Виртуални консултации с проф. д-р Огнян Бранков (детски хирург)

• 219 764
  • 2 369
  •   2
Отговори
# 1 935
Много Ви благодаря, докторе. Бъдете здрав.

# 1 936
Здравейте доктор Бранков, имам дъщеричка на 3 години, която доста често страда от запек, като положението последните 2-3 седмици много се влоши, винаги при всяко изхождане бърша кръв, веднъж кръв се беше стекла и по крачето след тоалетна, детето много се измъчва, реве при всяко ходене. Опитвам се да давам по разхлабващи храни, но тя си обича тестените и хапва предимно сухи неща и знам че проблема идва от това. Ако мога към вас да се обърна за този проблем искам да я прегледате, или да ме насочите към някого. Благодаря!

# 1 937
  • София
Лошите навици на хранене е типично за тези проблеми. Трябва да наложите своя авторитет и да я приучите на правилно хранене.
Може да я доведете при мен в Токуда.

# 1 938
Здравейте, професор доктор Бранков. Пиша ви по повод дъщеря ми на 3 години и нейният по-разлипен пъп. Веднъж съм повдигала тема пред личния лекар за него, който не е изпъкнал, но е по-широк и равен от нашите в семейството. Лекарката ни не сметна,че има проблем, но моля за вашето мнение дали това е повод да посетим хирург на място за проверка. Детето не се е оплаквало от дискомфорт или болка. Прикачам снимки на пъпа й, вечер, след като е вечеряла. При седнало състояние пъпът стои навътре, но права изглежда така.
Благодаря за отделеното време.

Скрит текст:

# 1 939
  • София
Не виждам нещо особено, външно няма данни за пъпна херния. Но за да Ви отговоря, трябва да опипам мястото с оглед наличие на дефект в пъпния пръстен.

Последна редакция: вт, 26 ное 2024, 10:50 от Рaдост

# 1 940
Здравейте,доктор Бранков
Може ли да препоръчате добър специалист за ехография на коремни органи за бебе в болница Токуда

# 1 941
  • София
С каква цел е тази ехография?

# 1 942
Здравейте, проф. Бранков. Синът ни е на 7м и по съвет на нашия педиатър забелваме пениса след навършване на 2м, като не прилагаме много сила, просто издърпваме кожата една идея по-настоятелно след измиване. В четвъртък имаше отлепване от едната страна, като след това се получи червена ивица в основата на главичката на мястото на отлепването, което се е случвало и предни пъти. Третирахме мястото с риванол при смяна на памперса с памучен тампон като забелим пак внимателно. В петък започна да има посуване и днес започна и поява на гной. Посетихме неотложен педиатричен кабинет и докторът там ни посъветва да мажем с гентамицин. Моля, за съвет дали да продължим така, като в понеделник ще потърсим и консулт с личния лекар и след това хирург или уролог. Моля също за съвет дали тази практика е добра и да продължаваме ли с лекото забелване на детето след справянето с проблема?

# 1 943
С каква цел е тази ехография?
За преглед на 6-месечно бебе

# 1 944
  • София
За преглед на 6-месечно бебе
Запишете се на преглед при педиатър или при мен в Детския център на Токуда и ще Ви бъде назначена ехография.

Последна редакция: вт, 26 ное 2024, 10:50 от Рaдост

# 1 945
  • София
..... В петък започна да има посуване и днес започна и поява на гной. Посетихме неотложен педиатричен кабинет и докторът там ни посъветва да мажем с гентамицин. Моля, за съвет дали да продължим така, като в понеделник ще потърсим и консулт с личния лекар и след това хирург или уролог. Моля също за съвет дали тази практика е добра и да продължаваме ли с лекото забелване на детето след справянето с проблема?

Прилагане на гентамицин маз е излишно. Измийте пишлето с топла вода и бебешки шампоан и поставете продължително време марля с течен риванол. Може да доведете детето при мен.

Последна редакция: вт, 26 ное 2024, 10:51 от Рaдост

# 1 946
Здравейте отново проф. Бранков. Пилонидалната кистата на сина ми е спокойна, не го боли и  не изтича секрет. Днес отново я изчистиха в Пирогов от събралите се косми. Но притеснението ми е, че в материала, които взеха пише, че са изолирани Staphylococcus aureus MSSA, дежурния лекар изписа антибиотик за седем дни. Необходимо ли е да го пие, при положение, че няма болки, отток, кръв и гной? Имаме намерение да я отстраним в началото на следващата година при д-р Рангелов. Благодаря Ви предварително

# 1 947
  • София
Зависи от локалното състояние и от антибиограмата. Ако раната е спокойна не би трябвало да се предпише антибиотик. Освен ако самият д-р Рангелов не е решил така.

# 1 948
Здравейте Проф. Бранков! Пише ви майка на момченце на 1год. и 2месеца. Не съм сигурна дали има проблем, но предпочитам да се консултирам с вас, след като имам тази възможност. От новороден неонатоложката още в болницата ми каза всяка вечер след баня да придърпваме кожичката на пениса и до 10 месечна възраст трябвало да е изцяло забелена. Не започнахме веднага, но да кажем след седмица-две. Били сме изключително внимателни и въпреки това се е случвало да се сцепи и сме мазали с Гентамицин. Имахме голям напредък, но това сцепване мен лично ме притесняваше и в един момент прецених, че няма да го правим повече. От около 5 месеца просто от време на време след баня лекичко придърпвам, за да видя дали всичко е наред.
Личната пък педиатърка никога не е казвала да правим подобно нещо, според нея всичко се случва естествено и намеса не е необходима. В момента това, което бяхме постигнали като напредък не е променено. Откакто навърши годинка започна да му става неприятно да го пипам, но няма никаква друга индикация за болка.
Преди няколко дни след като седна във ваничката с водата за къпане, започна да се гледа и да плаче и като го изправихме забелязахме, че докато плаче се напъва и тестисите се качват нагоре (на което признавам си не съм обърнала внимание дали се е случвало и друг път и нямам представа дали е нормално). Водата не е била топла, в това съм сигурна, но така и не успяхме да го успокоим и много набързо го изкъпахме. Следващата вечер отново същото нещо се повтори, но успяхме да го разсеем. Но от тогава всеки ден точно след като седне във водата се гледа и започва да се пипа и да плаче. През другото време няма никакъв проблем. Наблюдавам и като пишка също.
Извинявайте, че стана толкова дълго. Просто исках да ви попитам според вас може ли да има повод за притеснение? Възможно ли е само по време на къпане да го боли, ако е болка това? И възможно ли е сега да открива половите си органи и да се притеснява, тъй като според мен плача е като от притеснение, а не болка?
Благодаря ви предварително и още веднъж извинете за дългия пост!

# 1 949
Здравейте, Д-р Бранков!
Моля за вашето професионално мнение и напътствия по проблем от съвсем скоро.
На последна фетална морфология в 28 г.с.,докторът видя, че са се появили няколко малки хемангиома на черното дробче на сина ми. Каза, че не са кръвоснабдени и не са опасни. Според него не изискват никакво внимание и може така да живее.
След като се запознах с този проблем и с лечението, съм притеснена какво предстои. След прегледа ходихме на фетална ехокардиография и всичко със сърцето е добре. Изключени са всякакви малформации. Бебето ми върви големичко, не е малко.
Какво предстои след като родя? Кога трябва да се направи ехограф и какви кръвни изследвания да се пуснат?
От провинцията сме и искам съвет дали да търся от сега специалисти в София или Пловдив, Варна...
Може ли това да наруши функцията на черен дроб и има ли шанс сами да изчезнат?
Какво изобщо го е причинило? Възможно ли е да е от прием на натаспин по време на цялата бременност?
С по-голямото ми дете съм го приемала, но от по-късна седмица, след 13та, а сега от началото. Изпитвам страх и вина, а трябва да се събера и изградя добър план, за да помогна на детенцето си.
В момента съм в 34 г.с и се колебая дали да ходя на още една фетална, тъй като се страхувам да не би да ми каже още някъде, че има...
Благодаря ви!

Общи условия

Активация на акаунт