Виртуални консултации с проф. д-р Огнян Бранков (детски хирург)

• 206 205
  • 2 283
  •   1
Отговори
# 2 205
Здравейте Проф.Бранков, бебенцето ми се роди с невус голям 10 см отгоре на главата и е гладък,доста съм изплашена понеже във интарнет пише всякакви неща,найстина не знам дали е толкова опасно колкото пише ако вие имате някакво мнение,кажете го…

# 2 206
  • София
Направете пълна кръвна. Диетата трябва да е течно-кашава. Предполагам, че дренът е махнат. Твърди храни след 5-ия ден, без запичащи храни. Ако не е изхождал, сложете свещичка Изилакс.

# 2 207
  • burgas
Направете пълна кръвна. Диетата трябва да е течно-кашава. Предполагам, че дренът е махнат. Твърди храни след 5-ия ден, без запичащи храни. Ако не е изхождал, сложете свещичка Изилакс.
Благодаря Ви от сърце!

# 2 208
Д-р Бранков, здравейте, по-рано Ви писах за синът ми на 3,5 г. - уролог го забели миналия петък - отлепи останалата кожа, която покриваше главата. Знам, че са възможни повторни сраствания и със съпруга ми всяка вечер го забелваме. Това става изключително трудно, защото детето не дава и буквално трябва със сила да го държим, докато то рита и се мята. Съпругът ми каза, че вчера е забелил цялата глава, но днес (24 ч. По-късно) установихме, че от лявата страна има срастване - малък участък от ляво, който е около 3-4 мм. по самия ръб на главичката, останалата част на главата излиза изцяло. Може ли да ми дадете съвет, какво да правим с това срастване. Проблем ли е, защото четох за евентуално проблеми при повторни сраствания? Трябва  ли повторно да ходим на лекар? Силно притеснена съм, защото детето е много стресирано. Благодаря.

Последна редакция: ср, 11 юни 2025, 23:07 от shushigush

# 2 209
  • София
Оставете детето на мира, не го стресирайте. Измивайте членчето с топла вода и бебешки шампоан и на първо време мажете главичката с крем Банивал. Даже и да възникнат вторични сраствания, ще мислим после какво да правим с тях. Добре е да видя детето, тъй като е възможно да има нужда от кортикостероиден крем. Всяко насилствено забелване уврежда слепналата ципа и води до неприятни усложнения.

Последна редакция: вт, 17 юни 2025, 10:40 от Рaдост

# 2 210
Кога е препоръчително да го прегледате, проблем ли ще е да е след известно време? Тъй като детето в момента наистина е стресирано и не сме от София. Ако кажете, че е по-добре скоро, ще го доведем веднага. Пропуснах да напиша, че преди да го забели уролога направихме 1 месец курс с Дипрозон и от 03.05 до преди няколко дни е мазан по 1 път дневно с крема.

# 2 211
  • София
Елате в началото на юли.

# 2 212
Здравейте! Синът ни е на 1 година и 4 месеца. От раждането си имахме проблем с пъпчето. Лекари казваха, че е "вързан високо", други пък да лепим, трети препоръчваха направо операция. Лепихме, но все пак е изхвръкнало навън пъпчето.
Миналата седмица посетихме детски хирург в Пловдив, който каза, че "херния има, съвсем малка, но е добре да се оперира през студените месеци".
Изключително съм притеснена! Належащо ли е? Дали не можем да минем и без операция? Има ли шанс да се прибере, предвид, че не успяхме да се справим с лепенки? За какво да се подготвим и кога е най-добре като възраст това да се случи? Благодаря Ви!

# 2 213
  • София
Връзването на пъпчето няма никакво значение - пъпните хернии са вродени и зависят от големината на дефекта.
На тази възраст малките пъпни хернии не се оперират. Изчаква се до към петата годинка на детето, като се правят контролни прегледи през 6 месеца.
Колкото до сезоните, няма никакво значение кога ще се направи операцията. Разбира се, ако навън е 40 градуса, не е препоръчително. Все пак в една добра болница има климатици навсякъде.
Пратете ми една снимка на пъпчето.

Последна редакция: вт, 17 юни 2025, 10:40 от Рaдост

# 2 214
Благодаря Ви! Прикачвам снимка на пъпчето. След опипване лекарят каза, че отгоре нямало херния, била централно на пръстена.
Ако ми позволите- каква е идеята на изчакването до тази възраст и проследяването през 6 месеца? Има шанс да се затвори ли? Благодаря още веднъж!

# 2 215
  • София
Типична пъпна херния. Спокойно може да се изчака. Лепенки не са нужни. Както казах, до 5 - 6 година херниалният отвор се затваря спонтанно. Трябва само да се проследява процесът.

# 2 216
Здравейте, проф. Бранков!

Моята дъщеря има това петно на гърба от 9 месеца вече е на 10 м. Педиатърката каза, че било родилно петно, но не ми изглежда да е това. Понякога около него кожата й става червена и петното не е гладко и почервенява. Опасявам се, че е нещо по-сериозно. Миля ви да погледнете, благодаря!

# 2 217
Благодаря Ви! Има ли начин да подпомогнем процеса на затваряне и в такъв случай чакаме, за да се затвори и избягваме операция или при всяко положение ще се оперира, но отложено във времето?

# 2 218
  • София
Благодаря Ви! Има ли начин да подпомогнем процеса на затваряне и в такъв случай чакаме, за да се затвори и избягваме операция или при всяко положение ще се оперира, но отложено във времето?

Казах вече - лепенки не помагат, нищо не помага. Това е естествен процес. Трябва да се следи от детски хирург, стига да е добросъвестен. Много рядко се взема решение за операция.

# 2 219
  • София
Здравейте, проф. Бранков!

Моята дъщеря има това петно на гърба от 9 месеца вече е на 10 м. Педиатърката каза, че било родилно петно, но не ми изглежда да е това. Понякога около него кожата й става червена и петното не е гладко и почервенява. Опасявам се, че е нещо по-сериозно.

Не прилича на родилно петно. Потърсете дерматолог.

Общи условия

Активация на акаунт