Westworld - Free Will Is Not Free - Тема III

• 13 007
  • 741
  •   1
Отговори
# 165
- Мейв отново не ми е ОК с нейните "майчински" копнежи...И това с управляването на пушките със силата на ума и...също е ...плоско и ...в повече...Мейв в парка управляваше умовете на машините, оттам и оръжията, които те държаха...А тук - сега - с ума си управлява директно железата ли, какво?!... Дойде ми като преиграване и не на място  това точно... Щеше да ми е по - интересна, ако беше решила да изиграе Серак...
Мейв не управлява железата, управлява електрониката в тях. Не може да въздейства на механични или хладни оръжия Wink
Не ми е убедително /то па една електроника в тия железа.../...И тая "електроника" криви ръката на стрелеца за да се гръмне сам...Мммм...не...

# 166
Какво искат ...

I. Долорес:

1. Справедливост (така загатва на края на 4-ти епизод, 3-ти сезон), което обаче, за мен, означава, отмъщение.
2. Да унищожи хората.
3. Да пороби хората.

II. Серак:

1. Да предотврати бъдещ еквивалент на Париж.
2. Да спаси човечеството.
3. ...

III. Мейв:

1. Да бъде с дъщеря си.
2. ...

IV. Бернард:

1. Да спре Долорес.
2. ...

# 167
  • София
И така да започнем да строим къщата Simple Smile
Моля допълвайте и поправяйте, защото не съм сигурен, че всичко е вярно...

1. Долорес иска да накара хората да си платят за това което са (зверове, убийци, психопати от нейна гледна точка). Първо иска да ги убие всичките, да ги пороби, хостовете да станат 'Алфата' на реалния свят. Впоследствие обаче се оказва, че Долорес прави разлика между добро и зло и че вижда чрез Кейлъб, че не всички хора са лоши. Силно се надявам да не го ползва само като инструмент за постигане на целите си, а наистина да го харесва като приятел и като човек на който може да се вярва и разчита. За любов дори не си и помислям, то и време няма да има много за това, макар че би било много красива история. Аз умирам за това да има любов между човек и машина/ИИ. Не случайно ''Тя'' с Хоакин Финикс ми е любим филм. А пък не съм го крил никога, един от най, най-любимите ми книжни герои е роботът Дорс Венабили (влюбената в Хари Селдън от великата ''Фондация'' на Азимов). В момента Долорес има нова мисия и тя не е срещу хората като цяло, а срещу този свят в който живеят и по-точно Ровоам! Което ще рече, че Долорес подозира, че Ровоам стои зад този нов свят и че е най-голямата заплаха за всички (включително и хостове като нея, които са напълно осъзнати и искат свобода/свободна воля).

2. Бърнард е контра на Долорес. Той е хуманист до мозъка на костите си... Както би защитил хостовете от човеците, така и обратното ако се наложи. Той е идеалист, човек изгубен в превода, не за този свят. Бърнард бе върнат към живот от Долорес с ясната идея, че той може и трябва да я спре/отвори очите. Което от друга страна означава, че в Долорес на подсъзнателно ниво дреме също доброто и хуманното и че не всичко е черно или бяло и че има много нюанси. Не случайно има и различен начин на действие/мислене между Долорес/Долорес и Шарлот/Долорес. Това разклаща донякъде мисията на Долорес. Освен, че се бори срещу всички и няма съюзници освен един обикновен човек, то тя среща и вътрешен отпор от самата себе си...

3. Кейлъб иска ново начало, иска да му бъде даден шанс да се бори за мястото си в този нов свят. Единак, романтик, добър човек (каквото и да значи това), наивен.

4. Уилям иска да разбере дали е човек или хост и дали има свободна воля или не. Все още не е открил това. Кой предизвиква виденията на Уилям? Ровоам, Шарлот/Долорес или той самия? Шизофреник по принуда или по естествен път? Тук някъде идва и майката на Кейлъб. Има сходства. Тя в крайна сметка важна ли ще е за сюжета или просто ни я дават като фон за развитието на героя на Кейлъб...

5. Серак/Ровоам. Знаем, че бащата на Лиъм и Серак са построили машината след ''Париж'' преди около 20/30 години? Там някъде е и началото на парковете (локализирани в Азия)? Сега тук вече е по-сложно. Първо, обединени ли сме от идеята, че Серак не е човек от плът и кръв? Не са ни го казали директно, все още не знаем, но аз се усъмних още след епизод 2, а и мисля, че тук масово се приема това. Но не съм сигурен, не съм сигурен... Ровоам е измислена и създадена за да даде един нов и по-добър/сигурен живот на хората. Обаче това значи и да ни накара да живеем фалшив живот, в който не сме господари на съзнанието си? Чак толкова крайно ли е или тепърва би могло да стане така крайно. На кой етап сме от доминацията на Ровоам/Бог? Аз съм склонен да мисля, че не сме в крайната фаза, защото Ровоам не е вездесъщ и бе изигран от Долорес, дава доста отклонения, а и няма достъп до дигиталния Рай към което се стреми Сереак/Ровоам, за да допълни цялата база данни за човешкото поведение в една идеална среда за такова изследване (парка).

6. Колко хора имат импланти в устата, микрочипове в кръвта и пр.??? Така ли ги контролира/напътства Ровоам?

7. Тези 'divergence', които виждаме от окото на машината в началото на всеки епизод какво представляват? Отклонение от това което симулацията е прогнозирала?

8. Ако има две времеви линни (което все още не знаем официално), кое е реално и кое симулация?
Един финал ли ще има или два? Някъде двете трябва да се пресекат...

9. Мейв? По-човечна (грубо казано) от Долорес, но и егоист. Единствения човек за който я е грижа повече отколкото за себе си е дъщеря и. Може би за това и Долорес не и вярва, защото знае, че дъщеря и винаги ще бъде приоритет номер 1. Разбирам го, майчиния инстинкт е могъща природна сила срещу която не се върви.
Възможно ли е все пак, Долорес и Мейв да работят истински като тандем?

10. Какъв трябва да е финалът от всичко това през призмата на Долорес? Тя е основния/централния герой все пак и нейната мисия е първостепенната. Да унищожи Ровам + парковете, да освободи всички хостове (осъзнатите). Но как вижда в перспектива живота на хората с хостовете в реалния свят? Хората винаги ще се страхуват от нещо, което е по-бързо, силно и умно от тях, а изглежда като тях... Не мисля и че Долроес е фен на това да изпрати всички хостове в дигиталния рай и да си живеят там техния си райски живот. Защото ако за тях е реално, то за нея не е и всъщност си е така - не е!

Може да допълваме към подточките след всеки епизод.

Моля, идеи, мнения и т.н.? Simple Smile

# 168
Дяволо, за много неща мислим абсолютно еднакво. А сме писали едновременно.

Прочети, ако имаш време, предишните ми постове.

След като прочетох поста ти, се чудя, дали сме прави за Мейв.

Та нали Форд каза, че тя е избраната?

Знаете ли, че са ни давали кадри от симулацията и в предишния сезон май?

Например, Уилиам каза, че жена му е взела хапчета и е заспала във ваната. Но тя, всъщност, си бе прерязала вените (водата бе червена). Помните ли го това?

Последна редакция: вт, 07 апр 2020, 19:06 от Elena Pau 663353

# 169
Скрит текст:
- Мейв отново не ми е ОК с нейните "майчински" копнежи...И това с управляването на пушките със силата на ума и...също е ...плоско и ...в повече...Мейв в парка управляваше умовете на машините, оттам и оръжията, които те държаха...А тук - сега - с ума си управлява директно железата ли, какво?!... Дойде ми като преиграване и не на място  това точно... Щеше да ми е по - интересна, ако беше решила да изиграе Серак...
Мейв не управлява железата, управлява електрониката в тях. Не може да въздейства на механични или хладни оръжия Wink
Не ми е убедително /то па една електроника в тия железа.../...И тая "електроника" криви ръката на стрелеца за да се гръмне сам...Мммм...не...
За теб не е убедително, за мен е очевидно. Но нали гледаме с различни очи и виждаме различни неща. Simple Smile

# 170
...
5. Серак/Ровоам. Сега тук вече е по-сложно. Първо, обединени ли сме от идеята, че Серак не е човек от плът и кръв? За мен, Серак не е хост. Вие защо мислите, че е?

6. Колко хора имат импланти в устата, микрочипове в кръвта и пр.??? Така ли ги контролира/напътства Ровоам? Ако нямаха всички импланти, как тогава Ровоам прави добри прогнозни симулации? Всеки човек е важен за бъдещето. Всеки може да стане източник на бунт. Най-малкото е нужен output за всеки, за да може Ровоам да прави симулации и да открива отклоненията. Тези импланти и микрочипове са input/output devices. Целта на input-а е минимално отклонение от симулирания сценарий, който е оценен като най-добър (желаното бъдеще).

7. Тези 'divergence', които виждаме от окото на машината в началото на всеки епизод какво представляват? Отклонение от това което симулацията е прогнозирала? ДА

8. Ако има две времеви линни (което все още не знаем официално), кое е реално и кое симулация?
Един финал ли ще има или два? Някъде двете трябва да се пресекат...Същото питах и аз в предишен пост ...

Въпрос: Бернард в 1-ви епизод с Арнолд ли си говори?

Последна редакция: вт, 07 апр 2020, 19:31 от Elena Pau 663353

# 171
Мейв имаше един миг на пълна кристална яснота и това беше когато каза нещо от сорта на: "Каква дъщеря, какви приятели, хората които обичаме са само начин да бъдем задържани в този парк"...И голямата и грешка и глупост беше когато се отказа да излезе от парка и слезе от влакчето...За нищо беше целия зор. Тия "майчинските" глупости са точно това - глупости. Програма. И Мейв си го знаеше, но просто нищо не можа да направи за да се  справи с тази си програма. Не е любов. Програма. Мисля, че Форд и каза, че е избрана /или, че му е любимка, не помня точно/, защото той и беше дал "хак" /волевото събуждане/, с който тя да може да развие невиждан потенциал и да излезе от парка в реалния свят...И тя какви ги свърши?... Пълна издънка. Реално заради нейните глупости Делос се сдобиха с ноу хау как да възпрепятстват качването на част от хостовете на сървъра /минаването през вратата към виртуалния рай/..Форд си е мислил, че с това, което и е дал, Мейв ще напусне парка и ще извади още хостове навън, може би дори ще поведе революция... А то каква стана тя... Sad

Долорес...Долорес според мен не мрази всички хора. И едва ли иска да убие всички. Просто иска място за нейния вид в реалния свят. И, ако и бъде отказано, разбира се, че ще убива. Хората и в парка, и отвън са пълно разочарование, наистина. Зомбита.

Серак...Серак не е бог, а богоборец. Не е филантроп, а мизантроп. Независимо какво приказва и какво си мисли, че прави за "добруването" или "оцеляването" на света...Истинската любов е абсолютно безусловна и най - висшата и проява е признаването на свободната воля, т.е. да освободиш другия от...себе си... Simple Smile От собствените си представи и изисквания. Серак просто е най - горе в хранителната верига, скучае, психясва, въобразява си...И си играе на бог защото хората спят и ...му минават номерата. Никой няма ресурс да пороби цялото човечество. Поробването се случва с пасивното съгласие на чялото човечество и никак другояче..../"то па едно човечество..." Simple SmileSimple SmileSimple Smile
Може би в някакъв момент Долорес ще поведе и хората? Simple Smile Знам ли?

Бърнард....Според мен Долорес го извади от парка от някакво чувство на дълг....Или сантимент /реално към Арнолд, който беше за нея катализатора на развитието и/...Реално никой /камо ли обърканяк като Брнард/ не и е нужен за "морален компас" или "спирачка". Тя е достатъчно адекватна и както всички забелязват - различава точно добро от зло. Бърнард и е като "петото колело на колата" - напълно излишен. 

Машината....мощен калкулатор Simple Smile Силата и /и тази на такива като Серак, в случай, че са различни понятия двамата/, идва само и единствено от мълчаливоно съгласие и бездействие на хората...

# 172
Мейв имаше един миг на пълна кристална яснота и това беше когато каза нещо от сорта на: "Каква дъщеря, какви приятели, хората които обичаме са само начин да бъдем задържани в този парк"...И голямата и грешка и глупост беше когато се отказа да излезе от парка и слезе от влакчето...За нищо беше целия зор. Тия "майчинските" глупости са точно това - глупости. Програма.

Да, но бягството бе програмата, а не връщането. Мейв бе програмирана да избяга, а не да остане.

Точно затова тя представлява някакво чудо.

Иначе, съм абсолютно съгласна, че майчинските работи принципно са абсолютна програма.

Поробването се случва с пасивното съгласие на чялото човечество и никак другояче..../"то па едно човечество..." Simple SmileSimple SmileSimple Smile
"то па едно човечество..." Simple SmileSimple SmileSimple Smile И аз това казвам. И понякога си мисля ..., след като го позволяваме, значи го заслужваме.

Истинската любов е абсолютно безусловна и най - висшата и проява е признаването на свободната воля, т.е. да освободиш другия
Е те тука идва въпросът за 1 млн долара, дали такова нещо като свободна воля съществува. За да имаш свободна воля, трябва да бъдеш съзнателен.

Колко от човечеството е съзнателно?

Моля ви, не ме убивайте. Не се опитвам да защитавам Серак. От мен по-голям противник на контрола няма. Но, ако не сме много осъзнати, тогава може да се окаже, че тоя контрол е необходим. Знам, че е прекалено горчиво заключение, но ... нали си разсъждаваме тука.

Последна редакция: вт, 07 апр 2020, 19:52 от Elena Pau 663353

# 173
Тая сцена с ваната ме озадачи навремето, обаче помислих, че нещо съм се объркала. В единия случай водата изглежда червена, но не е кръв, а някакво отражение. В предишен епизод, обаче, даваха някакъв кратък откъс от смъртта й, където май имаше кръв (и се спомена рязане на вени, но може и да си въобразявам). Изглежда все пак не съм си въобразила, защото един от кошмарите на Уилям в 4-ти епизод беше за кръв във ваната. Направи ми впечатление, но забравих да го коментирам.

Ели, това на поляната в Париж, е сърничка. Ама и тия деца колко са странни - търчат по поляната, виждат хора с предпазни костюми и чак тогава забелязват гигантската гъба от бомбата?!
Серак е бил малък тогава; би трябвало бащата на Лиам да е създал машината години по-късно.

Кой за какво се бори:
1.Долорес - за налагането на нов господстващ вид на планетата (нейния вид). Но не е ясно дали това означава избиването на всички хора. По-скоро някаква класическа революция (като френската), без ясен план какво ще прави след като спечели.
2.Мейв - струва ми се, че в момента и да иска, не може да избяга от мрежите на Серак. Дъщеря й и така си е добре. Може би иска да бъде с нея, може би просто иска да се увери, че тя ще бъде в безопасност.
Надявам се да се освободи и да живее така, както й харесва.
3.Бърнард - да спре Долорес, защото смята, че тя ще избие всички. Просто иска да има мир.
4.Серак - архитектът на новия свят. Иска контролирано общество, без войни. Иска машината му да работи, както е предвидено.
5.Уилям е в екзистенциална криза още от първи сезон. Въпросите, на които търси отговор измъчват философите от стотици години и според мен, би трябвало да не се впряга толкова. А и няма значение дали е истински, след като всичките му близки са мъртви, той е изгубил всичките си позиции в обществото, стар е и има сериозни психически проблеми.
6.Кейлъб - също иска революция, но не толкова кървава, като тази на Долорес. Не ми се вярва, че ще я подкрепи, ако знае какво е тя.

6.Въпросът за Серак - Лиам го изкара някаква тайнствена личност, която никой не е виждал. Когато Мейв излезе от симулацията, той беше истински (с дистанционното), но в ресторанта? Как точно се е придвижила до там - може ли да върви, когато не е онлайн?(Още една вметка за Мейв - когато отиде при мафиотите, електрониката около нея се побъркваше, дори уличните лампи, но не и в ресторанта) Шарлот/Долорес видя само холограма. 

7.Долорес какво точно иска от Лиам - достъп до машината, до Серак?

9.До колко машината контролира обществото - има много престъпност, трябва ли да означава, че се интересува само от мащабни неща, като войни, но не и от търговията с органи и извратеняци по парковете?

10.Дали Долорес ще предаде Долорес - като нищо може да ни пробутат виждането, че човек е продукт на средата си. Шарлот се адаптира към новото си положение, обича детето си и пази тайни от себе си. Впрочем, в един от анализите се споменаваше будистка концепция - "Много тела, един Ум", която можела да се приложи за ситуацията на Долорес...

Не смятам, че ще има два финала. По-точно, предполагам, че ще видим една развръзка, след това някак ще извъртят нещата, ще покажат определена повратна точка, която вече сме видели и по-различен финал/изход. 

Между другото, Емили наистина имаше планове да прати баща си в лудница или да го предаде на полицията.

# 174
1.Долорес ... По-скоро някаква класическа революция (като френската), без ясен план какво ще прави след като спечели.
Абсолютно същите мисли имам и аз. Дори в предишен пост бях написала Жана Д'арк, но го изтрих, защото ми бе трудно да облека мислите си в думи.

Това е нещо, което ми напомня много, ама много на революцията в "Игри на глада".

Просто ще се сменят мастърите на света. И нищо няма да се промени.

Долорес откъде е сигурна, че хостовете са по-добри от хората? Защото са съзнателни ли?

Впрочем, в един от анализите се споменаваше будистка концепция - "Много тела, един Ум";, която можела да се приложи за ситуацията на Долорес...
Не съм гледала абсолютни никакви анализи, но точно на будизъм ми прилича цялата работа. А аз не харесвам будизма заради липсата на Self. Будизмът всъщност ни казва, че няма такова чудо като Self. Има само един източник на съзнание, което е като разклонено. С една дума, нашето усещане за Self е илюзия.

Всичкото това накрая води до релативизъм и Ню-Ейдж булшит.

# 175
Мейв имаше един миг на пълна кристална яснота и това беше когато каза нещо от сорта на: "Каква дъщеря, какви приятели, хората които обичаме са само начин да бъдем задържани в този парк"...И голямата и грешка и глупост беше когато се отказа да излезе от парка и слезе от влакчето...За нищо беше целия зор. Тия "майчинските" глупости са точно това - глупости. Програма.
Да, но бягството бе програмата, а не връщането. Мейв бе програмирана да избяга, а не да остане.
Точно затова тя представлява някакво чудо.
Погледни го така: "една програма надви друга програма" Simple Smile

# 176
Погледни го така: "една програма надви друга програма" Simple Smile

Бях абсолютно сигурна, че ще го напишеш Satisfied

Ще се съглася с теб. Това означава, че Мейв не е съзнателна. Аз съм напълно ОК с това.

Но въпросът тогава е, кой от всички е съзнателен.

Долорес?

Мислите ли, че Бернард си говореше с Арнолд в 1-ва серия?

Кой го питаше, дали би го излъгал?

# 177
По-скоро мисля, че си беше изградил фалшива личност и фалшивата личност говореше с Бърнард.
Май не се е споменавало в темата, но американците още в началото разконспирираха името на алтер егото му - Armand Delgado е анаграма на Damaged Arnold (повреден Арнолд).

А името на Бърнард - Bernard Lowe е анаграма на името на Арнолд - Arnold Weber.

# 178
Апропо Арнолд ...

Каква е била всъщност целта на Арнолд? Той какво точно се е опитвал да постигне?

# 179
Моля ви, не ме убивайте. Не се опитвам да защитавам Серак. От мен по-голям противник на контрола няма. Но, ако не сме много осъзнати, тогава може да се окаже, че тоя контрол е необходим. Знам, че е прекалено горчиво заключение, но ... нали си разсъждаваме тука.
Погледни го така: "С това, че ще стабилизираш един ЗАТВОР, той от това престава ли да бъде ЗАТВОР? "
т.е. Серак е просто по - високо в затворническата йерархията на ЗАТВОРА наречен "Земя"/"истинския" ни свят/. Серак черпи дивиденти от положението си, скучае, психясва, въобразява си, играе си на бог /така си мисли поне/..И какво като направи ЗАТВОРА стабилно място за съществуване? Това много ли е ВАЖНО? /за кого изобщо?!?!/...
и още: по какво ще познаеш, че не си в ЗАТВОР? Само и единствено по това, че имаш свободна воля. И можеш да я използваш. Включително и да си тръгнеш от този ЗАТВОР. Не случайно Уилям това именно го мъчи най - много. Не случайно! Защото това е въпросът на въпросите!
Душата е затворничка в материята. Това не е нейната естествена среда. И от това, че някой си ще се мъчи да направи затвора много стабилен /по неговите си представи/, това какво би променило ? Нищо. Само ще си начеше егото въпросният /Серак - Мерак, все тая кой самозабравил се дришльо там.../ Simple Smile Цялото начинание е безсмислено. Безсмислено и самоцелно.

Относно Мейв - да, не е осъзната. Раздирана от програми е. Долорес? Не мога да твърдя, че е напълно осъзната, но е в пъти по - осъзната от Мейв. За да сравняваме коректно трябва да дефинираме "осъзнатост". Simple Smile

Какво е искал да постигне Арнолд? Осъзнал е, че в хостовете съществува ...душа... същата такава душа каквато носим ние, хората...И в един момент е осъзнал какво престъпление спрямо тази частица от Бог е да се отнасят с нея непочтително и тя да бъде обект на насилие и долни страсти. За това е искал да спре Форд и да не отварят парка изобщо...Но Форд е настоявал...

Последна редакция: вт, 07 апр 2020, 21:27 от solar_fields

Общи условия

Активация на акаунт