Сериали и филми - sci-fi, fantasy, mystery, supernatural/тема XII

• 18 079
  • 738
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Tales from the Loop

https://www.imdb.com/title/tt8741290/?ref_=nv_sr_srsg_0

Няма да слагам спойлери, защото няма да издавам нищо конкретно, а и достатъчно съм писал след всеки конкретен епизод, където вече има спойлери, тъй като се засяга някакъв важен факт, резултат или просто туист.

Много е трудно да се напише ревю за такъв сериал. Атипичен отвсякъде.
Бих го нарекъл, 'Артхаус шоу'
Микс между класическа НФ, тип Артър Клар и шантавата, ''Пикник край пътя'' на братя Стругацки.

Какво имаме? Шоуто ни разказва историите на няколко семейства, живеещи в малкото градче Мърсър в щата Охайо през 70-те години на 20 век. Градчето е разположено в близост до гигантски ускорител на частици, захранван от мистериозна черна сфера със загадъчни свойства, които предизвикват всякакви феномени във време-пространството. Учените са създали този център за експериментална физика около тази сфера и мисията им е да докажат, че невъзможното е възможно...
Няма отговори на някои от мистериите, няма отговор откъде се е появила сферата, има ли някаква цел, кой за какво се бори всъщност, има ли хора зад кулисите, кой знае за нея извън градчето и пр. и пр. (разбира се в НФ не си длъжен да се обясняваш, това не е трилър и не се търси убиецът ; просто плясваш нещо и оправяйте се важи в пълна сила).
От последния епизод съдя, че всичко е започнало между 1947 и 1951 г. (Розуел, Зона 51), а малката Лорета е заела книжка от библиотеката през 1954 г. После скачаме грубо 20, 25 години, така че се пренасяме през средата на 70-те години.
Но всичко това са само мои хипотези. Никъде не се казва/показва недвусмислено.

Отчитам, че сериалът няма как да се гледа от широк кръг от хора, а и трудно ще бъде разбран и оценен по достойнство. Разбира се не е задължително да се хареса, даже повечето няма да го харесат, защото са свикнали всичко да им се обяснява и всичко да е лесно за асимилиране. Аз също обичам, но е хубаво когато се появяват така редки сюжети като този, то те да се оценяват подобаващо. Защото това е целта, която са избрали от екипа на шоуто. Не да дават отговори, а да разказват чисто човешки истории сред фантастични елементи. Трябваше да изгледам и последния епизод, за да ми се изясни напълно, че това си е по-скоро антология. Адаптацията по авангардния дигитален шведски художник, Саймън Сталенхаг няма как да бъде представена като една свързана история, защото не е създадена в оригиналния си замисъл като такава.
Натаниел Халпърн се е опитал да направи и невъзможното и мисля, че се е справил повече от добре, защото все пак е създал някаква история от изначално несвързани помежду си изображения.
Акцентът е върху човешкия живот и как той протича за един миг, като едно мигване на окото. За това всеки момент е ценен, всяка секунда от живота. Това бе и внушението и поуката от епизод 8. ‘’Промяната е част от природата’’ Ние хората сме част от природата.
Всеки епизод разказваше отделна история и водещото бе философията, не чистата наука. Фантастичният елемент бе използван просто като фон и катализатор за размишление по фундаменталните общочовешки теми.
За мен най-големия плюс е силно наситената емоционална атмосфера, която няма как да те остави равнодушен. Имаше много тъжни моменти, но и много красиви. Много меланхолия, но и оптимизъм.

Превъзходни режисьори, оператори, великолепен каст. Имахме за режисьори, Андрю Стантън (любимият ми Уоли) и самата Джоди Фостър за последния епизод. В дизайнерския екип са имена като Ралф Маккуори (Star Wars) и Сид Мийд (Блейд Рънър, Трон), така че визията нямаше как да не е на висота.

Любимите ми епизоди (подредени в последователност):
4, 8, 7, 2 (и четирите са за деветки и нагоре) и следват: 1, 6, 3, 5

Трудно ми е дам оценка. Хем искам да му дам деветка, хем искам и да съм реалист и не мисля, че е чак за толкова. Героите са малко хаотично разхвърляни и трудно можем да им бъдем съпричастни, което е от изключително значение в телевизионните сериали.
Има нещо като мозъчен тръст около Цикъла и всеки знае, че се случват странни неща, но никой не реагира адекватно, нито търси адекватна помощ. Все едно сме в някакъв сюрреалистичен свят, тип Мураками, но това трябваше да е по-недвусмислено показано, защото сега е лек минус.
Така че реалната оценка за мен е между 7.5 и 8.5.
Аз му давам по-висока средна оценка, защото е нещо различно и защото ме докосна по един особен начин, което се случва изключително рядко.
-
8.0/8.5

# 661
Разкошен анализ, Диаволо! И аз така го виждам и усещам, но не мога да го облека толкова добре с думи.

Последна редакция: нд, 14 юни 2020, 13:02 от Вечерница

# 662
  • Варна
Главната беше ужасяваща в Ashes of love, тотал щета! Пълен инфантил, то само гласа й как изтраях. Към края беше вече много по-добре.
Наистина ужасна и много тъпо парче.
Даже Елексира на разрушението не може да оправдае лекомисленото ѝ поведение и крайните действия.
Аз много обичам фентъзи и май ще се прехвърля при братята китайци.
И аз много обичам фентъзи и затова съм при китайците.
Какви предпочиташ - с богове, демони, хора, дракони или само с хора със супер сили и магии?
Като Ashes of love,  минус главната идиотка, би ми харесало. Макар и да е детски. Сега почна Ever night, още не мога да преценя. Аз ги избирам по красота на главния, колкото по-елф, толкоз по-добре. Почнали да снимки на Immortality, поразгледах че е известен комикс. Още проучвам.

# 663
  • България
Като Ashes of love,  минус главната идиотка, би ми харесало. Макар и да е детски. Сега почна Ever night, още не мога да преценя. Аз ги избирам по красота на главния, колкото по-елф, толкоз по-добре. Почнали да снимки на Immortality, поразгледах че е известен комикс. Още проучвам.
О, супер, значи каквото и на мен.
Без главна идиотка няма как да мине, освен ако не е фентъзи по цензуриран роман, където главните са гей двойка обаче само се намеква. Т.е. има главен идиот. Joy
Аз гледам предимно и почти само фентъзи като Ashes of love - държи първото място в списъка ми.
На второ място съм поставила Eternal Love (2017)

Даже главната в този е доста приемлива поне за мен.
Най-елфски вид имат в Ice Fantasy (2016) - тук главната ми харесва и като визия, но пък има неприятна второстепена лигла - изтрайва се. 7-мо място в личния списък.

Immortality е по цензуриран роман и ще го пропусна, нищо че е със страхотния Leo Luo.

# 664
Моарейн,още не мога да повярвам,че Ледените елфи или Ice Fantasy ти е харесал.Наистина.
Само един МаТиен ме държа да го гледам,но и той не спаси положението.Ужасен финал,твърде разводнен,кофти грим и перуки,ефекти няма,една част от героите въобще не бяха нужни.По-зле е само втория сезон,ама поне нямаха перуки.

Цитат
Без главна идиотка няма как да мине, освен ако не е фентъзи по цензуриран роман, където главните са гей двойка обаче само се намеква. Т.е. има главен идиот. Joy
За в момента има само един такъв и е най-гледания за миналата година. И нямаше "главен идиот",защо характера на двата образа следваха книгата и по-никакъв начин не приличат дори малко на типичния  женски образ. И двата главни героя бяха равнопоставени и нямаше лигавщини и протакане за цел повече епизоди.
Immortality няма дата за излъчване,но и да имаше пак не е сигурно кога и дали ще го излъчат.

# 665
  • Варна
Immortality като видях бретончето на главния и залепнах.
Eternal love ми е в списъка.
Нищо не казвате за Ever night, да го мъча ли? Даже са два сезона.

# 666
  • DE
"Ever night" го изгледах почти на инат основно, заради историята. Повечето образи бяха страхотни, но главната дребосъчка която бяха набутали изобщо не ми хареса, 26 годишна с хилаво детско телце до 18 годишния главен едва изтраях. Костюмите също не ми харесаха, твърде европеизирани бяха. Имаше и добри моменти, но вече не си спомням почти нищо Grin а го гледах сравнително скоро. Обаче имаше много възторжени отзиви та си е до усещане. Може да е и, защото по това време бях обсебена от друга младежка история която ми остана сред любимите за миналата година, а там ми хареса почти всичко, даже някога ще го повторя. "Fights Break Sphere" http://www.easternspirit.org/forum/index.php?/topic/14750-fights … ts#comment-192240

# 667
  • България
Моарейн,още не мога да повярвам,че Ледените елфи или Ice Fantasy ти е харесал.Наистина.
Да, хареса ми. Втори сезон не толкова и особено заради превъплъщенията на главната в друго тяло.
Финалът ми хареса.
Нищо не казвате за Ever night, да го мъча ли? Даже са два сезона.
Не съм го гледала, но ми е в списъка.

Колко сме различни хората, добре че китайчетата са така добри да пускат сериал след сериал.
За всеки има по нещо. Grinning

# 668
Акцентът е върху човешкия живот и как той протича за един миг, като едно мигване на окото. За това всеки момент е ценен, всяка секунда от живота.

Точно това е най-тягостното в сериала. Днес сме тук, а утре ни няма. Същото важи за близките ни. На мене всичкото това ми е много трудно за преглъщане.

# 669
Ето, в Ъплоуд са разрешили проблема Wink

Догледах първи сезон на Спейс форс и ми хареса доста. Първоначално не бях сигурна, че е фантастика, но определено е - щом успяха да стигнат Луната и да направят база. Не съм сигурна, че това е възможно в момента.
Малкович си остана нещото, което ми харесва най-много в сериала Simple Smile

# 670
  • Вестерос
И Upload съм изтеглила, да ги видя и него Simple Smile Но хич нямам време, Може би през седмицата.

# 671
  • Разпиляна във въображението
Ще започва пореден корейски сериал за паралелни вселени - Train https://mydramalist.com/52351-train

# 672
Сигурно ще го гледам, но криминалните са много подобни. И престъпленията са все едни и същи и особено гадни - търговия с органи, убийство на жени или деца, държане на жени и/или деца като затворници (понякога с години) и корумпирани политици.
Актьорите не са ми познати на пръв поглед.

# 673
  • София
Приключих с новите сезони на Русалка и Розуел.

Розуел, Ню Мексико
https://www.imdb.com/title/tt7588054/?ref_=nv_sr_srsg_0

по-слаб сезон 2 в сравнение с премиерния. Поне последния епизод бе добър.
Естествено подобни сапунки се кльопат и шоуто е подновено за сезон 3.

Русалка
https://www.imdb.com/title/tt5615700/?ref_=nv_sr_srsg_0

Много добър сезон 3. Рейтингът в сравнение със сезон 2 е по-нисък, но за това е виновен слабия сезон 2.
Първи и трети сезони много добри, сезон 2 разочароващ, но като цяло съм фен и препоръчвам.
Също добър финален епизод, но с лек отворен край. Искрено се надявам за четвърти финален сезон, но засега нищо не е ясно.

# 674
  • България
Аз съм на шести епизод на поредното фентъзи Legend of Nine Tails Fox (2016)
Започна леко, като детска приказка, но само за няколко епизода нещата станаха по-сериозни.

Главните герои за лисиците, а те заедно с фениксите вече са ми любими персонажи от китайската митология

Общи условия

Активация на акаунт