С какво ви дразнят свекървите? – 122

• 39 313
  • 781
  •   1
Отговори
# 630
Помощ да. Но не изземване на функциите на майката, бащата (както някой каза пред малко) или някак неглижиране на майката. Бабите като са си отгледали децата вече и все мислят, че младата майка не мож3 да се справя сама. Може би от там идва проблемът.
При нас ситуацията е такава, че или ще взема някоя баба минимум седмица да живее вкъщи, или ще си се оправям сама без помощ. Ако можеше да идва пред 2-3 дни за малко да ни види и да си ходи пак, щеше да е добре, ама....

# 631
Ако бях взела някоя баба да живее за седмица у дома, сега щях да пиша от затвора, където щях да излежавам доживотна присъда.

# 632
Там е работата, че на свекървата каквото и да...
И двете баби моментално хванаха самолета и се нанесоха за две седмици да помагат за бебето.
Simple Smile

# 633
Абе нека бащата да иска да е въвлечен и да си гледа детето, пък да видим как бабата ще го измести и ще го научи да не го прави. Аз за такъв случай не знам.
Виж бащи, които и без баби наоколо не помагат, доста съм срещала.

Има майки, които искат помощ и очакват бабите да се нанесат за някакво време. Не вярвам да нямате поне една такава в обкръжението си. И няма нищо лошо в това.

# 634
  • София
Стига бащата да си е вкъщи, в началото не им трябва толкова помощ. Но с времето умората се натрупва, идват колики, бащата често тръгва на работа...
Винаги съм била на мнение, че по-добре 2 деца с помощ, отколкото да останеш без сили за второ, защото...всичко сами

# 635
Директно заявих на двете баби, че тяхната помощ ще ми е повече нужна, когато детето проходи. Може и да не им е станало приятно, но им обясних, че ги искам само и единствено като гости. Като това включваше да си глезят внучката колкото душа иска. Не сложих такива ограничения. Осъзнаха какво добро им сторих на третата-четвъртата година май. И до ден днешен глезенето е най-разрешено. Не разрешавам да се месят във възпитанието. Така като гледам никой няма забележки по тази част, даже дъщеря ни вече сама осъзнава, че е добре възпитана и научена и често ни благодари. Не че се хваля, ама така излезе.
Гледахме недоносено бебе. Хранене през час и съответно другите грижи, които бяха по-специфични за малкото човече. Ами първата година даже се скъсахме от пътувания, при положение, че тя не спеше повече от 2 часа непробудно. Просто се настроихме някак.

# 636
  • Blondeville
Естествено, че както си ги чувстват хората нещата, така ще си ги уредят. За мен първите седмици и месеци си бяха интимни и наши и предпочитах да си се настроим сами към новото ежедневие. Че и на две породени се престрашихме 😁 Като минаха няколко месеца от ражданията и майка ми започна да идва понякога уикендите. Така си ходехме с мъжа ми на кино, на вечеря и тн.

Няма универсална формула. Единственото универсално трябва да е взаимното уважение и разбиране, и добрата комуникация.

# 637
  • волно калдъръмче
От правилата най-полезните са да си прехапваш езика с непоискани съвети и, ако предлагаш помощ да направиш точно каквото поиска майката, точно както го поиска.
За мен пък е по-важно да не искам и да благодаря, ако някой направи нещо за мен. Различна ценностна система.

# 638
  • при късмета
В правилото не се говори за искащия помощ, а за предлагащия. Като откажат помощ, добре. Ако я приемат обаче, е хубаво да направиш точно каквото се иска от теб. Ако направиш нещо друго не е помощ и на практика няма за какво да ти благодарят.
Ценностната система е същата, но ти по свекървенски, гледаш как да изкараш някой метан доземи от снахата, вместо реално да помогнеш. В същото време, ако си в позицията на този, който има някаква нужда от помощ, няма да я приемеш, за да не правиш метаните.
Не, не се дължи благодарност, на някой на своя глава решил да направи нещо си. Трябва да си благодарен, ако е направил точно това, от което имаш нужда. Иначе може да реши да ти пренареди къщата, да захранва бебето по негово усмотрение, да го подстриже саморъчно, да се разполага и идва в дома ти когато му скимне и още и още примери от темата. Не са поводи за благодарност, както и да го гледам

# 639
  • волно калдъръмче
В правилото не се говори за искащия помощ, а за предлагащия.
Супер чуждо ми е това. Когато искам да помогна с нещо - помагам. Когато искам на мен да ми помогнат - моля за помощ.

Не обичам нито да се бъркам, нито да ми се бъркат. Доколкото свхащам схемата, снахата уж не иска помощ, но свекървата предлага такава и щото сама иска да помага, трябва да изпълнява желания. Мне, това не е за мен. Който иска помощ, може да помоли и да обясни точно от какво има нужда, щото аз като една ССС не съм чак толкова сетена. Тогава мога да помогна. В противен случай все някъде ще срещнем рогите.

Последна редакция: чт, 04 юни 2020, 15:55 от Вяра

# 640
  • София
Не всеки има нагласата да иска услуга, аз също не обичам да моля, а смятам, че отсрещната страна трябва да се сети.
Затова не е зле да се предложи няколко пъти, пък ако не те отразяват - здраве да е. Или ако е свеки - чрез мъжа деликатно да попита има ли нужда от нещо

# 641
  • волно калдъръмче
Не всеки има нагласата да иска услуга, аз също не обичам да моля, а смятам, че отсрещната страна трябва да се сети.
Затова не е зле да се предложи няколко пъти, пък ако не те отразяват - здраве да е. Или ако е свеки - чрез мъжа деликатно да попита има ли нужда от нещо
Основните отровители на отношенията са собствените ни очаквания към другите. Докато се държите на дистанция, не очаквайте кой знае какво от свека. Тя няма как да знае къде точно да ви почеше точно защото не сте ѝ дали възможност да ви опознае, а може и тя самата да си е темерут по природа. Не пречи да опитате и като не става - не става.

# 642
СНАХА И СВЕКЪРВА

Ти си началото. Аз съм му краят.
Ти го роди. Аз преродих го.

Аз съм му виното. Ти си му хлябът.
Аз съм стихът му, ти сътвори го.

Ти си му майка. Аз съм съпругата.
Ти си единствена. Аз все съм другата.

Ти ще го носиш вечно в сърцето си.
Мене ще вижда той във детето си.

Двете със тебе все го делиме.
Тайничко истини свои редиме.

Тази любов от време най-старо
шепне в слушалката: „Как си днес, мамо?“

Пита синът ми, на кръговрата в средата,
между свекървата и снахата.

Автор: Силвия Гуцева

# 643
"...смятам, че отсрещната страна трябва да се сети."

Не всеки се сеща. А и всеки си върти домакинството по различен начин и нещо, което според  теб трябва да се  оправи, друг може и въобще да не го забележи.
 Друго - аз се притеснявам да чистя в чужд дом, за да не се обидят домакините, че са мърляви. ( изключение - исках да го правя в дъщеря ми, а тя се обиждаше).
    Спомням си, преди години, като студенти, моя колежка, прясна родилка - дразнеше се на свекърва си (дошла от село да види внучето), че не се сеща да измие готварската печка, че "На какво е заприличала".

Ама и докато бях млада снаха, не бях научена на доста неща, не умеех да си разпределям задачите. Е как да помоля някого да свърши нещо, като в момента не се и сещам за него? Нарича се липса на житейски опит. Та свекървата - с повече опит, да предложи да направи това и това и ако се приеме, да го направи.

А това "Да се сети" го играхме и с моята свекърва. Защо да ми казвала, трябвало сама да се сетя. Ми не съм се сещала - не защото не искам или ме мързи, а наистина не съм го и забелязала, че трябва да се направи.

# 644
  • волно калдъръмче
"...смятам, че отсрещната страна трябва да се сети."
А това "Да се сети" го играхме и с моята свекърва. Защо да ми казвала, трябвало сама да се сетя. Ми не съм се сещала - не защото не искам или ме мързи, а наистина не съм го и забелязала, че трябва да се направи.
За мен е важно всички да се чувстват добре. Ако не се сещаш или те мързи и това положение те кефи, защо да ти развалям идилията?

От това, което си написала, ми става ясно, че ти си отворена за промени, но чакаш някой да ти покаже правия път. Тук беше даден съвсем друг пример - свека да разгадава желания и да върви с тефтер да си води записки за щенията на снахата.

Общи условия

Активация на акаунт