COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 981 823
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 105
  • Sofia
За 4-ма болни англичани в Боровец не откривам нищо като информация, но пък има такава за 4-ма, съмнителни, но в Банско:

https://dariknews.bg/novini/bylgariia/chetirima-britanski-grazhd … -v-bansko-2216733

Иска ми се да се спазват първоначално зададените правила за цитиране на източниците на информация. С носталгия си спомням каква беше темата в първите седмици от създаването й... а в какво се превърна сега? Rolling Eyes

# 106
  • Пловдив
И аз съм болна от понеделник, с личната само по телефона говорих. Понеже често боледувам, си знам и без нея вече какво да правя. Но никой не ми предложи тест. И изобщо започвам да се чудя дали има направени тестове в Пловдив...Нищо чудно, че не откриват болни. Те си се разхождат навън и може да е крайно, но аз просто се изолирам максимално наистина. Само не знам как ще се пазя като се върна на работа. А, и не ми позволиха 14 дни у дома, дадоха ми 7 дни болничен.

# 107
Nikola Tesla написа нещо много логично. Да, всъщност точно това е идеята. От РЗИ пращат мобилни екипи по домовете, за да може ако някой евентуално е болен, да не изпозарази сума ти народ още. Обаче нещо се къса по веригата..РЗИ...Не искат. И всъщност не ни мислете нас, аз не искам да се оплаквам. Утре ще звъннем в Рамус да изпратят екип и да го изследват. Обаче, помислете-колко хора ще се направят платен тест. Колко хора ще извикат екип вкъщи, за да не сеят евентуална зараза в лабораторията? Защото без положителен тест съветите за 14-дневна каранткна не при всички са приложими. Има хора, които, ако не си вършат работата в това извънредно положение, повярвайте ми, много зле ще стане за всички нас. Та, да си седиш вкъщи, да се лекуваш и да чакаш не винаги става. Та така, това исках да ви кажа, не се надявайте многп-много на адекватни мерки. Бъдете здрави!

# 108
в темата за превенция и защита бях пуснала линк на английски език, ето, че намерих и на български Simple Smile

Нидерландски учени откриха антитяло срещу коронавируса

https://clubz.bg/95632-niderlandski_ucheni_otkriha_antitqlo_sreshtu_koronavirusa

Това е супер новина. Антитела могат да се правят и в лаборатория, дато излезне нещо хубаво от това.

# 109
Пф... ще напиша нещо, ама ... не се паникьосвайте. Просто констатация.
5г затвор и 50 000 глоба ли? Вярвате ли го? Вярвате, че Пенка продавачката в мола и Асан общия работник плюс още 965 човека като тях ще бъдат глобени (ще намерят пари за глоба) и ще бъдат тикнати в и без това пълните затвори?
Не че казвам да сте безотговорни граждани и да не съдействате на властта, но .... нещата не ми изглеждат толкова лесни и прости.

# 110
Кура булгара, ами фактически това е реално проблема на българското здравеопазване от години. Ако отидеш на време ти казват - "абе нищо ти няма, какво ходиш по лекари, ти си хипохондрик". Ако отидеш късно - "ама как може, защо чак сега, ами вече не можем да ти помогнем".

# 111
  • София
Ето ви обяснение, за проблемите около канализациите в Китай:
“Имаше статия от вчера в South China Post, по повод САРС заразяването в блока в Хонк Конг преди години. Щот последния случай на коронавирус прехвърляне там стана май май по подобен механизъм. В Хонк Конг има празни апартаменти на инвеститори /то и в Китай има/, и У тръбата пресъхва, обикновенно тази за колектора на вода на пода в банята, и съответно вентилацията като засмуче и издърпва пара и капки с вирус от канализационните тръби и ги прехвърля по други етажи. След това са започнали да строят с връзка от тоалетната тръба към колекторната, за да може У връзката да е винаги мокра...
В Хонк Конг така се е заразил цял блок със САСР, и 30ина починали са от там. Затова коментират за тръби, блокове и т.н.

Аз съм го обяснил-тръбата може да изсъхне.Тази за тоалетната - не. Но другата - да. И точно това е станало там. Не съм сигурен дали е било заради инвеститори.В оригиналната статия към която сложих линк се казва, че "сравнително рядко" по тези тръби се е движила вода. Защо е било рядко не става ясно.

И при негативно налягане от вентилацията от мръсния канал могат да навлязат вируси (при САРС често има диария, а във фекалната материя е имало голяма концентрация на вируси).

Затова едно от възможните решения е да се осигури редовно промиване на колекторната тръба.

А, че обяснението е свързано с канализацията е видимо с просто око - всички апартаменти по вертикала са заразени. А само някои от техните съседи по хоризонтала се заразени. Последното най-вероятно е станало чрез ползване на асансьор, брава за входна врата или при социални контакти между съседи.”

# 112
Интересен е планът на Великобритания - изолация на хората над 70-годишна възраст. А как ли се чувстват 69-годишните?

# 113
Невъзможно е да тестват всеки болен. Тестват се само хората с определени симптоми или такива, които са били в контакт с болни.
По цял свят заразените без или с леки симптоми си остават по домовете. Няма държава, която да може да поеме всички с положителен тест, а и не е нужно.

Кура булгара, ами фактически това е реално проблема на българското здравеопазване от години. Ако отидеш на време ти казват - "абе нищо ти няма, какво ходиш по лекари, ти си хипохондрик". Ако отидеш късно - "ама как може, защо чак сега, ами вече не можем да ти помогнем".
Може ли да посочите линк, в който казват, че е починала, защото е отишла късно?

# 114
Ще ми се да направят както вече има в някои страни - отиваш с колата, само отваряш прозореца и ти вземат материал за изследване. Хем по-бързо става, хем някак по-безопасно, ако не си заразен и така нямаш пряк контакт с наистина заразени.

# 115
Не се сърди, човече, нужен ли е линк. И за двамата починали казаха, че са отишли в болница вече в изключително тежко състояние, което значи късно.

# 116
Nikola Tesla написа нещо много логично. Да, всъщност точно това е идеята. От РЗИ пращат мобилни екипи по домовете, за да може ако някой евентуално е болен, да не изпозарази сума ти народ още. Обаче нещо се къса по веригата..РЗИ...Не искат. И всъщност не ни мислете нас, аз не искам да се оплаквам. Утре ще звъннем в Рамус да изпратят екип и да го изследват. Обаче, помислете-колко хора ще се направят платен тест. Колко хора ще извикат екип вкъщи, за да не сеят евентуална зараза в лабораторията? Защото без положителен тест съветите за 14-дневна каранткна не при всички са приложими. Има хора, които, ако не си вършат работата в това извънредно положение, повярвайте ми, много зле ще стане за всички нас. Та, да си седиш вкъщи, да се лекуваш и да чакаш не винаги става. Та така, това исках да ви кажа, не се надявайте многп-много на адекватни мерки. Бъдете здрави!

Надявам се при вас всичко да е наред и мисля че ще бъде. Но ето вие всъщност показвате огромни пропуски в действията на държавата. Защото ние всички много хубаво похвалихме за силното изказване ген. Мутафчийски а ма на дела държава не е толкова силна колкото на думи. Липсва стройна организация за овладяване на епидемията. Вие го показвате. Надявам се да има и журналисти, които четат темата и да питат защо няма стройна организация за изследване по домовете. Ако не може да има, да кажат защо не може. Тестовете ли няма, капацитет ли нямаме, наредби за действие ли не са измислени, какъвто и да е пропуска трябва да бъде отстранен. Надявам се и някой политик да чете, пък близки на политици да четат, да им кажат, да се видят тия пропуски, да се коригират.

# 117
Не се сърди, човече, нужен ли е линк. И за двамата починали казаха, че са отишли в болница вече в изключително тежко състояние, което значи късно.

Да, нужен е линк. Пише го достатъчно ясно в началния пост на темата и то по очевидни причини.

# 118
  • на пъпа на Златията
Трябва ли да се пускат  някакви си статии за някакви си лекарства?
Друг път не сте ли боледували от грип ,  как ви е лекувал  ЛЛ?
Какви са симптомите ? Изписаха се хиляди  страници за това ?
Личния ви лекар поне не ви ли каза да си измерите температурата?

# 119
Извинявам се ако се е коментирало това, но за хората които ще работят от вкъщи - ЧЕЗ имат обявени планирани ремонти и спиране на електрозахранване в периода 16 - 20 Март: http://www.cez-rp.bg/bg/grafici/grafik-na-planirani-remonti
Надявам се да отложат докато тече извънредното положение...

Общи условия

Активация на акаунт