COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 469 129
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 12 630
Има хора, които искат да живеят под полицейски режим
Строй се, преброи се
Аз не искам да живея така и плюс това нещата са добри за България
Нещата са добри, защото са под контрол.

# 12 631
А какъв е проблема, някой да отиде да си полее пипера в някое безлюдно село , без да общува с други хора? Все пак и след 2-3 месеца ще трябва да се яде, особено ако останеш без работа, тогава всяка собствена продукция би била от помощ.

Няма логика да садиш пипер в безлюдно село и да пътуваш непрекъснато да го поливаш. Ще обясня защо.

Първо - ако е безлюдно селото и само ти имаш къща там изглежда много рисковано да отглеждаш земеделски продукти. Рисковете са много - набези от крадци, диви тревопасни животни гладни след зимата, вредители насекоми и други. Тоест опазването на реколтата ще изисква повече усилия от отглеждането й.

Второ - ако насаждението не е пипер, а някое по-водолюбиво като домати например, всяка сутрин и вечер ли ще трябва да ходя да го поливам? 10 пъти по-евтино ще ми излезе да си ги купувам от пазара.

Трето - на мен ми звучи почти невъзможно да отидеш да полееш пипера в безлюдното село без да осъществиш човешки контакт. Какво имам предвид - дори да приемем, че съм заредил достатъчно бензин за отиване и връщане, че няма да спирам по магазини, че наистина селото е безлюдно и само аз обитавам там, то все пак и на отиване и връщане ще имам контакт с полицая на КПП-то.

Четвърто - ако останете без работа и нямате абсолютно никакъв друг доход, то с минимума от 8лв на ден от бюрото по труда ще имате достатъчно средства да си осигурите необходимите калории, за да не погинете от глад.

Пето и последно - ако човек разполага с имот на село, лично МПС и средства да пътува, то той има средствата да натрупа запаси за много продължителен период от време (повече от година) и няма да има нужда да разчита на консервиран пипер, за да избегне гладната смърт.

Това, което искам да кажа е, че вашият пример няма нищо общо с реалността и съответно с темата тук.

# 12 632
Днес бях 3 часа навън из Люлин - беше пусто! Жега и пустош, никога не съм виждала квартала такъв. А пазара е направо зловещ като е затворен. В тази жега, 90% от малкото хора ,които видях, бяха без маски, и аз в това число. Но пък и дистанция бол...Наблюденията ми от началото на седмицата са: полицитя не спира никой движещ се за липса на маска, но определено се разтурват всякакви поседнали групички с повече от 2-ма и тогава вече се прави забележка и предупреждение за слагане на маска.

# 12 633
Италианците са от месец и половина по къщите и продължават да регистрират 3000+случая дневно.
А същевременно събират идеи за осъществяване на туризъм по плажовете.

Не мога да разбера какъв им е случая...трябваше отдавна да са с под 1000 / дневно.
И аз искам да знам какво става там...Nerd
Числата на Worldometer отдавна нямат логика. Някой нещо сериозно ни премята, но как и защо.

# 12 634
fallon_fallon, Никой не иска да се заразяваме с хиляди, поне никой трезвомислещ човек. Обаче да се успокояваме фалшиво, че всичко е ок също не е добра стратегия.
Фактите показват, че не се успокояваме фалшиво. Имаме право да се радваме на момента и да се поздравим за липсата на съществени сътресения до момента.
Разбрахме, че адът идва до дни. Даже от щаба не се говори, че  "може ", а  че  "ще " се изпозаразим

# 12 635
20% са били връщани днес при опита им да влязат в София.

# 12 636
Ако имате време и желание да прочетете 13 страници - авторът е биолог от МИТ (Massachusetts Institute of Technology), понастоящем професор в Станфордския университет. Хареса ми колко точно е описал здравната икономика в България и САЩ, както и икономиката като цяло. Говори подробно за вируса, за евентуалната ваксина и подмята как всички ще сметнат в един момент кое вреди на БВП повече - локдаун или смъртност, защото БВП е баща и майка в капиталистическите държави. Разгръща си тезата и защо нехуманния подход на колективен имунитет според него няма да помогне икономиките да тръгнат. Интересно четиво, без претенции, просто неговите разсъждения
https://drive.google.com/file/d/14PW0aGRKtaoYUFDJ7-H0HFrmzDAv5Ma … uOE_pPkNj48FXj8l4

# 12 637
Как няма жив човек, около нас е лудница.
На мен ми е непонятно възрастен, интелигентен човек да се прави на тарикат. Явно не е или едното или другото. Все едно, всеки рано или късно си плаща за тарикатлъка.
Вече ми се иска да вдигнат карантината, за да чуя какво ще мрънкат всички, които сега са много на зор, ако почнем да се заразяваме с хиляди.
В квартал Изток  няма да никой.
Защото повечето се разхождаха в центъра! Без маски, с колела по пешеходната част на Витошка и много без маски изобщо.

# 12 638
  • София
Всички да ги връщат, като им е зор да напуснат Сф на всяка цена.

# 12 639
Ако хотелите не работят, защо къщите за гости работят?
Никой не е забранявал на хотелите да работят. Има много работещи.
Забранено е пътуването с туристическа цел.
Ако си в командировка или примерно имаш близък в болница, можеш да пренощуваш в някой от работещите хотели в София. В Бургас също се сещам за работещи хотели.
При къщите за гости е още по-лесно - казват, че са приятели и готово. Иди доказвай...
Заповедта: ТУК (следващата заповед се отнася само до датата)
Дори властите го потвърдиха преди време - хотел може да работи, ресторантът само с рум сървиз.
Но не може гражданинът да ходи на "туризъм". Simple Smile

# 12 640
  • Другата България
То и с декларации за гледане на възрастни роднини се злоупотребява , който иска да го прави ще намери начин.
Написах горното, заради сравнението ,което прави друг потребител :

Нима смяташ, че ако Х до вчера е ходил да си полива пипера с декларация, сега ще се спре, защото го е срам? Аз не мисля. Това с възрастните роднини е нож с две остриета, защото от една страна много се злоупотребява с него, но пък от друга наистина има хора с възрастни родители, сами, които пътуват при тях. И в един момент тези вторите, няма да мога да идат заради онези, първите. И защо да е така? Риторично питам.
Нищо не е по-силно от това да бръкнеш на някого в джоба. Според мен, разбира се. Но пък 300 лева са нищожна цена, която много ще платят /ако се стигне дотам изобщо/ за сметка на 4-дневна почивка някъде с всичките си близки и роднини. Докато други стояха сами на километри разстояние от същите тези близки.

И все пак цялата държава не може да се равнява по ситуацията в София, където има най-много случаи . Ние тук, за момента имаме само 25 заболели ! И стриктни мерки за влизане / излизане от града са необосновани.
Ами докато прочета, вече доста хора са ти отговорили вместо мен, и то съвсем логично.
Моят пример с пипера беше на прима виста, и домати става, и картофи - мотиви да искаш.

# 12 641
  • София
Хем лъжеха тези от репортажа с колите, хем мажеха, хем се били изнервили! Сори, да не сте се изнасяли в четвъртък! Те просто не са очаквали, че ще ги спрат, както винаги са се надявали, че ще мине. Е, не минА!

# 12 642
  • Пловдив
Въпросният проф. Люк Монтание за съжаление е тотално изперкал и в последно време се занимава предимно с шарлатанство. Така че аз не бих се доверила на негови твърдения за каквото и да било.
Е как не Ви е срам!
Докато работеше за България не беше изперкал?!
Ако бяха преписали цялата статия, щяха да споменат, че тезата на Монтание е отхвърлена от колегите му, а и самият Монтание в момента не се слави с добро реноме в научните среди. Даже на места статията е в рубрика фейк. Но мисирките не са читатели, а само писатели.
Та не виждам защо Лили трябва да се срамува.

# 12 643

Четвърто - ако останете без работа и нямате абсолютно никакъв друг доход, то с минимума от 8лв на ден от бюрото по труда ще имате достатъчно средства да си осигурите необходимите калории, за да не погинете от глад.

С всичко останало съм съгласна само с това не . 8 лева дават но не на всеки , моля проверете кои имат право.Те не са много.Мнозинството получава едно голямо НИЩО !!! Ако не отиде в чужбина да си изкара жална му майка.

# 12 644
ако почнем да се заразяваме с хиляди.
Великден е!
 Нямате ли грам надежда в себе си, че и на този светъл ден  предлагате да разглеждаме подобни хипотези?
Аз в себе си имам, в другите нямам Joy
Иначе, ако се търси Великденско настроение, друга тема ще трябва да се отвори. Иначе най-лесно да плеснем с ръце и да се прегърнем пък к'вот - тако'а.

Общи условия

Активация на акаунт