Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 4 апр. 2020, 19:00 ч.

Магистър-фармацевт отговаря на вашите въпроси

 • 15 395
 • 164
 •   1
Отговори
# 150
 • Мнения: 68
Здравейте, г-н Димитров, на мъжа ми слагат инжекции Фраксипарин 0.6 - сменена му е тазобедрена става. Вчера е изписан, изпитва силни болки и се питам какво болкоуспокояващо може да пие.
Вариант са хомеопатични лекарствени продукти като Arnica Montana 30CH 3x5 гранулки на гладно, парацетамол също е вариант, но първо да се опита с хомеопатия. Бих предложил и вариант с метамизол на прахчета, но макар и метамизолът да е аналгетик, а не нестероидно противовъзпалително, все пак се допитайте до лекаря, за да одобри и той.

#фраксипарин #аналгетик #операция

Последна редакция: пт, 05 юни 2020, 22:59 от Росен Димитров

# 151
 • Мнения: 68
И аз с въпрос- каква е разликата между цинк глюконат и цинк пиколинат? Кое е по- добро, по- качествено и как да избера правилния вид за мен?
Формата на глюконата също се резорбира лесно, да, но пиколината е най-добре усвоимата форма и за това предпочитаната. Особено ако имате доказан дефицит и държите на сигурен източник. Ще рече , че получавате максималното количество цинк от една дозова единица.
#цинк #пиколинат #форми #глюконат #коса #кожа #нокти #хормони #имунитет

# 152
 • Мнения: 68
Здрaвейте, удaчно ли е дa държa шишенцето c витaмин д в хлaдилникa? Нa лиcтовкaтa пише, дa не cе държи нa темперaтурa повече от 25 грaдуca, a в къщaтa, оcобено cлед кaто cе зaтопли времето, чеcто темперaтурaтa cтигa 25 грaдуca, a и повече. Може ли от cтудa дa cе повреди витaминa?

Много ми е интереcно зaщо нa някои въпроcи cе отговaря, a нa други не?
Да, добър вариант е да го държите в хладилника, но не и на място където да е много ниска температурата. Така да се каже възможно "най-топлата" в хладилника. Все пак и от ниските температури могат да се предизвикат промени, не е желателно кристализиране дори частично на продукта или разслояване и т.н. Важи и за капки за очи и сиропи, които често попадат в хладилника. И все пак - за топло време това е правилното място , освен ако нямате хладен тъмен шкаф, който дори през лятото си е хладен. Simple Smile

Последна редакция: пт, 05 юни 2020, 23:10 от Росен Димитров

# 153
 • Мнения: 68
Здравейте!Изписан ми е Ципралекс по схема ,трябва да го пия няколко месеца. Притесняват ме страничните ефекти.Мога ли да шофирам докато приемам лекарството?В листовката пише,че един от страничните ефекти е покачване на теглото.Това може ли да се регулира,ако приемам някаква подходяща добавка?Благодаря!
Относно есциталопрамът и шофирането данните не са категорични и точни. Влияят множество други фактори като кога е започнат продукта , в какъв дозов режим , как се покачва дозата, има ли резки повишения на дозата, напреднала възраст на пациента и други подобни специфики при лечението и приема. Трябва да се шофира с повишено внимание от ваша страна със сигурност. Така или иначе този лекарствен продукт има пряко отношение към важни цикли в мозъчната дейност и сигнализацията в нервната система. Това значи ,че се засягат сложни системи и механизми и рискът за негативно повлияване на шофирането е все пак вероятно, категоричен отговор трудно бих дал, не при всеки би се получило, а също така може да се получи епизодична поява на подобни ефекти. Относно напълняването - при някои пациенти се засича по-сериозно, при други не до там. Има данни, макар и по-рядко за понижаване на теглото при употреба на есциталопрам. Най-добрата превенция е здравословно хранене, подходяща диета непозволяваща покачване на тегло и физически структуриран режим/редовни тренировки/спорт.
Есциталопрамът стимулира серотонина, апетитът се повишава, а той от своя страна покачването на тегло. Храненето и физичеаската дейност ще се решаващи. Превърнете лекарствената си терапия в стимул да организирате хранителен и спортен режим с цел да избегнете странични ефекти , с което освен самочувствието ще подобрите и лечението си, а вероятно и ще съкратите продължението му(това зависи от лекаря, разбира се).

# 154
 • Мнения: 68
Изписан ми е Преднисон за упорита двумесечна суха кашлица - 5мг (5 дена по 3; 5 дена по 2 и 5 дена по 1). Също така и два инхалатора - Albuterol (този при необходимост) и Breo Ellipta (този всяка сутрин за 30 дни). Вземам ги трети ден и ефект не усещам никакъв. След колко време би трябвало да се почувства облекчение. В предвид ИП с вируса, прегледа ми с доктор мина онлайн и той предполага че съм с астма. Тестове евентуално могат да ми се направят чак юни. До тогава ми каза да карам с това. Благодаря Ви.
Вече сме юни, не мисля че отговорът ми би бил полезен, но потърсете и друго мнение. Много бързо се скача на диагноза астма напоследък, не че няма причина, просто споделям мнение да потърсите и друг специалист.

# 155
 • Мнения: 5 473
Изписан ми е Преднисон за упорита двумесечна суха кашлица - 5мг (5 дена по 3; 5 дена по 2 и 5 дена по 1). Също така и два инхалатора - Albuterol (този при необходимост) и Breo Ellipta (този всяка сутрин за 30 дни). Вземам ги трети ден и ефект не усещам никакъв. След колко време би трябвало да се почувства облекчение. В предвид ИП с вируса, прегледа ми с доктор мина онлайн и той предполага че съм с астма. Тестове евентуално могат да ми се направят чак юни. До тогава ми каза да карам с това. Благодаря Ви.
Вече сме юни, не мисля че отговорът ми би бил полезен, но потърсете и друго мнение. Много бързо се скача на диагноза астма напоследък, не че няма причина, просто споделям мнение да потърсите и друг специалист.

Благодаря за вниманието все пак. Оправих се чак на 15 ден. Мислех че за ден два ще ми размине. Всичко е наред за сега.

# 156
 • Мнения: 78
Здравейте! Бихте ли ми препоръчали витамини/добавки за кърмачки? Също да ми препоръчате витамини за мъжа ми, който прекарва голяма част пред компютъра (често кара и нощни смени). От както започна тази работа боледува по- често и искам нещо за подсилване на имунната система. Има също и гастрит, по препоръка на лекар започна да пие пробиетоци и не е имал кризи вече няколко месеца. Колко време може да ги приема и какви бихте ми препоръчали? Някъде бях чела, че е добре периодично да се сменят, това вярно ли е?

# 157
 • Мнения: 223
Здравейте ,имам два въпроса.
Може ли да препоръчвате добавка за често боледуващи деца(3 и 5г.) Някоя която да помага наистина?
И вторият ми въпрос е:
Има ли таблетки за отслабване наистина ефективни или поне за притъпяване на апетита които може и знаете,че действат.
Благодаря.

# 158
 • Мнения: 22
Здравейте,
Позволени ли са депилатоарните кремове по време на бременност?

# 159
 • Мнения: 68
Здравейте,
Позволени ли са депилатоарните кремове по време на бременност?
Здравейте, няма някаква уникална съставка в тях що се отнася за тези, чиито основна активна съставка е урея в комбинация с масла. Уреята размеква косъма (ако попадне на ноктите - тях също, което при здрав нокът е нежелателно). Тя няма друго действие и е безопасна за употреба, ако съдим по тези и свойства. Дерматолог би бил по-точен в случая , но все пак няма достатъчно изследвания на тази тема за това и никой не може да ви каже нещо категорично.

# 160
 • Мнения: 68
Здравейте има ли в аптечната мрежа хранителна добавка, която да регулира теглото с цел безвредно отслабване? Препоръчате ми нещо от което наистина да има ефект?
В отговора си ще включа и потребителят kapadokia, понеже ме е попитал за същият въпрос.
"Безвредното" отслабване се постига единствено с много добър/добър хранителен режим и
редовна физическа дейност. Всичко друго не е особено безвредно или балансирано отслабване или най-малкото недостатъчно ефективно.
 Щом е агресивно или за сметка на сериозен глад, медикаменти(по-сериозни) и др. първо е неестествно и твърде
насилващо организма. Би довело до бързо възвръщане на загубените килограми. Все пак, има продукти , които биха подобрили обмяната на веществата и такива, които да намалят усвояването на някои хранителни вещества. Но за всеки един от споменатите типове продукти няма вариант без физическа дейност(било то просто повече разходки). Дори изследвания и тестове , които са правени са на физически активни хора с някакъв двигателен и хранителен режим. Самостоятелно, просто така без предприети други мерки по оптимизиране на лайфстайла с цел отслабване, не биха имали достатъчен или някакъв ефект.
Продукти с различен вид фибри, алгинати, пектин - все варианти, които могат да спомогнат за намаляне инсулиновият пик след нахранване и по-добро засищане с по-малко приета храна. Инсулинът разпределя и стимулира усвояването на глюкозата в кръвта по клетките(и стимулира и складирането и по мастните депа, разбира се). Най-генериращи мазнини са простите захари(най-често от сладки неща), има и други храни нямащи нищо общо с глюкозата и въглехидратите , които също стимулират инсулинът, но когато не е приета глюкоза или просто захари под някаква форма, стимулирането на мастната тъкан няма да е същото. Част от добавките могат да спомогнат за този ефект, като намалят усвояването на мазнините и въглехидратите от храната. Образуват желеподобна маса в стоомаха , която намаля усвояването и придава ситост. Разбира се, това е само един от вариантите, бих го предложил, понеже говорим за нещо по-инертно, което няма да закача сърце и кръвно.
НО винаги трябва да имате предвид - всеки подобен продукт с "лошото" (в случая може да е захари или мазнини) може да намаля усвояването и на много други важни витамини и минерали, да предизвиква някакво локално дразнене, вероятен запек, някаква малнутриция, твърде ниска кръвна захар и т.н. Все пак това са продукти, които са добавки, както полезен така и вреден ефект би могъл да бъде установен. Повечето добри марки( по някои лични наблюдения) се стараят това, което пише на опаковката като прием поне да не предизвиква вреда, ако не да помага.
Също като вариант е да добавите и диуретични чайове, които да ви помогнат със задържането на течностите , но там солта(NaCl) и хормоните имат финалната дума и ако се грижите добре за тях и те ще ви се отплатят. Количеството на кортизолът, генерално казано, отговаря на нивата на стрес на организма и може да предизвика задръжка на течности. Дисбаланс/пикове в половите хормони също, така че не е лошо да се внимава и от тези гледни точки. Предпочитам този тип продукти за отслабване, който вече споменах, поради най-често липсата на "стимуланти" в тях, както и на хоромон мимикриращи екстракти, които също могат да объркат важни цикли в организма.
Ако не сте имали опит с правене на хранителен режим(НЕ диета), свържете се с диетолог(реален такъв, не измислен, самопровъзгласен), който ако  направи подробни изследвания на определени хормонални нива, хранителните ви навици и слабостите ви, ще сформира балансиран начин за справяне с проблема.

# 161
 • 1st floor
 • Мнения: 7 046
Може ли да ми препоръчате слънцезащитно, което ще ме спаси от досадните малки пъпки, които ми излизат всяка година на морето по раменете и деколтето и не се махат дълго след това? И ако е възможно, на нормална цена. Simple Smile

# 162
 • Мнения: 18
Добър ден, капки Ка вит, някой има ли налични,не мога да намеря а спешно ни трябват след 2 дни

# 163
 • Мнения: 912
Здравейте Simple Smile Имам проблем с разширени вени и много спукани капилярчета по краката, визуално е грозна гледка. Мисля да почна да пия Детралекс, но в същото време имам и проблем със стомаха. Най - вероятно гастрит или синдром на раздразненото черво, както ми казаха. А Детралекса бил много силен. Дали ще имам проблем със стомаха, ако почна да го пия?   Или ако можете да ми препоръчате нещо друго, което е по - изчистено? Както и някой крем. Лиотон, Троксевазин, не ми действат. Благодаря предварително за отговора Simple Smile

# 164
 • Мнения: 155
Моля за уточнение, Урогард  капсули преди, след хранене или по време на хранене се пие? Предписан е по 1 капсула 2 пъти (сутрин и вечер) 8 - 10 последователни дни. След това е препоръчително да се взема само по 1 капсула дневно. В листовката не е уточнено, а и лекаря пропусна да ми уточни.

Общи условия

Активация на акаунт