Дезинфекцията и предпазването е нещо полезно и необходимо, особено сега, но съвета за фанатични опити да се докара почти стерилна среда в която да живеем, не е правилен според мен. Така изнежваме организма и правим лоша услуга на имунната си система, правим я слаба и беззащитна, съпротивителните и сили отслабват. Човека не е толкова крехък, колкото изглежда, нито пък толкова силен, колкото му се иска да бъде. Но този Човек е оцелял от сътворението си, та чак досега и то не като е живял в стерилна среда.
С. Я.
"От доста дни ви занимавам с това в кои държави има най-много случаи на коронавирус или в кои случаите растат най-бързо. Сега обаче ми се иска да погледнем онази част от списъка, към която почти не бях поглеждал до момента - че и отвъд него, защото John Hopkins University показват само 169-те държави, в които към момента има регистрирани случаи - а до 195 има и такива, в които такива все още няма.
Нека ги разгледаме...
Либия (доколкото там изобщо има държава, която да може да каже на някого, че са открили), Западна Сахара, Мали, Южен Судан, Гвинея Бисау, Сиера Леоне, Сао Томе и Принсипи, Св. Елена, Фолклендски острови, Южни Сандвичеви острови, Йемен, Бурунди, Малави, Ботсвана, Лесото, Коморски острови, Северна Корея (кой знае там какво реално е положението), и накрая - разни островчета из Океания, Южния Индийски и Тихия океан, които със сигурност не ви интересуват.
С по един случай са Тимор-Лесте, Сирия, Сомалия, Св. Винсент и Гренадин, Папуа Нова Гвинея, Гренада, Еритрея и Белиз.
По два случая има в Никарагуа, Непал, Мавритания, Лаос, Гамбия, Доминика и Бутан.
По три имат Зимбабве, Замбия, Судан, Св. Лусия, Нигер, Мозамбик, Либерия, Джибути, Чад, Централно-Африканска република, Кабо Верде, Антигуа и Барбуда и Ангола.
И така нататък - има още няколко държави, в които броят на заразените се брои на пръстите на двете ръце.
Сигурно забелязвате какво е общото между тези държави: повечето са малки и бедни, останалите са големи, несигурни, неразвити и бедни. Държави, които със сигурност имат тежки проблеми със здравните системи, в много от тях въобще достъпът до здравеопазване е огромен проблем. Другото, което ги обединява, е това, че повечето са отдалечени и почти непознати като дестинации за туризъм или бизнес.
Разбира се, малкото входящ и изходящ трафик от една държава я пази донякъде от вируса - и сигурно много от тези са подминати именно заради това. Но съм сигурен, че има и още нещо, което пази хората там. Това, че животът им е по принцип труден. В доста от тях добрата хигиена е мечта, и то само за част от населението, другата част не си и мечтаят, защото въобще не знаят какво е това.
Странно, особено на фона на това, че на нас в по-развития свят ни казват, че едно от основните условия да не се разболеем, е да поддържаме добра хигиена. Нали усещате противоречието? Хора, които живеят в лоша хигиена, не се разболяват. Хора, които живеят в много добра хигиена, се разболяват много повече, дори и да се съдират да поддържат идеална хигиена в момента. Естествено, не казвам, че трябва да спрете да се миете или да дезинфекцирате - пази боже! Особено пък точно сега! Просто казвам, че традиционно лошата хигиена при ония хора им е създал силен имунитет, който претрепва коронавируса, без въобще да му трябва подготовка точно за този вирус.
Да се върнем при коронавируса. Всички се чудят защо той практически не засяга децата, а е най-опасен за възрастните и болните от други сериозни заболявания. Това само показва, че еволюционно това е един много съвършен модел (за който при това сме напълно неподготвени с ваксина) - пропуска младите организми, които са нужни на нашата популация и разчиства главно онези, които са болни, слаби или вече прекалено стари. Да кажем, че това не е много хуманно - но природата рядко е хуманна, нали? Да не би да е хуманно да си зебра или антилопа и да те погне лъв? Само че точно защото ги гонят лъвовете, тия животни са толкова красиви, жизнени и бързи - и ние им се радваме точно за това!
Не искам да правя повече паралели с естествения подбор при животните, защото ще ме обвините съвсем в нехуманност, но да погледнем механизма, по който вирусът така успешно селектира кого да зарази и кого да пощади. Сещате ли се какво е първото нещо, което правят бебетата? Лапат си пръстите. Опитват се да си вкарат в гърлото всичко от околния свят. А когато малко поотраснат, започват да вдигат всичко от земята и да си го пъхат в устата. Това не е от глупост - това също е еволюционно заложено у нас. Оживели са тези, които са правели това - друите са си отишли и не са създали поколение. Защо еволюцията награждава това поведение? Защото чрез него децата УЧАТ имунитета си на това, което го чака. А то включва хиляди, хиляди различни вируси и бактерии. Та така. Новородените имат вроден силен имунитет от майката, но веднага след това започват да си го градят по единствения начин, по който могат на този етап. Чрез лапане на всичко, което им попадне. И от това боледуват. От всичко, което ти хрумне. Но точно това ги прави силни.
След това, когато пораснат, обществото ги учи на хигиена. Пази ги от всичко. И имунитетът им става мързелив. А с остаряването - и слаб. И когато тези неща се съчетаят и с болести и фактори, които го отслабват още повече, се стига до вируса, който ни уплаши дотолкова, че да се съгласим да си съсипем целия свят, за да спасим малко животи. Нещо, което ще ни струва МНОГО животи. Бих си поиграл да сметна колко и да сложа числото за един 3-годишен период. За хора, починали не от коронавирус, а от ПОСЛЕДИЦИТЕ от реакцията на нашата цивилизация спрямо коронавируса."

Затова първата ми задача е, да не сривам имунитета си, който имам....не съм боледувала последните ...20-на години.Откакто сме в ИП, се разхождам всеки ден поне по 1 час, пропуснах само понеделника заради дъжда.Не нося маски, не нося ръкавици, нямам дезинфектант и не търкам всичко като обезумяла.
На принципа съм, че "Ако ми е писано да се обеся, няма да се удавя!".
Дали е правилно или грешно, само времето ще покаже.