COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 980 002
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 20 370
Може ли поне едно конструктивно предложение. Представете си, че от вас зависи какво трябва да направим. Вие сте ЩАБ-ът. Франсоаз и останалите????
Хората над 65 - вкъщи, останалите да се опитаме да спасим каквото е останало от “икономиката”
Който е много паниран - спокойно да си напусне работата и да се барикадира. Но това е от моята позиция на никоя.

И който иска легло с аспиратор наддава на търг в полза на бюджета. За нула време ще излезем пак на излишък.

# 20 371
А, като не тестваме и "уж" оставяме хората вкъщи - какво правим? Тези хора няма да отидат да си купят лекарствата, които са им предписали и нямат нужда от храна? И с едно ходене заразяват още кой знае колко хора. А, тези, които ходят сами да се изследват? Хем да не излизат болните от вкъщи, хем някак си няма как да се случи.
Не разбирам написаното. Кого не тестваме, кого "уж" оставяме, защо да не си купят лекарствата и защо да заразяват? Кои болни да не излизат? Като си болен, и ти се налага да излезеш, слагаш маска и ръкавици и отиваш до лабораторията или ОПЛ. Във вас няма да дойдат. Нали затова ревахте, че маските не са за здрави, сега и за болни ли не са?
Моят ЛЛ по принцип много рядко си вдига телефона, ако към мен е въпроса. Ползвам я общо взето само като администратор ако ми е нужно направление. Близко ми е в общи линии. Това е всичко. Тя няма ни най-малка идея от здравословното ми състояние по принцип. Има си още хиляди пациенти записани и не съм имала изискване тя да ме знае какво ми е. При нея са половината квартал, другите са при друг лекар. Всичко е въпрос на това, че е на близко за повечето, затова сме записани там. Обикновено има опашки при нея, така че рядко изобщо ходя там освен ако не ми е нужно направление. Максимум един път, хайде два пъти в годината. Ако изобщо ми знае името даже ще се изненадам.
Ето че си избралаОПЛ, за да ти е удобен. Да ти е близо. Ама затова кой е виновен? Той ли?Ти самата не си имала изискване да знае какво ти е, но сега си недоволна от него и смяташ, че не става. Значи ти не искаш той да се интересува от твоето състояние, но той е длъжен да го иска. Не разбирам подобни постове, съжалявам. Всъщност разбирам ги, но за мен това не може да е критерий за работата на един лекар.
В грешка си. Аз не съм недоволна от ЛЛ. Нито я обвинявам в нещо, както и нищо не очаквам от нея по различно от това, което винаги съм получавала. Аз мисля, че просто няма смисъл в такъв случай да звъня на ЛЛ и да очаквам да ме диагностицира по телефон. И други хора са също като мен. Все пак никой не е очаквал световна пандемия. И това не променя мнението ми, че принципно всякакъв вид преглед може да се случи само на живо, всичко останало е отбиване на номера.

# 20 372
Бях с болки в гърлото. GP каза, щом съм с грипоподобни симптоми не мога да ида на преглед. 3 дни трахизан, и на 4 ден антибиотик, пак по тел. Рецепта по вайбър. Имала инструктаж, ако не мога да дишам ще изпратела линейка.
То като се стигне да имаш затруднено дишане, е късно според мен. Но... Така лекуват в момента.

# 20 373
  • София
Може ли поне едно конструктивно предложение. Представете си, че от вас зависи какво трябва да направим. Вие сте ЩАБ-ът. Франсоаз и останалите????
Аз си го представих. И най-тежкия хорър изглежда като лека забавна комедия на този фон.
Предложение?

# 20 374
  • Точно където трябва
Да попитам тези, които са против удължаване на извънредното положение- какво ще направите, ако утре ви кажат, че всички забрани падат? И аз си искам предишния подреден живот, но като нищо не е преминало, да излезна и да се бутам в хората ли?

# 20 375
някои може ли да ме насочи към линк с инфо с какви проценти е ръстът на заразяването при нас?
Ето тази табличка тук, някой я попълва редовно. Не е даден ръста, но ако си копира човек данните в ексел може да го изчисли.
 https://docs.google.com/spreadsheets/d/1tZToHZJh8j2CTAF7gXJRxqY7 … rmquXl4WcBw#gid=0

За съжаление има разминаване в бройките.. за да са валидни за сравнение, трябва да са взети в един и същи час на денонощието. Аз съм ползвал винаги сутрешните брифинги, при които обобщават данните за цялото изминало денонощие

Скрит текст:
01.04   412   1.09
31.03   379   1.07
30.03   354   1.05

29.03   338   1.08
28.03   313   1.13
27.03   276   1.14
26.03   243   1.10
25.03   220   1.09
24.03   202   1.06
23.03   190   1.11

22.03   171
21.03   142
20.03   112
19.03   94
18.03   81
17.03   67
16.03   52

15.03   43
14.03   31
13.03   16
12.03   7
11.03   6
10.03   4
09.03   4

# 20 376
И то щото няма да са имали възможност да получат адекватно лечение, а не нещо друго!

А като се развихри ковид и се срине здравната система, тогава ще получат адекватно лечение, така ли? Освен това при дарвиновия принцип, който предлагаш, тези хора са едни от най-застрашените. Така че твоята загриженост за тях е меко казано фалшива и лицемерна. Ама много меко казано.

# 20 377
Bibi, а не можеш да отидеш, защото ѝ е забранено или защото тя не иска да  те приеме? Честно, не го разбирам това, което и да е от двете. Не мога да съдя никого, че го е страх, но лекарите би трябвало да знаят най-добре как да вземат предпазни мерки. И да му се не види, това не е първият вирус, те как работят през останалото време? Чувствам се все едно сме нападнати от някоя хеморагична треска, егати...

В момента се срива системата от липса на ясни правила какво да правят с потенциално болните и действането на принципа - я, по-добре да си стоят вкъщи всички за по-сигурно. Ще измрем накрая от други болести...

# 20 378
Да попитам тези, които са против удължаване на извънредното положение- какво ще направите, ако утре ви кажат, че всички забрани падат? И аз си искам предишния подреден живот, но като нищо не е преминало, да излезна и да се бутам в хората ли?
Ще отида на село да се видя с баба 😁

# 20 379
  • Bulgaria
Изпуснаха нещата много. Според мен още в началото трябваше да се забранят полетите. Не може да разчиташ на доброволна карантина. Сега не спряха да се прибират и до ден днешен българи от чужбина. Другите държави обявиха краен срок, ние също трябваше. Хората, които идват да се настаняват в хотели - да не са при семействата си, както правят в Китай. Какъв е смисълът от карантина като ги пуснем в обществото и семейството им? Аз съм за пълен лок даун, но още в началото. Колкото по-рано, толкова по-бързо и лесно ще излезем от положението. Да работят само предпиятията от първа необходимост. Сега агонията ще е много дълга, жертвите ще са много, икономиката ще пострада много повече.

# 20 380
  • Другата България
Скрит текст:
А, като не тестваме и "уж" оставяме хората вкъщи - какво правим? Тези хора няма да отидат да си купят лекарствата, които са им предписали и нямат нужда от храна? И с едно ходене заразяват още кой знае колко хора. А, тези, които ходят сами да се изследват? Хем да не излизат болните от вкъщи, хем някак си няма как да се случи.
Не разбирам написаното. Кого не тестваме, кого "уж" оставяме, защо да не си купят лекарствата и защо да заразяват? Кои болни да не излизат? Като си болен, и ти се налага да излезеш, слагаш маска и ръкавици и отиваш до лабораторията или ОПЛ. Във вас няма да дойдат. Нали затова ревахте, че маските не са за здрави, сега и за болни ли не са?
Моят ЛЛ по принцип много рядко си вдига телефона, ако към мен е въпроса. Ползвам я общо взето само като администратор ако ми е нужно направление. Близко ми е в общи линии. Това е всичко. Тя няма ни най-малка идея от здравословното ми състояние по принцип. Има си още хиляди пациенти записани и не съм имала изискване тя да ме знае какво ми е. При нея са половината квартал, другите са при друг лекар. Всичко е въпрос на това, че е на близко за повечето, затова сме записани там. Обикновено има опашки при нея, така че рядко изобщо ходя там освен ако не ми е нужно направление. Максимум един път, хайде два пъти в годината. Ако изобщо ми знае името даже ще се изненадам.
Ето че си избралаОПЛ, за да ти е удобен. Да ти е близо. Ама затова кой е виновен? Той ли?Ти самата не си имала изискване да знае какво ти е, но сега си недоволна от него и смяташ, че не става. Значи ти не искаш той да се интересува от твоето състояние, но той е длъжен да го иска. Не разбирам подобни постове, съжалявам. Всъщност разбирам ги, но за мен това не може да е критерий за работата на един лекар.
В грешка си. Аз не съм недоволна от ЛЛ. Нито я обвинявам в нещо, както и нищо не очаквам от нея по различно от това, което винаги съм получавала. Аз мисля, че просто няма смисъл в такъв случай да звъня на ЛЛ и да очаквам да ме диагностицира по телефон. И други хора са също като мен. Все пак никой не е очаквал световна пандемия. И това не променя мнението ми, че принципно всякакъв вид преглед може да се случи само на живо, всичко останало е отбиване на номера.
Е, ако ти се наложи, опитай. Защото засега това е начина.
И тук не говорим за всякакъв вид преглед. Не говорим за преглед на корем, сърце, глава, гръбнак, дори и счупен крак.
Говорим за грипоподобни симптоми, които в повечето случаи се повлияват от изписано лечение по телефона. Както досега, до преди Нова Година се повлияваха и от самолечение, което половината от пишещите прилагаха за себе си и семействата си - пак казвам, години се четем. Самолекуваха се, вкл. и по съвети от форума. Но сега изведнъж, понеже се промениха нещата, всеки напира и иска да бъде прегледан лично.

# 20 381
  • София

А кой ти каза, че нищо не е преминало? Генерал Секси ли, Бойко ли, кой? От три седмици все ни казват, че ей сега става много лошо, пък с 20-30 бройки на ден, които тези два дена ще са и по-малко заради господата народни представители, никой не го вижда така. Освен паникьорите, които броят ковчези, разбира се.
Решението за мен - до 13-ти май по къщите, то това се знаеше, за да не хукне народът по великденски джамборета и гергьовски събори. Оттам нататък - масово тестване, на което Бойко вика "избирателните секции". За хората над 70 остават коридори за пазаруване в определени часове и остава препоръката да се пазят и да не се шматкат безцелно.
Който е работещ и застрашава възрастните си роднини, понеже трябва да тръгне на работа - да мисли варианти за изолация от тях. Без "Хън, мън, не може" - не може стотици други да седят натикани като затворници заради вас. Някой посочи Швеция като чудесен пример как не живеят по пет поколения под един покрив.
Не е чак такъв кошмар, щом досега не сме изкапали.

# 20 382
  • София
Масови тестове и който е здрав на работа.Болните и със симптоми карантина.И мерки за социална дистанция.Сега правим разчети на нашата фирма най оптимистичният вариант да се стабилизираме догодина.
С какво се занимава вашата фирма, в кой отрасъл, имам предвид?

# 20 383
]А, разбрах. Съгласна съм. Въпреки че и сега без защитни костюми много ОПЛ работят, и преглеждат на място. Много. Пак ще кажа - в малък провинциален град съм, моята лична не е спирала да работи, колегите ѝ също.
Сигнали за неработещи ОПЛ-та подавайте в ЗК и дирекция "Медицински надзор".
Фургон е едно, палатка друго.

Работят, да. Имам приятелка ОПЛ, под карантина е, прегледала пациент с коронавирус. Ще се върне след седмица на работа, ще прегледа още някой, и още две седмици карантина. Ако не се раболее, разбира се. Седи си вкъщи, предписва лечение по телефон (самата тя е силно възмутена) и маха от балкона, като я проверяват.
По протокол ОПЛ си осигуряват сами защитните приспособления, защото на нас лекари не ни трябват.

# 20 384
Айде сега и общинските на тест.. вие ще изчакате у дома.. Wink
https://dnes.dir.bg/sofia/predlagat-vsichki-obshtinari-v-sofiya- … at-za-koronavirus

Общи условия

Активация на акаунт