COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 979 922
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 6 315
  • София
Министърът на здравеопазването забрани износа на лекарства на хининова основа до второ нареждане, съобщиха от здравното министерство.

Имаме ли такива!? То хининът освен в козметика ползва ли се другаде! Нали имаше забрана за ползването му като амидофена.

Никой в България не произвежда хининови аналози, та не знам какво точно забраняват....
Има разлика между старият аналгин- хинин и сегашния -хин. Доказаха се много нежелани реакции, дължащи се на хинина и го ограничиха като активно вещество.

# 6 316
Този щаб как веднъж не каза, че одобрява лекарство, което другите засегнати и вече препатили държави препоръчват за борбата с вируса на база опита, който имат ? Че ще обърнат внимание на този лек, на онова препаратче, на еди кое си изследване ? Да ги питат правят ли се някакви лабораторни тестове на медикаменти, някакви опити, или на всеки брифинг ще чакаме само новата цифра със заразени у нас и в световен мащаб ? Това може да го пускат и със съобщение до медиите. От щабът само чувам "не е доказано," или "не знам за такова лекарство," или "не го произвеждаме в БГ, както и не го вкарваме", а любимото ми е "тестовете не стават, затова вие си стойте вкъщи със симптоми с превениция за възрастните хора, с които живеете." Просто невероятно.

Тук не говорим за ваксина, а за препарат, който се бори по-ефикасно с вируса. Вчера Домуса каза неща в ефир, които определено не кореспондират с изложеното от щаба.

Нищо не чувам за това и къде е нашата наука в момента (освен тази, която изготвя прогнозите, за нея разбрахме), държавата отпуска ли пари за научната медицинска общност, къде са медицинските институти, въобще къде е нашия дан в битката...

# 6 317
  • София
Така пишеш сега, но ако същият съсед ти зарази възрасните родители ще мислиш по друг начин.

А ако ти заразиш възрастните си родители, какво ще правиш?
Много по-вероятно е ти да ги заразиш, отколкото съседа.

# 6 318
Пускаме в производство лекарството хлороквин

Премиерът Бойко Борисов проведе среща с националния консултант по инвазивна кардиология проф. Иво Петров, със здравния министър Кирил Ананиев и с членове на Националния оперативен щаб, съобщиха от правителствената информационна служба.

По време на срещата проф. Петров докладва на премиера за положителния ефект на антималарийното лекарство „Хлороквин“ при лечението на болни от COVID-19. Проф. Петров цитира изследвания за медикамента от Китай и Франция, според които класическото антималарийно средство „хлороквин“ оказва намаляващ ефект върху силата на симптомите и скъсява периода за реконверсенция при инфекция с коронавирус.

В следствие на изнесените данни, премиерът разпореди на министъра на здравеопазването да се вземат всички необходими мерки във връзка с осигуряването на достатъчни количества на медикаменти на хининова основа за българските граждани. Министърът на здравеопазването незабавно издаде заповед за забрана на износа на лекарства на хининова основа.

Министър-председателят Бойко Борисов подчерта, че държавата вече се е свързала с всички български фармацевтични производители и те са декларирали готовност да започнат производството на необходимите медикаменти на хининова основа. Освен това премиерът поддържа непрекъснат контакт с китайския си колега Ли Къцян по отношение на възможностите за внос от Китай на медикамента „Хлороквин“.

Министърът на икономиката Емил Караниколов докладва, че днес в министерството ще се проведе среща с български производители и представители на БАН, на която ще бъдат представени образци на защитни шлемове и филтрите за маски, които могат да произвеждат. Премиерът Борисов изрази задоволство от готовността на българските учени и производители сами да произвеждаме защитни облекла и материали.

https://www.standartnews.com/zarazata/puskame-v-proizvodstvo-lek … okvin-418251.html

# 6 319
  • София
А аз започвам да мисля за разни конспиративни теории.
Ако това с вируса е само повод да се разпредели влияние, власт, пари, а на населението се хвърля прах в очите с нещо, което не се вижда?
Тримата починали у нас, можеха да умрат и от усложнения от грип или друго.
Защо успоредно с тези случаи, не съобщят колко случая на починали от грип има?
В Италия каква е била смъртността преди вируса?
Притеснява ме това, че започват да се случват неестествени за демокрацията неща. Затварят ни уж доброволно у дома, плашат ни с общ враг, гледаме само за него по ТВ... Междувременно се пробутват закони, които при други обстоятелства биха изкарали много хора на улицата...

Целият свят по едно и също време? Се е сетил да ни хвърля прах в очите ли...сериозно го мислиш ????

Аз също си мисля подобни неща. Вируса е факт, но не е случаен! И да мисля, че се действа на световно ниво, за да се прокара Новия световен ред, който се изразява с голямо ограничение на свободите и контрол на населението с бонус в случая - редуциране на броя хора! И както се казва в конспиративните теории, за Новия световен ред, всичко ще бъде направено така, че хората сами да пожелаят този контрол! А може и много филми да съм гледала, но нещата се случват...

# 6 320
  • София
Вероятно и работещите в болниците могат да си пуснат отпуск сега, в момента? Служителите в МВР също? Редовите полицаи?
Скрит текст:
Имаш ли представа, че всички отпуски са прекратени, и то вкл. и такива, които са били не за море или планина? Дават се извънредни дежурства, не достигат хора, от издирване на нарушаващи карантината /които са навсякъде, буквално навсякъде/ и разпръскване на събрали се групички хора също навсякъде полицаите нямат и време, и ресурс да стигнат до сериозни престъпления. Прехвърлят се служители на ПБЗН, от провинцията има командировани служители в Банско, дали тези хора не искат да са при семействата си и децата си? Дали работодателят им ги излага на опасност? Дали е булшит? Полицаите не са в скафандри, дори и маски и ръкавици отсторо се раздават, и то не навсякъде, сами си ге набавят. Ако си седнат в къщи, защото се "излагат на опасност", до къде ще я докараме?
За медиците /тук вкл. лекари, сестри, санитари и целия персонал в болниците/, както и полициаи и жандармерия и подобни длъжности мисля, че се подразбира, че не могат да се възползват да си пуснат отпуска. Мнението ми беше за частния бизнес и по-конкретно за този с развлекателен и не толковоа живото - важен характер - те могат да излязат в отпуск.
В какъв? Приятелско семейство и двамата работят в казина, пуснаха ги в принудителен неплатен отпуск, с две деца са без лев доходи незнайно докога.

# 6 321
  • Bulgaria
Добре, защо забраняват износа точно на тези лекарства? И кои са тези лекарства на хининова основа? Да не би да са пробвали нещо и да е дало резултат? Толкова ми се иска да е така...

# 6 322
Снежана Петракова, Китай са намерили лекарство, но то е Японско и се произвежда от няколко години.

Конспиративната теория не издържа. Европа сме основен пазар за Китай. Те не ни искат слаби.

# 6 323
Аз пак апелирам, всички, на които им е скучно да лежат вкъщи на дивана - болниците търсят доброволци. Хем няма да скучаят, хем ще са полезни за обществото.

И червеният кръст - за пазаруване на храна и лекарства.

И чрез парични дарения можем да помогнем на сайта им.

# 6 324
В Германия ще стане страшно ако Меркел продължава с циничната си политика на кръстене на ръчички.
Най-малкото от немците съм очаквал такава безотговорно поведение.
В какъв смисъл си кръсти ръчичките?
Германия са с доста затегнато положение още от понеделник. А и те са федерация и решението за локдаун се взема на ниво провинция, не централно.

# 6 325
Аз продължавам да се чудя, как великите САЩ и Европа позволиха да се стигне до тази катастрофа, няма лекарство, няма ваксина

Заради криворазбраната си толерантност и човешки права. Още при първите случаи в Италия се чуха мнения да се забрани на китайци да влизат в страната и всички гракнаха - Ама как, това не е толерантно, това е лошо, това е дискриминация - хе сега... сърбат. Покрай тях и целия свят.

От САЩ:
Кметът на Ню Йорк иска федералното правителство да мобилизира армията за да помагат в новосъздалата се обстановка и подчерта, че градът няма достатъчно медицински запаси за след Март, тъй като случаите рязко се увеличават.
Губернаторът на Калифорния нареди 40 милионното население на щата да си "седи вкъщи". Наредбата е с отворен краен срок. Математическите модели изчисляват че 56% от населението на щата ще се зарази през следващите 8 седмици. Само на най-необходимите бизнеси се позволява да продължат да работят. Всички публични и частни събирания с повече от 10 души са забранени.

# 6 326
  • Germany
Diavolo, Меркел не се занимава с нещата покрай Ковид19. За сега в Германия мерките се вземат по провинции. Всяка си има министър председател и той съобщава какви ограничения ще се спазват.

# 6 327
Скрит текст:
Министърът на здравеопазването забрани износа на лекарства на хининова основа до второ нареждане, съобщиха от здравното министерство.

Имаме ли такива!? То хининът освен в козметика ползва ли се другаде! Нали имаше забрана за ползването му като амидофена.
Да, произвеждали се от два завода, но само за износ. Тук аналгин-хинина бил приет за морално остарял и нямало пазар и затова се изнасял.
Истина! ЖДБ. Изобщо не знаех за това. Може да е морално остаряло, но няма аналог, а е много добро при грипни и простудни състояния.
Щом го имаме могат да го пуснат на пазара. С хинин са лекували малария.

# 6 328
Браво на Марешки! Хайде сега всите депутати, политици, министри и сие с хамзат костюми! После да настане революция  като писне целия народ как те са си осигурили предпазни облекла, а за лекарите дедовия.
Умно, умно...
Е това не е нещо невиждано. В началото и в Китай беше така - докторите с обикновени маски, другарите бюрократи с респиратори. Тази снимка обиколи света тогава:
Скрит текст:
И бяхме много възмутени, но явно някои хора не са си извадили поука.

# 6 329
Сигурна съм, че от щаба са наясно с възможностите за лечение, обаче представете си да кажат "Има лекарство, ама не можем да го дадем на болните, няма внос" Ще стане революция. Затова казват - "Няма доказани резултати от него". Това е някак си по-благозвучно. И ми омръзна да ми натякват за тези маски навсякъде при положение, че маски в момента няма откъде да се вземат и ако някой си ушие, те са някакви платнени самоделки, колкото да не се вижда устата и носа, изобщо нищо не предпазват. Ама - всички с маски. Сякаш това ще спре заразата. Мутафчийски беше принуден да коментира за хлорохина, защото Домусчиев хвърли бомбата с какво го лекуват. До този момент информацията от щаба беше "няма специфично лечение, само симптоматично". Това е поредната лъжа разбира се, след тези, че това е просто грип и няма да дойде у нас.

Общи условия

Активация на акаунт