Виртуални консултации с проф. д-р Огнян Бранков (детски хирург)

• 219 995
  • 2 371
  •   1
Отговори
# 1 860
  • София
Телефоните за записване са дадени под отговорите на запитванията.

# 1 861
Вие описвате подробно това, което сполетява много български деца. В бебешка възраст слепването на кожичката не е патология, не е фимоза! Това е естествен процес, който има естествен начин на разлепване. Но поради запарване от памперсите кожичката може да се свие и затвори отвора на главичката. Същото се получава и при ранно насилствено забелване.
Станалото - станало. Прекратете с манипулациите и започнете да мажете кожичката и върха на главичката с Банивал. И все пак доведете детето да го видя - по снимки не се получава точно.

Благодаря за отговора, той не е стигнал чак до главичката, и според мен това не беше забелване,а с леко движение разтвори кожата и главичката просто се видя ,но си беше под нивото на кожичката.Въпроса е това ,че тези малки сцепвания на върха на кожата, от които имаше капка кръв ,са нещо като малки ранички сега .Дали може още повече да се стегне така кожата на върха ,където обгръща главичката  или да продължим този тип масаж.И може ли да се получи срастване между кожата и главичката  само от това направено.

# 1 862
  • София
Засега нищо не може да се определи точно. Прилагайте банивал. Казах ви, че при бебетата срастването е нормален процес.

# 1 863
Засега нищо не може да се определи точно. Прилагайте банивал. Казах ви, че при бебетата срастването е нормален процес.
Благодаря,а бихте ли обяснили разликата между  Дефламол,който той предписа и Банивал и защо дефламола не е подходящ в случая ,а Банивал е.

# 1 864
  • София
Здравейте! Ако въпросът ми не е подходящ, се извинявам предварително. При синът ми, който е на 6 г., от около 10-ина месеца му тече кръв от носа сравнително често - при вирус, при по-горещо време, при лек удар, понякога и веднага след ставане от сън сутрин му потича, понякога и през нощта. Днес, например, след пауза от около 10-ина дни от последното кървене, веднага след събуждане сутринта, без да прави каквото и да било, потече кръв. Притеснително ли е и какво мога да направя - освен вит. Ц и емофикс в носа?

Последна редакция: нд, 22 сеп 2024, 22:11 от Феичка13

# 1 865
Здравейте д-р Бранков!

Имам бебче на 2 месеца и половина, родена е на 10/07. При раждането се установи сърдечна малформация, пълен АВСД и малък ПАК, както и синдром на Даун. За сърцето се следим при д-р Маринов, а пък на 20ти ноември имаме планов прием в клиниката по генетика в София, с пълен оглед на органите на детето.

Пиша ви поради следния проблем;
От раждането имаме проблеми с изхождането, вече два пъти е била с балонирано коремче. Мекониума го изкара сама на втория ден. От тогава изхождането винаги е било с клизма. На две седмици детето се поду страшно много и след клизма от педиатър успя да се изходи, като количеството беше страшно много, като за цяла седмица.

Последно преди десетина дни постъпихме в болница със съмнение за чревна инфекция, имаше висока температура, затруднено дишане и повръщане. Коремчето беше страшно подуто, отново, не се изхождаше дори с клизми Мелилакс и глицеринови свещички. От рентгеновата снимка която й направиха, излезе че има също страшно много въздух в червата.
Беше на венозен антибиотик една седмица, свещички Вомакур, масажи и клизми с термометър. Действително коремчето на третия ден спадна.
От там ни посъветваха да изчакаме да видим какво ще ни кажат в клиниката по генетика, за корема, но до тогава има страшно много време а пък проблема с изхождането е все още на лице.

Видимо детето няма запек, изпражненията са меки, като прилагам Мелилакс се изхожда поне един път на ден, но сама не може.

Бих искала да чуя вашето мнение, на какво може да се дължи проблема и съответно дали мислите че е редно да чакаме до 20ти ноември за евентуална диагноза?

Много ви благодаря!

# 1 866
  • София
Здравейте! Ако въпросът ми не е подходящ, се извинявам предварително. При синът ми, който е на 6 г., от около 10-ина месеца му тече кръв от носа сравнително често - при вирус, при по-горещо време, при лек удар, понякога и веднага след ставане от сън сутрин му потича, понякога и през нощта. Днес, например, след пауза от около 10-ина дни от последното кървене, веднага след събуждане сутринта, без да прави каквото и да било, потече кръв. Притеснително ли е и какво мога да направя - освен вит. Ц и емофикс в носа?

Извинете, не можах да отговоря навреме. С тези проблеми се занимават оториноларинголозите - най-вероятно детето има разширени венички в носа колегите ги изгарят.

# 1 867
  • София
Здравейте д-р Бранков!

Имам бебче на 2 месеца и половина, родена е на 10/07. При раждането се установи сърдечна малформация, пълен АВСД и малък ПАК, както и синдром на Даун. За сърцето се следим при д-р Маринов, а пък на 20ти ноември имаме планов прием в клиниката по генетика в София, с пълен оглед на органите на детето.

Пиша ви поради следния проблем;
От раждането имаме проблеми с изхождането, вече два пъти е била с балонирано коремче. Мекониума го изкара сама на втория ден. От тогава изхождането винаги е било с клизма. На две седмици детето се поду страшно много и след клизма от педиатър успя да се изходи, като количеството беше страшно много, като за цяла седмица.

Здравейте, съжалявам, но тези проблеми стоят далеч от мен. Мнение имат неонатолозите и генетиците. Възможно е забавената перисталтика на червата да се дължи на аномалия, свързана със синдрома. Явно ще трябва всеки ден или веднъж на два дни да прилагате мелилакс. Във всеки случай проблемът не е хирургичен.

Последна редакция: чт, 26 сеп 2024, 09:47 от Рaдост

# 1 868
Здравейте, докторе!
Направихме операция на малката - година и четири месеца. Имаше пъпна и дясна ингвинална херния. Спазихме всички препоръки, но ме претеснява, че няколко пъти падна по корем вкъщи на около 3-4 ден. Днес е седмица пт операцията и лепенката падна. Видях, че пъпчето е подуто. Докторите казаха, че всичко е наред и ще се прибере, но се притесняваме заради тея падания, а също и защото тя мноооого плака на излизане от упойката.

# 1 869
  • София
Съжалявам, не мога да си го представя това подуване. Нали сте били при хирурга, той е преценил.

# 1 870
Съжалявам, не мога да си го представя това подуване. Нали сте били при хирурга, той е преценил.

# 1 871
  • София
Това не е характерно като за операция след пъпна херния. Все пак мисля, че постепенно ще се прибере.

# 1 872
  • Цюрих
Здравейте, проф. Бранков!
Много Ви моля за съвет и за помощ. От началото на този месец, септември, ми се появиха петехии по стъпалата. Консултирах се с дерматолог и ми казаха да мажа с някакъв крем, че вероятно е нараняване от летни, неудобни чехли. Но сега вече не ходя с чехли, а проблемът си стои. На едното стъпало леко поизчезнаха, но се появиха малко повече на лявото.
Много се притеснявам да не е нещо сериозно.
През предходния месец, юли, изкарах много тежко шарка (петата болест, парвовирус Б19), от която получих абсцес на зъб и пих Аугментин. В последствие се оказах с киста и трябваше да ми оперират зъба. Пих Зинат, получих алергия, после пих Азитрокс и Флажил с противлалергично. От тях дисбактериоза и Вие ми помогнахте с мазило за болките при дефекация от хемороидална криза, за което съм Ви много благодарна!
Доскоро пих витамин Д, витамин К, мултивитамини на Алайв, свещички Цикатридина вечер и Хеморела крем през деня. Също така започнах отскоро да пия флорадикс със желязо, защото наред с всичко друго имам и анемия.
Кръвни изследвания не съм пускала, защото хирургът, който ме оперира каза, че трябва да мине известно време след операцията и тогава.
Моля Ви, кажете ми дали тези петехии е възможно да са от шарката или може да е някаква алергична реакция към някое от лекарствата или добавките, които пия?Възможно ли е да е от анемия та? Или от вдигане на тежко? Или е проблем с тромбоцитите?
Много съм притеснена, наред с всичко друго съм и с тревожност, но в момента пия само ксанакс при нужда. Спрях всички лекарства, освен флорадикс и Уримил(имам и проблем с ишиас), но за тях знам със сигурност, че не са ми алергени.
Освен петната по сводовете на стъпалата имам и болки в ставите, в петите, в кръста. Същите симптоми имах в началото на болестта, даже ми бяха подути пръстите на ръцете.Обрив тогава не получих, освен на десния лакът и за кратко, защото по това време пиех Аугментин и той подтисна нещата.
Не знам какво да правя, моля Ви дайте ми съвет!
Прилагам снимка на стъпалата си.
Благодаря Ви предварително!

Последна редакция: нд, 29 сеп 2024, 22:16 от Шоколад

# 1 873
  • София
Съжалявам, това е извън моята компетентност. Съветвам Ви да потърсите алерголог и ревматолог.

Последна редакция: ср, 02 окт 2024, 10:33 от Рaдост

# 1 874
Здравейте, д-р Бранков,

ако на дете, на което предстои операция има лека хрема/само сополи/, това налага ли отлагане на операцията?

Общи условия

Активация на акаунт