Виртуални консултации с проф. д-р Огнян Бранков (детски хирург)

• 219 715
  • 2 368
  •   2
Отговори
# 1 950
  • София
......
Преди няколко дни след като седна във ваничката с водата за къпане, започна да се гледа и да плаче и като го изправихме забелязахме, че докато плаче се напъва и тестисите се качват нагоре (на което признавам си не съм обърнала внимание дали се е случвало и друг път и нямам представа дали е нормално). Водата не е била топла, в това съм сигурна, но така и не успяхме да го успокоим и много набързо го изкъпахме. Следващата вечер отново същото нещо се повтори, но успяхме да го разсеем. Но от тогава всеки ден точно след като седне във водата се гледа и започва да се пипа и да плаче. През другото време няма никакъв проблем. Наблюдавам и като пишка също.
Извинявайте, че стана толкова дълго. Просто исках да ви попитам според вас може ли да има повод за притеснение? Възможно ли е само по време на къпане да го боли, ако е болка това? И възможно ли е сега да открива половите си органи и да се притеснява, тъй като според мен плача е като от притеснение, а не болка?
Благодаря ви предварително и още веднъж извинете за дългия пост!

Вие казвате, че с пишлето няма проблем и е правилно, че не го насилвате. Ако тестисите на детето са на мястото си, тяхното рязко придърпване нагоре е поради усилен кремастерен (мускулен) рефлекс, което е нормално за малките деца. Вие правилно допускате, че половите органи могат да имат отношение към странното му поведение. Гениталиите имат своя основна роля в психическото развитие. Това е според фройдистката школа и много съвременни психоаналитични схващания. Съветвам Ви да приемете нещата нормално, като казвам това, без да съм запознат с реалния статус на неговите гениталии. Би било добре да прегледам детето.

Последна редакция: пн, 02 дек 2024, 14:46 от Рaдост

# 1 951
  • София
Здравейте, Д-р Бранков!
Моля за вашето професионално мнение и напътствия по проблем от съвсем скоро.
На последна фетална морфология в 28 г.с.,докторът видя, че са се появили няколко малки хемангиома на черното дробче на сина ми. Каза, че не са кръвоснабдени и не са опасни. Според него не изискват никакво внимание и може така да живее.
След като се запознах с този проблем и с лечението, съм притеснена какво предстои. След прегледа ходихме на фетална ехокардиография и всичко със сърцето е добре. Изключени са всякакви малформации. Бебето ми върви големичко, не е малко.
Какво предстои след като родя? Кога трябва да се направи ехограф и какви кръвни изследвания да се пуснат?
От провинцията сме и искам съвет дали да търся от сега специалисти в София или Пловдив, Варна...
Може ли това да наруши функцията на черен дроб и има ли шанс сами да изчезнат?
Какво изобщо го е причинило? Възможно ли е да е от прием на натаспин по време на цялата бременност?
С по-голямото ми дете съм го приемала, но от по-късна седмица, след 13та, а сега от началото. Изпитвам страх и вина, а трябва да се събера и изградя добър план, за да помогна на детенцето си.
В момента съм в 34 г.с и се колебая дали да ходя на още една фетална, тъй като се страхувам да не би да ми каже още някъде, че има...
Благодаря ви!

Успокойте се, Вие ще родите едно нормално дете. Детските хемангиоми имат естествен цикъл на развитие и спонтанно регресират след 2 - 3 година, освен тези по кожата, които са големи по форма. Чернодробните хемангиоми не са опасни и също спонтанно регресират. Те не подлежат на лечение, а на проследяване. Изключително рядко се срещат опасни форми, но и те също се лекуват.
Каквито и планове да изграждате, нещата ще си вървят по своя естествен път. Единствено Вашата тревожност може да окаже влияние на психическото развитие на детето. По-често слушайте класическа музика, например Моцарт.
Относно това лекарство не мога да преценя, но като прегледах описанието му, не установих признаци то да участва в молекулярните причини за възникване на хемангиомите.
Има вероятност при Вашето новородено да се появят кожни хемангиоми. Те се лекуват и резултатите са отлични. Впрочем, лечението с пропронолол потиска и чернодробната лезия. Освен това е напълно възможно новороденото да не получи хемангиоми по кожата, а тези в черния дроб да са изчезнали.

Последна редакция: пн, 02 дек 2024, 14:48 от Рaдост

# 1 952
Благодаря Ви, докторе.

# 1 953
Здравейте, Д-р Бранков!
Моля за вашето професионално мнение и напътствия по проблем от съвсем скоро.
На последна фетална морфология в 28 г.с.,докторът видя, че са се появили няколко малки хемангиома на черното дробче на сина ми. Каза, че не са кръвоснабдени и не са опасни. Според него не изискват никакво внимание и може така да живее.
След като се запознах с този проблем и с лечението, съм притеснена какво предстои. След прегледа ходихме на фетална ехокардиография и всичко със сърцето е добре. Изключени са всякакви малформации. Бебето ми върви големичко, не е малко.
Какво предстои след като родя? Кога трябва да се направи ехограф и какви кръвни изследвания да се пуснат?
От провинцията сме и искам съвет дали да търся от сега специалисти в София или Пловдив, Варна...
Може ли това да наруши функцията на черен дроб и има ли шанс сами да изчезнат?
Какво изобщо го е причинило? Възможно ли е да е от прием на натаспин по време на цялата бременност?
С по-голямото ми дете съм го приемала, но от по-късна седмица, след 13та, а сега от началото. Изпитвам страх и вина, а трябва да се събера и изградя добър план, за да помогна на детенцето си.
В момента съм в 34 г.с и се колебая дали да ходя на още една фетална, тъй като се страхувам да не би да ми каже още някъде, че има...
Благодаря ви!

Успокойте се, вие ще родите едно нормално дете. Детските хемангиоми имат естествен цикъл на развитие и спонтанно регресират след 2 - 3 година, освен тези по кожата, които са големи по форма. Чернодробните хемангиоми не са опасни и също спонтанно регресират. Те не подлежат на лечение, а на проследяване. Изключително рядко се срещат опасни форми, но и те също се лекуват.
Каквито и планове да изграждате, нещата ще си вървят по своя естествен път. Единствено вашата тревожност може да окаже влияние на психическото развитие на детето. По-често слушайте класическа музика, например Моцарт.
Относно това лекарство не мога да преценя, но като прегледах описанието му не установих признаци то да участва в молекулярните причини за възникване на хемангиомите.
Има вероятност при вашето новородено да се появят кожни хемангиоми. Те се лекуват и резултатите са отлични. Впрочем, лечението с пропронолол потиска и чернодробната лезия. Освен това е напълно възможно новороденото да не получи хемангиоми по кожата, а тези в черния дроб да са изчезнали.

От сърце ви благодаря!
❤️

# 1 954
Здравейте проф. Бранков
Малкият ми син е на 1г.и7м и има задържан тестис.
Интересувам се до кога може да се изчака преди да се пристъпи към операция ?
От месец вече тестисът се напипва странично от скротума,преди това не можеше да се определи къде е разположен.
До сега не се е прибирал в скротума и лявата му половина ,в която липсва тестиса е по- малка и недоразвита.
Възможно ли е нещата да се разминат без операция?

Големият ми син е на 2г и 7м и е с вродена фимоза. Стеснението е много голямо .
Казаха ни, че при него ще се действа оперативно след премахване на памперса.
Какво представлява процедурата обрязване или нещо друго?

Предстои ни отново консултация в Детска хирургия- гр. Пловдив, но ще съм благодарна ,ако изкажете и  вашето мнение.
Благодаря!

Последна редакция: ср, 27 ное 2024, 23:36 от Дияна Овчарова 630824

# 1 955
......
Преди няколко дни след като седна във ваничката с водата за къпане, започна да се гледа и да плаче и като го изправихме забелязахме, че докато плаче се напъва и тестисите се качват нагоре (на което признавам си не съм обърнала внимание дали се е случвало и друг път и нямам представа дали е нормално). Водата не е била топла, в това съм сигурна, но така и не успяхме да го успокоим и много набързо го изкъпахме. Следващата вечер отново същото нещо се повтори, но успяхме да го разсеем. Но от тогава всеки ден точно след като седне във водата се гледа и започва да се пипа и да плаче. През другото време няма никакъв проблем. Наблюдавам и като пишка също.
Извинявайте, че стана толкова дълго. Просто исках да ви попитам според вас може ли да има повод за притеснение? Възможно ли е само по време на къпане да го боли, ако е болка това? И възможно ли е сега да открива половите си органи и да се притеснява, тъй като според мен плача е като от притеснение, а не болка?
Благодаря ви предварително и още веднъж извинете за дългия пост!

Вие казвате, че с пишлето няма проблем и е правилно, че не го насилвате. Ако тестисите на детето са на мястото си, тяхното рязко придърпване нагоре е поради усилен кремастерен (мускулен) рефлекс, което е нормално за малките деца. Вие правилно допускате, че половите органи могат да имат отношение към странното му поведение. Гениталиите имат своя основна роля в психическото развитие. Това е според фройдистката школа и много съвременни психоаналитични схващания. Съветвам ви да приемете нещата нормално, като казвам това без да съм запознат с реалния сатус на неговите гениталии. Би било добре да прегледам детето.

Благодаря ви за отговора!

# 1 956
  • София
Здравейте проф. Бранков
Малкият ми син е на 1г.и7м и има задържан тестис.
Интересувам се до кога може да се изчака преди да се пристъпи към операция ?
........

Големият ми син е на 2г и 7м и е с вродена фимоза. Стеснението е много голямо .
Казаха ни, че при него ще се действа оперативно след премахване на памперса.
Какво представлява процедурата обрязване или нещо друго?

.........

Вече е време за операция на крипторхизма.
Относно процедурата за фимоза - предпочита се обрязване, но трябва сериозно да се прецени.

# 1 957
  • София
Здравейте проф. Бранков.

Искам да ви помоля да ми дадете препоръка за хирург, за възрастен.

btw младежът е супер.

# 1 958
  • sofia
Здравейте,проф.Бранков,
Днес ни изписана след операция на пиларна киста на 15 годишен младеж,като операцията беше в понеделник.Въпреки че частично се окъпа и беше с водоустойчива лепенка,операцията малко се намокри в горния край,където беше дрена,който махнаха днес и ужасно се притесних,защото ни казаха да не се мокри.Веднага смених превръзката,като сложих йодасепт и стерилни превръзки.Моля Ви да кажете доколко е притеснително това,правилно ли съм направила,трябва ли нещо друго да се прави и въобще защо се забранява мокренето,докато не се махнат конците?
Благодаря Ви предварително!🍀

# 1 959
  • София
Здравейте,проф.Бранков,
Днес ни изписана след операция на пиларна киста на 15 годишен младеж,като операцията беше в понеделник.Въпреки че частично се окъпа и беше с водоустойчива лепенка,операцията малко се намокри в горния край,където беше дрена,който махнаха днес и ужасно се притесних,защото ни казаха да не се мокри.Веднага смених превръзката,като сложих йодасепт и стерилни превръзки.Моля Ви да кажете доколко е притеснително това,правилно ли съм направила,трябва ли нещо друго да се прави и въобще защо се забранява мокренето,докато не се махнат конците?
Благодаря Ви предварително!🍀
По принцип къпането е препоръчително след свалянето на еспирационния дрен, но зависи каква оперативна методика е приложена. Може да Ви посъветва само операторът. Но това, че раната се е намокрила, не е проблем.

Последна редакция: пн, 02 дек 2024, 14:49 от Рaдост

# 1 960
Здравейте, проф. Бранков,
Синът ми е на 2 години с хемангиом на ръката. От около година с известни прекъсвания го третираме с пропранолол крем. В момента хемангиома е избледнял и съвсем леко релефен( втората снимка). Според личния ни лекар вече няма нужда да го третираме. Искам да попитам дали да продължим мазането му или наистина да спрем с третирането?

# 1 961
  • София
Според мен може да продължите още 2 месеца. Все пак след 1 година трябва да се прецени дали остатъчните белези не трябва да се премахнат хирургично, или с лазер, но в по-късна възраст.

Последна редакция: чт, 05 дек 2024, 12:02 от Рaдост

# 1 962
Здравейте, имам бебе на почти два месеца и забелязах червено петно на гръбчето - хемангион ли е

# 1 963
  • София
Не може да се каже със точност по снимката, но все пак е някакъв съдов проблем. Хемангиомите се появяват към 10 ден от раждането.

# 1 964
Според вас трябва ли да го заведа сега на консултация

Общи условия

Активация на акаунт