COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 1 008 405
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 8 220
  • Пеликания
Скрит текст:
Да споделя и за моето приключение днес.
Ставам сутринта, приготвям се, слагам си маската, излизам от апартамента и се качвам в колата с намерението да отида да си нахраня животинките на село. Точно в края на града виждам полиция и ме спира и ме пита къде отивам, като им казвам името на селото и защо ми се налага да отида. И получавам отговор "Ама Вие сега искате само да се измъкнете." При което останах в потрес и им отговарям, ама аз ще се върна след няма и час, и ако съм искала да се измъкна съм щяла да го направя много по рано. Нито ще се срещам с някого, нито отивам в друг град. И че така ме пуснаха, а навръщане никой не ме спря. Защо ли да си правят труда?
Нагледно показно. Едно "приключение" за някой, който въпреки всичко казано и написано става, качва се в колата и тръгва да приключенства. Да си "нахрани животинките", каквито и да са те. И след като е спрян от полиция, е останал "в потрес". А пък на връщане в още по-голям потрес, че никой не я спрял. Какво, това проба на работата на полицията ли беше? Тест как пропускат, кого и защо? Значи щом за едни "животинки" са пуснали една приключенстваща дама, кой каза, че за болни родители няма да го направят? Това казвам, че още се стиковат нещата в движение и се реагира според ситуацията за момента. Но в конкретния случай полицая, който е пропуснал човек по такъв повод може и да бъде наказан. Защото това не е основателна причина, колкото и недоволни да има. Проявена е човещина, която е осмивана след това за благодарност. Затова и аз съм "за" пълна карантина. Горният пример е само капка в морето.
Значи аз мога да стоя по цял ден вкъщи, да ходя един път на 2 седмици до магазина екипирана като космонавт, докато другите се разхождат на воля и ръсят болести и пак излиза, че аз съм лошата, че имам 2 кучета, които могат да умрат от глад и искам да ги нахраня и това не е основателна причина след като съм спазила всички препоръки. Цялото ми пътуване е 1 час и не се срещам с никого и после пак съм си вкъщи. Някакъв закон ли съм нарушила? И как ще бъде наказан съответния човек? Значи ако има пълна карантина трябва да си оставя животните да умрат, които са ми като семейство, но не искам да ги наказвам затворени в апартамент и затова са в двор, където са щастливи и единствено те ми връщат усмивката в тази ситуация. Еми в такъв случай вече ще лъжа бе, явно всичко така става в тази държава.

# 8 221
Когато си тестван и имаш положителна проба.Стоиш в къщи.Само ако имаш тежка симптоматика търсиш лекарска помощ.Тежка симптоматика -имаш задух.

# 8 222
  • Далечният изток

Всъщност средният инк. период е 14. Имало е случаи в Китай през февруари и с инк. период от 27 дни. Така, че много относително. Последни данни според СЗО - до 21 дни.
Не е вярно https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-coronaviruses  достатъчно информация е обработена и няма съмнение, че медианният е 5 а не 14 дни. 14 дни е периода преди който 97.5% от случаите развиват симптоми.
Ок, в български сайт го четох скоро и в момента наистина не мога да дам линк...
А тук четох специално за Китай и има още много подробности:
https://www.worldometers.info/coronavirus/coronavirus-incubation-period/

# 8 223
  • Другата България
Много ви моля! Заразен лекар в Шумен няма! Имате предвид лекарят от Бургасмед, който е хирург и е бил на ски в Пампорово.

https://www.google.bg/amp/s/www.24chasa.bg/amp/8334836

Заразеният в Шумен е работил в Банско и се е завърнал в града на 14.03.
Разбира се, че няма лекар в Шумен. Ама нали е важно да се пише, независимо какво, дали е така, дали не е-това е без значение.  Важното е, че сме се изказали. А че този хирург от Бургасмед може да не се е заразил на Пампорово, това пък също е съвсем отделен въпрос. Но нали се е "размотавал" някъде, това е казано и отбелязано.

# 8 224
От такива съвети и самоиницитивни посещения на болници, една по една болниците ги поставят под карантина. Който има съмнение, че може да е болен от корона вирус, следва процедурата. Не излиза от вкъщи-> обажда се на ЛЛ -> при влошаване се вика линейка.
Добре де, само аз ли нещо не мога да разбера логиката на това - стойте си вкъщи и чакайте и чак когато започнете да не можете да дишате и сте пред умиране, чак тогава се обадете на Бърза помощ да ви приберат в болницата.
Нали основен принцип в медицината е, болестта да се хване в съвсем начален етап и да започне веднага да се лекува в началния етап, за да се излекува по-бързо и без усложнения и да не се чака да стане на двустранна пневмония и човек вече да не може да диша и чак тогава да се обадим да ни прибере линейката към болницата.
Това ми се струва абсолютно идиотско - чакайте да се влошите и чак тогава ни се обадете. Просто нямам думи за такива съвети.

# 8 225
Италия днес.

# 8 226
Какво става в Италия? Кога тази карантина ще даде резултат?

# 8 227
Какво става в Италия? Кога тази карантина ще даде резултат?

А те дали изобщо я спазват тази карантина или си продължават с партитата по комшийски?

# 8 228
Ето и още информация за тези, които си мислят, че цял Китай е под карантина - еми не е.
Само 60 мил. са под карантина - а "цял" Китай е 1 млрд...

https://en.wikipedia.org/wiki/2020_Hubei_lockdowns

В този линк пише за блокада в Хубей, но пише и за затваряне /closed management/ на доста други градове и региони към 12.02, като 2 региона са напълно блокирани /fully closed wartime control/.  Карантина /?/ не е само пълно блокиране, но и други по-гъвкави мерки за овладяване на епидемията като контролиран достъп, социална изолация и пр.  Ако под карантина се разбира само блокада, ние още не сме в нея.

# 8 229
Италия 5000 нови потвърдени и 793 починали от вчера.

Това не е ли по - малко от вчера и онзи ден? Поправете ме, ако греша Thinking
Не, повече е... Disappointed

# 8 230
  • Mediterraneo
Отчайващи новини от Италия отново Sad

# 8 231
Италия - нови заразени +6557 /общо 53 578/, починали +793 /общо 4825/

# 8 232
  • sofia
Лошо не пада в Италия.

# 8 233
  • При семейството си
Източник?
Ето аз какво намирам, а търся и в английски сайтове и там не говорят нищо такова, че цял Китай е под карантина.

https://dariknews.bg/novini/liubopitno/blokirana-uchitelka-v-kit … ina-video-2216319
https://edition.cnn.com/2020/02/16/asia/coronavirus-covid-19-dea … tl-hnk/index.html

Половин Китай с различни ограничителни мерки все си мисля, че е различно от пълна карантина: да не можеш да си хвърляш боклука, разходка на детето в междублоковото пространство и...каквото още беше споменато.

# 8 234
Днес излизам, отивам в магазин ДАР, не съм стъпвала в супермаркет от 10 дена. В   магазина ни пускат по един, но зад ъгъла след като съм си взела продуктите разбирам, че на опашката сме вече поне 10 души и едвам спазвам дистанция, защото хората искат да минат бързо през касите и се бутат. Някъв глупак от персонала нон стоп също се бута в мен с някакви щайги и ми кашля в гърба. За какво тогава стоим по тия къщи??? Какъв зор след като едно отиване до скапания магазин може да ти коства всичко.

Общи условия

Активация на акаунт