Виртуални консултации с проф. д-р Огнян Бранков (детски хирург)

• 220 058
  • 2 372
  •   3
Отговори
# 1 830
Здравейте, Д-р Бранков! Имам бебе на почти 5 месеца, което се роди с недесцендиране на тестиса, едностранно. Личната лекарка на бебето твърди, че е твърде рано да направим консултация със специалист. Може ли да ми кажете дали трябва на тази възраст да посетим лекар или найстина е рано? Хирург или уролог трябва да посетим? Благодаря ви!

# 1 831
  • София
Здравейте, Д-р Бранков! Имам бебе на почти 5 месеца, което се роди с недесцендиране на тестиса, едностранно. Личната лекарка на бебето твърди, че е твърде рано да направим консултация със специалист. Може ли да ми кажете дали трябва на тази възраст да посетим лекар или найстина е рано? Хирург или уролог трябва да посетим? Благодаря ви!

Ако до 6-ия месец тестисът не слезе на мястото си, вероятността това да стане до 1 година е много малка. Вече е време за преглед. Доведете го при мен в Токуда.

# 1 832
Здравейте, Д-р Бранков! Имам дъщеря на 5 месеца и преди малко напипах малка бучка в лявата гърда и се притесних

# 1 833
  • София
При бебетата, както и при малките деца, често се появяват малки бучки в областта на млечната жлеза, които са свързани с остатъчни хормони, предадени от майката. Те обикновено са на едната гърда, доброкачествени са и се разнасят бавно. Предполагам, че това е Вашият случай. Не се безпокойте, не правете компреси или масажи, нещата постепенно ще се успокоят.
Това, за което трябва да следите, е, ако се появи болезнена подутина и зачервяване на това място около зърното. Това означава възпаление и трябва да се лекува. В такъв случай търсете детски хирург.

Последна редакция: ср, 28 авг 2024, 13:35 от Рaдост

# 1 834
Здравейте, проф. Бранков!
Имаме бебе на 6 месеца, което се роди с малка подутина в областта на голямата фонтанела. Към 3-ия месец подутината нарастна. Първоначалната диагноза беше хемангиом и мазахме един месец с Пропанолол, но нямаше ефект.
Нефролог се съгласи да направи ехография и с доплер се видя, че няма кръвоснабдяване и изказа предположение за киста.
Вие занимавате ли се с подобни случаи и какъв вид направление трябва да си вземем?

# 1 835
  • София
Направление 25 или 50. Освен тях имам и платени прегледи.

# 1 836
Здравейте проф. Бранков,

Имам син на 1 г и 9 м . Поради леко увеличен уретер вляво е воден три пъти за консултация и проследяване  при др. Пеев в Пирогов . При прегледите всичко е било ок с тестисите или поне не ми е казвал да е забелязал проблем . Днес обаче ми се стори , че при натиск десният се качва нагоре и се напипва по-горе до пениса . В легнало положение десният се вижда , но седи лего по-нагоре от левият  , тоест левият е по-виснал . В други ситуации не ми е правило впечатление  , да има разлика или някой да го няма , но и като цяло не ги опипвам , за да ги проверявам , само визуално ги наблюдавам при смяна на памперс . Нормално ли е ?
Благодаря предварително .

# 1 837
  • София
Не мога да си го представя. Щом д-р Пеев не е обърнал внимание....

# 1 838
  • Цюрих
Здравейте, проф. Бранков!
Пиша Ви по повод болка в гърба на малкото ми дете-9г.
Преди няколко дни, на 25.08,дъщеря ми си е играла и се е опитвала да застане на глава (главата е била сгъната) и да вдигне крак към стената. В този момент нещо е изпукало в гърба и и тя се е изплашила.След това е усетила  остра болка между лопатките и когато е вдишвала я е боляло.
Каза също, че когато е вдигнала крака си е загубила равновесие и някак се е усукала,падайки настрани, докато е търсела опора да стъпи обратно. Била е на леглото и другаде не се е ударила.
Понеже сестра ми се грижи в момента за нея, дала и е Нурофен същия ден  и дава всеки ден оттогава магнезий за деца с калций. Маже я с някакво ментолово кремче, което леко загрява и има в него камфор (VapoRub).
 Детето днес  казва, че когато вдишва не я боли към гърдите отпред, боли я само тъпо между лопатките при подскачане, при кихане или при рязко движение.
В момента не могат да отидат на лекар.
До колко би могла да бъде сериозна тази травма и какво сестра ми да маже на гръбчето, за да отшуми болката? Разполагаме с ментолов балсам с конски кестен, перскиндол, масло от арника, но не знаем дали стават за деца.
Моля Ви, дайте ни някаъв съвет, докато успеем да намерим помощ своевремнно.
Благодаря предварително!

# 1 839
  • София
Здравейте, в случая без рентгеново изследване на гръбнака и без неврологичен преглед не може да се говори за състоянието със сигурност. Но ако е само до тъпа болка в гърба, без други прояви на неврологично увреждане - ходене, равновесие, физиологични нужди, тогава може да бъдете спокойни. Понякога ставите изпукват така. С каквото и да я мажете все ще е от полза. Това мога да ви кажа.

# 1 840
Здравейте, проф. Бранков,
при операция в следствие на крипторхизъм прави ли се тест за алергии. Имам притеснения от упойката и за това се интересувам?
Другият ми въпрос е: Колко време продължава операцията - вие ще я правите?

Последна редакция: ср, 04 сеп 2024, 10:27 от li92

# 1 841
Здравейте, д-р Бранков! Днес бяхме на кинезитерапия на 4 месечното ни бебе и кинезитерапевтката каза, че не е сигурна, но бебчето може да има диастаза, но трябвало специалист да каже. Не знам към какъв специалист трябва да се обърнем и трябва ли нещо да се направи, благодаря!

# 1 842
  • София
при операция в следствие на крипторхизъм прави ли се тест за алергии. Имам притеснения от упойката и за това се интересувам?

Щом сме назначили час за операция, аз съм Ви питал дали детето има алергия към лекарства или храни. Ако няма, излишно е да се прави тестуване, освен ако Вие изрично не желаете това.
Разбира се, че аз ще правя операцията, ще ми асистира д-р Златанов. Операцията трае около 75 минути.

Последна редакция: чт, 05 сеп 2024, 10:25 от Рaдост

# 1 843
  • София
Здравейте, д-р Бранков! Днес бяхме на кинезитерапия на 4 месечното ни бебе и кинезитерапевтката каза, че не е сигурна, но бебчето може да има диастаза, но трябвало специалист да каже. Не знам към какъв специалист трябва да се обърнем и трябва ли нещо да се направи, благодаря!

Диастазата на правите коремни мускули не е проблем за бебетата. С израстването на детето и укрепването на коремната мускулатура този проблем постепенно се разрешава. Може да го доведете при мен или изобщо при детски хирург, когато навърши 1 година.

Последна редакция: чт, 05 сеп 2024, 10:25 от Рaдост

# 1 844

Щом сме назначили час за операция, аз съм ви питал дали детето има алергия към лекарства или храни. Ако няма, излишно е да се прави тестуване, освен ако вие изрично не желаете това.
Разбира се, че аз ще правя операцията, ще ми асистира д-р Златанов. Операцията трае около 75 минути.

Благодаря за бързия отговор!!!
Знам, че вие ще правите операцията, ние вас сме си избрали, защото ви имаме доверие!
Питахте ни дали детето има алергии, така е.
Ние за всеки случай ще искаме тест за алергии, по-рано ли трябва да дойдем от назначения от Вас час или предходен ден да си запазим час и да направим теста?

Общи условия

Активация на акаунт