COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 979 041
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 21 615
Понеже сме една от най-бецежираните нации прогнозирам, че сте преминем през тази пандемия с около 1500 регистрирани заразени, около 450 хоспитализирани, около 30 починали. Пик се очертава след две седмици при 1000 регистрирани случая с тези и малко по-строги мерки заради хубавото време.

И защо са тези строги мерки, след като сме бецежирани? Дай да отпускаме края, нали БЦЖ-то ни пази?
Достигнем ли пика, ще се разхлабят мерките. Ще растем с  максимум 10% на ден. Аргументи за БЦЖ - Банско не беше силно изразено огнище по време на карантината, както и гетата. Бившите комунистически държави се справят учудващо добре. Имаме по-скоро единични случаи отколкото масови заразявания на цели болници да речем.

# 21 616
  • Варна
Ами как кой да работи на полето ,всички дето са безработни ,днес дадоха около 20 000 записани на борсата. Аз не мисля че е срамно да работиш на полето.
И заплатите им на депутатите могат да се намалят , едва ли ще умрат от глад.

Къде казах, че е срамно?
Ама нещо не ги виждам да се преквалифицират рязко.
Аз на депутатите заплатите не ги пазя, ама и целите да им ги вземем, сумата няма да ни помогне много.

# 21 617
  • София
Скрит текст:
danny_em,
Не си ме чела явно, а аз имам не малко мнения тук. Не, вируса няма да изчезне до 2 месеца в световен план, но това не значи, че не можем да обърнем нещата в наша полза (нас/хората) за този период и да се изчистим до голяма степен. Обърнем ли кривата рязко надолу, след това ако тестваме населението, локализираме и изолираме последните болни ще победим. В Австрия, в Италия, в България. Една по една всяка страна за себе си.
Как си представяш да се изолират всички болни, да се тества масово населението, смяташ ли въобще за реално осъществими идеите си? Как ще се открият и последните болни? Какво ще стане като се изчистим евентулно според предложенията ти и дойде някой болен отвън, както сега има привнесени в Китай нови случаи?

Не ме питай мен, а генерала и Бойко, те да го мислят. Аз ти казвам какъв е моят сценарий за изход без чудеса (лек, изчезване на вируса).
Ами карантината и ИП е за това. Да не се претоварва здравната система и за да не се стигне до бърз, естествен пик, който ще покоси много хора, от там и много смъртни случаи. Но ние не можем вечно да сме под ключ. Това ще съсипе всяка една държава и ще последват много по-трагични случаи, не ми се говори за това изобщо.
Та вярвам, че за толкова голям период от време ще се измислят надеждни тестове (от бързите естествено), които (ако това стане) ще се пуснат масово във всички държави, за да се почне голямото тестване на населението. Това ще се случи навсякъде в света, не само у нас. Без това няма да победим.
Ами как. В края на кривата активните случаи ще са малко, горе-долу си представи момента през Февруари, когато за Европа беше началото. Така би изглеждала картината в края на Май (не навсякъде, но в достатъчно страни). И тогава ако тези тестове са налични ще се пуснат в продажба (би трябвало да струват дребни левчета, не вярвам все пак да са безплатни, но и да струват толкова, че всеки да може да си ги позволи) и хората ще почнат да се тестват. Тогава вече ще трябва да разчитаме и вярваме на съвестта на гражданите, че няма да си затраят. Ест. теста може и да лъже, но ще се направи по-сигурен пи си ар тест с всички мерки за сигурност и така. Аз лично не вярвам и да има много случаи със заразени, защото дотогава нещата ще са утихнали.
Ако хората с положителен тест не го скрият то те ще бъдат локализирани и под карантина. И дори и да има някакво влошаване на здравето впоследствие ще може да се отреагира много по-бързо и адекватно, защото здравната система няма да е толкова натоварена, а също така вярвам, че и самите доктори ще са много по-опитни с многото практика вече зад гърба си и ще могат да третират симптомите много по-успешно. В този ред на мисли, по-добре човек да се разболее в края на Май отколкото сега. И дори не споменавам за някакъв лек... Ето така ги виждам аз нещата. Това е една реалистична прогноза. Не е фантастична, не е дори и най-оптимистичната възможна. Да, има не малко 'акота' но то без това не може, няма как.
Алтернативата, да стоим 1 година под ключ не я коментирам, защото е нелепа, нереална и никъде няма да се случи. Може да копнеш и запазиш това мое изречение, защото съм убеден в това. А вирусът както може да изчезне лятото, така може да изчезне и след 2 години, но това не значи, че дотогава няма да сме се научили как да живеем с него и да не ни е страх от най-лошото. На медицината просто и трябва време.
В момента ние сме все още във фаза в която пикът масово не е достигнат почти никъде и нито една страна официално не се е справила напълно, на 100% Така че както казах нека изчакаме 2 месеца и пак ще си говорим. В момента ми е трудно да споря с вас, защото фактите не са на моя страна, но се опитвам да гледам реално на нещата, без да слагам розовите очила, нито черните.
Толкоз.

# 21 618
Скрит текст:
Смисълът на карантината е спирането на разпространението на вируса, а от там да няма бум от болни, които да залеят болниците. Здравеопазването не е готово за такъв удар.
Анджела, това се повтаря по няколко пъти с всички възможни думи и пояснения. Не го разбират.
Но и не обясняват как си представят другото? Поне не логично и смислено.
Ами да ти кажа те болниците като цяло не са много "заляти". Майката на колежка на моято майка е с положителен тест за КОВИД19 вече две седмици. Жената е на 67 години и никак не се чувствала добре, но не искали да я приемат в болница. Явно ще чакат да започне да умира, недай си Боже, и чак тогава.
Иначе и случаят с двете жени от Благоевград го знаете.

# 21 619
Защо предвиждате пик след 2 седмици? Съвсем ме разсъни тази идея... това значи днес, утре и уикенда да се изпозаразим масово....?

# 21 620
Балонче, тулси е традиционно растение, което индийците отглеждат в домовете си. Смятат го за "кралицата на билките" заради силните му лечебни свойства. Мисля че  го наричат още "свещен босилек" (holy basil), но всъщност няма нищо общо като аромат с нашия босилек. Тук ползват пресните му листа, от които правят запарка и я добавят към традиционния масала-чай (чай с подправки). Много често го предписват като алтернатива на лекарствата срещу кашлица и още по-често като мощен антиоксидант. Със силно антимикробно и противовъзпалително действие. Самото растение има свойство да пречиства въздуха в дома. Всъщност в индийската митология тулси-то даже си има статут на богиня.  Аз редовно си лекувам кашлиците с него.
Ето една статия на български, която изрових на прима виста за по-ясна представа.
https://media.silabg.com/tulsi-kralicata-na-bilkite-news614.html
Той и босилекът има подобни свойства. Аз освен билката босилек, ползвам и масло от босилек в дифузера.

# 21 621
Доклад от 6-та глуха - образната диагностика на n- ската столична болница
Колега лекар с доказан covid - обеззаразяваме, обезпаразитяваме, проверяваме се за въшки и живота продължава да тече.
Депутат с доказан covid - юруш на доматите и тестваме наред от баба до бебе.
Колегите от спешна помощ няма да вземат по 1000 лв. ако не са работили с доказан пациент с корона вирус. Апропо тестове за простолюдието не се правят и няма как тези хора да знаят с какво са работили, но продължават да работят, защото това е и призвание.
Средностатистически българин с доказан covid. Стой си в къщи и чак като видиш бялата светлина в тунела евентуално ще те хоспитализиране.  Депутат или бизнесмен - директно на меко болнично легло за да не се затрият или да не се обидят някакси!
ЛЛ в Банско да се самонакажат веднага сами в ъгъла, защото са следвали стриктно инструкциите на РЗИ и не са открили несъществуващи болни.
Според ген. Мутафчийски трябва да действме със всеки пациент, като с потенциален коронен.Как? С едната маска / от хирургичните/ за ден ли?
И ако всеки е потенциален заразен и всички с бели престилки работят със всеки, защо само на инфекциозните отделния се раздават специализирани облекла, мижави пари / само в случай, че си бил 12 часа в инфекциозна среда/ и празни обещания.
Сериозно се питам, какво ще стане като поради неглижиране на медиците и те окапят? Кой ще оказва помощ - депутатите ли?
И не- не е въпрос на пари. За пореден път управляващите се подиграват с нас. Болни ми е за колегите, които не излязоха в отпуск. Боли ме и за колегите, които не абдикираха и въпреки притесненията си не напуснаха. Боли ме и защото за пореден път ни плюят в лицето, но ние напълно съзнателно ще изпълним дългът си и ще останем на поста си!
Благодаря и на Кирил Ананиев и най-вече на Жени Начева, че мислят как да ни демотивират- тях веднагически ще се намери кой " лачен" лекар да ги лекува! Благодаря и на всички колеги, които останаха и са на поста си въпреки всичко! Докато ни има - има и шанс!
Извинете ме за "чаршафа", но много гняв ми се събра тези дни!!!
Прасва сте и не се прехласвам по пагона. Останалите да върнат откраднатото е достатъчно, към този момент. Към последващите, още санкции.

# 21 622
Защо предвиждате пик след 2 седмици? Съвсем ме разсъни тази идея... това значи днес, утре и уикенда да се изпозаразим масово....?
В момента регистрираме по 40-50 случая на ден. С това темпо след две седмици сте сме с 1000 и ще имаме пик. После сте падаме още около две седмици и ще му се види края.

# 21 623
Балонче, тулси е традиционно растение, което индийците отглеждат в домовете си. Смятат го за "кралицата на билките" заради силните му лечебни свойства. Мисля че  го наричат още "свещен босилек" (holy basil), но всъщност няма нищо общо като аромат с нашия босилек. Тук ползват пресните му листа, от които правят запарка и я добавят към традиционния масала-чай (чай с подправки). Много често го предписват като алтернатива на лекарствата срещу кашлица и още по-често като мощен антиоксидант. Със силно антимикробно и противовъзпалително действие. Самото растение има свойство да пречиства въздуха в дома. Всъщност в индийската митология тулси-то даже си има статут на богиня.  Аз редовно си лекувам кашлиците с него.
Ето една статия на български, която изрових на прима виста за по-ясна представа.
https://media.silabg.com/tulsi-kralicata-na-bilkite-news614.html

Благодаря. Много интригуващо. И аз четох доста за него из нета. Че бил сатвичен. От малка се интересувам от ботаника и лечебни растения, но с аюрведа не съм много запозната. Много ще ми е интересно да изпия един чай Simple Smile Като каза, че пречиства въздуха, аз използвам често тамян за тази цел. Той също е дезинфекциращ.

# 21 624
  • Ispania
Няма нормално управленческо поведение, което включва редене на легла в зали
Редене на легла в зали има в други държави.
Скрит текст:
.
Е как да няма друго 😳? И в Италия и в Испания се “редиха” и се редят легла в “зали”.

# 21 625
Правете разлика м/у корона вирус и Ко Вид 19, различни са. Огромен процент от население на света при тест , ще даде положителна проба за корона. Това е 'вирус', който много хорат имат, но в толкова малки количества, че никога няма да има ефект в/у здравето им.
Скрит текст:
Но СЕГА ако човек с история на сърдечни проблеми получи инфаркт и даде положителна проба за КОРОНА /не за Ко Вид 19/ ще влезе в статистиката на убити от Ко Вид 19, въпреки че това няма никаква връзка.
Тези симпатични статистики дето ни ги показват нямат общо с реалността.  Те не показват заразените с Ко Вид 19, те показват носителите на корона. Голям процент от починалите , са такива не заради вируса.
Стигнали сме до етап, в който ако кола те блъсне и си 'короно-позитивен' отиваш в статистиката на убити от КОРОНА......
Вече почва да става абсурдно.
И каква точно е идеята на карантината? Да си играем на криеница, все едно да се крием от слънцето....По тази логика карантината трябва да продължи докато всичко живо измре от глад, от обездвижване, депресия, алкохолизъм....

Това е тревожно. Инфото е ваша интерпретация или имате информация от източник? Моля Ви, за линк.
Това, което до момента съм прочела - PCR тестовете работят чрез откриване на специфичен генетичен материал и са одобрени за откриване конкретно на SARS-CoV-2.
Би било много притеснително ако PCR тестовете откриват 4-те коронавируса, които причиняват леки респираторни инфекции, които ние караме като настинки, а да не говорим, че SARS и MERS са също коронавируси от тежкия калибър.

# 21 626
  • Варна
Скрит текст:
Смисълът на карантината е спирането на разпространението на вируса, а от там да няма бум от болни, които да залеят болниците. Здравеопазването не е готово за такъв удар.
Анджела, това се повтаря по няколко пъти с всички възможни думи и пояснения. Не го разбират.
Но и не обясняват как си представят другото? Поне не логично и смислено.
Ами да ти кажа те болниците като цяло не са много "заляти". Майката на колежка на моято майка е с положителен тест за КОВИД19 вече две седмици. Жената е на 67 години и никак не се чувствала добре, но не искали да я приемат в болница. Явно ще чакат да започне да умира, недай си Боже, и чак тогава.
Ако отменят мерките, тези случаи ще станат стотици.
Грешките са много, тепърва ще се разбират още.
Дано се оправи жената, която познавате!
И майка ми е почти на толкова. Не съм я виждала от месец и половина... Уффф!

# 21 627

Нали над 65 години задължително ги хоспитализират с ковид? Как така не искат да я приемат?

# 21 628
Истанбул се превръща в център на епидемията в Турция. Още не са въвели ИП.

# 21 629
Аргументи за БЦЖ - Банско не беше силно изразено огнище по време на карантината, както и гетата. Бившите комунистически държави се справят учудващо добре. Имаме по-скоро единични случаи отколкото масови заразявания на цели болници да речем.
Въобще не тая надежди в БЦЖ-то. Примерно за Испания намерих, че са спрели масовата ваксинация през 1981 г. Смъртността при тях е като при другите - основно възрастни хора умират (ваксинирани). А тези без ваксини и реимунизации - не.
Т.е. точно обратното, ваксинираните са именно болните и починалите.

Общи условия

Активация на акаунт