COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 1 021 306
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 285
  • София
Докато не затворят временно всички граници,си мисля че  няма как да овладеят и положението.Сега затвориха  и Испания,но останалите си щъкат навсякъде .Постоянно пътуват хора.Държавите да си приберат своите граждани -при желание от тяхна страна,но веднага под карантина .Иначе  не виждам много смисъл,особенно при положение че не всички държави са взели еднакви мерки.
При нас(Белгия)-ни казаха че ефекта ня мерките няма да се усетят веднага,а едва след две седмици очакват да започнат да се отразяват.Ами добре,ама при положение че пак ще има движение между държавите,няма как да стане-един заразен и изпуснат да дойде от някъде и се почва пак заразяване по веригата..Да затварят навсякъде и да се свършва..Или всеки пристигащ под карантина  за14 дни..Иначе не виждам как ще стане.Вече започвам да си мисля че всичко е напразно..

Просто като видят, че мерките не дават достатъчно добри резултати, ще ги затегнат и ще удължат срока. В Ухан го удължиха няколко пъти, там някои все още са под карантина. Това вече 2+ месеца.

Знаех си, че това за бурките ще го каже някой. Да ви напомня ли и това, че когато през януари губернаторът на Ломбардия поиска да се поставят под 14 дневна карантина влизащите от Китай, премиерът Конте каза, че щяло да е дискриминация? Ще трябва за известно време Европа да си промени приоритетите. Няма друг начин.

Прекалената полит коректност се оказва не само вредна, а и смъртоносна. Дано поне този път им дойде акъла, ама след дъжд качулка.

# 286
Всички нормални държави имат решения и предлагат помощ за гледане на деца на работещи родители, стига размахва пръст
България не е нормална държава, не знам кога въобще е била такава.
Ние сме поне 100г. назад и 50 г. наляво.
Плащаме 10% данъци и 8% ЗО.. В Швеция, Норвегия, Германия, Италия нали знаете колко са тия числа? Получаваме в пъти по-ниски заплати съответно сумите са още многократно по-ниски.
С коя от тези държави се сравняваме.... Цяло чудо е, че въобще държавата функционира. Ако сами не си помогнем...
Кръстя се, въпреки че съм атеист, пазя себе си и близките, колкото може, и съм благодарна на късмета ни досега.

# 287
  • тук и там
Аз ако св върна във БГ и  ми се налага мед.помощ -си плащам всичко..и после тук ми връщат парите..Ако се наложи спешна такава помощ ,пак тукашната "каса" ще плати на българската...Та точно осигурените  в чужбина   българи -не ги мислете.
Други са проблемите.Как по принцип да се ограничи движението на хора в момента в цяла Европа.

# 288
Да кажа аз как го виждам. Работя в голяма мултинационална компания в Сф и съм си пуснал хоум офис за месец напред. Според мен рано или късно ще ме застигне вируса каквото и да правя, но се опитвам да е по-късно за мен и близките ми, защото в момента усещам само хаос. След седмица две вероятно ще се канализират нещата и ще съм по-спокоен каквото и да се случи.

И един съвет към  дамите. Ясно е че всички се тревожим, но паниката, истерията, забележките и поученията в семейството водят единствено до негативи - с нищо не помагат, само нагнетяват напрежение и евентуално пораждат скандали. Затова се сдържайте до колкото може у дома, а и да- в никакъв случай не посягайте към ракийката - дори да е свършил дезинфектанта.

За успокоение: Чисто математически 150,000 случая от 7,300,000,000 население - не измрелите - звучи не чак толкова зле на фона на предишни пандемии. Та малко по-спокойни и рационални да сме.

# 289
Бих допуснала вэзвожността да е фарс    ако ставаше само в БГ.
Но то е в цял свят. Световен фарс ? Не мисля...

# 290
Този с колата от Варна дали обиколи всички авери и роднини, докато се почувства зле... В такива моменти излиза наяве истинския, неподправен егоизъм на хората.

# 291
Разберете че всичко е фарс, и става дума за пари .Един здрав Българин няма да умре от тоя вирус не се шашкайте.
Не знам и не ме интересува как ти се е стекъл животът, за да станеш толкова цинична,  но спрете с това, че здрави не умират.
Дори да е вярно, такова отношение е отвратително.
Доколко едно общество е зряло и цивилизовано се познава точно по отношението му към най-уязвимата част от него.
Ооо моля , не ме интересуват вашите болни интерпретации и каква семантика виждате в думите ми. Това "зряло и цивилизовано" общество защо не реагира на факта че един милион и половина възрастни и болни пенсионерои живеят с пенсия от 110 евро, колкото е в Джибути ? Защо това "зряло и цивилизовано" общество не реагира онзи ден, когато  в пика на епидемията стотици пенсионери се блъскаха в пощите за да си получат пенсиите, не спазвайки никакви норми ? Стига с патетитиката и превземките моля.

# 292
23 януари Ухан обявява карантина.
12 февруари е пикът 14 000 нови.
Предполагам че са спряли да дават данни, защото за 13 февруари броя е 5090
https://www.worldometers.info/coronavirus/country/china/

# 293
Цитат
Ооо моля , не ме интересуват вашите болни интерпретации и каква семантика виждате в думите ми. Това "зряло и цивилизовано" общество защо не реагира на факта че един милион и половина възрастни и болни пенсионерои живеят с пенсия от 110 евро
А, сега се загрижихте за пенсиите на възрастните, чудесно, сега остава да се загрижите и за живота им!!!!!

# 294
  • Пловдив
Добре, де нали всички идващи от Италия ги издирваха и поставяха под карантина? Как е станало във Варна? Пропуск?

Бивша колежка преди 3 седм.се е прибрала от Италия. Веднага са я търсили от Рзи мисля да си стоят у дома.

# 295
  • Буркина Фасо
Добре, де нали всички идващи от Италия ги издирваха и поставяха под карантина? Как е станало във Варна? Пропуск?

Бивша колежка преди 3 седм.се е прибрала от Италия. Веднага са я търсили от Рзи мисля да си стоят у дома.
докато го издирят той се е предал сам в болницата.Smiley

# 296
Аз ако св върна във БГ и  ми се налага мед.помощ -си плащам всичко..и после тук ми връщат парите..Ако се наложи спешна такава помощ ,пак тукашната "каса" ще плати на българската...Та точно осигурените  в чужбина   българи -не ги мислете.
Други са проблемите.Как по принцип да се ограничи движението на хора в момента в цяла Европа.
А тези които не са осигурени сигурно ги карат да си плащат и те затова тичат към БГ? Не съм запозната. Но наистина всеки трябва да си седи в къщата/там където е в момента, да спре да обикаля места, държави, градове ... осен ако не е наложително за здравето му

# 297
  • Варна
Не трябва ли, всички пристигнали от рискови държави, задължително да се тестват?

# 298
  • Bulgaria
Още веднъж искам да призова хората да подават сигнал за хора, пристигнали от страни с доказани много случаи на коронавирус и не спазват карантина, ходят на работа и т.н. Също така за семейни и всякакъв тип други сбирки. За работодатели, които не позволяват на видимо болните си служители да си вземат болнични или не им разрешават хоум офис, ако има такава възможност. За голямо струпване на хора в даден магазин. Също така може да подавате сигнал и за спекула с цените в дадени магазини и аптеки. Бъдете конкретни в подадения сигнал за местонаходението на дадения проблем, за да бъдат взети бързи мерки. Подавайте сигнал на 112, РЗИ, МВР или друга институция, която би отговаряла за конкретния случай.

Последна редакция: нд, 15 мар 2020, 14:17 от MK_

# 299

Късно е, но със затваряне на граници.
Този с колата от Бергамо, направо е за съд, мен ако питате.
Цял месец гледам разни познати на ски, на какво ли не, сега един мрънка,ч е "трябва да си седи дОма".
Същите са като онези с тоалетната хартия, не падат по-долу, па макар и да ползват немски, за да са на ски в Австрия.
Не ми го побира главата, защо още не сме затворили границите, този от Италия е посял яко.
Някой жалеше в миналата тема за тези, но е факт, че са крайно безотговорни. Обикалят, сеят. Това са фактите.

Общи условия

Активация на акаунт