COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 979 947
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 6 300
  • София
Аз завиждам на скучаещите - работя от вкъщи и шефовете следят под лупа всяка стъпка, за да не се отпускаме. Приятелят ми е така и той - двамата сме с лаптопите, той на дивана, аз на по-висока маса и така. Нямам търпение да дойде събота, за да хвана джойстика...
Нормално е хората да имат въпросителни относно мерките. Притеснително ще е да излезе някакъв гологлав, никому неизвестен допреди 3 седмици генерал, да каже "Оставате си вкъщи до второ нареждане" и ти без грам замисляне да кажеш "Тъй вярно!". Въпроси не само трябва да се задават, но трябва и да са много повече, защото се вижда - населението вълшебно усвои три-четири реплики и ги върти за норматив. Сред тях са "Пазим здравната система", "Забавяме вируса" и тем подобни.
И докато тези мерки сработят за месец-два-три, то когато животът се върне към нормален ход, конят може да бъде изтърван много по-страшно у реката. Защото ние ще отворим границите и ще настане същата хавра. И пак ще си го внесем отнякъде, и айде пак - по къщите докато мине. Защото ваксина - не се знае знае ли се.
И, да, три месеца са абсурдно дълъг срок да затвориш хора по къщите, особено при положение, че ефектът е съмнителен.

# 6 301
  • Буркина Фасо
А аз изобщо не се чудя. Продължавам да допускам мисълта, че икономическия срив на Европа е  в интерес именно на "великите сили", кои точно - може някой ден да разберем. Периодично светът е бил изправян пред масови катастрофи, доста време имаше затишие.
Икономическият срив на Европа и САЩ е в интерес на Китай.
икономически срив на Китай, Европа и Иран - това е мечтата на САЩ. и там са държавите с
най-много пострадало население. от години САЩ се дрънкат с тези 3-те. Англия се оттърва и Тръмп
веднага ще и подаде ръка. китайци и туристи бяха най-удобните за преносители на вируса.
това са мои разсъждения.
https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-koronavirus/ne-italiia … -v-evropa-6107118

# 6 302
  • София
Глупости, скучно. Работим, докато гледаме деца и се чудим ще можем ли и утре да работим, или ако ни се развали хладилника да го поправим, или ако ни заболи зъб, къде да намерим зъболекар. Или как да вземем рецептата за майка си инвалид от личния лекар, че да не се разболеем.
Скрит текст:
Лесно е да си седиш, като си кукуваш сам и няма за кого да се грижиш и отговаряш. Иначе - стараеш се да бъдеш отговорен, докато ти побеляват косите и се чудиш какво ще правиш, а пък детето вече няколко дни има афти в устата и ги мажеш с каквото намериш, защото те е страх да отидеш на лекар...
Точно тези, дето си седят вкъщи и си цъкат сериалите, да не се обаждат, защото не знаят какво е да ти е истински трудно по време на карантина, но да спазваш всичко. На вас морето ви е до колене, ама дано не ви се наложи, че тогава друга песен ще запеете.
Не всичко е глезотия, да знаете. Понякога глезотията е да си цъкаш в бг-мама по цял ден и да нямаш грижа на света.
Точно затова някои магазини работят /до колкото ми е известно/, ама те са наистина ако ти се развали кран, бойлер и т.н. нещо важно, а не защото Пенка искала нови плочки в банята, че старите не й харесват вече, а Ганка решила, че иска нов тостер, да й пасва цветово на новата кухня. Зъболекарите също май са на работа, но апела е пак - ако е важно и спешно, а не да си избелзаш зъбите примерно или друго, кото може да почака месец. Сроковете за рецепти не бяха ли и те удължени за да се избегне струпване пред кабинети за подновяването им?

Последна редакция: пт, 20 мар 2020, 13:51 от ₪₪₪ Afrodita ₪₪₪

# 6 303
Аз завиждам на скучаещите - работя от вкъщи и шефовете следят под лупа всяка стъпка, за да не се отпускаме. Приятелят ми е така и той - двамата сме с лаптопите, той на дивана, аз на по-висока маса и така. Нямам търпение да дойде събота, за да хвана джойстика...
Нормално е хората да имат въпросителни относно мерките. Притеснително ще е да излезе някакъв гологлав, никому неизвестен допреди 3 седмици генерал, да каже "Оставате си вкъщи до второ нареждане" и ти без грам замисляне да кажеш "Тъй вярно!". Въпроси не само трябва да се задават, но трябва и да са много повече, защото се вижда - населението вълшебно усвои три-четири реплики и ги върти за норматив. Сред тях са "Пазим здравната система", "Забавяме вируса" и тем подобни.
И докато тези мерки сработят за месец-два-три, то когато животът се върне към нормален ход, конят може да бъде изтърван много по-страшно у реката. Защото ние ще отворим границите и ще настане същата хавра. И пак ще си го внесем отнякъде, и айде пак - по къщите докато мине. Защото ваксина - не се знае знае ли се.
И, да, три месеца са абсурдно дълъг срок да затвориш хора по къщите, особено при положение, че ефектът е съмнителен.

Такива мнения за съжаление  са табу .

# 6 304
  • София
В Германия ще стане страшно ако Меркел продължава с циничната си политика на кръстене на ръчички.
Най-малкото от немците съм очаквал такава безотговорно поведение.

# 6 305
  • Другата България
Седя и си мисля, в тази тема, основно се жалват разни хора, че искали да излязат, не можело така си стоят вкъщи и  олелемайко ужас как 2 седмици ще си стоят по домовете. Как един не се похвали, че му е приятно вкъщи със семейството? Толкова ли няма какво да правите 2 седмици? Време за околните у вас? Време за пролетно почистване? Време за повече игри с децата? Филми? Извършване на задачи, които са в графа "когато имам време"?  и т.н. и т.н.?
А какво да кажат хората, които искат да си останат в къщи със семейството, но не могат защото трябва да работят?
Зависи какво работят - ако е различно от изработка, доставка и продажба на основни стоки и услуги /храна,вода,ток,газ и подобни/, както и съпътстващите ги услуги /транспорт и подобни/ - работодателя им е булш*т и ги излага на опасност. Такива хора обаче винаги могат да си пуснат отпуска, било то платена или не платена, вместо да си я стискат за "морето на лято" примерно.
Вероятно и работещите в болниците могат да си пуснат отпуск сега, в момента? Служителите в МВР също? Редовите полицаи? Имаш ли представа, че всички отпуски са прекратени, и то вкл. и такива, които са били не за море или планина? Дават се извънредни дежурства, не достигат хора, от издирване на нарушаващи карантината /които са навсякъде, буквално навсякъде/ и разпръскване на събрали се групички хора също навсякъде полицаите нямат и време, и ресурс да стигнат до сериозни престъпления. Прехвърлят се служители на ПБЗН, от провинцията има командировани служители в Банско, дали тези хора не искат да са при семействата си и децата си? Дали работодателят им ги излага на опасност? Дали е булшит? Полицаите не са в скафандри, дори и маски и ръкавици отскоро се раздават, и то не навсякъде, сами си ги набавят. Ако си седнат в къщи, защото се "излагат на опасност", до къде ще я докараме?

# 6 306
Това за Африка е много, много лоша новина.

Защо изобщо спорите дали е добре или не да се стои вкъщи? Ясно е, че не е добре, че всички ще ни удари, ако не вируса, то икономическите загуби, глада...Да, глада, до там ще се стигне, ако продължи дълго. Но това е положението в момента и друг вариант няма, осъзнайте, че това е една жестока криза, равносилна на война! И все пак е по-добре да се намери начин да се живее и в тези условия, с тези страхове за здравето и за финансовите загуби, вместо да се озлобяваме. Всяко същество на тая планета има ресурс за адаптация, на нас не ни се е налагало така масово до сега, но ето  случи се. Шоково е, но не може да няма начин!

# 6 307
Министърът на здравеопазването забрани износа на лекарства на хининова основа до второ нареждане, съобщиха от здравното министерство.

Имаме ли такива!? То хининът освен в козметика ползва ли се другаде! Нали имаше забрана за ползването му като амидофена.

# 6 308
Едно време имаше аналгин-хинин

# 6 309
Съжалявам, че ще те разочаровам, но от нищо не са се отървали китайците - ограничиха го за момента териториално, но рано или късно пак ще го изпуснат и ще плъзне - вероятно някъде другаде.
Докато вършее света - никой не се е справил с него, та раничко е да се говори за властелини.
Китай вече е намерил лекарство, което доказано действа.
Дали е случайност това или щастлив развой на събитията, никога няма да разберем. След всичките мерки, да не мислите, че някой ще Ви пусне да се разкарвате сега там? Много мечти имате нещо! Който първи извади лекарството, той ще отнесе цялото злато от проблемът с коронавирус. За сега това са Китайците. Впрочем ЕС може да се раздели и с още държави от общността, но чак да се разпадне, много руски мечти са това. Някой страни така добре си забогатяват от този съюз, че една Италия и да излезе, няма да им се отрази много. Ама това с времето ще се види. Ще има и там 5 години уговорки и накрая норвежки вариянт, хем е вътре, хем не е. Току така никой не се отказва от свободен пазар без мита. Англия имат САЩ зад гърба, затова са толкова отворени, но ще ги видим след години. В икономически смисъл Китай за момента обира всичко, неоспорим факт. Как пък се заговори за лекарство, точно след като се сринаха борсите и на Америка и на Европа. Може и Китай просто да се е възползвал от положението, знае ли човек. Знам, че тук не сте по конспирацията, но нещата показват това, дали е случайно, Вие си решете.

Последна редакция: пт, 20 мар 2020, 12:23 от Не се сърди, човече

# 6 310
Забраната на хинина не беше ли съмнителна, от икономически интерес - ето, че се връщаме към стари дългоползвани и признати лекове.

# 6 311
Сега има аналгин-хин, в който няма хинин.Grinning

# 6 312
  • София
Вероятно и работещите в болниците могат да си пуснат отпуск сега, в момента? Служителите в МВР също? Редовите полицаи?
Скрит текст:
Имаш ли представа, че всички отпуски са прекратени, и то вкл. и такива, които са били не за море или планина? Дават се извънредни дежурства, не достигат хора, от издирване на нарушаващи карантината /които са навсякъде, буквално навсякъде/ и разпръскване на събрали се групички хора също навсякъде полицаите нямат и време, и ресурс да стигнат до сериозни престъпления. Прехвърлят се служители на ПБЗН, от провинцията има командировани служители в Банско, дали тези хора не искат да са при семействата си и децата си? Дали работодателят им ги излага на опасност? Дали е булшит? Полицаите не са в скафандри, дори и маски и ръкавици отсторо се раздават, и то не навсякъде, сами си ге набавят. Ако си седнат в къщи, защото се "излагат на опасност", до къде ще я докараме?
За медиците /тук вкл. лекари, сестри, санитари и целия персонал в болниците/, както и полициаи и жандармерия и подобни длъжности мисля, че се подразбира, че не могат да се възползват да си пуснат отпуска, но не съм сигурна. Мнението ми беше за частния бизнес и по-конкретно за този с развлекателен и не толковоа живото - важен характер - те дали не могат да излязат в отпуск.

Последна редакция: пт, 20 мар 2020, 13:53 от ₪₪₪ Afrodita ₪₪₪

# 6 313

Oще го има https://apteka.framar.bg/30021641/%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B3 … 0-%D0%BC%D0%B3-10

или е различно? Това вече не знам..

# 6 314
  • София
Министърът на здравеопазването забрани износа на лекарства на хининова основа до второ нареждане, съобщиха от здравното министерство.

Имаме ли такива!? То хининът освен в козметика ползва ли се другаде! Нали имаше забрана за ползването му като амидофена.
Да, произвеждали се от два завода, но само за износ. Тук аналгин-хинина бил приет за морално остарял и нямало пазар и затова се изнасял.

Общи условия

Активация на акаунт