COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 985 085
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 3 870
Аз на 11.03 си отложих плануваното парти за рождения ден.
т. е. бройте ме от тези дето да 10.03 си мислеха, че короната не е голям проблем.
Ние сме обикновени хора, но ако някой преди две седмици ни беше наложил извънредно положение, ефекта нямаше да е добър

# 3 871
  • Пловдив
Хората се кахърят за парите за почивките си, но от 3-4 теми за пътуване, които следя , не останах с впечатление че последните седмици някой тръгна за рискова страна...въпреки загубите на пари...
...сигурно е имало и такива....

и, да, освен всичко друго, закъсня и забраната за организирани екскурзии, която Ангелкова разписа чак вчера!
м да...безразсъдни има бол! Тия в Мароко са тръгнали на 11ти...какво са очаквали?

# 3 872
Чета ви и не разбирам едно.В момента е препоръчително да не се излиза от къщи,освен за ходене на работа,.пазар или в помощ на възрастните.Това според мен означава,.че всеки здравомислещ човек е под карантина.Толкова ли е трудно да излезе един пред медиите и да каже това официално,дори ако трябва да излъже,че нарушителите ще бъдат наказани.Не с глоби,.защото масово малцинствата са безработни.Излиза,.казва" Който е на улицата без основателна причина,ще му бъдат спрени всички облаги от държавата и ще полага еди си колко часа обществено-полезен труд".Гарантирам ви,че това ще подейства.И колкото повече се увеличава броя на заразените,.някак си започвам да се успокоявам.Не ставам безотговорна или нещо подобно,.но все повече осъзнавам,че този вирус си циркулира при нас от месеци.Не мисля,.че пълната карантина е глупост.Належаща е.И около мен има хора,.които не вярват.Вчера двама съседи( на 61г и на 64г)тръгнали да се разхождат из Плевен и аз им обяснявам как стоя нещата,.и че точно за тях е рисково.Те ви се изсмяха и ми викат,.че съм младо момиче,.а се излагам така.И че ме мислели за по- умна

# 3 873
Цитат
някой спомена за списък лекарства от този вид, даден от френското мин. на здравеопазването- може ли линк?
Аз го споменах, ще дам линк.

Някой по назад пита за списък с лекарства които не трябва да се приемат при Коронавирус. Списъкът е изготвен от френското министерство на здравеопазването.
https://www.lefigaro.fr/sciences/coronavirus-alerte-sur-l-ibupro … OhRr6a7jO6uyciw7g
Франция: НЕ пийте тези лекарства при COVID-19
https://www.marica.bg/tema-v-razvitie/covid-19/frenskoto-zdravno … stva-pri-covid-19

Последна редакция: ср, 18 мар 2020, 09:13 от Анонимен

# 3 874
The highly contagious novel coronavirus that has exploded into a global pandemic can remain viable and infectious in droplets in the air for hours and on surfaces up to days, according to a new study that should offer guidance to help people avoid contracting the respiratory illness called COVID-19.

https://www.reuters.com/article/uk-health-coronavirus-study-idUK … m_source=facebook

Короната вирее с часове във въздуха и дни върху повърхности...и през 10 метра да се наредим на опашка, май все тая...
В другата тема постнах графика от изследването върху какво колко време издържа. https://www.bg-mamma.com/?topic=1186228.msg40372157&utm_sour … tlink#msg40372157 Разни институции и отделни хора разпространяват твърдения, че няма нужда здрави да носят маски, което е вредно. Объркват хората вместо да ги стимулират да се пазят.

# 3 875
Работя в една от най-големите болници в София, съответно имам познати и поглед над нещата и искам да ви кажа, че напускащи  не познавам. Дори напротив- звънят телефони, хора, които отдавна не работят това искат да идват да помагат. Показаха по телевизията шепа колеги,които наистина нямат подготовка, предпазни средства, апаратура и вие решихте,че лекарите масово напускат. Нищо подобно,  подготвяме се, и за най-лошото за нас самите, дори, а това не е лесно,вярвайте ми. Някои от нас няма на кой да оставим децата си, ако стане нещо с нас. Имайте малко повече вяра в българските лекари и сестри, и по-малко в медиите, търсещи сензационни репортажи. И последно - днес съм получила 2 броя обикновени маски, това ми се полага за деня.Господ да ни пази!

Зарадвах се много на този пост.

# 3 876
По ТВ май се беше прокраднало, че туроператори рекламирали България като страна без КВ, за да привличат туристи, когато другите в Европа вече имаха немалко случаи.

Tюркоаз, стискаме ти палци в тази битка и се надяваме по-бързо да ви снабдят с достатъчно добри предпазни облекла.

# 3 877
  • В офиса
И на мен не ми е приятно в темата в този й вид. Креслива ми е и ме натоварва изключително. От друга страна ми е трудно да прескачам всички натоварващи ме мнения, защото на 20 страници в едно има интересна информация, но пък такава, че не мога да я прочета другаде. Интересно ми е да чета хората живеещи в чужбина. Между другото, с малки изключения, повечето мнения от "чужденци" са много балансирани. К'во сега по профили трябва да чета, айде Хеликаза и PURE ги запомних, ама има много други, които също ми допадат, но не помня.
Един бюлюк хора крещят как мерките били закъснели. Де бяхте преди 3 седмици, или преди месец. Информация за това колко е опасен вирусът има от януари. Само че винаги се слуша официалната линия и се играе мегафон. Не мегафон, а мегафон с чувство на превъзходство.
Една гола тиква (Гешев) се прави на мъж без да разбира грам. Въпрос на време е да се напълни с достатъчно клакьори. Готино ли е военното положение. Ако се въведе, давате ли си сметка, че в първия миг, обаче, когато ваши права се отнемат, ще окрещите света. Аз не мисля, че едно полицайче може да прецени по-добре от мен за моята безопасност.
Мангърича, чета го и пак му се нервя. Пак безкрайно чувство на превъзходство. Байно, що не кажеш в прав текст, че говориш за тест, откриващ антитела. Що не обясниш кога има антитела. Що не обясниш дали в началото на една епидемия трябва да се тестват антитела и к'во ще се хване. Читав тест RT-PCR под 30 минути няма. А и 30 минутните са със специални машини и реактиви и се правят в специални лаборатории, дето даже не знам в Европа има ли (четох за една в щатите). Иначе и Мангъра фен на Борисчо Джонсън и 70% заразени, ама не прочел, че британците дадоха заден от идеята си за worst case scenario. Че нещо били сбъркали. Джонсънът обаче ме кефи, иска се достойнство да си признаеш грешка и да обърнеш курса.
За тези, на които все циганите виновни не ща и да говоря. Дали Италия и Испания пламнаха от цигани, не че си ги нямат. Ми не, почивам да си мисля, че това е болест на охолния живот - на ските, карнавалите, шопинга, пътуванията, конференцийките, култур-обмена, борд руумовете. Циганите си бачкат, ходят после в маалата и не се мешат много извън маалата.
Та така... И аз я ползвах темата за отдушник. Аз за себе си нямам решение на ситуацията. Но не мисля, че военното положение е такова.

# 3 878
Абе напускат си, но мисля че няма какво да ги виним. Който не е подготвен, включително психически, или е рисков, по-добре да не бъде каран насила. Това, че има и желаещи,е добре. Смятам, че е редно гилдиите и болниците сами да се организират по този въпрос. С насилствени мерки няма да стане. Абсурд е да караш някой да се заразява или да лекува насила. Но организацията вече трябва да се е случила. Крайно време е.

# 3 879
  • sofia
Работя в една от най-големите болници в София, съответно имам познати и поглед над нещата и искам да ви кажа, че напускащи  не познавам. Дори напротив- звънят телефони, хора, които отдавна не работят това искат да идват да помагат. Показаха по телевизията шепа колеги,които наистина нямат подготовка, предпазни средства, апаратура и вие решихте,че лекарите масово напускат. Нищо подобно,  подготвяме се, и за най-лошото за нас самите, дори, а това не е лесно,вярвайте ми. Някои от нас няма на кой да оставим децата си, ако стане нещо с нас. Имайте малко повече вяра в българските лекари и сестри, и по-малко в медиите, търсещи сензационни репортажи. И последно - днес съм получила 2 броя обикновени маски, това ми се полага за деня.Господ да ни пази!

Зарадвах се много на този пост.

Поклон на хората на първа линия лекарите.

# 3 880
  • София
Тинкърбел, къде да сме били - тук сме били! При положение, че аз лично не съм ходила в чужбина, а съм си живяла тихо и кротко тук, какво да се информирам повече и какви мерки да предприема повече? И без короната зимно време ходя с маска по градския транспорт, мия си редовно ръцете, не пипам много-много навън. Какво да направя, аз ли да спра вноса на вируса, а? От повече от 2 седмици слушам призивите да няма паника и как това било просто грип, защо са ви маски. И точно за беля ми свършиха маските преди 2 седмици, нямаше и откъде да купя. Аз съм направила всичко, което е зависело от мен.

# 3 881
Тинкърбел, не мога да се съглася с теб. Една част от хората бяхме тук още от началото на темата, следихме, пишехме информация и още тогава се ядосвахме, че не спряха полетите от Китай, че не се предприемаха мерките, за които се твърдеше. Аз лично съм уведомила МЗ, че това, което се твърди, не е вярно и никой не държи сметка кой пристига от Китай, не ги уведомяват за карантина и на практика няма такава.  Питах как ще бъдат оформени карантините - с отпуск, с болничен и дали този въпрос е решен. Не стоя безучастно само да си чеша езика тук и да си разтоварвам психиката.

# 3 882
  • софия
Тюркоаз, а ръкавици дават ли ви?! Разполагате ли с тях? А ако ви се дадат домашно ушити маски, ще имате ли право да ги ползвате?

# 3 883

Поклон на хората на първа линия лекарите.

Подкрепям! ....И благодаря от името на всички!

Последна редакция: ср, 18 мар 2020, 20:37 от bubanka

# 3 884
И аз смятам, че насила няма да стане, освен това предпочитам лекари, които са там доброволно, вместо такива, които ще ги държи клетва, липса на избор или, каквото и да било друго. Повече ме притеснява липсата на апаратура, която споменаха. Все пак всяка болница би следвало да има два-три поне апарата за обдишване, функциониращи, изправни и съвременни. Те казаха, че имат два стари, единия никога не бил ползван....Anguished

Общи условия

Активация на акаунт