COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 980 723
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 5 235
От Банско има пренесен вирус в Израел и Северна Македония.
Заразените в Троян и Бургас пак са били в Банско.
Въпросът е дали има заразен персонал на заведения и на хотели и колко от тях са се прибрали вече по родните си места. Тях поне могат да ги проследят. За туристите ще е доста по-сложно.
Цяла Европа пламна от италианските зимни курорти. Що пък и ние да не си разнесем малко и у нас. 

И настояват да ги пуснат, те не са болни хората! Дано не вземат да ги пуснат, че то това няма да е никаква карантина, но според мен не е лошо поне да ги настанят някъде, защото 14 дена в колата, не е редно. Хора са все пак.

# 5 236
  • София
А какъв беше този лекар който го даваха по новините в 12 по НОВА,  който излекувал за 6 дни болни от коронавирус с познати лекарства от преди 40-50 години, които нямат нужда от тестване. Като подобрението настъпило эще след първите 24 часа.
Бях в банята и не чух нито имената на лекарствата нито от къде е лекаря.
Фрнацузин. Лекуват там с антибиотик и лекарство против малария. Писахме по-назад за него, самото лекарство е мрак, та вероятно има смисъл ако човек е наистина зле. Отдавна говорят за него, но по протокол го прилагат на тежките случаи, поне това четох. В него и други лекарства, които са налични е надеждата, защото не само ваксина, но и лекарство не може да се въведе в експлоатация преди да мине поне година.

# 5 237
  • Пловдив
За всички, които мислят, че само възрастните имат проблем, НЕ Е ТАКА! Важно е здравословното състояние.
Копирам извадка от статия, публикувана на 11.03.2020 г. в списание Lancet, което е едно от най-доказаните медицински списания. Накратко, освен че ако си с хронично заболяване, това води до намален имунитет, в статията показват как самите лекарства за лечение стават причина за по-тежко боледуване при COVID-19.
Аз съм на 47 и имам предиабет и хипертония, пия лекарства и за двете.

"Друго проучване са включени 1099 пациенти с потвърден COVID-19, от които 173 са имали тежко заболяване със съпътстващи заболявания на хипертония (23,7%), захарен диабет (16,2%), коронарни сърдечни заболявания (5 ,8%) и мозъчно-съдови заболявания (2,3%).
Човешките патогенни коронавируси (тежък остър респираторен синдром коронавирус [SARS-CoV] и SARS-CoV-2) се свързват с техните целеви клетки чрез ангиотензин-конвертиращ ензим 2 (ACE2), който се експресира от епителни клетки на белия дроб, червата, бъбреците и др. и кръвоносните съдове.
 Експресията на АСЕ2 значително се увеличава при пациенти с диабет тип 1 или тип 2, които се лекуват с АСЕ инхибитори и блокери на рецепторите на ангиотензин II тип I (ARBs).  Хипертонията се лекува и с АСЕ-инхибитори и ARBs, което води до по-висока регулация на АСЕ2.
АСЕ2 също може да бъде повишен от тиазолидиндиони и ибупрофен. Тези данни предполагат, че експресията на АСЕ2 се увеличава при диабет и лечението с АСЕ инхибитори и ARB увеличава експресията на АСЕ2. Следователно, засилената експресия на АСЕ2 би улеснила заразяването с COVID-19. Поради това нашата хипотеза е, че лечението на диабет и хипертония с стимулиращи ACE2 лекарства увеличава риска от развитие на тежка и фатална COVID-19."

Последна редакция: чт, 19 мар 2020, 12:57 от *Дорис*

# 5 238
Моля някой да ми обясни какво значи "не под карантина, а под наблюдение". Аз съм просто ... извън кожата си! От петък сме се самоизолирали на село - на 10 км. от Лом - след като и на децата стана ясно, че вероятно в Лом има доста заразени.  Селото е малко и всичко се научава бързо. Има семейство, от което жената е била контактна с човек, присъствал на въпросния "юбилей" в Лом и за което упорито се говори че е под карантина. Днес се престраших да ида до селския магазин, защото свърши хляба и киселото мляко и на вратата се сблъсквам, познайте, точно с карантинираното семейство. Дошли всичките да пазаруват, едното момиче видимо болно, говори запушено, смърка сополи, застанало плътно на вратата /влиза се по един в магазина/ и в момента, когато излязох то се бутна в мен - зор да влезе, още малко щеше да се качи на главата ми, като през това време си говореше на висок глас с някакъв младеж. Звъня на местната управа и получавам отговор, че не са под "официална карантина, а са под наблюдение". Какво аджеба значи това?! Нас ни направиха на луди калинки, стоим по домовете си като затворници, спазваме инструкциите на властта, а разни индивиди от контингента си се разхождат необезпокоявани и както се оказа съвсем законно. В момента си пилея платения отпуск за тази година, като успоредно с това работя и от вкъщи, а при нужда ходя вечер след 18.00 -19.00 часа в офиса, за което никой няма да ми плати допълнително. Но така съм решила - правя го. И защо? Десет да спазват, един да се ендзоти пак няма да се прекъсне веригата. Съжалявам за тона, но съм извън себе си от яд!

# 5 239
Здравейте, детето ми е с хронично заболяване.
Утре ни предстой кръвопреливане, разбрах че в болницата за да влезеш първо те карат да попълваш декларации и ни мерят температурата, но проблема е че се струпват много хора там.
Посъветвайте ме какви мерки да предприема за да се опазим здрави, взела съм дезинфектанти.
Имам еднократни хирургически маски, текстилни маски от 2 слоя и маски тип ffp1 с някакъв филтър, коя маска би ни опазила здрави?
Прочетох най-различни мнения по въпроса и се обърках тотално.
за колко излизания трябва да ти стигнат маските?  Аз бих сложила отдолу хирург., отгоре платената и ръкавици, като ги сваля да дезинфекцирам.
За цялият ден.
Не смятам да ги сваляме докато сме в отделението.

# 5 240
Тия от Банско хич не ги жаля. Скиори и спаджии. Айде моля. И група от Пловдив имало. Искали да се прибират и тук да са под карантина. Домашните карантини хич не ми вдъхват доверие у нас. Били са достатъчно безотговорни да тръгнат на ски, сега ще им повярвам, че ще си стоят вкъщи. Докато не се научите, че в разгар на пандемия не се миткаш напред-назад, ще си стоиш където те свари карантината.

# 5 241
Някой срещал ли е линк, в който се обяснява как протича болестта при заразяване чрез очите?
Аз имах зверски секрет и сълзене на очите през Февруари. Очен лекар Не откри проблем с очите. Отшумя полека. Много странно протече.
Аз нямах възпаление, но усилено ми сълзяха две седмици. Реших, че е грип, защото ме болеше и глава много.

Може да сме го хванали.

И на мен преди 15-на дни за около 3-4 дни ми сълзяха и пареха доста очите. За пръв път ми се случва такова парене, по принцип като слагам спирала се случва да ми се насълзят, но я слагам много рядко.

# 5 242
Някой срещал ли е линк, в който се обяснява как протича болестта при заразяване чрез очите?
Аз имах зверски секрет и сълзене на очите през Февруари. Очен лекар Не откри проблем с очите. Отшумя полека. Много странно протече.
Аз нямах възпаление, но усилено ми сълзяха две седмици. Реших, че е грип, защото ме болеше и глава много.

От много време само чета, но тук ще се включа да споделя. Февруари изкарах на 2 пъти някакви вируси с интервал около 10 дни между тях (+ по Коледа общо 3 за сезона). Никога не съм боледувала толкова често. Оплаквания - температура и втрисане само 1-ви ден, оттам нататък горно-дихателни (гърло, хрема, кашлица каквото се сетите) минимум 1 седмица, без мускулни болки. Посетен е лекар, не било грип. Последният път беше доста упорито, освен фарингит ми се образува и конюнктивит на едното око. Ползвам лещи, но ги поддържам добре и никога не съм имала такова усложнение.  Също се наложи и антибиотик, което не е обичайно за мен. Не правя конкретни заключения, но сякаш обичайните зимни вируси се изменят и стават все по-упорити...

# 5 243
  • Пловдив
Тия от Банско хич не ги жаля. Скиори и спаджии. Айде моля. И група от Пловдив имало. Искали да се прибират и тук да са под карантина. Домашните карантини хич не ми вдъхват доверие у нас. Били са достатъчно безотговорни да тръгнат на ски, сега ще им повярвам, че ще си стоят вкъщи. Докато не се научите, че в разгар на пандемия не се миткаш напред-назад, ще си стоиш където те свари карантината.

Ако са работели там? Или всички в Банско по презумпция са скиори, които миткат напред-назад.

# 5 244
Тези, които работят са в пъти по-малко от тези, които се миткат.

# 5 245
  • в страната на чудесата
Първото лекарство за ХИВ е одобрени за 3 месеца. Така че ако се налага, ще има бързо одобрение. Някои от тях са одобрени, ще се добави само индикация. Антималарийни имат регистрация и тук.

# 5 246
А бе стига глупости, каза се 3 часа преди да затворят града, че ще го затварят! Защо ги оправдавате? Пишеше го през пост във фейсбук. Как пък все някой не е разбрал и не е чул?!

# 5 247
И като знам как хотелиерите, както и всички места за настаняване отчитат всичките си гости, ходи търси кой е бил по Банско, Боровец, Пампорово и тн.

# 5 248
Аз пък друго се замислих. Нали промениха НК и вече е престъпление да не спазваш карантина. И къде ще те задържат, ако си се отклонил от дома си? В ареста със здравите ли ? Въобще, какви мерки за неотклонение ще им налагат на тези престъпници?

# 5 249
+13 нови у нас
+1 починал
11 от тези 13 са установените от вчера (съобщени във вечерната емисия_). +2 са новите установени от тази нощ.
Както и написах по-рано вчера, жената от  Карнобат (работила в Банско ) явно е с потвърден резултат.
https://m.dnevnik.bg/bulgaria/2020/03/19/4042936_sluchaite_na_ko … se_uvelichiha_na/

Общи условия

Активация на акаунт