Виртуални консултации с проф. д-р Огнян Бранков (детски хирург)

• 240 991
  • 2 503
  •   1
Отговори
# 2 490
  • София
Здравейте, разбирам Ви добре, но състоянието на бебето изисква сериозен и продължителен разговор. Не мога да давам виртуални съвети, пък и това е проблем на детските гастроентеролози. Аз гледам на нещата от хирургична гледна точка. Освен това вече съм на работа в детската болница в Бургас. Потърсете съвет от доцент Елена Лазарова или доцент Мила Байчева. Желая Ви успех.

Последна редакция: ср, 23 сеп 2026, 09:47 от Рaдост

# 2 491
Скрит текст:

Здравейте. Имаме образувание на тестисите на детето ни, което е на годинка и 8 месеца . Образуванието е синкаво и издуто. Имаме съмнение , че е херния или хидроцеле. По снимка можете ли да кажете мнение? И трябва ли операция?

Последна редакция: пн, 05 окт 2026, 13:12 от Модератор АнМари

# 2 492
  • София
По снимката много прилича на хидроцеле. Трябва да се оперира. Аз обаче вече съм в детската болница в Бургас. Може да потърсите моя доскорошен сътрудник в Токуда д-р Златанов.

Последна редакция: пт, 25 сеп 2026, 10:48 от Рaдост

# 2 493
  • София
Скрит текст:

Здравейте. Имаме образувание на тестисите на детето ни, което е на годинка и 8 месеца . Образуванието е синкаво и издуто. Имаме съмнение , че е херния или хидроцеле. По снимка можете ли да кажете мнение? И трябва ли операция?

Здравейте, искам да се поправя. Много по-вероятно това да е фуникулоцеле - киста на семенната връв, изпълнена с бистра течност. Няма голяма разлика, и това подлежи на операция. Не е сериозно и не е проблем за техническото изпълнение. Аз бих препоръчал ехография като допълнително изследване.

Последна редакция: пн, 05 окт 2026, 13:13 от Модератор АнМари

# 2 494
Благодарим Ви от сърце! 💝

# 2 495
Здравейте, д-р Бранков. След многократни консултации с д-р Емил Атанасов и д-рАндреев от Вита ни препоръчва операция заради асансьорни тестиси. Какво е вашето мнение? Личния лекар казва да изчакаме до 3 годишна възраст, детето е на 1,6г. , но подобрение няма. Тестисите се качват и свалят (основно ги напипвам след баня).

# 2 496
  • София
Здравейте, д-р Бранков!
Детето ми е на 4г. имаше кървави жилки и слуз в изпражнението от 1годишна възраст.
Имаше и запек тогава( повече от 3 дни не се беше изхождала и слагах клизми Мелиакс мисля че се казваха.
Нещата се пооправиха, но кръвта си остана.
По наша инициатива посетихме алерголог, правихме прик тест и се установи кожна реакция за казеин 10/10 и белтък на яйце 5/5.
Гледали са я на ехограф няколко пъти 2 ма различни гастроентеролози, едната каза сигурно има фисура, давайте фибри.
Другата обаче препоръчва колоноскопия с биопсия.
Калпротектинът е над 800, и не е падал.
По препоръка на гастроентероложката, при която се следяхме направихме и атопия педиартичен панел- не се установи никаква алергия към храни.
Пуснахме и всички изследвания за бактерии и се откри Кампилобактер.(без диария, каквато е характерна)
Също и Саповирус, който лекарката не я притесни, сам си минавал каза.
Лекувахме успешно бактерията с Клацид, но кръвта пак не спира.
Тази година пак я хвана, но този път както си протича кървава диария със слуз.
Пак Клацид антибиотик…хоспитализация… 
Кръвта се обостря от захар, купени сокове и шоколад.
Видях една малка цепка отвън на дупето и я мазах със Судокрем, мина й.
Но навътре няма как да знам какво става.
След дефекция казва, че я боли дупето.
Бихте ли препоръчали някакъв крем за фисура, хемороиди, Проктен видях, че сте препоръчвал, но при нас дали е уместно?
Моля Ви за мнение, защото искаме да избегнем колоноскопията.
Прочистващите препарати, самата процедура, биопсиите…

# 2 497
  • София
Здравейте, д-р Бранков. След многократни консултации с д-р Емил Атанасов и д-рАндреев от Вита ни препоръчва операция заради асансьорни тестиси. Какво е вашето мнение? Личния лекар казва да изчакаме до 3 годишна възраст, детето е на 1,6г. , но подобрение няма. Тестисите се качват и свалят (основно ги напипвам след баня).

Проблемът с асансьорните тестиси е сложен и се разглежда многостранно. Без да съм прегледал детето не мога да ви дам съвет.
По света приемат като правило тези тестиси да се проследяват редовно до към 5 година, а в САЩ - чек до пуберитета. Едва при тенденция към трайно задържане високо се пристъпва към операция. Има много условности, които могат да се обсъждат само спряко ангажирания лекар. Аз лично съм по-активен в преценката и след няколко контролни прегледа вероятно бих оперирал.

# 2 498
  • София
Здравейте, д-р Бранков!
Детето ми е на 4г. имаше кървави жилки и слуз в изпражнението от 1годишна възраст.
Имаше и запек тогава( повече от 3 дни не се беше изхождала и слагах клизми Мелиакс мисля че се казваха.
.........
Бихте ли препоръчали някакъв крем за фисура, хемороиди, Проктен видях, че сте препоръчвал, но при нас дали е уместно?

Кръв и слуз, данни за алергия, калпротектин над 800.... няма как да знаеме "навътре какво става". Тези неща не се получават от една "цепка", тя може да е само следствие на нещо сериозно.
Направете колоноскопия!

# 2 499
  • София
Здравейте, д-р Бранков!
.........

Кръв и слуз, данни за алергия, калпротектин над 800.... няма как да знаеме "навътре какво става". Тези неща не се получават от една "цепка", тя може да е само следствие на нещо сериозно.
Направете колоноскопия!

Благодаря Ви!

# 2 500
  • Sofia
Здравейте д-р Бранков. Имам момченце на 2 години и вси още не се справяме със забелването. Преглеждан е от уролозите във Вита и 3 пъти изписваха Дипрозон за по месец. Успех нямаме. Официална диагноза пишат фимоза. Има ли вариант да не си прави операция според Вас.

# 2 501
Здравейте д-р Бранков! Дъщеричката ми е почти на 2 месеца и се образува хемангиом под лявото слепоочие малко след раждането. В момента е с диаметър около 15 мм. Прилагам 2 снимки от преди и в момента, ще Ви бъда безкрайно благодарен за полезни насоки как да подходим с проблема.

# 2 502
  • София
Здравейте д-р Бранков. Имам момченце на 2 години и вси още не се справяме със забелването. Преглеждан е от уролозите във Вита и 3 пъти изписваха Дипрозон за по месец. Успех нямаме. Официална диагноза пишат фимоза. Има ли вариант да не си прави операция според Вас.

Винаги има начин. Но не мога да ви дам съвет без реално да прегледам детето. Нали знаете, аз вече работя в Бургас. В Токуда потърсете д-р Златанов.

# 2 503
  • София
Здравейте д-р Бранков! Дъщеричката ми е почти на 2 месеца и се образува хемангиом под лявото слепоочие малко след раждането. В момента е с диаметър около 15 мм. Прилагам 2 снимки от преди и в момента, ще Ви бъда безкрайно благодарен за полезни насоки как да подходим с проблема.

Аз бих препоръчал крем пропранолол 3 %, който се приготвя в аптеките. Нанася се веднаж дневно на фин слой с леко разтриване върху формацията. Няма да повлияе на кръвното налягане, но все пак трябва да следите, дали детето започва да става унесено или сънливо. Тогава прекратявате крема за два дни и после продължавате отново. Лечението трае поне 6 месеца. На 3 месец може да ми пратите нова снимка.

Общи условия

Активация на акаунт