Виртуални консултации с проф. д-р Огнян Бранков (детски хирург)

• 219 597
  • 2 365
  •   2
Отговори
# 1 875
  • София
Здравейте, професор Бранков

Пиша Ви по повод проблем при дъщеря ми, който вече 8 месеца не можем да разрешим.
Февруари месец след заразяване с вирус (тогава на 2 месеца) в изпражненията започнаха да се появяват кървави нишки. След преглед и консултация с гастроентеролог започнах диета, изключваща млечни, ядки, какао, шоколад, телешко и риба. Спазвах я 2 месеца като резултат от нея нямаше, продължаваше да се виждат кървави нишки.
След консултация с друг гастроентеролог направихме 15 дневен курс с ентерол прахче – това донякъде имаше ефект, тъй като по време на приема и известно време след това нямаше такива находки в памперса.
Захраних бебето и се надявах с това да се сложи край на този проблем, но уви, той продължи, не толкова често колкото преди това, но все пак имаше. Захранена е с доста храни, включително млечни като реакция не е имало.
Докато ака не се напъва и няма запек.
Обикновено се изхожда по веднъж на ден, понякога се случва да пропуска ден, два.
А когато се изхожда повече от един път на ден се случва при последващите изхождания да се вижда кръв и слуз.
Преди 2 дни започна разтройство, при което след 7-мия път изхождане се видя кръв и слуз, а на 8-мия вече в памперса имаше единствено кръв и слуз.

Направили сме дотук консултация с общо 3-ма гастроентеролози, пускали сме много изследвания за различни „екзотични“ бактерии, паразити и др. като всичко е било отрицателно.
Предстои ни консултация с поредния гастроентеролог, но се опасявам, че проблема ни е за друг вид специалист.

Моля за насоки към какъв специалист да се обърнем.
Благодаря!

# 1 876
  • София
Здравейте, професор Бранков

Пиша Ви по повод проблем при дъщеря ми, който вече 8 месеца не можем да разрешим.
..........
Докато ака не се напъва и няма запек.
Обикновено се изхожда по веднъж на ден, понякога се случва да пропуска ден, два.
А когато се изхожда повече от един път на ден се случва при последващите изхождания да се вижда кръв и слуз.
Преди 2 дни започна разтройство, при което след 7-мия път изхождане се видя кръв и слуз, а на 8-мия вече в памперса имаше единствено кръв и слуз.
..........

Това, което описване, не говори за нормално функциониране на червата. Това е функционално чревно заболяване и най-вероятно чревна дисбиоза. В случая аз не мога да ви помогна, трябва ви добър детски гастроентеролог. Препоръчвам ви д-р Гроздева от Токуда.

# 1 877
  • София
Благодаря Ви, проф. Бранков!
Точно при д-р Гроздева имаме записан час в края на този месец.

# 1 878
Здравейте, проф. Бранков тази сутрин забелязах топче зад ухото на детето ми година и девет месеца , преди седмица правихме ваксина за морбили, често е с разстройство. Качвам снимки , направих веднага и кръвни изследвания , тези еозинофили също ме притесняват

Последна редакция: чт, 03 окт 2024, 13:51 от kety9696

# 1 879
  • София
Това топче трябва да се палпира (опипване) и евентуално да се направи ехография. Най често е лимфен възел, по-рядко - доброкачествена дермоидна киста.
Еозинофилите показват алергична реакция, възможно на ваксината.

# 1 880
Това топче трябва да се палпира (опипване) и евентуално да се направи ехография. Най често е лимфен възел, по-рядко - доброкачествена дермоидна киста.
Еозинофилите показват алергична реакция, възможно на ваксината.
Вие извършвате ли такива прегледи?

# 1 881
  • София
Преглеждам в Детския център на Токуда

# 1 882
Здравейте, проф. Бранков.
Момче на 2 месеца. Пъпа ми изглежда странно. Имам ли повод за притеснение?

# 1 883
  • София
По снимката не виждам проблем. Но трябва и да се пипне с ръка.

# 1 884
Здравейте, проф. Бранков,

Дъщеря ми е на 3 г. 4 мес. и от около половин година има проблем с ходенето по голяма нужда. Нормалното й изхождане е веднъж на 2 дни, ако не настоявам може и 3-4 дни да не ака.

Проблемът е, че й се появи и фисура и изхождането стана истински ад. Боли я, много напъване, кърви и тя вече свързва изхождането с болка и стана още по-трудно да я накарам да се изхожда.

Опитвам се да й давам повече вода, да яде повече супи и готвено, давам и пробиотик, хранителни добавки... но разлика не виждам. Самите изпражнения са много твърди, като слепени топчета са.

Според мен тази фисура е станала по-голяма за последните 2 месеца. Мазах с дефламол и лидокаин (по препоръка на хирург), правим вани с тетра, мажа и с натурален крем от невен, но не виждам никакво подобрение.

Обмислям да дойдем до София за консултация с Вас. Моля да кажете първо към Вас ли трябва да се обърнем или преди това трябва да посетим гастроентеролог?

# 1 885
  • София
Елате първо при мен. Фисурата е хирургичен проблем.

# 1 886
Здравейте, проф. Бранков!
Имам бебе на 6 месеца, на което пуснах изследвания на витамин Д. Резултатът е малко над нормата. Преди да пусна изследването спрях да давам Вигантол за 10 дни. По принцип давам по 2 капки. Какво да правя в такъв случай, да продължа ли да давам по 2 или да намаля на 1? Притеснявам се да не му се затвори фонтанелата. Благодаря ви!

# 1 887
Здравейте!

Оперираха сина ми, за да свалят левия тестис в торбичката. По време на операцията го и забелиха.
Оперцията му беше във вторник. Казаха ми да не го къпя 10 дни.
Това означава ли, че не можем да мием и бу**та? Притеснявам се да не се инфектира
Казаха да не я забелвам по-рано от петък... А за 3 дни няма ли да слепне отново?

До кога трябва да сменяме превръзка?
Вчера ни изписаха и му направиха нова, като ни казаха в петък да го заведем някъде пак за превръзка, но не казаха до кога... А превръзката е мазане с йодасепт и слагане на дишаща лепенка....

И последен въпрос - може ли да спи по корем? Защото постоянно се завърта и си ляга по корем.

# 1 888
  • София
Здравейте, проф. Бранков!
Имам бебе на 6 месеца, на което пуснах изследвания на витамин Д. Резултатът е малко над нормата. Преди да пусна изследването спрях да давам Вигантол за 10 дни. По принцип давам по 2 капки. Какво да правя в такъв случай, да продължа ли да давам по 2 или да намаля на 1? Притеснявам се да не му се затвори фонтанелата. Благодаря ви!

Съжалявам, не мога да ви бъда полезен.

# 1 889
  • София
Здравейте!

Оперираха сина ми, за да свалят левия тестис в торбичката. По време на операцията го и забелиха.
Оперцията му беше във вторник. Казаха ми да не го къпя 10 дни.
Това означава ли, че не можем да мием и бу**та? Притеснявам се да не се инфектира
Казаха да не я забелвам по-рано от петък... А за 3 дни няма ли да слепне отново?

До кога трябва да сменяме превръзка?
Вчера ни изписаха и му направиха нова, като ни казаха в петък да го заведем някъде пак за превръзка, но не казаха до кога... А превръзката е мазане с йодасепт и слагане на дишаща лепенка....

И последен въпрос - може ли да спи по корем? Защото постоянно се завърта и си ляга по корем.

Много странни съвети. Аз слагам водоустойчива лепенка и детето може да се къпе. Бубата измивайте от  2- 3 ден. Може да се върти и да спи по корем. Както и да е, не стана ясно какво е правено.

Общи условия

Активация на акаунт