COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 988 163
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 9 255
Изгледах до края, изобщо не съм му фен на Борисов, но е прав, че държавата трябва да мисли и да пази резерв за най закъсалите и то на ниво глад, а не кредити.
Може да не ми хареса мнението някой, но не е редно да се плаща обезщетение на тия дето държат 50-те и четири милиарда спестявания в България, защото са останали без работа. Наистина не се знае какво ни чака.

# 9 256
Големите бг работодатели няма да се разделят с нищо свое да си платят на работниците и това на всички е ясно. Те просто ще затворят. И случайно или не в БГ липсва закон за фалит на физ.лица. Вируса е едно на ръка, сега лъсват всички дупки - болници, сестри, хората... А вие се забавлявайте с брифингите...

# 9 257
Скрит текст:
Не доумявам вече, защо се гледат само умрелите и само това. В тая тема искате единствено и само пълна изолация, спиране на всичко и си вярвате, че така ще се оправят нещата. Сега ревете за безкомпромисни мерки, след два месеца ще ревете заради финансовите проблеми. Защото ако другите развити държави ще помогнат на народа си, тук той ще бъде доограбен и оставен да се оправя сам.
Сега уж му помагат да не умре от болест, но това за да не му плащат лечението, но после няма да се интересуват дали има какво да яде и как да живее. Сега са много загрижени за пенсионерите и тяхното здраве, а до преди месец не им пукаше как живеят и оцеляват.
Най-после едно трезво, необлъчено мнение. Омръзна ми да слушам зомбита.
Преди малко проф. Хинков разказа за епидемията от 2009 г. когато за месец в България са умрели 4000 души за месец. Предимно млади хора, бременни и малки деца. Тогава нещо някой да е седял вкъщи, да е ревал по форумите за крути мерки.
Този професор казва, че през пролетта на 2009 са починали 4000 от свински грип. Първият смъртен случай обаче в България е в края на септември.
https://www.asenovgrad.net/news/53768/parvi-smarten-sluchay-ot-s … -grip-v-balgariya
До април на 2010 за 2009-2010 общо в цяла Европа са починали 2 900 човека.
https://www.europarl.europa.eu/bulgaria/bg/%D1%81%D0%B2%D0%B8%D0 … D0%B5%D1%81%D0%B8
Та не знам от къде ги измисли тези 4000 професорът.

# 9 258
  • Пловдив
Добре, де...кой му шушна на Президента баш сега да подлива вода на Бойко? До вчера ги даваха заедно..кому е нужно баш сега?

# 9 259
Скрит текст:
Може ли някой с две думи да ми обясни какво се случва в България? Без цветистия речник на Бойко.
Не, Тарталета, детски площадки отдавна са затворени. Единственото отворено НА МЕСТА бяха парковете за самотен спорт. Т.рю можеше да правиш джогинг например. Сега не може. Всякакви събирания от доста време са забранени. Директно бяха смонтирани или заключени специално детските площадки. Полицията обикаляше в парка при нас. Не, не са взети по-късно от при вас мерките за съжаление и се вижда от огромния ръст в Испания.

Президентът поиска вето на част от закона за извънредното положение, в частност спекулата, свободата на словото и минимализиране на риска от от злоупотреба на сила" от страна на въоръжените сили.

https://www.google.bg/amp/s/nova.bg/amp/news/view/2020/03/22/282 … D0%25B5%25D0%25BE

Бойко...него не мож' го преразказа. В общи линии, България взела най-ранните и добри мерки в цяла Европа, държавният резерв още няма да се отваря, не иска да удължава извънредното положение, но ако трябва ще и другото са спомени как копал с кирка.

# 9 260
Може ли някой, прекарал двустранна пневмония, да каже с какво се лекува по принцип.

Мисля, че смъртните случаи отчасти се дължат точно на липсата на болнична помощ, тъй като чакат да стане зле, за да се приеме човекът в болница.
Скрит текст:
Аз съм прекарала преди време. Лекува се с антибиотици, при мен така беше. Малко късно ме приеха в болницата, вече със започващ плеврит. Много, много антибиотици. Преди болницата се лекувах в къщи доста време от настинка, при мен не беше вирусно. Усещането е за силна умора и през повечето време съм спала. То и температурата беше висока. Сънливостта изчезва, щом започне подобрение. Обаче от плеврита имам срастване на едно място в дясно, което се вижда на рентген и винаги го казвам, когато трябва да ме снимат, за да не се шашкат. При настинка, дори лека, това срастване наболява, въпреки, че мина доста време вече. Ако веднага беше започнало адекватно лечение, нямаше да се стигне до това. На никого не бих казала да чака да се влоши чак толкова, преди да започне адекватно лечение.

Аз съм карала преди години смесена - вирусна+ бактериална.
В Клиника по спешна и интензивна терапия бях. Разви се доста бързо.  Започна за няколко дни със засягане на плеврата - първо умора, после силна болка ( плеврата), интоксикация и губех ориентация. Пръстите на ръцете ми бяха много побелели и само лежах и спях.  Не се чуваше на слушалка, казаха, че е спазъм на междуребрен нерв. На 3-ти, 4-ти ден вдигнах много висока температура - над 40, с линейка ме закараха в болницата. Там бях на много яки антибиотици, в конски дози. Не помня вече дали са ми давали и други лекарства, доста бяха. Моя приятелка, лекарка, ми беше дошла на свиждане и ми каза, че се е изумила от дозите АБ. Тя ги определи като конски. Интоксикацията беше тежка и не бях аз, не бях себе си. Колебаеха се дали да ме слагат на апарат "изкуствен бял дроб" - тогава така ги наричаха, вероятно е респиратор, не зная. При преслушване казваха, че имам характерни крепитации, като по учебник ( това са някакви шумове).  Не помня вече какви затруднения с дишането имах тогава. Интензивно лечение около 12-15 дни, после ме прехвърлиха в обикновено белодробно отделение, а след него - на санаториум за месец. Много ми помогна ( към лечението!) смучене на мед - колкото грахово зрънце ,задържах го колкото мога по-дълго в устата, и това много пъти на ден. Тогава ми казаха, че медът, приет чрез слюнката, чисти белите дробове. Затова го смучех. Факт е, че само аз и още едно момиче с такива пневмонии , смучехме мед и само нас изписаха бързо ( за около 1 месец) към санаториума. Другите с такава пневмония, отнесоха по 2-3 и повече месеца в болница.  Затова мисля, че медът помага много, но към яко лечение. Някои от хората в болницата казваха, че ги е повторила - на няколко години.  Не зная дали повтаря, или е била нова инфекция при тях.
 Аз също имам сраствания, които ме болят вече години. Сега имам и други проблеми на белите дробове, но съм пушач. Не зная дали имат връзка с тази пневмония.
 До преди 4 години, това ми беше единствената пневмония в живота. Няма нищо общо с обикновените пневмонии, които ги лекуват личните лекари в домашна обстановка ( имам вече опит и с такива).  Беше засегната много голяма част от белия дроб.
Това, което зная за вирусните пневмонии е, че към тях много често се прибавя и бактериална инфекция, затова се дават антибиотици - заради бактериалната. Вирусната няма как да се лекува, но това го знаете.

По описанията, сегашната пневмония от КВ много ми напомня на тази, която карах тогава преди 30 години.
Но бях млада и със силен организъм, имаше места в болницата.
Сега казват, че от КВ се развива интерстициална пневмония. Прочетох в Инспиро, това са много тежки пневмонии, в някои случаи критични. Не зная дали тази, която съм карала тогава, са я водили интерстициална и дали въобще тогава е съществувала тази класификация.

От това, което четем за КВ, повечето хора го прекарват в лека форма. Наистина няма смисъл те да влизат в болница.  Но и другото е вярно - че няма достатъчно места в болниците за тежките случаи и доста от тях умират в къщите си.

ПС
Сега ММ ми каза, че е гледал сутринта по ТВ, жена казала, че е болна и много й помагал лук с мед. Тази рецепта я зная, прави сетака - голяма глава лук се нарязва на филийки, слага се в голяма чаша ( за чай, от 200 мл) и се залива с 2 супени лъжици мед, като от време на време се разбърква. Когато медът изтегли сока на лука е готово - това е дневната доза.
Но си мисля, че жената не е тествана и може да е болна от грип или настинка.
При всяко положение медът и лукът не вредят и само може да помогнат.

Последна редакция: нд, 22 мар 2020, 16:08 от Diorela

# 9 261
Я, сега да чуем психиатъра по нова.

В това предаване ли ще участва Мутафчийски или по бтв. Сутринта гледах реклами, но забравих канала🤔
По канал 3 трябва да е. Около 17ч.

# 9 262
  • София
По нова ще е Мутафчийски.
Ох, Мадлен - хич не ща да я виждам - пишман работа!

# 9 263
Добре, де...кой му шушна на Президента баш сега да подлива вода на Бойко? До вчера ги даваха заедно..кому е нужно баш сега?
точно! Не му беше времето сега.

# 9 264
И аз тия дни слушам оплаквания от хора с по 2 джипа на лизинг с по над 1000лв на месец само за единия, частен бизнес (който сега е в застой, ама не на пълно стопиран). И не си плащат лизинга с последните стотинки!

Вчера дадохме 3 маски на съседите ни по етаж, защото са възрастни. Толкова са ни благодарни и само казаха - да сме живи и здрави да минем през това! И нямат някакво състояние, искаха да ни ги платят и категорично отказах.

# 9 265
  • Бургас
Слушам го и гледам жестомимичния превод. Мисля че жената е затруднена...

Хахаха, точно това щях да пиша Simple Smile
Оле, същински Тодор Живков Simple Smile Че и обидчив Simple Smile

Абсолютно точно! Жалкото е че не се усеща както и хората! А егото му гърми.

# 9 266
Кога ще спрат полетите към Бг изцяло? Докато не дойде тоя момент всичко е безмислено.
Германия и Австрия обявиха още полети за репатриране на свои граждани от трети страни като на борда на самолетите ще допускат и граждани на други държави от ЕС, съобщиха от българското външно министерство.Защо искате България да не го прави?

Прочети още : https://www.actualno.com/society/avstrija-i-germanija-repatrirat … news_1445199.html
Нямам против да си върнат българските граждани и да ги сложат в карантина. Но нищо повече. Който искал да се възползва от други страни ... дрън дрън... Няма да се възползва за известно време, няма да е вечно. И на мен ми се спират важни ангажименти извън БГ и кой знае какви ще са последиците, но няма да се възползвам. Ако пък им е толкова важно - под карантина след пристигането и това е.

# 9 267
Борисов, президентът и коронавирусът: Знаменити цитати

Прочети още : https://www.actualno.com/politics/borisov-prezidentyt-i-koronavi … utm_content=03_22
© Actualno.com

# 9 268
Добре де, аз не разбирам защо не се въведат глоби за тези,
които се разхождат безцелно и си седят на групички по улицата, както и за майките с колички.
Аз съм от Варна, ами днес в централна градинка до колхозния пазар две майки си седят,
пушат си и децата им си играят. Пълно е навсякъде с майки с колички и мотаещи се хора.
Ако ги глобят, ще се замислят дали пак ще го направят.
И ти ще се успокоиш ли, като почнат и да събират пари от хората, вместо да се подпомагат. Така хубаво ли ще ти стане на душичката?
Ами ние сме с 2 големи кредита, само мъжът ми работи,
освен това се лекувам извън БГ и много ми спънаха работата,
което е фатално за мен, но като са казали, че ще има карантина, я спазвам, не мрънкам.
Специално аз пък изобщо не съм конфликтен човек, просто се възмущавам,
че никой не спазва наредбите, затова всичко ще се проточи и ще страдаме повече,
защото сме недисциплиниран народ. А тонът, с който се обръщаш към мен, не говори добре за теб!

# 9 269
Я, сега да чуем психиатъра по нова.

Както казах, вече съм го минала това - ще се гледаме намръщено и подозрително...после идват и други неща, които няма да разказвам тук, че младите хора и без това са наплашени. Просто трябва нещата да се оставят такива, каквито са в момента, без повече притискане на хората. Да спрат страшните истории по ТВ, да спрат имиджите на огромни вируси на фона на страшна музика, да започнат да дават повече леки и приятни предавания, да показват повече усмихнати лица, добри новини, които сигурна съм и в момента съществуват.

Борисов ми хареса, вярвам му. Хареса ми, че за момента удържа натиска на разните едри бизнесмени държавата да ги подкрепи - не може да имаш бизнес за милиони и да нямаш възможност да го подкрепиш самият ти за няколко месеца. Не може така да се работи - отговорното отношение на един бизнесмен е първо да се погрижи за бизнеса си (има отговорност за много хора, които работят за него), да го направи сигурен, пък после да си купува къща в Ибиса. И като си купил къща в Ибиса, като ти потрябват свежи пари, продаваш къщата и продължаваш....

Последна редакция: нд, 22 мар 2020, 16:05 от DeltaAzimut

Общи условия

Активация на акаунт