С какво ви дразнят свекървите? – 122

• 39 301
  • 781
  •   1
Отговори
# 645
  • при късмета
Не беше даден такъв пример, ти го даде, защото така го разбра. И сама казваш, че ако предлагаш помощ е такава, каквато се иска. Това е ключовото. Обикновенно свекървите като бъдат помолени за конкретно нещо, ще изкарат още 10 техни начина по които да стане, само не и този, който иска снахата. Това е примера или поне това имах предвид аз, когато казах, че най-важното е помощта да е точно поисканата.
Иначе и свекървата с мекиците и тази, която се беше натресла за седмица без предупреждение и тази, която дава на детето нещо за ядене което майката не одобрява, всичките гарантирано твърдят, че помагат. Ако питаш тях де, ако питаш снахата това не е помощ, а пречене и намеса. И са прави снахите, а не свекървите.
Иначе няма лошо и да поискаш помощ и да решиш сам да се оправяш, няма правилно или грешно. А отсрещната страна или помага точно по начина по който е помолена и ли казва в прав текст, че не може да помогне. Не да налага своето си. По-добре да откаже, отколкото да прави нещо на своя глава, обикновенно обраното на това за което е помолена, а на всичко отгоре да се тупа в гърдите, че помага и младите са на никъде без нея

# 646
Не всеки има нагласата да иска услуга, аз също не обичам да моля, а смятам, че отсрещната страна трябва да се сети.
Аз съм същата, но си давам сметка, че това много, много погрешно. Хората не четат мисли все пак. Та, на дърти години пробвам да си казвам от какво имам нужда, а да не чакам ближните ми да ги озари прозрение свише. Ми, не е зле. Сега се чудя защо като бях 20-30-годишна патка се дуех като жаба от яд МАКАК така не са се сетили точно какво искам, вместо да си кажа като нормален човек.

# 647
  • Пловдив
Сега се чудя защо като бях 20-30-годишна патка се дуех като жаба от яд МАКАК така не са се сетили точно какво искам, вместо да си кажа като нормален човек.
Житейски опит му се вика.

# 648
  • волно калдъръмче
И сама казваш, че ако предлагаш помощ е такава, каквато се иска.

Въобще не съм казвала, че ако съм свекърва, ще се тикам да помагам, без изрично да бъда помолена за помощ.

Обикновенно свекървите като бъдат помолени за конкретно нещо, ще изкарат още 10 техни начина по които да стане, само не и този, който иска снахата.
Казах ти, за мен е важно всеки да се чувства добре. Щом свекървата иска да помогне по нейния начин, защо не. Важен ми е резултатът.

# 649
Да, аз може да се сещам, но предпочитам да ми кажат директно. А иначе, въртят, сучат, но от мен да излезе предложението, все едно те не го искат. Има такива хора. Като проекто-свекърва, се надявам снахата да не се притеснява да поиска нещо.

# 650
  • София
Не всеки има нагласата да иска услуга, аз също не обичам да моля, а смятам, че отсрещната страна трябва да се сети.
Аз съм същата, но си давам сметка, че това много, много погрешно. Хората не четат мисли все пак. Та, на дърти години пробвам да си казвам от какво имам нужда, а да не чакам ближните ми да ги озари прозрение свише. Ми, не е зле. Сега се чудя защо като бях 20-30-годишна патка се дуех като жаба от яд МАКАК така не са се сетили точно какво искам, вместо да си кажа като нормален човек.
Е точно, де. Понеже познавам себе си, бих предложила услуга на бъдеща снаха, ако доживея такава. На нея може също да е неудобно, особено ако е нещо малко.
Не споменавам зет, защото едва ли на него ще има за какво да помагам. Но ако се наложи...

# 651
Сега се чудя защо като бях 20-30-годишна патка се дуех като жаба от яд МАКАК така не са се сетили точно какво искам, вместо да си кажа като нормален човек.
Житейски опит му се вика.
Ау, Янтрич, колко деУикатно си се изразила, вместо да кажеш "Старост, нерадост". Simple Smile

# 652
  • Пловдив
Ами и аз бях Голяма Бяла Птица като млада.

# 653
  • при късмета
Обикновенно свекървите като бъдат помолени за конкретно нещо, ще изкарат още 10 техни начина по които да стане, само не и този, който иска снахата.
Казах ти, за мен е важно всеки да се чувства добре. Щом свекървата иска да помогне по нейния начин, защо не. Важен ми е резултатът.
Защото начина на свекървата не устройва снахата, затова. Така и двете страни ли се чувстват добре или само свекървата, защото се е наложила. И как резултата да устройва снахата, ако свекървата заради нейния си начин на хранене е дала на детето нещо което не трябва? Няма вариант свекървата да прави нещо напук на снахата и резултата да е същия, като да го е направила както снахата иска. Няма как да съществува такъв вариант, защото резултата е противоположен

# 654
  • волно калдъръмче
Защото начина на свекървата не устройва снахата, затова. Така и двете страни ли се чувстват добре или само свекървата, защото се е наложила.
Защо да се е наложила, това е навикът, по който го прави, нека го направи както знае. Като снаха съм нямала амбиции за непогрешима преценка.

И как резултата да устройва снахата, ако свекървата заради нейния си начин на хранене е дала на детето нещо което не трябва? Няма вариант свекървата да прави нещо напук на снахата и резултата да е същия, като да го е направила както снахата иска. Няма как да съществува такъв вариант, защото резултата е противоположен
Разбирам го като бабата да прави неустоимо яките мекици. Ама те хем пържени, хем тестени - ужасна и нездравословна храна. Не мисля, че една бабина мекица ще ми разболее детето. Не продължавай с алергиите, дъвкали сме ги. Това още веднъж доказва, че докато държиш бабата на страна, тя няма как да знае къде да те почеше. Като искаш помощ, включваш малко дипломация. Ама хем да искаш помощ, ама и да не казваш, ама и някой да се сети в кой точно момент да ти се яви с тефтера и да те пита какво искаш, за да си запише...

# 655
  • Пловдив
Ама ако не искаш помощ врата ти става дебел. И отсрещната страна трябва да го приеме.

# 656
  • при късмета
Не може да прилага своите навици на чуждите деца.
И няма значение аз или ти дали мислим, че мекица може или не може да разболее дете. Майката е преценила, че не дава и това е положението и единственото мнение, което трябва да се зачете. Това не е помощ. Точно намеса и налагане е. А уж твърдеше, че ти е важно и двете страни да са доволни. Няма такъв начин при това положение.
Ето такава "помощ" свекървата не трябва да оказва. Просто защото е всичко друго, но не и помощ. Ако иска да гледа децата, се съобразява какво може и какво не може да ядат. Ако не иска, просто го казва и толкоз. Защото е много грозно да каже, че иска, да знае за забраната на майката и пак да си прави каквото си е наумила или ѝ е навик.
Точно това в примера се подчертава за помощ "каквато поиска майката и както поиска майката". Второто е много по-важно. Ако спазваш само първото, само се правиш, че помагаш и в никакъв случай не е безкористно, а да уязвиш този на когото уж помагаш

# 657
  • Пловдив
И няма значение аз или ти дали мислим, че мекица може или не може да разболее дете. Майката е преценила, че не дава и това е положението и единственото мнение, което трябва да се зачете. Това не е помощ. Точно намеса и налагане е. А уж твърдеше, че ти е важно и двете страни да са доволни. Няма такъв начин при това положение.
Ето такава "помощ" свекървата не трябва да оказва. Просто защото е всичко друго, но не и помощ. Ако иска да гледа децата, се съобразява какво може и какво не може да ядат. Ако не иска, просто го казва и толкоз. Защото е много грозно да каже, че иска, да знае за забраната на майката и пак да си прави каквото си е наумила или ѝ е навик.
Точно това в примера се подчертава за помощ "каквато поиска майката и както поиска майката". Второто е много по-важно. Ако спазваш само първото, само се правиш, че помагаш и в никакъв случай не е безкористно, а да уязвиш този на когото уж помагаш
Ами в такъв случай не приемаш помощта и сам си влачиш хомота.

# 658
  • волно калдъръмче
Само да уточним за кого говорим - за баба им, или за случайна непозната?

А на теб какво ти пречи, след като знаеш, че баба обикновено прави мекици, да ѝ кажеш днес да ги смени с нещо по-леко, защото детето е със запек или просто да ѝ го заведеш закусило. Ако аз въпреки това допусна, че тя напук зад гърба ми ще даде мекица и ми е много важно детето да не припарва до такава храна, просто няма да ѝ го давам. Всеки път се филмираш, когато стане време за ядене. Като се затръшнеш с това майката не дава, и се забравяш. Като си го оставила на бабата, допускаш, че бабата дава и си преценяваш кое ти е по-важно: да си налагаш тертипите или да имаш свободно време. Сега е ред на алергиите. Твоят филм върви винаги по един и същи сценарий.

# 659
  • при късмета
Янтра, обсъждаме предлагащите помощ, не приемащите. Разбира се, че няма да приемеш, ако знаеш, че няма да се случи това, за което конкретно молиш, за какво ти е?
Вяра, бабите имат някакви специални права да пренебрегват мнението на майката ли? Нямат и за всички се отнася, това, че е бабата с нищо не я оправдава. Като се замислиш даже е точно обратното.
А на тези, дето са им казвали да не дават мекици, мислиш ли, че не им е казвано? Казвано е то многократно. Но на свекървите, както виждаш в 122 теми, някак им е по-удобно да не го чуват. Те, ако го чуваха изобщо нямаше да има проблем. Ама примери с такива свекърви, колкото искаш тук. Не за мекиците конкретно, а за мераците им да се налагат за всичко за децата и хранене и възпитание и начин на отглеждане като цяло.
За недаването, вече отговорих към Янтра

Общи условия

Активация на акаунт