Ти имала ли си случай да назначиш служителка, тя да забременее почти веднага и да роди три деца едно след друго? И на десетата години да ти дойде на работа без грам понятие от нещата и да си длъжна да я назначиш пак? И през тези десет години да не знаеш ще се връща ли или не и да не смееш да инвестираш в свестен заместник? И капакът на всичко е, че за тези десет години и се води платен отпуск по 20 дена годишно и тя се връща на работа не за да работи, а само за да си получава заплатата за няколко стотин работни дни (на практика близо една година). И после защо работодателите не искат млади жени - ми затова, защото държавата с чужда пита помен прави. Осигуровките за бременност се плащат на държавата, а тя после натоварва фирмите със социалната дейност.

# 19
Доколкото знам няма право работодател да уволнява някой, който е в болничен.
Има.

https://www.law-firm-bg.com/%D1%82%D1%80%D1%83%D0%B4%D0%BE%D0%B2 … 1%87%D0%B5%D0%BD/

https://trud.bg/%D0%BD%D0%B5-%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82-%D0% … 0%BB%D0%B7%D0%B2/

Доколкото знам има варианти, но може след съгласие на Инспекцията по труда.

Абсолютно съм съгласна.
Срамота е да иска да ражда деца.
Авторката, а и всички жени в цялата страна, всъщност в целия свят, трябва да си извадят матките и само да бачкат.
Ще ми раждат те. Много нагло.

Въобще за работодател няма подходящ момент служителка да бременее.
Затова казвам да вадите тръби, матки, яйчници и да бачкаме по 12 часа, 6 дни в седмицата.
Или пък просто да има закон, който да забранява жените да работят.
И да седят вкъщи и да раждат колкото могат.

Ненужен сарказъм. Не съм казала да не бременеят, но е некоректно да почнеш да правиш дете таман когато те назначат. Ти имала ли си случай да назначиш служителка, тя да забременее почти веднага и да роди три деца едно след друго? И на десетата години да ти дойде на работа без грам понятие от нещата и да си длъжна да я назначиш пак? И през тези десет години да не знаеш ще се връща ли или не и да не смееш да инвестираш в свестен заместник? И капакът на всичко е, че за тези десет години и се води платен отпуск по 20 дена годишно и тя се връща на работа не за да работи, а само за да си получава заплатата за няколко стотин работни дни (на практика близо една година). И после защо работодателите не искат млади жени - ми затова, защото държавата с чужда пита помен прави. Осигуровките за бременност се плащат на държавата, а тя после натоварва фирмите със социалната дейност.

И кога е коректно да бременееш?
Ако питаш който и да е работодател - никога.
Обаче пък искат работна ръка. Ама ако не се ражда,  кой ще работи.
И хората като виждат какви идиоти има, се отказват да раждат и бягат от страната.
После нямало хора и т.н.
Аз затова казвам, матките да се режат. А последващите попълнения на работна ръка да се произвеждат у някоя фабрика и да се гледат...не знам от кой.
А държавата ако иска раждаемост, а фирмичките работници, може би трябва други мерки да се вземат.
А авторката не е крила факта, че планира да има дете.
А наясно ли си, че има начин да се сбогуваш със служителка с малко дете.
Още малко ще кажеш, че майчинските за две години се плащат от фирмите.

# 20
Ами почваш работа, допринасяш нещо две годинки оримерно и после вече с чиста съвест може да бременееш, а не още преди да ти е изтекъл изпитателният срок.
И да, знам кой плаща майчин ските, но и знам кой не може да си назначи надежден човек на мястото. И знам кой плаща отпуската, която се трупа докато тече майчинството.
И казваш хората бягали от страната заради раждането, а? Май не знаеш какво е в чужбина с майчинството в сравнение с у нас. Да не говорим за САЩ, където всички искат да ходят.

Последно - как разбра, че не е крила от работодателите, че работи за дете? Казала им е на интервюто може би? Или после докато е била на изпитателен срок?

# 21
Сериозно ли човек трябва да се съобрязява с работата си ако иска да създаде семейство?

Момичето забременяло след половин година и видиш ли не било коректно към фирмата.. що за глупости..
Трябва ли да питаш някого преди да правиш планове за дете или пък да спазваш някакъв срок? Ами ако стане случайно бебето?

Честно не го разбирам..

# 22
Абе как така ви стават случайно бебетата? Бебето е най-важното нещо в живота на човека, може ли да го оставите на случайността??? Много се ядосвам когато чуя как на някои хора децата им се раждат случайно...

А на въпроса ти - работата после ще храни детето, нали? Е кой умен човек си рита паничката с манджата? 

Иначе всеки си има своя правда и всеки гледа себе си, но не се чудете тогава защо и работодателите все гледат да се подсигурят.На някои не им е широко около врата и трябва да се борят, не е като да са шефове на държавни чиновници.

# 23
15 дни по късно ми се хвърлят листа без подпис и печат с думите :ами аз те преназначих..с дата преди 15дни
Как се преназначава без мой подпис
И как изобщо подписвам нов договор и той влиза в сила.
Последва нещо от сорта на "аз няма да ти плащам болнични и майчинство", което е абсурдно за директор на детска градина.

# 24
Абе как така ви стават случайно бебетата? Бебето е най-важното нещо в живота на човека, може ли да го оставите на случайността??? Много се ядосвам когато чуя как на някои хора децата им се раждат случайно...

А на въпроса ти - работата после ще храни детето, нали? Е кой умен човек си рита паничката с манджата? 

Иначе всеки си има своя правда и всеки гледа себе си, но не се чудете тогава защо и работодателите все гледат да се подсигурят.На някои не им е широко около врата и трябва да се борят, не е като да са шефове на държавни чиновници.
Децата се правят чрез сексуални контакти. Не стават случайно.
Познавам жени и с презерватив, пак са бременни.
То не е 100 % гаранция, ако не знаеш.
Познавам семейство са против всякакви контрацептиви и имат 4 деца.
Проблема е, че ти смяташ, че права има само работодателя, а майката никакви.
Работодателят имал право да се подсигури, ама една жена няма право.
ЖДНБ.

# 25
Сериозно ли човек трябва да се съобрязява с работата си ако иска да създаде семейство?

Момичето забременяло след половин година и видиш ли не било коректно към фирмата.. що за глупости..
Трябва ли да питаш някого преди да правиш планове за дете или пък да спазваш някакъв срок? Ами ако стане случайно бебето?

Честно не го разбирам..
Не, никой не е казал, че човек трябва да съобразява плановете си за семейство с работата си. Но и работодателят не следва да е отговорен за плановете на бъдещите родители.
Тя упреква работодателя в некоректност. А повечето от отговорилите ѝ не виждат нищо некоректно в това да освободиш човек, нает буквално вчера, след като знаеш, че той реално няма да работи за теб в следващите поне 2 години.

# 26
Нищо лично, каква е разликата между бременна, която е работила 5 месеца и бременна, която е работила 2 години?
Понякога тази дето е работила 2 години може да не е толкова читав служител от тази, която е на 5 месеца.

Ами почваш работа, допринасяш нещо две годинки оримерно и после вече с чиста съвест може да бременееш, а не още преди да ти е изтекъл изпитателният срок.
И да, знам кой плаща майчин ските, но и знам кой не може да си назначи надежден човек на мястото. И знам кой плаща отпуската, която се трупа докато тече майчинството.
И казваш хората бягали от страната заради раждането, а? Май не знаеш какво е в чужбина с майчинството в сравнение с у нас. Да не говорим за САЩ, където всички искат да ходят.

Последно - как разбра, че не е крила от работодателите, че работи за дете? Казала им е на интервюто може би? Или после докато е била на изпитателен срок?

Тя си го е написала. Какво да направя, че не четеш.
И да, много жени познавам не са готови да раждат, точно заради отношението на работодателите към бременна жена.
А също и заради ниски заплати и т.н.
Била съм свидетел как колежка на изпитателен срок забременява непланирано и трябваше да се крие, защото фирмата само да надуши някоя, че е бременна и особено ако е на изпитателен срок я гонеше.
За щастие не разбраха, договора и стана безрочен. Не се е възползвала да ражда на конвейр 10 години както ти мислиш. Това го прави един друг етнос. Жената си напусна след време, защото се премести в друг град.
Явно си работодател и си гледаш от твоята камбанария. Не си способна да се замислиш ако си жена със средни доходи и забременеш, как би ти се отразило едно такова уволнение.

# 27
15 дни по късно ми се хвърлят листа без подпис и печат с думите :ами аз те преназначих..с дата преди 15дни
Как се преназначава без мой подпис
И как изобщо подписвам нов договор и той влиза в сила.
Последва нещо от сорта на "аз няма да ти плащам болнични и майчинство", което е абсурдно за директор на детска градина.
Чакай, чакай, каква детска градина? Ти на трудов договор ли си?
Подписала или не, щом си изпълнявала задълженията си поне 5 работни дни, се счита че договорът е влязъл в сила. А ти си работила, както разбирам.
Вземи всички документи, с които разполагаш и отиди при адвокат.

# 28
Моето забременяване не е станало "случайно". Случайно беше да е след изпитателния срок и въпреки това да се окажа уволнена,въпреки закон за бременните майки.
Не смятам, че хората от друг етнос прибягват до такива мерки, дори напротив все повече срещам все по-млади майки, радващи се на децата си. Радостта е семейството, не се женя за кариерата, тя се гради, но не мисля за правилно да живея с кариерата си до 45 и тогава да се сетя да раждам.

# 29
Проблема е, че ти смяташ, че права има само работодателя, а майката никакви.
Работодателят имал право да се подсигури, ама една жена няма право.

Всъщност не, истината е, че човек не е женен за фирмата, и фирмата не ти е баща и майка. Т.е. никой не е длъжен никому отвъд написаното в договора и КТ. От там нататък всеки си гони интереса, в това число и фирмата. Ако може да си спести загубите законно - прави го. Социална политика има държавата, не фирмата. От друга страна и служителите гледат да прецакат фирмата и ако мине се радват. Това е реалността. Но после не разбирам защо има оплаквания, че жените вземали по-малко пари от мъжете, не напредвали в кариерата, не ги назначавали и прочее. Ми затова, защото всеки си гледа интереса.

И един последен въпрос - нека приемем, че фирмата си е твоя. Теглила си кредит, ипотекирала си си апартамента и таман когато нещата почват да потръгват ще допуснеш ли забременяване? И да си изгубиш жилището? Ще кажеш, че не е същото, защото това си е твое, а фирмата ти е никаква. Е да, ама пък за работодателя фирмата си е негова, правил е планове, договарял е проекти, вземал е кредити и се бори да оцелее в конкурентна среда. И хич не му е весело, когато някой му спира плановете.

Повече няма да пиша - отговорих на прякото питане, казах си и мнението. Нататък е безсмислено.

Общи условия

Активация на акаунт