Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори

Анкета

Ще ваксинирате ли вас и детето си когато излезе ваксина за Covid 19?

Опции:

* Гласуването приключено: пт, 01 май 2020, 10:23

# 15
 • София
 • Мнения: 18 029
Ако смъртността от вируса остане такава, няма да ваксинирам.

# 16
 • Мнения: 41 198
Не. Защото дотогава, живот и здраве, ще сме го изкарали. Ако вече не сме.

# 17
 • София
 • Мнения: 5 957
Не, нито за мен,нито за детето.

# 18
 • Ямбол
 • Мнения: 26 602
Най-вероятно да.
Онези, които твърдят за ефикасността на грипните ваксини, откъде черпят информация? Лично са си слагали ваксина и са боледували ли?
НСЧ, ако го изкараш мисля една година имаш имунитет, после пак ли ще го караш?

# 19
 • Варна
 • Мнения: 20 323
Кой е определил, че имунитетът трае една година? Обикновено трае доста по-дълго или доживот, зависи. За тоя вирус конкретно не се знае със сигурност, но никъде не съм чела да се говори за година.
По въпроса - не знам. Може би бих, ако действително дотогава не сме преболедували масово. И ако тоя вирус не изчезне, както се е случило със САРС, МЕРС и кви бяха още там.

# 20
 • Мнения: 848
Месечинка, аз доколкото зная, имунитета при грипната ваксина не трае цял живот, дори при другите ваксини не е точно така. За това се правят реимунизации, за това и може да се разболееш от туберкулоза, въпреки, че имаш БЦЖ. Но не съм напълно наясно за трайността на ваксините и не приемай мнението ми за 100% меродавно.
Лиляна, личният ми го е казал това за грипаната ваксина. Не е против, но и никога не е заставал твърдо зад необходимостта да се слага. Той винаги си слага, но боледува често и си пие АБ-то, което е достатъчен пример. Чела съм и статии за процентната успеваемост на ваксината. А и както казах, не винаги върлува този щам, за който е пусната, което обезсмисля прилагането и.

# 21
 • Мнения: 15 246
Аз се ваксинирам против грип от около 15-20 години. Причината да започна е, че имам  гастрит и едно лечение на грип после ме води до месец лечение на стомаха, раздразнен от лекарствата. И откакто се ваксинирам против грип само веднъж съм карала някакъв тежък вирус с много кашлица и бронхит. Но не мисля, че е било грип, защото нямах другите симптоми. Както и да е, тогава си докарах лош бронхит заради един доктор, който седмица ме лекува с разни сиропчета и хомеопатии а и аз, патка такава, макар да усещах накъде вървят нещата, се съгласих. Но бронхитът ми беше определено бактериален. Та като цяло за мен дългогодишният опит с противогрипните ваксини е изцяло положителен. Случвало се е да се усетя, че се разболявам и за един следобед да ми се размине. Това според мен пак е от ваксината.

# 22
 • Варна
 • Мнения: 20 323
При грипната не трае, защото щамовете са страшно много и мутират непрекъснато. Към конкретен щам се изгражда имунитет. Към морбили, варицела и т.н. също е доживот, за Хепатит Б, полиомиелит също няма реимунизации. И аз не съм наясно, в момента едва ли някой може да каже нещо специално за тоя вирус. Трайността на естествения имунитет тепърва ще се установява и доказва.

# 23
 • Мнения: 41 198
НСЧ, ако го изкараш мисля една година имаш имунитет, после пак ли ще го караш?
Не съм попадала на тази информация, четох мнение на вирусолози, че се придобива към конкретния щам. По принцип, а не за определен период.
Но можеш да се заразиш с друг щам. Съответно предполагам и за всеки щам ще има отделна ваксина, което не виждам как ще стане като слагане.
Всичко това, разбира се, е само началото, какво ще бъде тепърва ще се установява.

С/у грип също не слагам. Никога не съм карала всъщност.
Не мисля, че винаги могат да предскажат какво ще дойде следващата година. Човек сложи с/у едно, лепне друго, не можем да се предпазим от всичко...

# 24
 • Мнения: 1 221
Още не се знае за колко време се образува имунитет.
Предполагат, че ако е като при САРС, само година можело да е.

# 25
 • Мнения: 1 140
Ако се окаже, че този вирус мутира както грипа, толкова бързо и често, ваксината ще трябва да бъде като противогрипната т.е. да се слага всеки сезон. Дано не се случи така.

# 26
 • Варна
 • Мнения: 20 323
Още не се знае за колко време се образува имунитет.
Предполагат, че ако е като при САРС, само година можело да е.
Това не го бях чела. В такъв случай за какви 70% преболедували говорят, които да създадат имунизационен щит и да спре разпространението на вируса? Това изобщо не се връзва с продължителност на имунитета само година. Излиза, че абсолютно всяка година трябва да се изолираме с месеци, за да не се стига до пандемии. Което е абсурдно.

# 27
 • Мнения: 1 221
Мисля, че няма как да се знае сега колко време трае имунитетът, защото е нужно достатъчно на брой хора, изкарали короната, след известно време да я преболедуват пак и така да се установи колко време е  средностатистическият имунитет. Тъй като болестта е нова (от ноември може би) е много рано за изводи. Може имунитетът да е доживотен, може да е за десет години, но може и да е за година.

Затова и се разчита някой да измисли ваксина... бързичко.

# 28
 • Houston, TX
 • Мнения: 11 181
Не, не бих се ваксинирала, както не бих ваксинирала и детето.
Това е просто тип грип, и основният проблем, не е в заразата, а че здравната система не може да осигури апарати за обдишване за тежко болните.
Не съм против ваксините. Имаме всички задължителни ваксини, но от години не слагаме за грип.

# 29
 • Мнения: 15 246
Нищо не се знае за сега. Казват, че този вирус не бил от най мутиращите, ама ще видим. Всъщност може да се окаже, че лекарството е по-важно. Тогава леките случаи ще си го карат леко, а тежките ще се лекуват успешно и всичко ще стане като при банален грип.

Общи условия

Активация на акаунт