COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 985 138
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 135
Не се сърди, човече, нужен ли е линк. И за двамата починали казаха, че са отишли в болница вече в изключително тежко състояние, което значи късно.
Не че са отишли в болница, а не са потърсили лекарска помощ. Има голяма разлика.
Всеки, който има симптоми, трябва да потърси веднага помощ. Но не всеки трябва да влезе в болница. Хората в тежко състояние, както и такива с хронични заболявания - да. Но не всички, не и тези с леките или без симптоми.
Добре, но къде да я потърси тази помощ точно? Нали ето това не става ясно. ЛЛ не е компетентен, нито пък може по телефон да диагностицира. После какво? Спешна помощ казват чакайте, а като ще чакат значи има опастност да стане лошо...и после какво? После болница в тежко състояние...

# 136
  • София
Проверявайте си малко източниците на информация. Чета темата от две седмици, вече е пълна с какво ли не.
По немските медии цял ден вървят предупреждения са FakeNews в две основни насоки : Ибо и парацетамол и разните whatsapp съобщения с опразнение рафтове, които накараха доста хора да изкупят ненужно магазините днес.

това за ибупрофена изобщо не е фейк нюз. ето ви достоверен източник от Франция:

https://www.lemonde.fr/societe/article/2020/03/14/face-au-corona … 6033095_3224.html
https://www.theguardian.com/world/2020/mar/14/anti-inflammatory- … navirus-infection

Френският здравен министър го е съобщил официално по телевизията, установено е от лекари в Тулуза.

"Приемът на противовъзпалителни лекарства "може да бъде фактор за влошаване на инфекцията" при хора с Covid-19 (болестта, причинена от SARS-CoV-2), предупреди министърът на здравеопазването, Оливие Веран"

# 137
По света няма толкова много починали хора, защото са отишли в болницата късно. А и мъжът доколкото разбрах не е бил в критично състояние, спомням си че казаха, че е изпаднал в такова докато вече беше в болницата.

# 138
  • София
Щабът, МЗ и други отговорни лица спешно трябва да дадат инструкции на личните лекари, поне за базова, телефонна помощ към пациентите. Явно няма да сме в състояние да приемем всички случаи на КВ и се преминава към домашно лечение на леките случаи. Лошото е, че болният остава контактен с други близки, които също трябва да стоят вкъщи и дали всички ще са стриктни.
Но не е редно да се самолекуваме по интернет. ЛЛ трябва да имат повече информация за евентуално лечение.
Примерно мен ме интересува прилага ли се на болните (в болниците) терапия с вентолин, пулмикорт и с какъв ефект.

# 139
Информацията за 4 англичани, заразени с вируса в хотел на Боровец е за мен достоверна. Дори се учудих, че тук не се коментира. Да, първо ми се видя Банско, но после Боровец. Аз и не бях с очила, може и да греша , но има 4 англичани заразени. Така прочетох.
Когато Мутафчийски говори спомена за тях , но някак бегло. Отдолу на канал 3 го гледах , течеше лента на която пишеше за тях и че ще се вземат мерки за хотелите там. Освен да не съм видяла или да съм си въобразила , но лентата се въртеше докато той говореше и тази информация я прочетох няколко пъти.
Вече и аз се замислям какво чувам и виждам.

Последна редакция: нд, 15 мар 2020, 02:07 от Анонимен

# 140
lovely, освен ЛЛ има и консултанти на 112. Ако и двете страни преценят, че нямате симптоми, няма да ви изследват. Ако състоянието ви е спешно, отивате в най-близкия спешен кабинет. Освен коронавирус има още много болести, които не са спрели да лекуват.

# 141
в темата за превенция и защита бях пуснала линк на английски език, ето, че намерих и на български Simple Smile

Нидерландски учени откриха антитяло срещу коронавируса

https://clubz.bg/95632-niderlandski_ucheni_otkriha_antitqlo_sreshtu_koronavirusa
може ли новината на английски?
https://www.erasmusmagazine.nl/en/2020/03/14/unique-discovery-in … ?noredirect=en_US

# 142
От няколко дни пишете много и не мога да ви смогна.

Както бях писала тук от няколко дни съм с температура, кашлица, болки в гърлото и главата. Живея в столицата, и не мога да изключа нищо като диагноза. Не смея да отида на лекар. На спешния телефон за коронавирус заявяват, че тест се прави само на хора, които са хоспитализирани. (и явно на такива, които са доказано контактни) Аз се чудя за кого ги пазят тези тестове? Не е ли идеята все повече, особено симптоматични хора да бъдат изследвани? После не се чудете, че хората ходят на два крака до болницата.. Просто никой не им обръща внимание иначе.

# 143
Аз не мисля, че проблемът е в линейките, а в липсата на екипи за линейките.
Коли лесно(и евтино) ще се намерят. За тест не трябва хипер медицинско оборудване. Но кой ще ги кара тези автомобили и колко лекари/сестри допълнително ще са нужни.
Ами ако трябва ще се мобилизират специалисти от частни болници. Ако трябва от държавният бюджет ще им се плати и да се включват в борбата. В извънредна ситуация всички трябва да помагат. То е важно ти да откриваш болните от рано, за да ограничиш заразата. Откриваш ли ги в последният момент вървиш след вируса. За целта обаче трябва да осигуриш тестването по домовете. А не да караш хората да ходят по болници.

Ето че частните болници са готови да се включат в борбата.
https://www.standartnews.com/zarazata/chastnite-bolnitsi-otgovor … inova-417587.html
Така че откъм специалисти няма недостиг. Забележете какво казват:
 Имаме готовност, заедно с колегите от всички лечебни заведения в България, да вземем участие във всички организирани от правителството противоепидемични действия в зависимост от конкретната ситуация и нужди, като  очакваме Националният кризисен щаб да посочи алгоритъм за това, както и да обяви национален план за финансиране на епидемиологичната ситуация.“ Копирано от standartnews.com

Така че проблемът чисто по български май е в организацията. Така че щаба да се заеме с нея и да покаже че е силен не само на думи, но и на дела.

# 144
  • София
Всъщност, речта на ген.Мутафчийски, между другото бая пренаписана от речта на Джонсън (тези калинки в щаба само толкова могат, явно), като изключим емоционалните моменти, прехвърли топката при нас.

Ние, че сме си за бой е ясно. Но понеже и сред присъстващите нямаше журналисти, а само мисирки, никой не зададе въпрос за мерките, които държавата предприема.
Добре, да се накажат тези, които не спазват карантината. Да се глобят фризьорките, които работят и т.н. Но да имаш едно уплашено население, което не получава адекватна помощ, а всеки си прехвърля топката и не поема отговорност, не е просто грозно. Престъпно е.

Затова и подходът на англичаните ми се струва много логичен. Знаят, че не могат да вържат под карантина младите, колкото и да ги заплашват, за дълъг период. Проучвали са, че една пълна карантина ще отложи разпространението във времето, но няма да премахне опасността. Тихо и кротко, лека полека затварят училища и университети и множество фирми преминават на дистанционна работа. Следваща логична стъпка - изолират възрастните, които са най-застрашени от вируса. Възрастните са по-дисциплинарани и по-лесно приемат такива рестрикции. Но пък съм сигурна, че така ще могат да окажат максимална помощ. Та те са готови да национализират фирми, ако се наложи.

А ние? Защо да затваряме граници? Никой не е умрял да идва тук в условията на ограничителни мерки освен българи, които искат да се приберат. Не можете да си представите какви грозни изказвания имаше във Фейсбук. "Да си стоят там. Сега се сетиха за родината.." и т.н. И пак обвиняват хората, а не казват как системата за автоматичен паспортен контрол на летището май никога не е работила от инсталирането й. Как няма никакъв контрол и статистика. В другите държави ги карат да попълват декларации откъде идват и къде отиват. Така, макар и постфактум, можеш да проследиш движение и да установиш пациент 0,1,2,3.

Вирусът е тук. Реално имаме много повече заразени от обявените. С паника и без паника, това е положението. Единственото, което можем да направим, е да разчитаме на себе си, защото държава няма.
Уважение към медицинския персонал, защото те са на фронтовата линия. Хигиена, здравословен живот и ограничаване на контактите, това можем да направим.

Даже не ми се иска да публикувам и коментирам статистика и математически модели, защото май ни вълнува най-много личното, а не стадното оцеляване.

Господи,
Дай ми спокойствие
Да приема нещата, които не мога да променя,
Смелост да променя онези, които мога да променя,
И мъдрост да виждам разликата между тях...

Дари ме с търпение
За нещата, които изискват време,
Благодарност за всичко онова, което вече имам,
И толерантност към хората с различни проблеми...

Дай ми свободата
Да живея извън ограниченията на своето минало,
Способността да чувствам Твоята любов към мен
И щедро да раздавам моята любов към Теб и всички останали...

И ме благослови
Със силата да стана и да продължа отново,
Дори тогава, когато ми се струва, че това е невъзможно...

Амин!

С пожелание за спокойна нощ.

# 145
  • на пъпа на Златията
Темата пак се превръща в чат и по хиляда пъти трябва да ви се повтаря едно и също .
Като се обадихте на личния си лекар  той не ви ли каза  да примерно да пиете един аспирин Забравихте ли че има вълна  на грип Б .
Какво да обсъждаме системата, линейките ,  , ми той лекар е дошъл на повикването .
Казах ви че  шашнахте докторите вече  и се чудят какво да ви правят и как да ви помогнат .

# 146
... Но да имаш едно уплашено население, което не получава адекватна помощ...
Рано е за такива заключения, не е нужно да да плашим допълнително населението.

# 147
  • София
Като гледате в темата колко много със симптоми въобще не стигат до лекар и ще се оправят напълно, нали разбирате защо за всяка държава броя случаи трябва да се умножи по 10 примерно ... а за някои държави сигурно и по 20 или повече. Примерно като се гледа колко случаи изнесе Италия ...400 000.
 Имаше статия от японци за евакуираните от Ухан. Част са били положителни и на база на анализ на симптомите им, заключението на японците е, че 9% от тези хора биха потърсили лекар на някакъв етап.
 Въпроса е, такива хора като нямат тест и нямат болничен лист за карантина ... ще трябва да идат на работа ...

# 148
  • Варна
Бях чела преди време за модел, който калкулира, че при 1 смъртен случай, заразените са 100 реално, при 2 - 400. Не мога да намеря и пусна линк сега, четох го преди седмица поне, в България още нямаше обявен случай.

Не мога да повярвам докъде стигнахме и как половината народ не приема сериозността на положението!

Кой спомена паник атаки?! Май и аз съм в кюпа... постоянно са ми стегнати гърдите, вчера сутринта пулсът ми (измерен на телефона, та не знам колко е достоверно) беше 128. Чудя се кое ще ме успокои повече - да следвам препоръките на СЗО и да спра да чета или да продължа да се информирам, за да не изпусна нещо...

# 149
  • София
... Но да имаш едно уплашено население, което не получава адекватна помощ...
Рано е за такива заключения, не е нужно да да плашим допълнително населението.

Адекватна помощ от институциите, не говоря за медицинския персонал.  
На мен ми е все тая дали сама ще си оскубя веждите или ще се боядисам. Ама Гинка, която плаща наеми и няма спестявания или друг доход, ще й настръхнат косите. Как така няма да работи? Какво ще яде? Как ще си плати сметките?
И не да ми излиза Томислав Дончев и да плаши с глоби, ами да се лишат от сън няколко дни – въпреки че би трябвало да имат план за кризисни ситуации - и да успокоят хората, че поне един път държавата ще им помогне.

Още когато казаха, че няма страшно от китайския вирус, че няма да дойде тук, още тогава трябваше да седнат и да подготвят мерките. Фаза 1,2,3. Бизнес, здравеопазване и т.н. А не да ми се хилят от екрана и да ми казват, какво беше?... Просто грип. Да, грип, ама дано не е испански.

Общи условия

Активация на акаунт