COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 981 507
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 18 690
  • София
Духи пухи, дали ще си купя парцалка (друг въпрос е, че не съм по парцалката за един сезон, бедна съм) или няма да си купя е моя лична работа - парите са си мои, ще ги харча както намеря за добре. А 3 лева за две парчета басма и два ластика с четири тегела е прекалено.

Бързия влак, всичко разбрахме за маските, професорите също обясниха, и то не само по нашенско, а и по чужбинско.

# 18 691
  • Пловдив
Именно. 3 слоя басма и ластик. Не е чак толкова сложно. Шал може да се приспособи. Чак толкова невъзможно не ми изглежда. Аз от самото начало без маска не излизам. Не виждах никаква логика в това здравите да не носят маски. Откъде да си сигурен здрав ли си. То затова се разболяха толкова лекари. Той здрав болния.......

# 18 692
  • В планината / На морето
Някой питаше откъде в Австрия имат маски да раздават на населението пред магазините - ами купиха  си от Китай 2 пълни самолета маски и защитни дрехи и си ги докараха сами с Автрийските авиолинии.

# 18 693
Защо да е безумно да се правят прогнози? На базата на такива прогнози се изготвят планове за действие, т
е. прогнозите имат и практическо приложение, не е просто да се намираме на приказка.

# 18 694
Защо да е безумно да се правят прогнози? На базата на такива прогнози се изготвят планове за действие, т
е. прогнозите имат и практическо приложение, не е просто да се намираме на приказка.

безумно рано е,  според мен

# 18 695
Горанов - в най-лошия случай минус 3% от БВП. Имат и други сценарии, включително и с растеж на БВП, но те се подготвят по най-негативния сценарий.
Очакват заетостта да се възстанови в края на 2020 и през 2021.
Ако ИП по света продължи повече от 3 месеца, светът ще се възстанови на нивата отпреди пандемията чак в края на 2021.
Нещата не са чак толкова апокалиптични, както някои ги изкарват.
Нека не вземаме за чиста монета точно неговите думи. Има достатъчно сериозни публикации кои предприятия затвориха, колко са зависими от внос/износ, мярката 60/40 как всъщност е 23/77 и прочие и прочие.
За съжаление няма да се възстановим точно както го описва той, но не ми се влиза в безмислени полемики по тази тема.
Горанов е много честен и кадърен министър, няма как да не му вярваме!
Има хубави честни очи, които Пеевски дори не са поглеждали!

# 18 696
Ами радвам се, че финансовият министър не мисли като теб, а правят прогнози, за да се подготвят.

# 18 697
По изкл. сложната тема за църквите Мутафчийски каза че това е трудна тема, че не могат да налагат на светият синод да затваря църквите, и е прав не може да се затварят храмове със заповед, защото вярата е тайнство, тя не подлежи на заповеди, техният призив е да не се посещават масови събирания, говори ли са с митрополитите, да има дистанция между хората а службите да се извършват на открити пространства.

# 18 698
Горе долу същото казва и Кристалина Георгиева.
А какво друго бихме могли да очакваме да каже? Истината? Ако все още някой има тези илюзии, би следвало да ги поизостави вече.
П. С. Това са прогнози все пак. Ще си говорим отново на тази тема след година, две, пет.

# 18 699
  • В планината / На морето
Как планирате да се справите финансово, през следващия месец,
в който няма да получите заплати ?

# 18 700
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
За италианците не мога да разбера... или съм пропуснала някаква информация... нали ги "затвориха" по къщЯта никъде да не ходят... `що така се влошава от ден на ден при тях?!?
Никой никого не е затварял. Хората си ходят на работа, ходят на пазар и пр., с други думи, също като у нас са нещата там. Моля ви, стига гледахте разни клипчета и си вадите грешни изводи. Разберете, навсякъде в Европа карантината е доброволна, с изключение на тези, които са болни и са задължени да пазят карантина, заради болестта. Демократичните общества никой не затварят без причина, в случая разбирай - без да е болен.
Продължаваш да пишеш неверни неща, така, както ги разбираш ти по някакъв свой начин, непонятно какъв, болдваш, пишеш с главни букви, а всъщност нищо от написаното не е вярно. Нищо. И понеже предполагам, всъщност не, сигурна съм, че няма как да потвърдиш горенаписаното с официални линкове и информация, така, както не можеш да подкрепиш и това с нарушаването на закони в предходните си твърдения, за което също ти поисках официални източници, та нека аз ти покажа линкове за Италия и Испания. За това какво включва карантината там, не доброволната /каквато няма/, а задължителната. Няма да ти казвам "разбери", защото явно това няма как да се получи при теб, но дано спреш да пише неверни неща и най-сетне схванеш, че демократичните общества затварят здрави хора именно без да са болни, но не без причина, а поради една единствена причина - за да не се разболеят.
Италия:https://news.bg/disasters/udalzhavat-natsionalnata-karantina-v-italiya.html
Испания:https://baricada.org/2020/03/15/espana-coronavirus-covid-19-karantina/
Като това са линкове отпреди две седмици. Сега нещата са далеч по-затегнати. Отново ще кажа-в темата пишат момичета и от двете държави, разказват, прочетете преди да пишете неща, които са плод на вашите разбирания и виждания, но това не ги прави верни официално.

Мери Ан, мислех да не ти отговарям. Но ще ти пусна само линк към понятието карантина, от Уикипедия. Ако искаш повече да се осведомиш - може да потърсиш сама. И понеже явно не разбираш, че това, което властите ни съветват да направим, а именно, да си стоим вкъщи, се нарича доброволна карантина (при нея съществуват всичките фактори, определящи задължителната карантина, с изключение на осъществяване на медицински надзор), дано поне да разбереш какво е задължителна карантина:

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1% … D0%B8%D0%BD%D0%B0
Не ми отговаряй, просто попрочети малко. Не ми трябва уикито, ти твърдиш, че в Испания и Италия карантината е доброволна, а после казваш, че "властите ни съветват да правим нещо". Цял ден това обяснявам - че да, у нас властите ни съветват да стоим вкъщи именно защото не сме под карантина, а в ИП. Разлика оттук до луната. Същевременно пък преди дни твърдеше, че предлагаш 7 области да излязат от "карантината", а те никога не са били под такава.
Но виж, Италия и Испания са. Под карантина. Прочети, не в уикито, реално какво се случва. Материал бол.
Мери Ан, в момента държавата се намира под доброволна карантина, тъй като тя не е задължителна за гражданите, които не са болни от Корона вирус. Хората са съветвани да остават в къщи, предприети са мерки за препятстване на тяхното придвижване. Това е. И поради тази причина казвам, че държавата е под карантина (изисква се повечко асоциативно мислене и по-малко буквализъм, за да разбере човек, че това, че пропускам думичката доброволна пред карантина, се подразбира). Но ок, ще започна да използвам цялото словосъчетание.

П.С. "Извънредно положение" е широко понятие, обхващащо освен медицински, то и финансови и пр. мерки, свързани с дадения проблем, а именно - пандемията от Корона вирус.
Делта, в момента карантината е задължителна не само за болните от коронавирус, а за още доста хиляди души, върнали се по различно време от къде ли не. Те също са граждани на страната, и са задължени да са си вкъщи. Тези, които са съветвани да си останат вкъщи, са в ИП, със или без каквото и да е мислене, те могат да го направят доброволно, ама и могат да не го направят. И доста хора не го правят. Но затова все още няма глоби, никой няма да те глоби защото си отишла с мъжа си до ЛИДЛ или със съседката си се разходила 30 минути, обикаляйки блока. Виж, в Испания ще те глобят и за двете неща. Защото там са под задължителна карантина. И дори и това не може-да излезеш с мъжа си до магазина. Или ти, или той. Няма разходки безцелно, защото затова има глоби. Факт. Който ти отричаш и казваш, че и там нещата са на доброволни начала. Не са. При нас целта е да не ги стигнем - и със смъртност, и с карантина, и с глоби.

Нещо много се объркаха нещата в нашия разговор - аз говорех за България и понятието карантина. Ти самата засегна предложенето ми, което дадох, за да излезем от доброволна карантина, а именно област по област. Но дори да вземем Испания, то карантината също не е задължителна за цялата държава (погледни го от гледна точка на случващото се в Банско - карантината пада днес), а и трябва да се има предвид, че все пак се разрешава излизане на хората извън дома им. В този смисъл никой не може да задължи цялото население да остане в дома си, просто защото това население трябва да си набавя храна, да работи, да реагира на извънредни животозастрашаващи ситуации и пр. Водим излишен спор, не знам защо го подхванахме, но може би е добре, че го подхванахме, защото трябва да се има предвид, че това, което се случва в някои държави, пример Унгария, граничи с диктатура.

# 18 701
  • в страната на чудесата
Някой питаше откъде в Австрия имат маски да раздават на населението пред магазините - ами купиха  си от Китай 2 пълни самолета маски и защитни дрехи и си ги докараха сами с Автрийските авиолинии.
Дано не са като китайските тестове. В Китай има само боклуци. Дано и респиратори не са купили от там Simple Smile

# 18 702
В Италия църквите кой ги затвори? Папата ли реши или техният щаб?

# 18 703
  • Пловдив
Всички ще обеднеем. Дори богатите. С изключение на 1% много богати. Те ще забогатеят още повече. Спестяванията ще се стопят. Неизбежно е.

# 18 704
  • на пистата
Тая работа с правилното слагане е мисията невъзможна. Като гледам колко трудно доста хора се оправят с последователни действия, изискващи внимание, смятай, че сто пъти са си обърсали лицето с набацилените пръстчета. Wink
Слагаш маската още в къщи и я махаш като се върнеш /ако е многократна/.

Точно. Ще ви кажа моята рутина за излизане от вкъщи.
1. Мия ръцете,
2.обличат се долният слой дрехи. След това горният слой. Два слоя, за да може като е прибера още в коридора свалям горния слой и влизам на чисто
3. след това се мият ръцете пак, и се слага маската
4. Обличат се якето и се слага шапка, за да не прихване нещо косата.
5. След това пак се мият ръцете. и се мият слушалките на телефона и се слагат.
6. Слагат се очилата
7. дезинфектират се дръшката на вратата отвътре, от вън, копчетата на асансьора със спрей дезинфектант
8. мият се ръцете пак и се слагат ръкавици за еднократна употреба. Вратата на входа се отваря с лакът.
И така се излиза. За съжаление отнема 6-7 мин допълнително, но излизах и знаеш, че си ок поне докато не пипнеш някаква повърхност.

Прибирането е същите стъпки в обратен ред.
1. Мият се ръцете 20 сек с ръкавиците
2. Свалят се якето и шапката
3. Мият се ръцете и се свалят очилата
4. Дезинфектира се вратата и се мият ръкавиците и се свалят
5. сваля се внимателно маската
6. мият се ръцете
7. Сваля се горният слой дрехи и се мият ръцете
Влиза се вкъщи.

Надявам се да е полезно на някой.
Аз правя същото,но топя ръкавиците в спирт,чак на края като ги сваля мия ръцете и лецето със сапун.Имам една яке което стои вън на двора и само с него излиза,след всяко прибиране го пръскам със спирт.

Общи условия

Активация на акаунт