Виртуални консултации с проф. д-р Огнян Бранков (детски хирург)

• 206 572
  • 2 284
  •   1
Отговори
# 2 130
  • София
Здравейте,
кожата на пъпчето е изпъкнала, но само с преглед мога да установя дали има дефект като за пъпна херния.
Възможно е да бъде само козметичен дефект, който да оперирам по ваше желание. Иначе за операция на малка пъпна херния се изчаква до 4 - 5 година, когато отворът се затваря спонтанно. Елате да видя детето.

# 2 131
Здравейте ,
Ще съм благодарна ако може да помогнете като изкажете мнение и дадете съвет Simple Smile
След направена имунизация на синът ми Януари  забелязахме че в близост до ваксинираното место(ръката) се е образувало топче (твърдо е) ,не мисля че е болезнено колкото грахово зърно (може и по-малко ) .Според педиатъра е от ваксината и ще изчезне само .Минаха вече 4 месеца ,а то стой и не маха ,нито намалява и ме притеснява дали въобще е от ваксината и какво може да е

# 2 132
  • София
Здравейте ,
Ще съм благодарна ако може да помогнете като изкажете мнение и дадете съвет Simple Smile
След направена имунизация на синът ми Януари  забелязахме че в близост до ваксинираното место(ръката) се е образувало топче (твърдо е) ,не мисля че е болезнено колкото грахово зърно (може и по-малко ) .Според педиатъра е от ваксината и ще изчезне само .Минаха вече 4 месеца ,а то стой и не маха ,нито намалява и ме притеснява дали въобще е от ваксината и какво може да е

Здравейте, такова топче може да се образува и извън мястото на убождането и обикновено е хронично възпален лимфен възел. Аз съм премахвал такива, напълно доброкачествени са, но няма тенденция да намаляват.

# 2 133
Здравейте близначката ми е на 2 м календарни и на 1 м коригиран. Направи ми впечатление,че на гърдичките и се образуваха бучки. Това нормално ли е? Трябва ли да ги масажирам за да изчезнат? На брат и няма този проблем. Извинявам се,ако въпроса ви не е за тук.

Последна редакция: ср, 09 апр 2025, 10:56 от Krisito32

# 2 134
Ака се изчака още известно време преди да се предприеме нещо опасно ли е ?
Здравейте ,

Здравейте, такова топче може да се образува и извън мястото на убождането и обикновено е хронично възпален лимфен възел. Аз съм премахвал такива, напълно доброкачествени са, но няма тенденция да намаляват.

# 2 135
  • София
Здравейте близначката ми е на 2 м календарни и на 1 м коригиран. Направи ми впечатление,че на гърдичките и се образуваха бучки. Това нормално ли е? Трябва ли да ги масажирам за да изчезнат? На брат и няма този проблем. Извинявам се,ако въпроса ви не е за тук.

Такива прояви са свързани с хормонално въздействие. Не ги пипайте, бучките ще се слегнат бавно. Ако възникне зачервяване на кожата и температура, потърсете детски хирург.

Последна редакция: чт, 10 апр 2025, 13:16 от Рaдост

# 2 136
  • София
Ака се изчака още известно време преди да се предприеме нещо опасно ли е ?

Може спокойно да изчакате, това не представлява проблем.

# 2 137
Здравейте, дъщеря ми е на 1г10м. Има хемангиом на главата, който лекувахме с крем. Капилярите и червенината изчезна но остана меката част под кожата. На мястото расте коса. Въпросът ми обаче не е свързан с това. Ноември месец се появи една малка пъпчица под окото, която не е на самия долен клепач, а малко под него. При консултация с хирург и офтамолог констатираха, че е атером или фибром, който трябва да се премахне оперативно. След като св решихме да го премахваме, през месец март обаче леко под самия фибром, който е твърд и подвижен се появи синина. Според тях може да се касае за нов хемангиом под фиброма. Според мен има вероятност да е от самото чесане на окото и разраняване на тъканите под фиброма. Въпросът ми е дали е възможно да се в появил хемангиом на толкова късна възраст и точно там под образуванието. Съветваха ни да отидем на преглед в Александровска болница про детски офтамолог за да се видят очните дъна и дали там има хемангиоми. Какво е вашето мнение? Да поясня, че след като се установи този на главичката  ѝ, беше прегледана за вътрешни хемангиоми и констатираха, че всъщност няма такива. Благодаря Ви предварително!

ПС: На лично съобщение ще Ви приложа и снимки Simple Smile

Последна редакция: чт, 10 апр 2025, 15:31 от Nefide

# 2 138
  • София
Хемангиомът на главата не е проблем. Това, което виждам под окото, няма нищо общо с хемангиом, които по принцип възникват към 10-и ден от раждането. Тази малка пъпка може да бъде с няколко варианта на диагноза, но не мога нищо да кажа без палпация (тоест опипване) на формацията и евентуално ехография. Във всички случаи е нещо доброкачествено и се премахва с операция.

Последна редакция: пн, 14 апр 2025, 10:07 от Рaдост

# 2 139
  • София
Здравейте!Синът ми е на 17г.,активен спортист(спортно училище с футбол).Появиха му се две подутини,симетрично на двата крака по средата от страни между колената и глезените от външната страна.Треньора предполага липом.Как се процедира за доказване на такава диагноза?Какво е необходимо да предприемем?Към какъв специалист да се насочим?

# 2 140
  • София
Препоръчвам ви да го заведете на ортопед.

# 2 141
Здравейте проф. Бранков, дъщеря ми на 4 и половина след запек имаше хемороиди или фисури /ОПЛ така и не уточни/. Изписа Проктис- М за 2 седмици. Мазах я 4 вечери, но забелязах нещо като олющване на кожата около ануса и ситни пъпчици малко по- встрани от ануса, около 5-6. Спрях да мажа, защото не съм сигурна че крема е подходящ за нея. Вие на какво мнение сте и има ли нужда от преглед при Вас. Предварително благодаря за отделеното време.
П.с
Дупето спря да я "боцка" по нейни думи и регулирахме проблема с изхождането.

# 2 142
  • София
При децата няма хемороиди. Фисура се получава след запек, но основен признак за фисура е кървене след изхождане. Ако детето ви няма проблеми и се изхожда редовно спрете крема.
По принцип подходящ крем в такива случаи е Проктен. Може да доведете да видя детето.

# 2 143
При децата няма хемороиди. Фисура се получава след запек, но основен признак за фисура е кървене след изхождане. Ако детето ви няма проблеми и се изхожда редовно спрете крема.
По принцип подходящ крем в такива случаи е Проктен. Може да доведете да видя детето.

Хиляди благодарности за отговора  Simple Smile

# 2 144
Здравейте.Много Ви моля за отговор до два-три дена.Знам,че сме в празничен режим,но имам записан час за вторник рано сутринта.Имам бебе на 6 месеца,момче.Днес бяхме при уролог за профилактичния преглед по ЗК.Иска във вода отидем за забелване на пишлето му.Аз съм започнала от месец да забелвам по малко,но нямам особен напредък.Знам,че процедурата е болезнена и риска от по нататъшни инфекции е по-голям.Да отида ли или да продължавам още няколко месеца вкъщи?И ако реша да е вкъщи,бихте ли препоръчали крем,който да улесни и обезболи отстраняването на фимозата?
Светли празници!

Общи условия

Активация на акаунт