Виртуални консултации с проф. д-р Огнян Бранков (детски хирург)

• 207 906
  • 2 295
  •   1
Отговори
# 2 115
Аз съм по принцип против операциите ва пъпна херния под 1 годинка, освен ако няма екстрени показания.
Дефектът на пъпа има тенденция да се затвори спонтанно до към 4 година. Лепенките не затварят дефекта - те само прибират кожата да не се издува прекомерно.
По-подробно може да говорим ако видя актуалното състояние на хернията.

така изглежда

# 2 116
Здравейте професор Бранков. Синът ми е роден на 06.11.24г. Днес бяхме на уролог, понеже когато ни слагаха ваксината личната каза че десният тестис е асансьорен. Но днес ни казаха не не е асансьорен тестис, а той се намира в слабините и ме насичиха към Пирогов или Вита и че трябва да се направи козметична операция.

# 2 117
Здравейте доктор Бранков, на 30.1 в 34 г.с се родиха моите близнаци момче и момиче. Непса били в ковьоз. Само на термолегло. Оказа се обаче,че синът ни има ингвинална херния. Бяхме в рирогов ва преглед и ни посъветваха да изчакаме да навърши 6-7 м за да се направи операция и да я следим да не се заклещи. Хернията е голяма. Когато се пребра в къщи беше само над тестиса и се прибираме от време на време. Но сега е на 2 м и има зверски колики от известно време и все плаче. Трудно го одържаме да не плаче и хернията порасна. Следната към тестиса. Ходихме отново врирогом и ни казаха пак същото че да направи 6-7 м и тогава операция. Че хернията била голяма и било нормално да расте. Притеснява ме,че е момче и още 4 м трябва да изчакаме,а нз хернията колко и как може да повлияе на мъжкото му достойнство след време. И има ли какви рискове от усложнение? 4 м ми се виждат адски много. Хернията вече не се прибира стои постоянно подута. Моля за вашето компетентно мнение. От една отчаяна и уплашена майка.

# 2 118
Здравейте!
През месец октомври оперираха сина ми и му свалиха левия тестис.
Тази седмица забелязах, че тестисът отново липсва и не е в торбичката, или поне аз не го виждам/напипвам.
Възможно ли е това да се случи след операция и тестисът отново да липсва?

# 2 119
Здравейте! Синът ми е на 12 месеца; роди се 4100 гр, след тежко нормално раждане. Проблемът е, че имаше 2 кефалхематома от двете страни на главата, единият беше съвсем мъничък, той изчезна за около месец. За големият ходихме няколко пъти на преглед при професор, който работи с деца, проблемът е, че хематомът се втвърди, а тя казваше, че не е, не го е гледала с ехограф или да направи снимка/скенер, всеки път казваше “другият път”. Затова закархме детето при детски неврохирург, който след опипване и рентгенова снимка на главата каза, че хематомът е калцирал и не можем нищо да направим, закъсняли сме. Въпросът ми е наистина няма ли шанс с израстването на детето да изчезне тази подутина и имаме ли някакви варианти изобщо за разрешаването на този проблем, ако така мога да го нарека? В дългосрочен план може ли да създаде проблеми на детето? За сега развитието му е напълно нормално за възрастта си. Много се притеснявам, благодаря предварително!

# 2 120
  • София
Здравейте пак, професор Бранков! Преди седмица Ви писах относно фисура на сина ми / 11г. /. Днес видях, че консултирате и по повод рефлукс при децата, затова моля да ме консултирате и за това.
........
Виждам, че този рефлукс влияе на немалко процеси - при боледуване, например , без противоалергично не става. Вие какво мислите? Как да подпомогнем възстановяването?

Това е тема на дълъг разговор и не става да го водим по Нета.

# 2 121
  • София
Здравейте! Синът ми е на 12 месеца; роди се 4100 гр, след тежко нормално раждане. Проблемът е, че имаше 2 кефалхематома от двете страни на главата, единият беше съвсем мъничък, той изчезна за около месец. За големият ходихме няколко пъти на преглед при професор......   
Съжалявам, това не е по моята специалност.

# 2 122
  • София
Здравейте!
Тази седмица забелязах, че тестисът отново липсва и не е в торбичката, или поне аз не го виждам/напипвам.

Връщането нагоре или намаляването на обема на тестиса е едно от усложненията, макар и редки, при операцията за крипторхизъм. Трябва да се направи ехография.

Последна редакция: чт, 03 апр 2025, 11:36 от Рaдост

# 2 123
  • София
Здравейте професор Бранков. Синът ми е роден на 06.11.24г. Днес бяхме на уролог, понеже когато ни слагаха ваксината личната каза че десният тестис е асансьорен. Но днес ни казаха не не е асансьорен тестис, а той се намира в слабините и ме насичиха към Пирогов или Вита и че трябва да се направи козметична операция.

Ако искате някакъв отговор от мен трябва да доведете детето в Детския център на Токуда.

# 2 124
  • София

Не може да се съди по снимка, трябва да се опипа дефектът.

# 2 125
  • София
Здравейте доктор Бранков, на 30.1 в 34 г.с се родиха моите близнаци момче и момиче. Непса били в ковьоз. Само на термолегло. Оказа се обаче,че синът ни има ингвинална херния. Бяхме в рирогов ва преглед и ни посъветваха да изчакаме да навърши 6-7 м за да се направи операция и да я следим да не се заклещи. Хернията е голяма. Когато се пребра в къщи беше само над тестиса и се прибираме от време на време. Но сега е на 2 м и има зверски колики от известно време и все плаче. Трудно го одържаме да не плаче и хернията порасна. Следната към тестиса. Ходихме отново врирогом и ни казаха пак същото че да направи 6-7 м и тогава операция. Че хернията била голяма и било нормално да расте. Притеснява ме,че е момче и още 4 м трябва да изчакаме,а нз хернията колко и как може да повлияе на мъжкото му достойнство след време. И има ли какви рискове от усложнение? 4 м ми се виждат адски много. Хернията вече не се прибира стои постоянно подута. Моля за вашето компетентно мнение. От една отчаяна и уплашена майка.

Много объркано писание.
По принцип операцията може да се направи и на 4-тия месец. Но това може да стане само в "Пирогов". Потърсете д-р Георгиев, шефа на хирургията на новороденото и кърмачето.

# 2 126
Здравейте!

Връщането нагоре или намаляването на обема на тестиса е едно от усложненията, макар и редки, при операцията за крипторхизъм. Трябва да се нсаправи ехография.

Благодаря Ви!
А опасно ли е за детето? Ще запишем час за преглед!

# 2 127
Здравейте! Извинявам се ако въпросът ми не е за тук. Миналата седмица за около три дни детето ми (7г) имаше сърбеж в аналната област и дискомфорт при изхождане. Отмина от само себе си. Пуснах изследвания за чревни паразити, които излязоха отрицателни. Възможно ли е да са хемороиди? Какво друго мога да направя?

# 2 128
  • София
Здравейте! Извинявам се ако въпросът ми не е за тук. Миналата седмица за около три дни детето ми (7г) имаше сърбеж в аналната област и дискомфорт при изхождане. Отмина от само себе си. Пуснах изследвания за чревни паразити, които излязоха отрицателни. Възможно ли е да са хемороиди? Какво друго мога да направя?

По принцип при децата няма хемороиди както при възрастните. Вените на ануса могат да се подуват при запек вследствие напъването и да предизвикат и сърбеж. Това мога да кажа без преглед на детето.

# 2 129
Здравейте!
Дъщеря ми е на 1г.8м. След като и падна пъпчето ЛЛ установи наличие на малка пъпна херния. Тогава каза,че не е необходимо да правим нищо,че с възрастта ще се затвори сама. Лепенки не сме слагали.
Към настоящия момент няма никакво развитие спрямо първоначалното състояние. От снимката може ли да кажете дали има шанс да се затвори консервативно или е наложителна операция? Също и каква е максимално допустимата възраст,до която може да се изчака преди да пристъпим към операция? Благодаря Ви!

Общи условия

Активация на акаунт