Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Как да оказваме първа помощ? Простите умения спасяват живот!

 • 70 054
 • 74
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 42
Във връзка с риска от предаване на вируса на Covid19 авторитетните световни организации издадоха насоки за оказване на първа помощ с включени мерки за защита на оказващия първа помощ и пострадалия. Повече по въпроса можете да прочетете тук:
https://offnews.bg/zdrave/spasiavame-zhivot-bez-dishane-usta-v-usta-728024.html

# 16
 • Мнения: 2 592
Как да окажем първа помощ на дете над 1 г при поглъщане на предмет или храна, която е попаднала в дихателните пътища и детето се задавя и не е в състояние да диша. Мисля, че клипче ще бъде доста по-нагледно и полезно от писмен разказ Simple Smile
Случи ми се веднъж с голямото дете. Ядеше ситно грозде докато скача на леглото. Не успях да му помогна от паника. Добре, че му се повдигна от невъзможността да си вземе въздух и струйката от повръщано избута гроздовото зърно навън и детето се оправи. Да но сега имам второ на 1 година всичко тъпче в устата на парчета

# 17
 • Мнения: 42
Здравейте ALMIRRA,
Малко по-нагоре подробно сме разисквали именно темата за задавяне на бебе и малко дете.
Ето и видео по темата, което демонстрира, как се изпълняват техниките за първа помощ.
https://www.youtube.com/watch?v=JTWivrN6Gmw&t=10s
https://www.youtube.com/watch?v=oswDpwzbAV8

Последна редакция: ср, 03 юни 2020, 12:05 от Марияна Манушева

# 18
 • Мнения: 42
Кога за последно сте посетили курс по първа помощ? Каква беше темата - първа помощ на работното място, първа помощ за кандидат шофьори, първа помощ на бебета и деца или друга? Какво най-много ви хареса и какво не ви хареса в курса? Какви практически упражнения бяха включени и успяхте ли да упражните това, което се преподаваше? Бихте ли повторили?
Ще се радвам да дискутирам, как се учи човек да оказва първа помощ Simple Smile

# 19
 • Мнения: 8
Ако детето лежи по гръб ,не може да диша и е в безсъзнание,може да си е глътнало езика.
Знам,че  не трябва да се отваря устата,нито да се бърка в нея.
Главата трябва да се наклони назад,а с два пръста да се натисне под брадичката.

Идеално. Ще си позволя само да обобщя стъпка по стъпка действията, за хората, които не са запознати.
1. Приближаваме се внимателно, ориентираме се, какво точно е станало, внимаваме, дали е безопасно.
2. Ориентираме се в състоянието на детето. Будно ли е, в безсъзнание ли е, адекватно ли е. Майката или човекът, който е с него ще ви бъде от помощ.
3. Ако детето е будно, адекватно, най-вероятно ще се разплаче бурно... проверяваме дали има рани. Ако има нужда, спираме кръвотечението. Добре е да остане под наблюдения за проява на по-късни признаци на мозъчна увреда - замаяност, сънливост или нервност и плач, проблеми с координацията, с храненето.
4. Ако детето е неадекватно и замаяно, не го движим, задържаме го в легнало положение с фиксирана глава, обаждаме се на тел. 112 за линейка.
5. Ако детето е в безъзнание, не реагира на докосване и извикване, освобождаваме дихателните пътища с внимателно отвеждане на главата назад и повдигане на брадичката. Проверяваме дали диша нормално и ако да, поставяме го в странично стабилно положение, обаждаме се на тел. 112 за линейка и на всеки 2 минути проверяваме за нормално дишане.
6. Ако детето не диша нормално при свободни дихателни пътища, започваме обдишване и сърдечен масаж по схема 5 начални вдухвания, редуване на 30 притискания с 2 вдухвания. След 1 минута, ако няма резултат, обаждаме се на тел. 112 и продължаваме притискания и обдишване до пристигане на линейката.
Всяка от тези техники за първа помощ може лесно да се усвои в практическо обучение по първа помощ, така че човек да е подготвен в реална ситуация.
            а ако има нещо счупено няма ли да е грешка да движим главата или да поставяме  странично положение?

# 20
 • Мнения: 42
Ако има индикации, че детето може да има нараняване на черепа, врата или гърба и вие сте обучена как да проверите дали диша само с хватка с избутване на челюстта и да го завъртите без разместване, тогава трябва да го направите така. Това е по-благоприятния вариант, разбира се. Но имайте предвид, че осигуряването на проходими дихателни пътища е с приоритет, тъй като след третата минута без кислород в мозъка започват да настъпват необратими увреди.
Затова, най-добре е човек да премине практически курс, където се разиграват различни ситуации и могат да се упражняват всички техники за първа помощ.

# 21
 • Мнения: 2 592
Здравейте отново. Видеата горе бяха много полезни. Не ми стана ясно до колко месечна възраст на бебето са приложими?
Бихте ли ни предоставили подобно видео и за по-големи деца, да речем 5-6 годишни.

# 22
 • Мнения: 42
По отношение на техниките за първа помощ разделяме хората на бебета (от 0 до 1 годинка или докато могат да стоят сами стабилно на крака), деца (от 1 до около 8 години или до началото на пубертета) и възрастни (всички останали). Така че техниката за оказване на първа помощ при задавяне с поставяне върху ръка или с подпиране върху крака е приложима до около 1 година. След като детенцето може да стои само изправено, можете да приложите ето тази техника. Тя е приложима и за възрастен.
https://www.youtube.com/watch?v=etyEWWEtbqI

# 23
 • Мнения: 2 592
Също искам да попитам:

Когато правим изкуствено дишане на някого не му ли вкарваме въглероден диоксид в дробовете? Защото това всъщност е нашето издишване, нали? Не трябва ли пострадалия да приема кислород?

# 24
 • Мнения: 2 592
Кога се прави сърдечен масаж и изкуствено дишане? Само , когато пострадалият е в безсъзнание и няма пулс?
А да речем, че поради задавяне е в безсъзнание,но Има пулс. Какво трябва да направим?

# 25
 • Мнения: 42
Кога се прави сърдечен масаж и изкуствено дишане? Само , когато пострадалият е в безсъзнание и няма пулс?
А да речем, че поради задавяне е в безсъзнание,но Има пулс. Какво трябва да направим?

Сърдечен масаж и изкуствено дишане се прави, когато установите, че пострадалия е в безсъзнание и не диша нормално (или изобщо). Сърдечната дейност и дишането в човешкия организъм са свързани процеси и ако единия спре, скоро след това спира и другия. Дори когато някой се е задавил и не може да диша, скоро след това изпада в безсъзнание, а след това и сърцето му спира да работи.

# 26
 • Мнения: 42
Също искам да попитам:

Когато правим изкуствено дишане на някого не му ли вкарваме въглероден диоксид в дробовете? Защото това всъщност е нашето издишване, нали? Не трябва ли пострадалия да приема кислород?

Въздухът, който дишаме съдържа около 21% кислород. Когато го вдишаме, нашият организъм усвоява окол 4-5% от този кислород, така че в издишвания от нас въздух има около 16-17% кислород. Това е напълно достатъчно за човек, който изобщо не диша.

# 27
 • Мнения: 2 592
Благодаря за отговорите, всичко е много полезно. Но все още има нещо, което не ми е ясно:
Ако пострадалия е в безсъзнание, но има пулс и сърдечна дейност, трябва ли да се прави сърдечен масаж? Или той се прави само, когато сърцето е спряло ?

# 28
 • Мнения: 42
Благодаря за отговорите, всичко е много полезно. Но все още има нещо, което не ми е ясно:
Ако пострадалия е в безсъзнание, но има пулс и сърдечна дейност, трябва ли да се прави сърдечен масаж? Или той се прави само, когато сърцето е спряло ?

В съвременния алгоритъм за оказване на първа помощ, когато някой изглежда безжизнен, проверяваме дали е в съзнание, като го разтърсваме внимателно и му извикваме. Ако не реагира, проверяваме дали диша нормално, което означава за до 10 сек. да прави минимум 2 нормални вдишвания и издишвания. Ако диша нормално, трябва да бъде обърнат настрани със свободни дихателни пътища и да повикаме линейка. В случай че не диша, трябва да се обадим на тел. 112 и незабавно за започнем сърдечен масаж и изкуствено дишане.
Не се изисква да проверяваме за наличие на пулс по две причини:
- когато човек е в тежко състояние и неговия пулс е едва доловим, има доста голяма вероятност да не можем да определим със сигурност има ли пулс или не, докато дишането може да се установи визуално, чрез слушане и чрез усещане
- дишането и сърдечната дейност са свързани, така че ако няма дишане, сърцето му също не работи

# 29
 • Мнения: 2 592
По същия начин ли се процедира, ако лицето/детето е в безсъзнание вследствие одавяне?
Например: дишане няма, защото дихателните му канали са пълни с вода. С кое започваме първо, сърдечен масаж или изкуствено дишане?

Общи условия

Активация на акаунт