COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 987 210
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 12 615
  • София
Аз все повече започвам да вярвам, че планът е карантина докато намерят ваксина - т.е 18 месеца. Който оцелее , оцелее. Решили са, че няма да гледат икономическите последици и 100% се концентрират върху вируса явно. Ами в такъв случай друга опция освен 18 месеца карантина не виждам. Накрая ще кажат, че са спасили "X" хора от вируса, което ще е вярно, но няма да кажат какви са последиците от 18 месеца карантина в жертви от глад, депресии и др. Така ще го представят, че ще изглежда , че са спасили човечеството.
Просто на всички е ясно, че карантината работи само докато мерките са в сила, няма план какво става след вдигането и,а и никой не пита, но е ясно, че се връщаме в изходно положение.
Ако всички се тръшнат също няма да са по-различни последиците за икономиката. Вчера питах, но никой не каза как си представя алтернативата на сегашните мерки. Има такава вероятно, но в момента никой не може да я посочи.

Мен единствено ме притесняват мерките в Сърбия. Вчера генерала на въпрос за Арена Армеец промърмори нещо за място за карантина, не за лечение, но такова нещо ако смятат да правят то това е вероятно най-лошото, което може да се направи. Вече е правено при други пандемии и резултатите винаги са били масов мор на съответното място. Все пак, не сме в средновековието, не знам как изобщо на други извън китайската комунистическа партия им хрумват подобни неща.

В Средновековието на са правени такива безумни експерименти. Хората са си умирали по къщите, не в пренаселени хангари. В най-лошия случай са ги изгонвали от населенето място.

# 12 616
  • Ispania
Val, как са нещата при вас?
Днес :
2937 починали ( до сутринта)
41900 заразени 😔.

# 12 617
  • Пловдив
Няма да помогне да спрем епидемията, а ще има по-ясна картина относно тези, които вече са го преболедували. И ако се окаже, че не са 30, а дай Боже повече, поне малко ще намалее истерията. Защото оказва се изолацията е най-големия проблем. За много хора ще се окаже облекчение да разберат, че имат антитела. Чисто психологически ще помогне.

За каква изолация става въпрос. Първо ние в момента не сме под пълна карантина.
Нямате ли интернет,телефони.
До оня ден в метрото всеки си е забил очите в телефона и не поглежда встрани, сега бил изолиран.
Но ако някой държи да притежава бадж " прекарал корона вирус" спокойно и сега може да си прави тест всеки ден ако желае.

И аз на това се чудя. За каква изолация говорим в момента. Ама 20 страници се говори как това положение ще доведе до загуба на разсъдъка на нацията. Та просто попитах. Но от Хеликаза ми се изясниха нещата. Веротността да сме го изкарали преди е малко вероятна.

# 12 618
  • Другата България
А, колко от тези 220 случая са с пневмония или ще развият такава? Нищо не казаха за мед. сестра в Габрово, а в началото беше без никакви оплаквания. На мен ми се струва, че всеки се нуждае от болнично лечение и точно това ме притеснява. Прекалено дълъг е периодът на оздравяване.
Не всеки се нуждае от болнично лечение, наистина не всеки.
Няма как всички да са в болница, това се повтаря непрекъснато. Няма и смисъл. Проблемът на домашното лечение е, че няма как да се изолираш от останалите членове на домакинството, колко хора имат по 2-3 жилища, за да се отделят, ако се разболеят? И така и останалите могат да се заразят /не е задължително обаче/.
Няма и как да дават отчет за състоянието на всички вече потвърдени, това е трудно и излишно, липсата на новини са добри новини всъщност.

# 12 619
Скрит текст:
Чудя се за следното - до сега никой журналист не се сети да зададе елементарен въпрос - имаме легла и отделения по болниците, в Арените, които да се заемат от болни с Корона вирус. Обаче, има ли там вече персонал, който е готов и ще стои затворен за месец, без да излиза от там? Защото нали разбирате, че няма как хората, които работят в тези отделения да се връщат вкъщи при семействата си...Не чух и да се задава въпросът, а какво се прави за този персонал? Ще има ли осигурена топла храна, места за лична хигиена, места за спане? Чух само, че ще им дават 1000 лв. повече, което е нищо като се има предвид, че тези хора няма да имат нормален живот за повече от месец....Явно на журналистите, а и на Щаба и Медицинския съвет, не им дреме особено за тези хора, защото не се говори нищо за тях.
Това с Арената не бива да се случва. По-добре да застрелят хората, вместо да ги завират там. Поне история да са учили, ако не са чели книги. Такива неща не се правят. Военно-полеви болници, да, но това е друго.

Е, нали се учим от челния китайски опит? Те така направиха.

Не, него направиха на стадион, а в луксозен конгресен център. Има малка разлика.

И аз се чудя от къде ще се намери персонал.

Последна редакция: ср, 25 мар 2020, 13:57 от bubanka

# 12 620
Няма да помогне да спрем епидемията, а ще има по-ясна картина относно тези, които вече са го преболедували. И ако се окаже, че не са 30, а дай Боже повече, поне малко ще намалее истерията. Защото оказва се изолацията е най-големия проблем. За много хора ще се окаже облекчение да разберат, че имат антитела. Чисто психологически ще помогне.
И този момент ще дойде. Рано е. Когато си обещах да изляза от темата за известно време беше с цел точно в този момент да се върна. Да не изпадам в излишни полемики междувременно. През това време кротко си боледуваме тримата вкъщи от нещо много съмнително, с температура 37-37,5 и болки в гърлото. Не сме ходили в чужбина, на ски също, не сме роми. Няма шанс да се превърнем в сензация, за да решат да ни тестват с леките симптоми. Стоим си у дома и чакам бързите, платени тестове. Съвсем реално е това, което предполагаш.

# 12 621
Скрит текст:
Като човек минал през два много тежки и дълги депресивни периода,
диагностицирани и лекувани от психиатри, мога да кажа, че много бъркате с това какво точно води до депресии...
При депресиите човек ИСКА да бъде изолиран от света, ИСКА да бъде сам...
И това е един от най-честите симтоми... При паническото разстройство също...
Срещата с околния свят води до атака...
Голяма част от вас искат точно обратното, да бъдат( привидно) свободни и голям страх,
че се разболеят психически.... Не става толкова лесно... Обикновено до такива придобити разстройства се стига след натрупване на някакви негативни преживявания с години...Обикновено различни от причина - как ще изкараме месеца затворени вкъщи...
И то не с кой да е, а УЖ с най-обичаните си хора - съпруг и деца...
Не знам, аз имам две момичета... на 17 и на 7... Никое от двете не се е влошило психически, емоционално и здравословно за 10 дена у дома...Напротив...Че то за тях стресът е много по-малко...
Наспиват се, не биват юркани че закъсняват за някъде, имат време за четене....
Имаше тук, или в подобна тема мнения, да ги пускали вече учениците, че не издържали с тях вкъщи...
За мен подобно поведение от уж отговорни родители не е нормално...
Аз със сигурност знам, че сега не бих повторила депресивен период.Напротив. Мобилизирам се.
Подготвям се психически за икономическата стегнация след това. Подготвям и деца си...
Къде е човешкото умение за гъвкавост и приспособимост към средата?

Имам автоимунно заболяване, на 35 години съм от 20 години съм на кортикстероиди...
Всички, а те са хиляди, с автоимунни заболявания имаме лош имунен отговор...
Аз не мисля, че съм егоист, защото си стоя вкъщи, просто съм наясно с риска.
Не прави това, което не искаш да направят на теб.
Много често се споменава, ама те по-голяма част от хората не умирали... Точно така...
Ами ако попаднете в малката част? Ако изтеглите късата клечка? Тогава?
Мненията тук са от едната крайност до другата и никакъв баланс...

Подкрепям целия ти пост, с изключение на болднатото.
Не знам дали говориш от личен опит за него, но ще ти кажа моя.

В периодите ми на паническо разстройство последното, което съм искала е да съм сама. Напротив, моментите, в които ми се налагаше да съм сама вкъщи ми създаваха невероятен стрес. Просто не знаех как ще се справя с паник атаката без човек до себе си, особено като почне фазата да се бориш за въздух и да ти изтръпват крайниците. Ако си имала паник атаки знаеш как протичат. Адреналинът ти скача до небесата, а страхът е парализиращ и всичко, което искаш е да крещиш и да избягаш от мястото, на което си. Без адекватен човек до теб като нищо ще хукнеш по улиците и шосето, което предвид умственото ти състояние в този момент като нищо може да създаде страшни бели.

За депресията съм съгласна, но в такава в момента изпадат хората, които са силно социални. На тях им липсва контакта със света, свободата и възможността да щъкат, да обиколят, да пътуват. И не е защото две седмици са много дълъг период, а защото засега не му се вижда края. Точно това е депресиращото.

# 12 622
Алгоритъмът е готов и днес ще бъде в компютрите на всички членове на Медицинския експертен съвет“. Той дава насоки за това, кой трябва да бъде изследват с т.н. „бързи тестове“ – хора с грипоподобни симптоми, лица завърнали се от рискови страни, техни контактни.
Може ли проф.Аргирова да посочи контактите си само в понеделник и изобщо пътя, по който се е движила и евентуално е сеела вирусчета /последното е хипотетично/!
Да търгнеш да търсиш контакти след и преди вируса да бъде в човека Х е много вероятно да пропуснеш значителна част т.е. заключенията ще бъдат подвеждащи.
Нека си припомним, че завърналите се от рискови страни трябваше да са 14 дни под карантина, това е двуяко, контакти, които се предполага, че не е имало възможност да се избегнат и такива, които са с цялото село/квартал.

Все повече се убеждавам, че докато мъдрите се намъдруват, Ковидчо ще се налудува. Да му мислим ние, простосмъртните.

# 12 623
Напълно възможно е китайският опит да е неприложим за Европа, освен ако не решат да ни зазидат по домовете и да ни подават храна с пръчка.

Доколкото разбрах МС има задача да се съсредоточи върху лечението не върху дали ще има или няма да има карантина.

# 12 624
А, колко от тези 220 случая са с пневмония или ще развият такава? Нищо не казаха за мед. сестра в Габрово, а в началото беше без никакви оплаквания. На мен ми се струва, че всеки се нуждае от болнично лечение и точно това ме притеснява. Прекалено дълъг е периодът на оздравяване.

Сестрата от Габрово е оздравяла.

# 12 625
А какво стана с теста на детето от Велико Търново?

# 12 626
  • София
И ако се окаже, че 30 човека са го изкарали и имат антитела, какво? Ще си лепнат по една зелена табелка на челото. И? Как точно това ще ни помогне да спрем епидемията?
Тия хора могат да не бъдат карантинирани, могат да станат доброволци, могат да помагат, може на психиката по-добре да им подейства. Много неща може.
Не знам, някой знае ли в Китай, тези дето първи са изкарали вируса, били са под карантина, обща след това?

# 12 627
Ако всички се тръшнат също няма да са по-различни последиците за икономиката. Вчера питах, но никой не каза как си представя алтернативата на сегашните мерки.
Няма да се тръшнат всички. Австрия е по-напред от България в Корона филма, тъй като от края февруари си имаме Корона и много повече статистически заразени. Навсякъде се тръби, че 80 % го карат леко, на крак. Никой няма да се тръшне, освен здравната система и здравните работници. Което естествено не е малко и не е маловажно. Карантината ще е макс 3 месеца, аз залагам на 2, като постепенно мерките ще се охлабват. Примерно при нас концерти и мероприятия са забранени до края на април и може би ще са последните, които ще се разрешат.

# 12 628
  • Пловдив
Къде ще се изолират тези с положителните тестове, ако нямат възможност да са в отделни жилища. Защото ако масово започне да се тества, картинката може да се промени.

# 12 629
  • София
Колко пък да е дълъг периодът на оздравяване... За двустранна бронхопневмония ме държаха 14 дена в болница на яки антибиотици венозно и още седмица след изписване почти никакво излизане, въпреки че беше топъл септември.
Първите излекувани ги имахме след има-няма 14 дена, вторите - след няма и още 7. Е, ще висят в карантина бая повече време и категорично през това време трябва много да си пазят дробовете, но е така след всяка пневмония, дори и най-леката.
Масово тръшкане има от чума или ядрен взрив...

Общи условия

Активация на акаунт