COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 469 873
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 1 245
Сега чета за Швеция, че реалният брой умрели от вируса е по-висок от съобщения. Шведското Обществено здраве съобщава, че по-вероятния брой умрели е 750, двойно повече от официално съобщеното. Причината за това вероятно е късното съобщаване на смъртните случаи вследствие на корона вируса. Според държавният епидемиолог, който бе споменат по-рано в темата, няма нищо за криене, просто не се съобщават навреме смъртните случаи.
Не смятам, че подадената информация от някоя държава /да речем Швеция/ е по-достоверна от подадената от друга държава /България, Италия, Китай/. Гаранция - Франция.

Задаваните от журналистите въпроси са под всякаква критика. Едно и също всеки ден, няма две мозъчни клетки да го схване и на следващия ден да зададе друг въпрос. Не са гении на мисълта, определено.

Фейсбук не ми е източник на информация изобщо, само на клюки тип 'стрина Пена'.

Ето тук е обяснено защо няма достатъчно тестове в САЩ и Европа например:
https://www.nytimes.com/2020/03/20/world/europe/coronavirus-test … ities-states.html
Късно са започнали да ги правят и има забавяне в сравнение с някои държави от Азия и даже от Австралия. В Австралия обаче имаха /сега незнам, ще прочета/ други проблеми- има тестове, няма карантина, празни магазини и глупости в тях се правеха, смешки от зор за криворазбрана демокрация.

Последна редакция: нд, 05 апр 2020, 11:46 от Анонимен

# 1 246
Значи Борисов и компания са най-големите параноици, защото съм убедена, че се тестват през ден.
Депутатите и те, най-първи ред контактни.
Останалите чакаме симптоми и да ни изпратят линейка.
Разбирам напълно вашето притеснение и недоволство. И аз същото го мисля. Дано не ни се налага да се борим за медицинска помощ...ще е страшно.
Но.. нека все пак сме реалисти. Държавата не може да функционира без парламент и МС.  Нали разбирате  какво ще настъпи при евентуалното им разпадане.
Предполагам,  сигурна съм,че в другите държави също си пазят и изследват президенти, МП и т.н. Това, че не ни го съобщават не означава, че не се прави.
Както се казва, армия без командване няма. Идва саморазправа и хаос. Предполагам, че не искаме това да се случи.
П.П Предполагам, че и президентът го тестват но не се обявява..няма И нужда.

# 1 247
  • Мадрид / София

Ето брой тестове на 1 млн. при нас и съседните държави. от worldometers.info

Правим тестове горе-долу, колкото и останалите. Просто наистина имаме малко случаи, което се потвърждава и от непретъпканите болници и липсата на починали.
Много се очудвам, при положение, че съседите са с по хиляди заразени/болни как Бг е с малко случаи. Сравни Бг с Гърция, Турция и Сърбия. Оставам с впечатлението че данните за Бг са манипулирани.

Най-младата жертва на вируса е новородено бебе в 35 гест. седмица, починало в майката, която също е била болна с вируса и е починала малко след операцията от усложнения.

# 1 248
Сега чета за Швеция, че реалният брой умрели от вируса е по-висок от съобщения. Шведското Обществено здраве съобщава, че по-вероятния брой умрели е 750, двойно повече от официално съобщеното. Причината за това вероятно е късното съобщаване на смъртните случаи вследствие на корона вируса. Според държавният епидемиолог, който бе споменат по-рано в темата, няма нищо за криене, просто не се съобщават навреме смъртните случаи.

А в България да не мислиш, че се съобщават? Там даже умишлено не тестват. Виж предния ми пост

# 1 249

Много добра статия. Линкове с подобни мнения има достатъчно много в темата за Covid, но малко хора имат желание да ги разгледат подробно и да разсъждават върху тях. Болшинството, си харесват пресконференциите, телевизията, коментарите от фейсбука и други подобни източници.

Тази позиция вече не е рентабилна, взимайки предвид драстичното увеличение на заразените и починалите в света.

Не разбирам примерите с ебола и варицела - и за двете има ваксина. Не разбирам сравнението с ХИВ, той не се предава по въздушно-капков път. За инфлуенца също имаме и ваксина, и лекарствени препарати. Нямам спомен някога да се е случвала подобна ситуация с инфлуенца.

Няма логика и в сравнението с починали/заболели от инфлуенца. Сравнявате на годишна база инфлуенца с Ковид на месечна база, при взети мерки? Подобни сравнения могат да се правят при еднакви условия. Демек, единствено, ако не бяха взети абс никакви мерки и бяхме оставили свободно разпространение на Ковид, след 1 година можехме да правим точни сравнения между двете. Всичко останало би било Неправилно. Но дори опирайки се на неправилното сравнение, 34к починали от инфлуенца за година в САЩ, това прави по колко? 2800 на месец. Ами, ето, за по-малко от месец, в момента имат 8300+ починали с положителен Ковид тест.  Пак казвам, по тази логика, ми дайде да сравняваме с едра шарка, ако нямахме ваксина, нале..ама имаме и са взети мерки Simple Smile. На това му се вика превенция все пак, не чакаме да почнат да умират хора, а се стараем да не се стига до там.

Относно Южна Корея - те много бързо започнаха лудо тестване и карантиране на всички позитивни и така прекъсваха веригите + че там заповядаха носенето на маски навсякъде.

Няма лекар, който да работи с Ковид, независимо от коя държава, който да твърди, че е just a flue. От всички държави качват клипчета и всеки казва едно и също - не са виждали такаво нещо досега. Не знам защо се омаловажава мнението на хората на първа линия.

# 1 250
  • София
Цитат на: MK_ link=topic=1198767.msg40506079#msg40506079 date=158607
Всеки ден новите случаи са от градовете, които има лаборатории и главно от София.
[/quote

Вие не забелязвате ли, че съобщават само области, а не конкретни градове (с малки изключения като Лом и Пещера)? И не е вярно, че случаите са само там, където има лаборатории - я вижте Кърджали, Смолян.
Сигурно голяма част от софийските случаи са от София област - вчера Мутафчийски спомена за 5 случая в Костинброд и неистовото желания на кмета това да се съобщи, защото иначе населението не спазва изолацията.
Според мен също не е правилно, трябва да се дава подробна информация за местоположението на всеки установен вирусоносител, но явно няма да стане.

# 1 251
  • Ispania
Масово тестване почти сигурно ще има преди връщане към 'нормална обстановка', кога ще го направим ние е друг въпрос, другите европейски страни се готвят да го правят към юни..
Кои са тези европейски страни? Така като гледам , до тук няма нито една която да има достатъчно тестове .

# 1 252
Не виждате ли връзката между вирусното натоварване и тежките случаи? Това е и пряко свързано с лечението, макар и да няма одобрени лекарства. Все пак има такива, които намаляват вирусното натоварване и това е причината да не  се стига до респиратори. Иска се обаче болните да се третират още в начална фаза, а не да се чака и да се пие парацетамол. Това вероятно няма да помогне много на възрастни с много придружаващи заболявания, но във всички случаи ще помогне на по млади, здрави иначе, хора.
Затова все искам някой лекар да излезе по тв и да каже какви лекарства се изписват на леките симптоми. Ама никой не казва. Симптоматично било!!! лечението!!! Пу!

Е какво пу? Да помислим логично, ако имаше лекарство, щяхме ли сега да сме под извънредно положение?!

# 1 253
Скрит текст:
Това е много притеснително, веднъж за разпространяване на вируса и втори път за състоянието на човека.
Хем всички сме много загрижени да няма разпространение и тежко болни, хем се пренебрегват възможи мерки за това.

Така е, и това са хора, които здравната система третира  като потенциално болни от ковид, поради което не биват преглеждани и диагностицирани в болнично заведение, а лекувани по телефон. Не могат да посещават болници, но могат да посещават всичко останало, което и останалите граждани.
Именно. Защо няма организиран екип, който при човек със симптоми, предполагащи възможност за КВ да прави тест. Нека човека остане на домашно лечение, ако е възможно, но да му бъде назначена терапия и след излизане на резултат вече да има карантина на всички и т.н.
Не изключвам, че лекарите, които преглеждат /не по телефон/ могат да преценят на къде отиват нещата и още преди тест, да наложат временна карантина, лечение, до излизане на резултат.
На мен ми се губи смисъла от ЛЛ в момента, както и голямата подготовка  на болниците за заболели от КВ.

# 1 254
Нужно ли е за някого темата да става черна хроника?

По света има над 1 200 000 заразени, нормално е да има, за съжаление, всякакви случаи, уви и деца. Все пак, за огромната част от хората, то не протича много тежко.
Каква е ползата да паникьосаме бременните жени, като 5 страници дискутираме, че е починала такава? Това са екстремални случаи!
Малко присъствие на духа, може само да ни е от полза.

# 1 255
Разбирам напълно вашето притеснение и недоволство. И аз същото го мисля. Дано не ни се налага да се борим за медицинска помощ...ще е страшно.
Но.. нека все пак сме реалисти. Държавата не може да функционира без парламент и МС.  Нали разбирате  какво ще настъпи при евентуалното им разпадане.
Предполагам,  сигурна съм,че в другите държави също си пазят и изследват президенти, МП и т.н. Това, че не ни го съобщават не означава, че не се прави.
Както се казва, армия без командване няма. Идва саморазправа и хаос. Предполагам, че не искаме това да се случи.
П.П Предполагам, че и президентът го тестват но не се обявява..няма И нужда.

Разбира се, парламента трябва да работи. Хората може би се ядосват защото ги лъжат и то некадърно. Преди няколко седмици (когато още им гледах преките изяви) щабът и излизащи пред народа твърдяха, че няма нужда да тестваме хора без симптоми. Дни наред го повтаряха. Оп, депутатите ни се притесниха, тествайте ги всички, това със или без симптоми няма значение и беше за народа само.

# 1 256
  • Bulgaria
Масовото тестване в началото е чудесно, но при нас вече е... Дори в момента да се тестваме масово няма да е достатъчно, защото днес отрицателния резултат утре може да е положителен. Вече наистина не знам какво може да се направи. Здравите да се пазят, болните са навсякъде. Страшното е, че това нещо не може да се премахне и дори след 3-4 месеца ако няма намерено адекватно лечение, то просто изход няма. Това, че не се дезинфекцират градовете също е проблем според мен. И най-вече носенето на маски. Завиждам на спокойствието на такива ентусиасти, които спокойно се разхождат дори в аптеката и супермаркета без маска, но точно те са най-опасните.

Последна редакция: нд, 05 апр 2020, 12:29 от MK_

# 1 257

Задаваните от журналистите въпроси са под всякаква критика. Едно и също всеки ден, няма две мозъчни клетки да го схване и на следващия ден да зададе друг въпрос. Не са гении на мисълта, определено.

Явно и на мен ми липсват мозъчни клетки. Я обясни на бедната душа кое точно му е тъпото на въпроса?

# 1 258
  • София
Тестове правят Рамус, Бодимед и Цибалаб. Последните недолюбвам от други времена, сега не знам как са, но мой приятел се беше притеснил и си направи тест. Обади се в Бодимед, на следващия ден бяха отишли екипирани у тях, взели проби от него и приятелката му, бяха си пуснали и кръвни изследвания освен теста за Коронавирус. Отрицателен им е PCR теста, кръвните излязоха след два часа, както става и като се ходи на място за изследвания. Та работи това с домашните посещения явно. Имат всички такса посещение, но очаквах, че ще се бавят повече, а те веднага бяха отишли и сега са си спокойни, че в такива времена като ти потече носа и вече мислиш най-лошото.

Те не излизат ли изобщо, защо си правят тестове без симптоми.? ...единият като отиде в супермаркета и може да донесе вирус веднага...
От друг вирус бяха болни, но твърде дълго и се бяха притеснили. Без симптоми да се изследваш не знам какъв смисъл има.

# 1 259
Ето и статистика за брой починали на 1 000 000 население - 2 карти - общ брой и за ден:

От тук:

https://ourworldindata.org/coronavirus

Общи условия

Активация на акаунт