Виртуални консултации с проф. д-р Огнян Бранков (детски хирург)

• 208 176
  • 2 298
  •   1
Отговори
# 2 100
  • София
Здравейте, професор Бранков! Детето ми е на 3 г и 4 месеца. Има пъпна херния. Дефектът казаха, че е малък, но тъй като е момиченце би било добре да се оперира с оглед избягване на усложнения някой ден при бременност. ......

Изпъкването на кожата над пъпа е повече естетичен проблем и някой ден вие или детето сами ще поискате операция. Дефектът на хернията се определя чрез палпация. Освен това трябва да се изясни дали това е пъпна или околопъпна херния. Това мога да кажа без преглед.

# 2 101
  • София
Здравейте проф. Бранков!
Искам да попитам дали Проктис М ректална маз може да се използва при почтти 5 годишно дете заради фисура? Изписана ни е Цикатридина, но видях, че има непоносимост към една от съставките. Благодаря.

Може да се използва.
Към какво точно има непоносимост и как е установено това?

# 2 102
Благодаря за отговора. Към ядки е алергично детето, казали са ни да не се прилагат дори по кожата. Не знам дали би имало реакция, но не ми се рискува- масло от бадем е втората съставка на цикатридина.

# 2 103
Здравейте, проф. Бранков!
Момиченцето ни е на 1г и 8м и скоро разбрахме, че е с ингвинална херния в дясно. За сега отлагаме операция, понеже е със забавяне в развитието, посещава рехабилитация (все още не ходи самостоятелно) и се притесняваме, че една операция ще я "дръпне" още назад, а и ще трябва да прекъснем рехабилитацията за известно време. Юни месец ще бъдем хоспитализирани в болница "Иван Митев" за изясняване на диагноза и се притеснявам, че там детето ще се чувства дискомфортно и е твърде вероятно да плаче много, от което отново да се появи хернията и да се заклещи. Какво е вашето мнение, кое е с по-висок приоритет - операцията или да изчакаме известно време до уточняване на диагнозата. При всеки плач, кашлица или друг напън се притеснявам да не се наложи спешно да се оперира.

# 2 104
.

Здравейте, д-р Бранков! Тези образувания ги забелязахме малко след изписването на бебето ни! Личната лекарка казва, че са мастни образувания! Ходихме и на детски хирург, който не даде точен отговор, а само предположения. Погледна и на ехограф, на който не се видя нищо извън норма. Правена е консултация и с дерматолози, които също не знаят какво е това.

# 2 105
Здравейте! Синът ми е на 1г и 3месеца, не е изцяло забелен, преди 3 дни е имало (мъжът ми се е заел със задачата забелване) изтичане на смегма.
Днес, рязко, пенисът на детето се поду, боли го при допир и при уриниране. Бяхме на спешен кабинет, но казаха компрес с риванол , вана със смрадлика и утре на обяд консултация с хирург. Както и интервенция под пълна анестезия.
Има ли как да облекча болката на детето през оставащите часове? Дадох нурофен по препоръка на доктора, Направихме вана със смрадлика, Сложихме компрес с риванол, но плаче много и не се чувства добре.
Какво да направя, за да облекча болката?

# 2 106
  • София
Здравейте, проф. Бранков!
Момиченцето ни е на 1г и 8м и скоро разбрахме, че е с ингвинална херния в дясно......
Какво е вашето мнение, кое е с по-висок приоритет - операцията или да изчакаме известно време до уточняване на диагнозата. При всеки плач, кашлица или друг напън се притеснявам да не се наложи спешно да се оперира.

Според мен трябва да се оперира преди постъпването в педиатрията. Преценете вие кога може да дойдете, но знайте, че между 20 и 30 май съм в отпуск.

# 2 107
  • София
Здравейте! Синът ми е на 1г и 3месеца, не е изцяло забелен, преди 3 дни е имало (мъжът ми се е заел със задачата забелване) изтичане на смегма.
Днес, рязко, пенисът на детето се поду, боли го при допир и при уриниране. Бяхме на спешен кабинет, но казаха компрес с риванол , вана със смрадлика и утре на обяд консултация с хирург. Както и интервенция под пълна анестезия.
Има ли как да облекча болката на детето през оставащите часове? Дадох нурофен по препоръка на доктора, Направихме вана със смрадлика, Сложихме компрес с риванол, но плаче много и не се чувства добре.

Това, което сте направили, е достатъчно. Оставете смрадликата, само трайни компреси с риванол.
Тъй като не става ясно, питам къде искат да правят интервенция?

# 2 108
Здравейте, Проф. Бранков. Дъщеря ми днес като се върна от градина се оплака, че много я сърби пъпчето. Беше просто зачервено навътре и около него. В момента, няколко часа по-късно, изглежда така:

Да търсим ли спешно лекар и ако да, какъв? Дерматолог, хирург…?

# 2 109
Здравейте д-р Бранков от доста години имам този проблем камъни в сливиците  от толкова време наскоро ходих на УНГ и ми казаха че е хронично и най добре е да се махат на 29 г съм попитах за лечение каза че лечението е да се махнат забелязвам че все по зле стават имам много като  ранички на сливиците които не минават много лош дъх но не  ме болят има ли лечение възможно ли е да се излекуваме без да ги махам  ще съм ви много благодарна да ми отговорите

# 2 110

Това, което сте направили, е достатъчно. Оставете смрадликата, само трайни компреси с риванол.
Тъй като не става ясно, питам къде искат да правят интервенция?

В болницата ще я правят. Фимоза имал..
Цяла нощ му прилагах компреси с риванол, но пенисът на детето се поду много през нощта, вдигна температура, бяхме пак в спешното, казаха да чакаме до обяд да дойде хирурга на смяна.. Не знам каква е процедурата, но се надявам да стане бързо и да е днес.
Благодаря Ви за отговора! Бъдете здрав!

# 2 111
  • София
Здравейте, Проф. Бранков. Дъщеря ми днес като се върна от градина се оплака, че много я сърби пъпчето. Беше просто зачервено навътре и около него. .......
Да търсим ли спешно лекар и ако да, какъв? Дерматолог, хирург…?

Дерматолог.
По принцип пъпът трябва хубаво да се измива с вода и сапун и да се почистват гънките в дълбочина с клечка за уши и лавандулов спирт. Задържаната мръсотия ферментира и се получават подобни неща.

# 2 112
Здравейте д-р Оги, пиша ви тъй като искам второ мнение по въпроса със сина ми на 10 месеца е и има пъпна херния ходихме на преглед при д-р Картулев, той категорично каза че трябва операция, че няма как да се прибере само пъпчето закъснели сме за лепенки и сега на 15 април е назначена операцията.
Исках да питам как преминава една такава операция има ли някакви рискове, четох някъде, че можело да се прибере само до 2 годишна възраст?
И изобщо ако може информация каквато и да е ще ви бъда благодарна!

# 2 113
  • София
Аз съм по принцип против операциите на пъпна херния под 1 годинка, освен ако няма екстрени показания.
Дефектът на пъпа има тенденция да се затвори спонтанно до към 4 година. Лепенките не затварят дефекта - те само прибират кожата да не се издува прекомерно.
По-подробно може да говорим, ако видя актуалното състояние на хернията.

Последна редакция: пн, 31 мар 2025, 11:21 от Рaдост

# 2 114
Здравейте пак, професор Бранков! Преди седмица Ви писах относно фисура на сина ми / 11г. /. Днес видях, че консултирате и по повод рефлукс при децата, затова моля да ме консултирате и за това. Синът ми от близо четири години е с диагноза Рефлукс, поставена тогава от специалист УНГ. Той е с мигрена и растежни болки, заради които често приема болкоуспокояващи - предполагам, че това е предизвикало рефлукса, но и баба му има, така че... не зная всъщност кое от къде тръгва. След два вируса с повръщане през декември миналата година и януари т.г. посетихме гастроентеролог. Той го видя на ехограф, пусна кръвни изследвания. Изписа нексиум за месец и диета. Прави ми впечатление, обаче, че синът ми се оригва доста силно, и не спи спокойно - върти се и скърца със зъби. Виждам, че този рефлукс влияе на немалко процеси - при боледуване, например , без противоалергично не става. Вие какво мислите? Как да подпомогнем възстановяването?

Общи условия

Активация на акаунт