COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 980 493
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 17 505
Уейв го обясни,че е вид спокойствие. Научно не е доказано колко и как помагат обикновените маски (не говоря за професионалните, които се носят от медицинските лица)...

Напротив.. ето 34 проучвания за ползите от маските..

https://docs.google.com/document/d/1HLrm0pqBN_5bdyysOeoOBX4pt4oF … ng=h.9yzpxufkt5ow

# 17 506
  • София
Хиляди са, но колко да са хиляди? Макс 9000 човека на 7 млн.
И ако ние сме хиляди, то другите ще са десетки хиляди, защото и там положението е почти същото и там кацат самолети и там се прибират хиляди гурбетчии. Ние просто нямаме ресурса да тестваме толкова много, а и не само при нас е този проблем с тестването (да не посочвам пък страни, които имат капацитета, но умишлено не го правят и дори си го казват, тестваме само тия които постъпват в болница + пневмониите).

# 17 507
Мен ме притеснява факта, че който е интубиран у нас умира. Не е добре това и не говори добре за медицината ни. Не е чак толкова лош процента в световен мащаб на починалите след интубиране. Хайде поне 4, 5 човека спасете... Да знам, че е лесно зад компютъра, но е много потискащо. Едва ли не и самия генерал ги обяви за смъртници...
Завъртя се един текст от щатската практика, който цитира 86% смъртност в глобален мащаб на интубираните, и 70% в Сиатъл. https://www.facebook.com/692472523/posts/10160314647752524/?app=fbl

Ето я зяблудата - 86% от какво? От интубираните! А каква е средната възраст на интубираните цитират ли?
А средно-аритматично на интубирани спрямо популацията цитират ли? Не.
Моля да се четат цифри с разбиране.

# 17 508
Скрит текст:
Проблемът е, че в България цял живот си играем на "мерки". Ти не спазваш това, а аз го спазвам и обратното. А през това време онези, на които им е през онази работа за мерките, ни се качват на главите. Ако някой вярва, че в настоящия случай е различно, трябва да е най-малкото доста наивен. Скоро имаше едно клипче от Хамбург - докато хората си стоят по домовете, по улицата безчинстват банди. На нашите управници трябва да се даде краен срок за овладяване на ситуацията. От нас! "Не знам", "не мога" и "не може да се предвиди" са извинения до един момент, особено когато виждаш, че има държави, където нещата работят видимо по-добре. Поредният кредит на доверие трябва да се прави с уговорката, че може да е последен.

Не им завиждай на тия, които не спазват мерките. Те не са по-умни и по-тарикати от другите.
Вчера имаше една история тук за един, който не ги спазвал, пътувал си, правел купони, срещал се с хора и сега той и потенциално всички, с които е общувал, е с ковид. Потвърден.

Така, че да се шляят като са толкова умни. Има си цена за това нещо.

Не са за завиждане. За затвор са.
А цената, за която пишеш, я плащат данъкоплатците, когато тези умници влязат в болница да се лекуват, а същевременно са заразили много други покрай себе си.

Права си, но в създалата се ситуация нямам нищо против данъците ми да отидат за урок по трезво мислене на безумците, а те така или иначе ще го научат по трудния начин, но това си е техен избор.

Това, което е в мой интерес е да не попадна сред свинете заради чуждо неспазване на дистанция. За другото Дарвин и еднорогът стаден имунитет ще се погрижат. Всеки си носи глава на раменете и отговорност за живота.
Скрит текст:
В Африка са се опитвали местните да не слушат медиците от чужбина и да си правят стаден имунитет и никак не им се е получило. Ама никак

# 17 509
  • София
В събота, на връщане от магазина, видях група от 10-15 тинейджъри в училищен двор. Скупчени един до друг, буквално прилепени, говореха на висок глас и слушаха музика. Толкова за забраните и спазването им.

Викаш, да вдигаме карантината и кой откъде. Или нещо друго трябваше да ни каже тоя пост, пък аз не успях да го схвана?

Не си схванала, явно. Исках да кажа, че никой не следи и не наказва драстичните нарушения.
Не може да има хора, които са глобени, защото са сами в парка и такива, които си правят събрания по улиците и никой не ги закача.

Александра. Съгласна съм с теб с едно Но. Ще ти кажа в Германия какво биха направили като видят тия тинейджъри. Снимки. 112. И после кой крив кой прав - полицията да го решава.

Така само с чакай да ги засрамя в интернет не се променят нещата.

Ако ме видят да ги снимам може и да ме пребият...А и беше почти тъмно вече.
На 112 колкото пъти съм се обаждала, не е имало никакъв ефект, а сега не очаквам дори да ми вдигнат.

# 17 510
Хиляди са, но колко да са хиляди? Макс 9000 човека на 7 млн.
И ако ние сме хиляди, то другите ще са десетки хиляди, защото и там положението е почти същото и там кацат самолети и там се прибират хиляди гурбетчии. Ние просто нямаме ресурса да тестваме толкова много, а и не само при нас е този проблем с тестването (да не посочвам пък страни, които имат капацитета, но умишлено не го правят и дори си го казват, тестваме само тия които постъпват в болница + пневмониите).

Именно. Така че, всички тия средни-аритметични служат само да плашат народа, а не показват реално състояние на обществото като цяло. Защото ако дадат картина на реалната заболеваемост, народа ще си каже по Шекспир - много шум за нищо....

# 17 511
Скрит текст:
Проблемът е, че в България цял живот си играем на "мерки". Ти не спазваш това, а аз го спазвам и обратното. А през това време онези, на които им е през онази работа за мерките, ни се качват на главите. Ако някой вярва, че в настоящия случай е различно, трябва да е най-малкото доста наивен. Скоро имаше едно клипче от Хамбург - докато хората си стоят по домовете, по улицата безчинстват банди. На нашите управници трябва да се даде краен срок за овладяване на ситуацията. От нас! "Не знам", "не мога" и "не може да се предвиди" са извинения до един момент, особено когато виждаш, че има държави, където нещата работят видимо по-добре. Поредният кредит на доверие трябва да се прави с уговорката, че може да е последен.
[/spoiler]
Не им завиждай на тия, които не спазват мерките. Те не са по-умни и по-тарикати от другите.
Вчера имаше една история тук за един, който не ги спазвал, пътувал си, правел купони, срещал се с хора и сега той и потенциално всички, с които е общувал, е с ковид. Потвърден.

Така, че да се шляят като са толкова умни. Има си цена за това нещо.
Цената се заплаща солидарно вкл. от следващите по веригата при това не само по отношение на covid-19, около който се вторачваме, насъсквани безпощадно от медиите по цял ден. На отчаяния ход на властта да решат проблема с полицейщина не може да се гледа едностранчиво.

# 17 512
Аз в хипермаркети спрях да ходя. Само в квартални магазинчета с отворена врата влизам, по 1 човек пускат и дори няма опашка към 14ч. защото старите хора тогава гледат сериали, а работещите пазарят след работа. И набързо купувам хляб, ориз, салфетки, независимо от цената и вида. Малко затруднение виждам в малките квартални месарници. Има опашка от 5-6 души, но за един път запасих за 2 седмици.
Повечето ми познати ходят на работа всеки ден. Във Варна хората спазват. Времето е слънчево и няма хора на пейките. Единствено в училищния двор виждам 3 тинейджъри. Автобусите разредени и празни, не съм се качвала. Пеш ходя на работа, но вървя 30 минути.
Не разбрах първите хора от Плевен и Габрово изписани ли са? И как никой техен контакт не се зарази.

# 17 513
Уейв го обясни,че е вид спокойствие. Научно не е доказано колко и как помагат обикновените маски (не говоря за професионалните, които се носят от медицинските лица)...

Напротив.. ето 34 проучвания за ползите от маските..

https://docs.google.com/document/d/1HLrm0pqBN_5bdyysOeoOBX4pt4oF … ng=h.9yzpxufkt5ow

Браво, и сега ще кажа, че в китайския сайт са на намаление в момента. Купуваш си за 100лв 200 маски и няма какво да си мислиш полезно ли е или не е.

Извинения и доводи за неносене на маска вече не приемам.

Последна редакция: пн, 30 мар 2020, 09:50 от Елфичка

# 17 514
  • София
А тези маски дезинфекцирани ли са? Аз вече сериозно се замислям дали изобщо ще си купя някога такива маски, защото не зная дали са правени на поточната линия и всичко е автоматично извършено до момента на залепването на кутията или е сортирано на ръка, както видях в един репортаж.

# 17 515
Аз в хипермаркети спрях да ходя. Само в квартални магазинчета с отворена врата влизам, по 1 човек пускат и дори няма опашка към 14ч. защото старите хора тогава гледат сериали, а работещите пазарят след работа. И набързо купувам хляб, ориз, салфетки, независимо от цената и вида. Малко затруднение виждам в малките квартални месарници. Има опашка от 5-6 души, но за един път запасих за 2 седмици.
Повечето ми познати ходят на работа всеки ден. Във Варна хората спазват. Времето е слънчево и няма хора на пейките. Единствено в училищния двор виждам 3 тинейджъри. Автобусите разредени и празни, не съм се качвала. Пеш ходя на работа, но вървя 30 минути.
Не разбрах първите хора от Плевен и Габрово изписани ли са? И как никой техен контакт не се зарази.
От Плевен ги изписаха още преди 5-6дена.За Габрово нищо не се е чуло още.От Плевен не изпращат много проби,затова няма толкова заразени.От осми досега са изпратили малко над 200 проби.

# 17 516
А тези маски дезинфекцирани ли са? Аз вече сериозно се замислям дали изобщо ще си купя някога такива маски, защото не зная дали са правени на поточната линия и всичко е автоматично извършено до момента на залепването на кутията или е сортирано на ръка, както видях в един репортаж.

Не знам Андариел. Затова си имам и домашно направени маски - няколко вида. Дори и вчера си купих още плат ако реша да направя още.

Като ми пристигнат поредната поръчка, т.к. съм взела от най-различни - простирам ги на терасата за няколко дни и тогава ги прибирам.
Скрит текст:
Докато пристигнат до тк - 10 дни, би трябвало ако има бацили да за измрели. Ужо от слънчева светлина умирал този вирус, ще го оставя на терасата за няколко дни да постои на слънце и това мисля, че ще е достатъчно добра основа

# 17 517
Скрит текст:
От Плевен ги изписаха още преди 5-6дена.За Габрово нищо не се е чуло още.От Плевен не изпращат много проби,затова няма толкова заразени.От осми досега са изпратили малко над 200 проби.

Аз за това казвам, че Щабът трябва да спре да разнася фалшиви новини - ако имаше голяма заболеваемост в Плевен, независимо, че няма тестове, болницата щеше да е пълна с интубирани (по черните сценарии на футурулозите) и щеше да се чуе. Да, ама не, поне за сега това не се случва, което ще рече, че или заболеваемостта е малка, или няма такава. Това може да се дължи на карантината, ако се спазва добре или пък просто грипът вече е минал и хората са изградили имунитет, или просто грипът не е чак толкова тежък и вирулентен. Няма как да разберем, защото не се тества масово.

# 17 518
Колко по-спокойни ще сте и вие ако знаете, че в хранителния магазин никой не е ходил или пипал опаковките без маска и съответно няма секрети полепени по лентата за стоки, по стъклото отделящо вас от фармацефта.
Няма как нормален човек със здрав разум да вярва, че това е възможно. В хранителен, в нехранителен магазин, навсякъде, където е обществено място и където се изминават много хора. Ако се опитваме да контролираме другите дали носят маски, ако чакаме да сме сигурни, че всичко около нас е пипано и оглеждано само с ръкавици и маски, ами, най-добре директно да си запиша час при психиатъра. Как ще знаеш кое какво е, как ще изискваш сигурност и стерилност в магазина, то това си граничи с ОКР.
Здрав разум трябва хора, а не лов на вещици по парковете и маниакално бърсане със спирт.

Не мисля, че разбра какво се опитвам да кажа.
Ако в продължение на 14 дни цялото общество носи маски навсякъде, то следва да няма плюнки и секрети никъде по улиците, обществения транспорт и магазините, което автоматично намалява риска от зараза.

# 17 519
  • София
Можеш да си я дезинфекцираш вкъщи. Или да я сложиш в карантина и после да си я носиш Wink

Вчера специалисти отговаряха на въпроси по няколко чужди канала. По повод престоя върху повърхности казаха от два часа до два дни, а че на Даймънд Принцес може и да са го намерили след 17 дни, но не и в количества, които могат да заразят човек. Както обясни пък българска лекарка по Нова, това не е антракс, щом обвивката на вируса се разрушава от сапун, не е толкова неизтребим по повърхностите, нито живее в заразната си форма със седмици.

Общи условия

Активация на акаунт