COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 986 265
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 12 750
Скрит текст:
Скрит текст:
Не карантината смазва психиката, а облъчването от телевизора, зомбирането с апокалиптични прогнози и насадения страх. Ако хората имаха пари, за да си позволят стоенето вкъщи, не се страхуваха за живота и работата си, никой нямаше да изпраща за седмица или месец. Психиката се товари от ходенето до магазина с маски, ръкавици и няколко часова дезинфекция след това.
Дезинфекцията и предпазването е нещо полезно и необходимо, особено сега, но съвета за фанатични опити да се докара почти стерилна среда в която да живеем, не е правилен според мен. Така изнежваме организма и правим лоша услуга на имунната си система, правим я слаба и беззащитна, съпротивителните и сили отслабват. Човека не е толкова крехък, колкото изглежда, нито пък толкова силен, колкото му се иска да бъде. Но този Човек е оцелял от сътворението си, та чак досега и то не като е живял в стерилна среда.
Вярно е. Мн. интересни разсъждения на приятел.
С. Я.
"От доста дни ви занимавам с това в кои държави има най-много случаи на коронавирус или в кои случаите растат най-бързо. Сега обаче ми се иска да погледнем онази част от списъка, към която почти не бях поглеждал до момента - че и отвъд него, защото John Hopkins University показват само 169-те държави, в които към момента има регистрирани случаи - а до 195 има и такива, в които такива все още няма.

Нека ги разгледаме...

Либия (доколкото там изобщо има държава, която да може да каже на някого, че са открили), Западна Сахара, Мали, Южен Судан, Гвинея Бисау, Сиера Леоне, Сао Томе и Принсипи, Св. Елена, Фолклендски острови, Южни Сандвичеви острови, Йемен, Бурунди, Малави, Ботсвана, Лесото, Коморски острови, Северна Корея (кой знае там какво реално е положението), и накрая - разни островчета из Океания, Южния Индийски и Тихия океан, които със сигурност не ви интересуват.

С по един случай са Тимор-Лесте, Сирия, Сомалия, Св. Винсент и Гренадин, Папуа Нова Гвинея, Гренада, Еритрея и Белиз.

По два случая има в Никарагуа, Непал, Мавритания, Лаос, Гамбия, Доминика и Бутан.

По три имат Зимбабве, Замбия, Судан, Св. Лусия, Нигер, Мозамбик, Либерия, Джибути, Чад, Централно-Африканска република, Кабо Верде, Антигуа и Барбуда и Ангола.

И така нататък - има още няколко държави, в които броят на заразените се брои на пръстите на двете ръце.

Сигурно забелязвате какво е общото между тези държави: повечето са малки и бедни, останалите са големи, несигурни, неразвити и бедни. Държави, които със сигурност имат тежки проблеми със здравните системи, в много от тях въобще достъпът до здравеопазване е огромен проблем. Другото, което ги обединява, е това, че повечето са отдалечени и почти непознати като дестинации за туризъм или бизнес.

Разбира се, малкото входящ и изходящ трафик от една държава я пази донякъде от вируса - и сигурно много от тези са подминати именно заради това. Но съм сигурен, че има и още нещо, което пази хората там. Това, че животът им е по принцип труден. В доста от тях добрата хигиена е мечта, и то само за част от населението, другата част не си и мечтаят, защото въобще не знаят какво е това.

Странно, особено на фона на това, че на нас в по-развития свят ни казват, че едно от основните условия да не се разболеем, е да поддържаме добра хигиена. Нали усещате противоречието? Хора, които живеят в лоша хигиена, не се разболяват. Хора, които живеят в много добра хигиена, се разболяват много повече, дори и да се съдират да поддържат идеална хигиена в момента. Естествено, не казвам, че трябва да спрете да се миете или да дезинфекцирате - пази боже! Особено пък точно сега! Просто казвам, че традиционно лошата хигиена при ония хора им е създал силен имунитет, който претрепва коронавируса, без въобще да му трябва подготовка точно за този вирус.
Тоест, ние в развития свят момента си патим от прекалено добрата хигиена. Колкото по-чиста и благоденстваща една държава, толкова по-заразена (нашата, може би за щастие, не е точно от най-чистите). Защото хората в тия държави имат все по-добри хигиенни навици. И в същото време сега ги подобряваме и още, и още, опитвайки да избегнем вируса. Ако не го правим, го хващаме веднага. Ако го правим, ще го хванем по-късно - но пък ще се изнежим и ще си отслабим имунитета още повече. Включително и с това, че по цял ден голяма част от хората си стоят по домовете, не виждат слънце и не се движат.

Скрит текст:
И тогава, като отмине тая епидемия, ще ни погнат следващи и следващи вируси, които ще ни удрят по-тежко от обикновено, защото имунитетът ни ще е станал още по-кекав. И на тая спирала, честно казано, не й виждам края.

Да се върнем при коронавируса. Всички се чудят защо той практически не засяга децата, а е най-опасен за възрастните и болните от други сериозни заболявания. Това само показва, че еволюционно това е един много съвършен модел (за който при това сме напълно неподготвени с ваксина) - пропуска младите организми, които са нужни на нашата популация и разчиства главно онези, които са болни, слаби или вече прекалено стари. Да кажем, че това не е много хуманно - но природата рядко е хуманна, нали? Да не би да е хуманно да си зебра или антилопа и да те погне лъв? Само че точно защото ги гонят лъвовете, тия животни са толкова красиви, жизнени и бързи - и ние им се радваме точно за това!

Не искам да правя повече паралели с естествения подбор при животните, защото ще ме обвините съвсем в нехуманност, но да погледнем механизма, по който вирусът така успешно селектира кого да зарази и кого да пощади. Сещате ли се какво е първото нещо, което правят бебетата? Лапат си пръстите. Опитват се да си вкарат в гърлото всичко от околния свят. А когато малко поотраснат, започват да вдигат всичко от земята и да си го пъхат в устата. Това не е от глупост - това също е еволюционно заложено у нас. Оживели са тези, които са правели това - друите са си отишли и не са създали поколение. Защо еволюцията награждава това поведение? Защото чрез него децата УЧАТ имунитета си на това, което го чака. А то включва хиляди, хиляди различни вируси и бактерии. Та така. Новородените имат вроден силен имунитет от майката, но веднага след това започват да си го градят по единствения начин, по който могат на този етап. Чрез лапане на всичко, което им попадне. И от това боледуват. От всичко, което ти хрумне. Но точно това ги прави силни.

След това, когато пораснат, обществото ги учи на хигиена. Пази ги от всичко. И имунитетът им става мързелив. А с остаряването - и слаб. И когато тези неща се съчетаят и с болести и фактори, които го отслабват още повече, се стига до вируса, който ни уплаши дотолкова, че да се съгласим да си съсипем целия свят, за да спасим малко животи. Нещо, което ще ни струва МНОГО животи. Бих си поиграл да сметна колко и да сложа числото за един 3-годишен период. За хора, починали не от коронавирус, а от ПОСЛЕДИЦИТЕ от реакцията на нашата цивилизация спрямо коронавируса."
Изключително вярно!   Hands Plus1
Затова първата ми задача е, да не сривам имунитета си, който имам....не съм боледувала последните ...20-на години.Откакто сме в ИП, се разхождам всеки ден поне по 1 час,  пропуснах само понеделника заради дъжда.Не нося маски, не нося ръкавици, нямам дезинфектант и не търкам всичко като обезумяла.
На принципа съм, че "Ако ми е писано да се обеся, няма да се удавя!".
Дали е правилно или грешно, само времето ще покаже.
Моя вече стана по кекав. Тая сутрин се събудих с подути очи и лице, със запушен нос и главоболие,а съм може би само от седмица полузаточена. Ако не дай си боже ни заключат напълно и за по дълго не ми се мисли. Аз съм си изпяла песента но ми е жал за младите пълни с енергия и дечицата.

# 12 751
В края на краищата някой успя ли да разбере как се случи това медицинско чудо, Домусчиев да се излекува от корона вирус за 5 дни?
Той каза, че не се е чувствал добре седмици преди това. По-странно ми е как фамилията му не са заразени и ако е вярно, това е много добра новина!

Според мен са били заразени, но по някаква причина теста не ги е отчел. Жена му заедно с него е развила също двустранна пневмония, влезли са заедно в болница, но тя е била с висока температура. Децата му също са вдигнали темрература. Но на тях тестовете са отрицателни. За мен би било мега съвпадение да развият по едно и също време двустранни пневмонии по различни причини, а пък единия да е силно заразен.

# 12 752
Добре де, вчера от медицинския съвет казаха, че този препарат е с много странични ефекти и трябва да се внимава и преценява на кои пациенти да се дава. Аз до колкото разбрах се дава на хора в много тежко състояние, при което вредата да не се дава лекарството ще по-голяма от тази, ако  се даде. Домусчиев такъв пациент ли е бил? Или наистина препарата помага, но само нашия щаб го отрича.
Да, и навън така казват, само на тежките състояния. За Домусчиев не знам какво му е било състоянието, само знам, че заради него майката на мой познат/работи в болницата/ беше под карантина. Не съм го питала за развитие, че ми е неудобно.

Последна редакция: ср, 25 мар 2020, 15:19 от bubanka

# 12 753
  • Варна
Скрит текст:
В края на краищата някой успя ли да разбере как се случи това медицинско чудо, Домусчиев да се излекува от корона вирус за 5 дни?
Изобщо не е бил болен.
 Лъжат.

Бил е, има изследвания, че организмът се чисти от вируса бързо/4-6дни/ с това лекарство, с което е лекуван.

Добре де, вчера от медицинския съвет казаха, че този препарат е с много странични ефекти и трябва да се внимава и преценява на кои пациенти да се дава. Аз до колкото разбрах се дава на хора в много тежко състояние, при което вредата да не се дава лекарството ще по-голяма от тази, ако  се даде. Домусчиев такъв пациент ли е бил? Или наистина препарата помага, но само нашия щаб го отрича.

В темата се писа / отдавна беше / , че препарата дава странични ефекти при продължително ползване. Ако, се приема в кратък период не би трябвало да е опасен. В чуждите изследвания, казваха ,че трябва да се прилага още при по -леките симптоми за да попречи да се развият по-тежки такива. Нашите, понеже, дозите които имат са малко на брой, решиха че ще го прилагат само на по-тежките случаи. После ще кажат ,че лекарството не лекува и така.

Не мога да дам линк, но мисля ,че изказванията бяха на френски и американски лекар /за даване на хлорохин в ранните етапи на заболяването /.

# 12 754
Бил е, има изследвания, че организмът се чисти от вируса бързо/4-6дни/ с това лекарство, с което е лекуван.
А на някой дали му мина през ума, че по някаква огромна случайност, точно заводите на Домусчийски съвсем "случайно" произвеждат точно този хининов препарат с който той уж се излекува?

Последна редакция: ср, 25 мар 2020, 15:20 от bubanka

# 12 755
http://www.medicine.bg/public/listovka/36135d.pdf
ей я листовката на хлороквина
За действието при колагенози предполагаемият механизъм на действие е подтискане на имунната система /имуносупресивен ефект/

# 12 756
  • В планината / На морето
Скрит текст:
Скрит текст:
Франция: +2,446(22,302) случая
+240(1,100) смъртни случая

NEW: France reports 2,446 new cases of coronavirus and 240 new deaths, raising total to 22,302 cases and 1,100 dead https://t.co/47MXF0XUJ0
Франция, Германия и Испания са с по-малко нови случаи и по-малко смъртни случаи от вчера. Да видим, дано! За Италия вече казахме, че са по-скоро (и дано) в плато, а не в прогресия. US ъпдейтват често, а и там сега е ден, затова е рано да се каже още.

Не е вярно.
Вярно е. Поне съотношението вчера спрямо онзи ден. Да видим днес как ще е, дано не е по-зле...
Абе не е вярно , Испания и тя е изпреварила Китай по брой на заразени и умряли.
Къде четеш ?
Със сигурност ЩЕ, но още не са. Гледам в брояча на стр 1 в темата. Има данни от днешния и вчерашния ден.
Испания днес все още не съм гледал какво са докладвали.
Ето ти ама е на немски
https://www.krone.at/2123955
В Испания е срашно, ще задминат и Италия скоро
738 умрели само вчера , общо

Последна редакция: ср, 25 мар 2020, 15:20 от bubanka

# 12 757
Много противоречиви са мненията за препарата хлорохин. Китайците или руснаците го давали в по слаби до среднотежки случаи. При много тежки не действал. Нашите мъдредци казаха, че не е доказано действие, нужно за лечение на ковит. Всеки медикамент има странични ефекти - прочети листовката, на който искаш и всички са тежки. Същия този медикамент го пият хора с години за други заболявания, имаше информация тук в темата. Силно се съмнявам, че Домусчиев е бил заразен с КВ.
Истината е, че ако не дай Боже се разболеем не е ясно с какво ще ни лекуват, защото не е ясно и какво имаме.

# 12 758
  • София
Според мен щабът съвсем умишлено и целенасочено отрича дори и най-слабият лъч надежда, защото:
- наистина все още няма панацея. Доколкото помня, хининът беше спрян, защото удря сериозно черния дроб, а то файда, че са ти оправили белите дробове, като черният ти е на пихтия... Не съм сигурна в това обаче, а и аз като малка (на 30 съм в момента) бая аналгин-хинин съм изпила...
- по-важното - трябва народът да се държи под напрежение. Ако сега кажат, че има лекарство, което горе-долу помага, смятайте, че още утре всичко е отново по улиците. Затова към всяка такава информация се подхожда с вдигане на рамене, което си е дразнещо.
- най-важното - трябва да има паника. За да може после, като кажат "Айде навън", да се кланяме до земи.

# 12 759
  • Буркина Фасо
А на някой дали му мина през ума, че по някаква огромна случайност, точно заводите на Домусчийски съвсем "случайно" произвеждат точно този хининов препарат с който той уж се излекува?
заводите му не произвеждат ли лекарства за животните, а не за хората ?
това не пречи да преустрои някой цех и да почне да бълва продукция от този препарат. ... и да спаси нацията Smiley

Последна редакция: ср, 25 мар 2020, 15:21 от bubanka

# 12 760
  • София
За има - няма седмица две, и целокупният български народ вече умува и мъдрува по вирусология, епидемиология и фармацевтика. Доскоро "специалистите" се изказваха компетентно по сеизмология, преди това по енергетика... за политика и футбол да не говорим.
Според мен още няма яснота нито за особеностите на вируса, нито за лечението, нито за имунитета. Надявам се в най-скоро време да има. Дотогава се старая да не си пълня главата с неща, от които бъкел не разбирам. На желаещите да имат мнение по тези въпроси желая успех!

# 12 761
Доколкото помня, хининът беше спрян, защото удря сериозно черния дроб, а то файда, че са ти оправили белите дробове, като черният ти е на пихтия... Не съм сигурна в това обаче, а и аз като малка (на 30 съм в момента) бая аналгин-хинин съм изпила...
Прочети за парацетамола как влияе на ч.дроб, което не пречи да бъде основна съставка в повечето противогрипни.
Всичко е политика, пазари, пари и т.н. Най-лошото, че и живота и здравето ни са в тези категории.

# 12 762
Това мнение на лекар ми беше много интересно:

Бързите тестове се основават на имунохроматографски метод за измерване на наличието на два вида антитела, които организмът създава при среща с коронавируса. Те са:

1. IgM, характеризиращи бързият отговор на организма, които се позитивират около 24 часа след началото на вирусната репликация и изчезващи след преболедуване. Те показват активна инфекция.

2. IgG, характеризиращи имунната памет и оставащи до края на живота. Те са налични както в хода на активната инфекция, така и след излекуването на организма.

Наличието на положителен тест за IgM, и отрицателен за IgG означава, че пациентът е заразен с коронавирус преди по-малко от 72 часа. Тези хора трябва да се изолират и да се проследят контактните им. Подлежат на повторно тестване след 7 до 14 дни.

Ами не знам кой е лекарят,но според Мангъров вчера не е точно така...IgМ ще показва от 7-8 ден нататък,а IgG ,че вече е прекарана..но не спомена дали е заразен или не пациента<но думите му :"прекарана по-отдавна" предполагам значи ,че не би следвало да предава..

# 12 763
Испания задмина Китай само по брой починали, не  по брой заразени.
Румъния са с 900 вече. Ама те въведоха мерки едва вчера.

# 12 764
Тук има за Испания, с днешна дата. Не съм ги следила, но изглежда стряскащо. Някой, който им знае графиките да каже как вървят.
https://www.aa.com.tr/en/europe/covid-19-spain-surpasses-china-s … eath-toll/1778871

Общи условия

Активация на акаунт