Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 42

• 45 272
  • 876
  •   1
Отговори
# 585
Предполагам само, че има хора всякакви на средни и висши позиции.
Мисля си, че тези които наистина са си заслужили мястото с качества, тръгвайки от по-малки възможности, винаги ще помнят "бедните" времена. Парашутистите, калинките, може би си мислят, че винаги някое приятелче ще им намери нещо по-добро и по-високо платено.
Не знам, само спекулирам, а и никога няма 100% приложимост.

# 586
Точно казано от мандаринка. Аз имам познати на такава длъжност и добре знам кое как е било при тях. Повечето имат по един-два по-малки апартамента (двустайни и тристайни), обикновено в някой от недолюбваните тук квартали, но то си има обяснение, когато са ги купували са били млади, търсели са нови сгради, да са близо до офиса...после като са станаха на по-висши позиции няколко години поработиха и си живееха в старите апартаменти и като минаха 3-4 години и изригнаха да купуват по-скъпи жилища, кой в Лозенец, кой къща в резиденшъл, друг с мезонети или 4-стайни из комплексите из вади и ливади. Но до колкото ми е известно повечето се бяха обезпечили финансово преди да купуват.

# 587
Тея ги знаем, как работят като пчелички и предполагам на около 40 год вече имат един хубав имот в престижен квартал и още 1-2 имота в непрестижни..

И всичко това с къртовски труд и много акъл.
Даже някои вярват на приказките от 1001 нощ

# 588
Точно меринджеите с големите заплати ще изхвърчат първи. Пестене на средства.

# 589
А, първи изхвърчат пчеличките, остават нашите хора, все началници без подчинени. Пък като закъсат с работата, че то нашите хора не знаят как да я свършат, и викат пчелички, може би по-малка бройка, но от тази група. Пчеличките са благодарни, че са взели някакви пари, а нашите хора - че продължават мъдро да ръководят.

# 590
  • София, Bulgaria
В частния бизнес, кой ще държи на малка, средна или висока мениджърска, управленска позиция някой, който няма качества и не работи 24/7...Хайде, стига с това подценява на качествата на успели хора. Може и да еползвал контакти за назначаване, но не се ли докаже е довиждане.
Много добре знам, как с такива клиенти се комуникира вечер,  след 20ч. ходи се на огледи след 19ч. или събота или неделя. Какъв проблем е да се измъкнат през деня за договор или нот. изповядване. И не щото не могат да си пуснат половин ден отпуска, а защото не могат да зарежат работата, защото са нон стоп на "черешата".
А за "шефчетата", които абсолютно винаги са някакви "глупави, некадърници, които не умеят да си управляват бизнеса, който и чистачката знае по-добре от тях как се прави", потънат ли те потъват и всички по веригата. Така че, колкото и да не долюбвате шефа, молете се да удържи фронта.
Сега каквотофще става, ще става следващите 2..3..5 месеца, то е ясно какво ще. Гответе се за след това, когато отново всеки излезе на свободния пазар/на труд, на стоки, на услуги и т.н/ и конкуренцията ще е жестока. Дори и към този момент, някой да е запазил положението, позицията си...мислете, как ще покажете, че сте по-добри и полезни от другите 5..6..човека, които ще ви дишат във врата. Компромиси няма да има. Ще е борба за оцеляване, доказване и "старите лаври" ги забравете.

# 591
Много бизнесмени си въртят кеша. Кой ще остави в банката големи депозити, за да губи от ниските лихви и да ги обезценява инфлацията? Да и аз си мисля, че сега 2 -3 месеца ще ни говорят за короно кризата, но истинската криза предстои както казва Мандаринка.

# 592
  • София
Абе и при големите доходи (скъпите имоти) и малките доходи ( по-евтините имоти ) принципа е един и същ.
Който си е надскочил доста възможностите и има само един източник на средства и разчита само на него. Без други доходи, и без спестявания. доста рискува. Това е.
И с малки и с големи доходи, загубиш ли си работата рязко, си чао.
Най- добре е двама души да изплащат имота, семейният, от две места заплати да се чакат. Добре е да имат и друг имот , за бекъп, даже наем от него да тече... и спестявания на страна за месеци напред ако нещо стане.....

Това е примерна схема, да си позволиш по-голям заем. Инак лошо, независимо дали си меринджей или продавач консултант. Ако си загубиш работата и си единствен в семейство с деца с работа и доход, дори да е висок, нямаш много шанс сега? Ще трепериш

# 593
Тук съм много съгласна с Томева - не знам защо си мислите, че в частния бизнес и големите компании, международни или не, ще държат някой, който не знае как да си върши работата. Точно обратното - именно в такива бизнеси ти се налага да се доказваш 24/7...

# 594
Аз пък съм на мнение, че обикновено бушоните на ниско ниво гърмят първи ако някой трябва да гръмне. Там трябва да се доказва човек 24/7,просто защото е бушонът който ще изгърми ако решения отгоре са неправилни. В случаят обаче всички гърмим, кой с повече тлъстинки, кой с по-малко и няма на какво да се радваме. Положението няма да е розово.

# 595
Томева, ти би трябвало да си забелязала, че не пиша свободни съчинения, в 99% от случаите е въз основа на лични наблюдения.
Крупен бизнесмен от прехода, от десетина и повече години или вече е застарял, или се е покрил от публичното пространство, точно това направи. Договори, договори, договори, и то сериозни с чуждестранни контрагенти, подписани и започнати, но в един момент реши да съкращава разходите и уволни и пенсионира пчеличките, останаха само директори и началник-отдели, изпълнителен директор и тем подобни. Със знакови фамилии или от кръга на знаковите фамилии. Без подчинени пчелички. И договорите като почна да им наближава крайния срок, а след като са си заминали пчеличките, нищо не е свършено, викна част от пенсионерите да ги приключат за няколко месеца. Пенсионерите щастливи, началниците и те, взели пари без да са свършили каквото и да било. Бизнесменът приключи с този си бизнес, кешира от продажба на сградата, и се покри.
Виж по форумите за заплати - как се оказва, че един началник, добрал се до добра позиция, в клон на чуждестранна фирма, почва да назначава приятелчета/градски/селски, за малки и по-големи началници. А персоналът, пчеличките не се задържат, защото не всеки ще издържи приятелчетата/селските/градските да се правят на началници. А чуждестранният собственик се чуди защо не върви работата.

Положението сега наистина е кофти, връзкарите и те сигурно ще се снишат малко, ясно е, че всички, поне повечето, ще са засегнати.

# 596
Моите наблюдения от последните 3 години в айти/дистанцирани услуги сектора са точно обратните - ниските позиции, тоест 70 % от служителите, не са на кой знае какво ниво. Подходяща диплома и 1-2 години стаж бяха напълно достатъчни да те вземат някъде и после да ти направят договора постоянен, стига да имаш поне малко акъл в главата.
Част от тези позиции ще изхвърчат първи, да речем 15-20 % от тях, защото синиър мениджмънта си мислят /и вече има разписани стратегии с различни сценарии/, че много лесно ще намерят нови подобни хора след година, когато глобалната бизнес обстановка се възстанови. Дали са прави, ще видим...
А самата масова вълна от същращения ще започне от юни, ако Щатите и ЮК все още с в локдаун тогава.

# 597
В криза още повече играят връзките, понеже работа няма за всички.
Дори при много голяма безработица играят първо  връзки без значение знания и опит и след това другите неща, а накрая се взима този който иска най-малко.
Примерно за дадена позиция за 3 дена са кандидатствали стотици, никой няма да чете всички ЦВ-та и да отсее или се четат първите 10-20-30.
В големи фирми се назначават пълни идиоти защото, ако няма връзки идиота ще умре от глад в един момент.

# 598
И аз говоря за по-големи фирми, за такива с над 50-100 човека персонал. Онзи бизнесмен работеше в сектор инженеринг, машиностроене да речем.
В малките и средните фирми с 5-10-15 човека персонал може и да е така, както казва Томева. Там може и да не могат да си позволят да плащат на връзкари.

# 599
  • София
Доста тромава администрация в повечето фирми. Много хора на заплата. Реално дейността и приходите са от има няма 30 % от хората. Другото е счетоводства, човешки ресурси , секретарки, администрация, шофьори , поддръжка, Директори с дебели заплати. Това навсякъде. Като добавка в българските фирми, тип семейни, има и доста назначени роднини …. Тия последните са най-мързеливи и дразнят всички, щото са с добри позиции и заплати, пък нищо не вършат. Шефа и приближените си сменят колите всяка година, хората се молят за някакво леко увеличение на заплати всяка година. Е как да стане?
Трябва да си орежат администрацията, ако искат да продължат изобщо. И да спрат да си сменят колите. Stuck Out Tongue Winking Eye

Общи условия

Активация на акаунт