COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 983 469
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 120
Nikola Tesla, смятам, че основния проблем им е, че те нямат оборудване, нямат линейки, нямат с какво да отидат да тестват хората по домовете, не са дадени ясни инструкции и за тях и вероятно нямат дори и достатъчно екипи, за да извършат такива тествания. Дано не съм права, но...

# 121
Чудя се, за двамата починали, били в тежко състояние затова не могли да ги спасят, в същото време директивата е да ходиш до болницата като си зле - много шизофренично взе да става.

# 122
  • тук-там
в темата за превенция и защита бях пуснала линк на английски език, ето, че намерих и на български Simple Smile

Нидерландски учени откриха антитяло срещу коронавируса

https://clubz.bg/95632-niderlandski_ucheni_otkriha_antitqlo_sreshtu_koronavirusa
може ли новината на английски?

# 123
Не се сърди, човече, нужен ли е линк. И за двамата починали казаха, че са отишли в болница вече в изключително тежко състояние, което значи късно.

Да, нужен е линк. Пише го достатъчно ясно в началния пост на темата и то по очевидни причини.

Думите на Мутафчийски достатъчни ли са? Днес отново  каза.

# 124
  • BG
Според мен проблемът не е толкова в липсата на организация, колкото в страха.
 Просто си прехвърлят топката, надявайки се друг да им свърши работата. ЛЛ на РЗИ, те на спешна или обратно.
Да попитам и друго-ако ЛЛ излезе в болничен или отпуска, то друг колега не трябва ли да поеме пациентите му?

# 125
Nikola Tesla, смятам, че основния проблем им е, че те нямат оборудване, нямат линейки, нямат с какво да отидат да тестват хората по домовете, не са дадени ясни инструкции и за тях и вероятно нямат дори и достатъчно екипи, за да извършат такива тествания. Дано не съм права, но...
Ами ако трябва ще купят линейки. В държавата пари за какви ли не глупости се изсипват, за 100, 200 линейки колкото трябва ще намерят пари. Ще ги вземат да речем от милионите за строежи на футболните стадиони на Ботев П и Локомотив П. Въпреки че съм спортен фен категорично не приемам да няма примерно достатъчно линейки, (ако е така) а да се дават милиони за стадиони.
Абе ние сме в извънредна ситуация, ако трябва микробуси ще преоборудват, и да почват да ходят екипи за изследване по домовете. Пък ако не са дадени ясни инструкции, е толкова ли няма кой да ги измисли. Българска работа....

# 126
Интересен е планът на Великобритания - изолация на хората над 70-годишна възраст. А как ли се чувстват 69-годишните?

69-годишните явно ще участват в "стадния имунитет". Grin

Засега новини от Швеция няма. Държавният епидемиолог и "Органът за обществено здраве" казаха още в петък, че през уикенда не са предвидени пресконференции. Ще си почиват хората и без това животът тук си тече както обикновено.

# 127
Казаха го няколко пъти и лекарите, писано е, че жената е приета е с тежка двустранна пневмония, а тя за един ден не се развива. Явно са се позадържали с търсенето на медицинска помощ.

# 128
Не се сърди, човече, нужен ли е линк. И за двамата починали казаха, че са отишли в болница вече в изключително тежко състояние, което значи късно.
Не че не са отишли в болница, а не са потърсили лекарска помощ. Има голяма разлика.
Всеки, който има симптоми, трябва да потърси веднага помощ. Но не всеки трябва да влезе в болница. Хората в тежко състояние, както и такива с хронични заболявания - да. Но не всички, не и тези с леките или без симптоми.

Последна редакция: нд, 15 мар 2020, 01:57 от Не се сърди, човече

# 129
По повод дискусията за лекарствата: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10221916875300780&id=1526095423

И да припомня, че за добър имунитет е необходим сън Simple Smile Спокойна вечер на всички!

# 130
Ами ако трябва ще купят линейки. В държавата пари за какви ли не глупости се изсипват, за 100, 200 линейки колкото трябва ще намерят пари. Ще ги вземат да речем от милионите за строежи на футболните стадиони на Ботев П и Локомотив П. Въпреки че съм спортен фен категорично не приемам да няма примерно достатъчно линейки, (ако е така) а да се дават милиони за стадиони.
Абе ние сме в извънредна ситуация, ако трябва микробуси ще преоборудват, и да почват да ходят екипи за изследване по домовете. Пък ако не са дадени ясни инструкции, е толкова ли няма кой да ги измисли. Българска работа....
Това с линейките няма да се случи просто никога, за жалост. Това е тема, която се нищи от десетилетия, но реално нищо не се прави по този въпрос. Ако знаеш колко пъти съм се чудила как може да има за стадиони, ама да няма за линейки. Е, няма. Защото не е по еврофондове. Но това за микробуси е добра идея, но трябва желание...

# 131
От РЗИ пращат мобилни екипи по домовете, за да може ако някой евентуално е болен, да не изпозарази сума ти народ още. Обаче нещо се къса по веригата..РЗИ...Не искат.
И идването на СП е било напълно излишно, нито са ви помогнали, нито са ви тествали, нито са били достатъчно защитени, ако наистина става въпрос за коронавирус.
При по-силно изявени симптоми и по-тежко състояние, сигурно пак нищо не могат да направят, освен да извикат специализиран екип.
Дано успеят да създадат по-стройна организация.

# 132
  • София
Някой беше питал защо точно Ломбардия е така силно засегната, сякаш другите провинции остават встрани към момента. Попадна ми интересно мнение на българска лекарка, която има обяснение за податливостта на УХан, Венето, Ломбардия:

Скрит текст:
"Тази сутрин искам да кажа на всички приятели и на всички техни приятели и познати нещо важно, свързано с корона - вируса:
Преиграване има, но най-вече у нас. По принцип в различни страни се реагира с различни по степен профилактични мерки и карантината е по-строга и масова в по-засегнатите държави, (последното е правилно). Ние с доцент В. Димитрова, с която работим в болница "Лозенец" (също интернист и нефролог, но и фармакотерапевт!), подготвихме статия за връзката на селенов дефицит и вирусни инфекции, и специално с РНК-вируси. Ще я публикуваме A.S.A.P. и ще я пратим едновременно в МЗ и Здравната комисия на НС. До дни ще напишем и популярен текст по проблема , за широката аудитория в медиите. В общи линии тук ще кажа, че има пряка доказана връзка между агресивността на РНК-вирусите и селеновия дефицит, както и че вирусните инфекции значимо редуцират серумните нива на селена, т.е. и те самите създават такъв дефицит. Най-засегнати райони са: 1. В Китай, където са съчетани белтъчно недохранване, остър континентален климат и пренаселеност и, 2. Две съседни области в Италия, едната-Венето (не помня дали и другата-Ломбардия) наскоро преживяха тежък "воден стрес", т.е. - натрупване на оксидативни радикали в човешкия организъм, свързано с изчерпване на селеноензимите-антиоксиданти. Редуцират се и други антиоксиданти, но селеновият дефицит е най-пряко свързан с мутациите на РНК вирусите в посока агресия и репликация. За лаици тези обяснения са достатъчни, а за посредствени хора даже са в повече, но тук аудиторията е достатъчно интелигентна в преобладаващата си част.
По наше мнение е добре да се направят тестове за серумен селен и плазмена глутатионпероксидаза на пациентите с позитивен корона вирус (в големите мед. лаборатории-ВМА, "Александровска"болница -София и т.н. се правят такива кръвни тестове) и според дефицита му да се суплементират със селен от 50 до 200 микрограма. За населението - който има възможност да изследва поне селен в кръвта (на гладно!) и при наличие на дефицит или долногранични стойности да приема селен от 50 до 100 микрограма веднъж дневно, по време на хранене поне 1 месец. Който няма такава възможност да увеличи приема на яйца, риба тон, ядки (орехи, бадеми, кайсиеви ) .Много богати на селен са бразилските орехи - 4-5 ядки дневно са оптимална доза при умерен дефицит и долна граница на нормата. Същото важи и за постещите и веганите!
Всичко това е събирано от доц. Димитрова и мене в последните 2 години, аз самата съм участвала и ръководила научни проекти по теми, свързани с някои микроелементи,вкл. селен, най-вече във връзка с бъбречните заболявания, но разбира се, имаме познания и върху други техни характеристики. Но за да сте сигурни, че не са празни приказки, потърсете в "чичко Гугъл", има и популярни статии, има и научни, предимно на английски. Не знам защо до сега не се коментира селена, дори като хипотеза, и не намерих публикации по този въпрос във връзка с корона-вируса, но пък е доказана връзката на селеновия дефицит с повечето от РНК-вирусите, а корона-вирусът е такъв! Пиша на страницата на г-н И. Василев, защото много хора четат публикациите на г-н Василев, публикувам и на моя ФБ страница, разпространете го, ако приемате съветите ни. Да приемате белтъчни храни, които са богати на селен - това поне не е свързано с интоксикация и не крие особени рискове!
Проф. Диана Йонова, д.м."

# 133
gerka, последният брифинг ли визираш, защото такова нещо няма. Тежко състояние не означава задължително ненавременно потърсена лекарска помощ. Пневмония може да се развие много бързо, особено в случаи на вече съществуващи белодробни заболявания и дисфункции, а самата пациентка е била и със сърдечни проблеми и неотдавнашна операция на сърцето.

# 134
Аз не мисля, че проблемът е в линейките, а в липсата на екипи за линейките.
Коли лесно(и евтино) ще се намерят. За тест не трябва хипер медицинско оборудване. Но кой ще ги кара тези автомобили и колко лекари/сестри допълнително ще са нужни.

Общи условия

Активация на акаунт