COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 986 431
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 12 720
Чакайте поне да мине пика, де, какви заведения!
Аз що си мисля, че пикът ще е скоро и няма да ударим дъното...
За леки симптоми, аб по телефона изписан няма да пия. Но ще пия други неща, които няма да споменавам тук да не бъда изядена, и които са ми спасявали кожата многократно.

# 12 721
В края на краищата някой успя ли да разбере как се случи това медицинско чудо, Домусчиев да се излекува от корона вирус за 5 дни?

# 12 722
  • В планината / На морето
Франция: +2,446(22,302) случая
+240(1,100) смъртни случая

NEW: France reports 2,446 new cases of coronavirus and 240 new deaths, raising total to 22,302 cases and 1,100 dead https://t.co/47MXF0XUJ0
Франция, Германия и Испания са с по-малко нови случаи и по-малко смъртни случаи от вчера. Да видим, дано! За Италия вече казахме, че са по-скоро (и дано) в плато, а не в прогресия. US ъпдейтват често, а и там сега е ден, затова е рано да се каже още.

Не е вярно.

# 12 723
Никакви КПП-та не ги спирали, минавали през някакво си място - Бала баир /не съм сигурна, че точно това е названието, някакъв баир беше/ и си влизали свободно в Плевен. Налитали му на бой, жал ми стана за човека. Трудно ще бъдат озаптени, ако изобщо бъдат, ние може да си седим по къщите и апартаментите, ама при тях това е кауза пердута.
Затова бяха кадрите от Китай, че ги заковават по къщите им.. Ама те тез къщи и врати нямат, та не знам как точно ще се залостят..

# 12 724
В края на краищата някой успя ли да разбере как се случи това медицинско чудо, Домусчиев да се излекува от корона вирус за 5 дни?
Той каза, че не се е чувствал добре седмици преди това. По-странно ми е как фамилията му не са заразени и ако е вярно, това е много добра новина!

# 12 725
Ще отворят ли заведенията на 30.03 или ще продължат изванредното положение?
Да.Само че на входа на всеки клиент ще се раздават маска и ръкавици ( на ресторантски цени ) и ще се прави бързия тест ( 480 лева за сметка на клента разбира се ). След показана отрицателна проба ще може да се влиза екипиран.Пушенето разбира се е забранено, от преди не заради Короната.

# 12 726
  • София
Този наглец дано да го осъдят на целите 5 г. зад решетките и на максимална глоба!
Щял да съди държавата в Страсбург...
Че и полицейска кола се е разходила по половин България.
Само не ми е ясно как е стигнал над Банско - през блокадата на града ли е минал?
Не е минал през града. Ходил е до хижа Яворов, значи е минал по разклонението преди Банско и Разлог покрай голф игрището.

Това писах и аз вчера. Без да коментирам личността Каролев, човекът има хотел в Разлог. Един вид, работата му е там. С декларация излиза от София, проверена от полицията. Не ходи в Банско, а в Разлог. Снимал е гората до хотела. Връща се в София, пак е проверен. И на база писаното във фейса го арестуват. Това показва недомислиците в блокадата.

# 12 727
Само че Каролев не просто е нарушил изискването да не се обикаля безцелно из страната по разходки, а самият той е трябвало да спазва карантина, защото се е върнал скоро от Лондон. Но той това не го споменава, а се изкарва жертва на полицейщина. Надявам се на най -строго наказание за него.

# 12 728
  • София
Ще отворят ли заведенията на 30.03 или ще продължат изванредното положение?

Не, нищо няма да отварят, сегашните мерки остават до 13.04. После не знаем.

Засега се знае, че университетите са затворени до 10.05, за училищата и детските градини не са казали нищо още.

Само Софийският университет е обявил, че няма да има посещения до май. Има ли и други ВУЗове, които са обявили такива мерки? Моя ХТМУ нищо ново не е обявил.

# 12 729
  • София
Скрит текст:
Франция: +2,446(22,302) случая
+240(1,100) смъртни случая

NEW: France reports 2,446 new cases of coronavirus and 240 new deaths, raising total to 22,302 cases and 1,100 dead https://t.co/47MXF0XUJ0
Франция, Германия и Испания са с по-малко нови случаи и по-малко смъртни случаи от вчера. Да видим, дано! За Италия вече казахме, че са по-скоро (и дано) в плато, а не в прогресия. US ъпдейтват често, а и там сега е ден, затова е рано да се каже още.

Не е вярно.
Вярно е. Поне съотношението вчера спрямо онзи ден. Да видим днес как ще е, дано не е по-зле...

Последна редакция: ср, 25 мар 2020, 14:20 от bubanka

# 12 730
Той каза, че не се е чувствал добре седмици преди това. По-странно ми е как фамилията му не са заразени и ако е вярно, това е много добра новина!
Седмици, колко да са седмици.. бяха в Италия края на феруари - от тогава да е - 2 седмици инкубационен период + 2 седмици болен, в които се включват и 5те дни излекуване - обикновено пишат за 2-3 седмици лечение..
Има някаква история тук Simple Smile

# 12 731
Този наглец дано да го осъдят на целите 5 г. зад решетките и на максимална глоба!
Щял да съди държавата в Страсбург...
Че и полицейска кола се е разходила по половин България.
Само не ми е ясно как е стигнал над Банско - през блокадата на града ли е минал?
Не е минал през града. Ходил е до хижа Яворов, значи е минал по разклонението преди Банско и Разлог покрай голф игрището.
Това вече е нещо различно. Значи журналята пак са сгафили - Яворов се води май над Разлог, знам къде е пътя. Докато над Банско са Бъндерица и Вихрен.
Замечтах се за планина...

# 12 732
  • В планината / На морето
Изобщо не е бил болен.
 Лъжат.

# 12 733
Скрит текст:
Не карантината смазва психиката, а облъчването от телевизора, зомбирането с апокалиптични прогнози и насадения страх. Ако хората имаха пари, за да си позволят стоенето вкъщи, не се страхуваха за живота и работата си, никой нямаше да изпраща за седмица или месец. Психиката се товари от ходенето до магазина с маски, ръкавици и няколко часова дезинфекция след това.
Дезинфекцията и предпазването е нещо полезно и необходимо, особено сега, но съвета за фанатични опити да се докара почти стерилна среда в която да живеем, не е правилен според мен. Така изнежваме организма и правим лоша услуга на имунната си система, правим я слаба и беззащитна, съпротивителните и сили отслабват. Човека не е толкова крехък, колкото изглежда, нито пък толкова силен, колкото му се иска да бъде. Но този Човек е оцелял от сътворението си, та чак досега и то не като е живял в стерилна среда.
Вярно е. Мн. интересни разсъждения на приятел.
С. Я.
"От доста дни ви занимавам с това в кои държави има най-много случаи на коронавирус или в кои случаите растат най-бързо. Сега обаче ми се иска да погледнем онази част от списъка, към която почти не бях поглеждал до момента - че и отвъд него, защото John Hopkins University показват само 169-те държави, в които към момента има регистрирани случаи - а до 195 има и такива, в които такива все още няма.

Нека ги разгледаме...

Либия (доколкото там изобщо има държава, която да може да каже на някого, че са открили), Западна Сахара, Мали, Южен Судан, Гвинея Бисау, Сиера Леоне, Сао Томе и Принсипи, Св. Елена, Фолклендски острови, Южни Сандвичеви острови, Йемен, Бурунди, Малави, Ботсвана, Лесото, Коморски острови, Северна Корея (кой знае там какво реално е положението), и накрая - разни островчета из Океания, Южния Индийски и Тихия океан, които със сигурност не ви интересуват.

С по един случай са Тимор-Лесте, Сирия, Сомалия, Св. Винсент и Гренадин, Папуа Нова Гвинея, Гренада, Еритрея и Белиз.

По два случая има в Никарагуа, Непал, Мавритания, Лаос, Гамбия, Доминика и Бутан.

По три имат Зимбабве, Замбия, Судан, Св. Лусия, Нигер, Мозамбик, Либерия, Джибути, Чад, Централно-Африканска република, Кабо Верде, Антигуа и Барбуда и Ангола.

И така нататък - има още няколко държави, в които броят на заразените се брои на пръстите на двете ръце.

Сигурно забелязвате какво е общото между тези държави: повечето са малки и бедни, останалите са големи, несигурни, неразвити и бедни. Държави, които със сигурност имат тежки проблеми със здравните системи, в много от тях въобще достъпът до здравеопазване е огромен проблем. Другото, което ги обединява, е това, че повечето са отдалечени и почти непознати като дестинации за туризъм или бизнес.

Разбира се, малкото входящ и изходящ трафик от една държава я пази донякъде от вируса - и сигурно много от тези са подминати именно заради това. Но съм сигурен, че има и още нещо, което пази хората там. Това, че животът им е по принцип труден. В доста от тях добрата хигиена е мечта, и то само за част от населението, другата част не си и мечтаят, защото въобще не знаят какво е това.

Странно, особено на фона на това, че на нас в по-развития свят ни казват, че едно от основните условия да не се разболеем, е да поддържаме добра хигиена. Нали усещате противоречието? Хора, които живеят в лоша хигиена, не се разболяват. Хора, които живеят в много добра хигиена, се разболяват много повече, дори и да се съдират да поддържат идеална хигиена в момента. Естествено, не казвам, че трябва да спрете да се миете или да дезинфекцирате - пази боже! Особено пък точно сега! Просто казвам, че традиционно лошата хигиена при ония хора им е създал силен имунитет, който претрепва коронавируса, без въобще да му трябва подготовка точно за този вирус.
Тоест, ние в развития свят момента си патим от прекалено добрата хигиена. Колкото по-чиста и благоденстваща една държава, толкова по-заразена (нашата, може би за щастие, не е точно от най-чистите). Защото хората в тия държави имат все по-добри хигиенни навици. И в същото време сега ги подобряваме и още, и още, опитвайки да избегнем вируса. Ако не го правим, го хващаме веднага. Ако го правим, ще го хванем по-късно - но пък ще се изнежим и ще си отслабим имунитета още повече. Включително и с това, че по цял ден голяма част от хората си стоят по домовете, не виждат слънце и не се движат.

Скрит текст:
И тогава, като отмине тая епидемия, ще ни погнат следващи и следващи вируси, които ще ни удрят по-тежко от обикновено, защото имунитетът ни ще е станал още по-кекав. И на тая спирала, честно казано, не й виждам края.

Да се върнем при коронавируса. Всички се чудят защо той практически не засяга децата, а е най-опасен за възрастните и болните от други сериозни заболявания. Това само показва, че еволюционно това е един много съвършен модел (за който при това сме напълно неподготвени с ваксина) - пропуска младите организми, които са нужни на нашата популация и разчиства главно онези, които са болни, слаби или вече прекалено стари. Да кажем, че това не е много хуманно - но природата рядко е хуманна, нали? Да не би да е хуманно да си зебра или антилопа и да те погне лъв? Само че точно защото ги гонят лъвовете, тия животни са толкова красиви, жизнени и бързи - и ние им се радваме точно за това!

Не искам да правя повече паралели с естествения подбор при животните, защото ще ме обвините съвсем в нехуманност, но да погледнем механизма, по който вирусът така успешно селектира кого да зарази и кого да пощади. Сещате ли се какво е първото нещо, което правят бебетата? Лапат си пръстите. Опитват се да си вкарат в гърлото всичко от околния свят. А когато малко поотраснат, започват да вдигат всичко от земята и да си го пъхат в устата. Това не е от глупост - това също е еволюционно заложено у нас. Оживели са тези, които са правели това - друите са си отишли и не са създали поколение. Защо еволюцията награждава това поведение? Защото чрез него децата УЧАТ имунитета си на това, което го чака. А то включва хиляди, хиляди различни вируси и бактерии. Та така. Новородените имат вроден силен имунитет от майката, но веднага след това започват да си го градят по единствения начин, по който могат на този етап. Чрез лапане на всичко, което им попадне. И от това боледуват. От всичко, което ти хрумне. Но точно това ги прави силни.

След това, когато пораснат, обществото ги учи на хигиена. Пази ги от всичко. И имунитетът им става мързелив. А с остаряването - и слаб. И когато тези неща се съчетаят и с болести и фактори, които го отслабват още повече, се стига до вируса, който ни уплаши дотолкова, че да се съгласим да си съсипем целия свят, за да спасим малко животи. Нещо, което ще ни струва МНОГО животи. Бих си поиграл да сметна колко и да сложа числото за един 3-годишен период. За хора, починали не от коронавирус, а от ПОСЛЕДИЦИТЕ от реакцията на нашата цивилизация спрямо коронавируса."
Изключително вярно!   Hands Plus1
Затова първата ми задача е, да не сривам имунитета си, който имам....не съм боледувала последните ...20-на години.Откакто сме в ИП, се разхождам всеки ден поне по 1 час,  пропуснах само понеделника заради дъжда.Не нося маски, не нося ръкавици, нямам дезинфектант и не търкам всичко като обезумяла.
На принципа съм, че "Ако ми е писано да се обеся, няма да се удавя!".
Дали е правилно или грешно, само времето ще покаже.

# 12 734
  • София
Не съм ѝ звъннала още, защото смятам, че сме добре. Нали така или иначе казаха да чакаме задух и пр... Следвам инструкциите.
Хахх Бледолилава, това ме разсмя SmileSmiley
Следя с интерес развитието на семейното ви неразположение. Следвам те и в други общи бг-мама форуми, в които пребиваваме. Не изпускай все пак нещата, за да не се размаже пейзажа. Flowers Four Leaf Clover

Общи условия

Активация на акаунт