COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 481 617
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 7 095
Скрит текст:
Скрит текст:
Аз съм силно удивена от драмите - никой ли от тук пишещите не е имал пневмония в живота си? Кофти е, гадно е, но се преживява, мога да ви уверя, защото аз съм имала повече от 3 бр., пък доживях до над 50-така и още не съм се наканила да умирам, с Божията помощ.
Недейте да се паникьосвате толкова много, все пак, още не сте на 75. А като станем на 75 и да се панираме и да не се панираме, нещата са ясни, всеки ден ни е подарен, нежели пък като станем на 80....Всяко нещо с времето си.

Скрит текст:
Това не е обикновена пневмония, не го ли разбрахте вече? Колко от хората с пневмония са слагани на респиратори досега, че не е имало липси в световен мащаб?
Скрит текст:
А, това, че освен пневмонията удря всички органи и причината за смъртта може изобщо да не е пневмонията, въобще не го прави опасен в очите на някои от тук пишещите. Щом човек е починал от инфаркт, как може да го пишат коронавирус? Разберете, че този инфаркт нямаше да се случи, ако човекът не се беше заразил с коронавирус. Не казвам, че всеки инфаркт е причинен от коронавирус, но щом човекът има положителна проба, то всяко влошаване на състоянието му се дължи точно на вируса, независимо инфаркт ли е, инсулт ли е, бъбречна недостатъчност ли е.

Именно - бая се изхвърлиха с тия респиратори на 86 годишни хора...Защото и с респиратор и без респиратор, изходът ще е един и същ. Сори, факт.[/spoiler]

А кво? Да ги оставят да си умират ли? Сериозно? Просто си представям как лекар казва "О, ми сори, ще умреш - факт, няма смисъл даже да се опитваме"
Разбира се,че трябва да ги оставим да измират. Те и бездруго са стари и болни, защо да заемат мястото с респиратора, като така или иначе са пътници? А, те и без респиратора са пътници. Добре, че лекарите, излекували всички възрастни досега не са с морала и разбиранията на някои от пишещите . Че горко ни. .....

Може ли линк (сега нали само с линкове се информираме, то тва наука-маука глупости някви) към история с излекуван от Ковид19 стар човек, който е бил закачен на респиратор (няма начин да няма поне едно изключение)? Защото дори и баба Верка, за която толкова умилително говориха преди време, не беше закачена на респиратор.

# 7 096
Цитат
Не сме спорили винаги, предния път ме убеди за маските, но втори път няма да се получи, нито ще ти мълчи някой да заблуждаваш хората.
Ама аз и за маските съм на абсолютно същото мнение. Правят абсолютно същата тъпотия която вече се опитаха да направят веднъж и народът правилно даде яростен отпор, като слушах Мутафчийски останах с впечатлението че тоя път ще го направят както трябва, да е само за закрити пространства, което няма да струва много от бюджета на домакинствата, ама наш Боко не мисли така, маски навсякъде и най вече всичко е маска (което е голямата тъпотия ама то е нужно ако ще са навсякъде защото много домакинства не могат да си позволят чисто финансово да купуват толкова много маски, а държавата отново отказва да ги осигурява и няма да се осигуряват истински маски като например в Япония където държавата ги раздава на всяко домаконство, или в Австрия пред магазина, а маските направи си сам, от кърпи за отбиване на номера няма да имат никакъв епидемиологичен ефект а точно обратният ще стимулират заразяването, защото с тая тъпотия ще накарат хората които не носят маски да отбиват номера, тези които не отбиват номера и сега ги носят няма нужда да са задължителни навсякъде, само че това отбиване на номера което сега ще настъпи ще коства човешки животи, защото който не иска да носи маска, няма да носи ще си я държи под брадата над брадата ще я пипа с ръце, ще я слага само кат вижда патрулка ще почне едно пипане по лицето което е перфектно за вируса, ще носи маска за еднократна употреба непрекъснато, разни ефирни кърпи ще се представят за маски също ще се носят непрекъснато а не трябва защото ще се навлажняват, перфектно за вируса, от наместването с ръце ще го слагат там в добра за него среда после ще го вдишват хубаво. За да не ги навлажняват непрекъснато ще ги свалят, слагат, пипат наместват лицето, перфектно за вируса. Когато се изкашлят и пред устата си нямат истинска маска е перфектно за вируса защото 90% от влагата ще премине и тя ще бъде раздробена на фини капчици, които ще остават дълго във въздуха защото едрите капки при изкашляне или трябва да бъдат спирани от истинска маска или по добре да си без маска и да изхвърлиш 100% но големи и тежки капки които бързо да паднат на земята а не самоделките да пуснат 90% от тях но раздробени ситно за да се носят дълго във въздуха и други хора да ги вдишват, (четох такива изследвания когато първият път се опитаха да въведат тая тъпотия "всичко е маска", а то ако ще е навсякъде не може да стане без всичко да е маска), ама да ти кажа честно вече се уморих да споря по тая тема, решили са да го направят по възможно най тъпият начин, това е положението. Държавата отказва да спази закона и да осигури маски щом ще ги прави задължителни навсякъде, а не всичко да е маска, това е положението.

# 7 097
Тридесет дни, и го няма един малък град. Тридесет дни, за които са загинали по света над 90 хиляди души, това е една малка световна война! След месец загиналите ще са повече от атоманата бомба над Нагасаки! За месец новите заразени са над 1.5 милиона човека - по една Враца всеки ден и растат!

Ако това ви успокоява - през същото това време се раждат хора. Simple Smile
От 01.01.2020 до днес са се родили 39 млн души и са починали 16 млн души.
Ето ви не Враца, ами цял нов Делхи...

# 7 098
Докато си говорим швейцарците вече имат повече излекувани, отколкото активно болни. Не съм чула да носят маски, но тестват здраво.

Че и по паркове ходят.

# 7 099
Не знам дали знаете, но в Германия голяма част от възрастните хора си имат декларации за отказ от реанимация, както и за това какви медицински мерки да бъдат предприети за тях при определени условия и определена прогноза. И да, лекарят е този, който определя прогнозата и взима това решение. Знам, че за човек, който не е в медицинските среди, това звучи страшно, странно, отвратително, за мен също беше така в началото. Но това е факт и така се процедира.

Така е. Страшно е за близките, когато гледат родител да умира. Знам, изживяла съм го. Човек е безсилен пред смъртта, иска да се бори, иска да я победи, чувства се виновен. Но истината е, че просто трябва да приемем, че сме смъртни и да се опитаме да запазим хладнокръвие пред нейното лице, а и да запазим достойнството на близките си.
Не искам да занимавам аудиторията какво означава това "да запазим достойнството на човек пред лицето на смъртта". Ако някой иска да разбере това понятие, пак казвам, да посети някое интензивно отделение и ще разбере какво имам предвид.

# 7 100
  • Там,където се събуждам щастлива.
Не знам дали знаете, но в Германия голяма част от възрастните хора си имат декларации за отказ от реанимация, както и за това какви медицински мерки да бъдат предприети за тях при определени условия и определена прогноза. И да, лекарят е този, който определя прогнозата и взима това решение. Знам, че за човек, който не е в медицинските среди, това звучи страшно, странно, отвратително, за мен също беше така в началото. Но това е факт и така се процедира.

Абсолютно същото е и в Холандия, затова и не знам дали цифрата на починалите е реална за пациенти, които не са могли да спасят, а са се борили... Не знам дали аз бих била толкова смела в решението си, а и съм вярваща. Но на практика тези декларации спасяват много хора от безброй трагедии, като това да умрат в мъки или да са приковани на легло и зависими от някой да им смени памперса. Да, може да е приемливо, ако имат  качество на живот, но често няма...

# 7 101
Честита нова заповед! От днес 12.04 до 26.04 всички с маски! Grinning

Проблемът, обаче, е сега кой ще я вземе на сериозно тая заповед....

# 7 102
Честита нова заповед! От днес до 26.04 всички с маски! Grinning

Вероятно тези, на които не им се дават пари за глоби.

# 7 103
Delta, да, и аз съм го изживяла с баща ми. Беше болен от остра левкемия, получи рецидив и не можеше дори и в частична ремисия да бъде постигната. Почина от пневмония (колко иронично). Тежко е, да, но на база сегашния си опит и мироглед разбирам, че всъщност пневмонията го спаси от месеци мъки. В такива ситуации човек се научава да уважава и живота, и смъртта като неизменна част от самия живот. Както и правото на избор на всеки човек. Защото пневмонията беше в следствие на това, че дойде на моята сватба.  Две седмици след това почина. Убеждавахме го да не идва, но той си знаеше прогнозата и искаше поне нещо хубаво да преживее за последно. И не, не съм се чувствала като убиец, защото все пак говорим за пълнолетни хора, които са и добре информирани.
Затова и попитах преди няколко дни дали възрастните хора изобщо искат да ги пазим, но отново ме обявиха за убиец. Та така за живота, качеството на живот и смъртта.

# 7 104
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Аз съм силно удивена от драмите - никой ли от тук пишещите не е имал пневмония в живота си? Кофти е, гадно е, но се преживява, мога да ви уверя, защото аз съм имала повече от 3 бр., пък доживях до над 50-така и още не съм се наканила да умирам, с Божията помощ.
Недейте да се паникьосвате толкова много, все пак, още не сте на 75. А като станем на 75 и да се панираме и да не се панираме, нещата са ясни, всеки ден ни е подарен, нежели пък като станем на 80....Всяко нещо с времето си.

Скрит текст:
Това не е обикновена пневмония, не го ли разбрахте вече? Колко от хората с пневмония са слагани на респиратори досега, че не е имало липси в световен мащаб?
Скрит текст:
А, това, че освен пневмонията удря всички органи и причината за смъртта може изобщо да не е пневмонията, въобще не го прави опасен в очите на някои от тук пишещите. Щом човек е починал от инфаркт, как може да го пишат коронавирус? Разберете, че този инфаркт нямаше да се случи, ако човекът не се беше заразил с коронавирус. Не казвам, че всеки инфаркт е причинен от коронавирус, но щом човекът има положителна проба, то всяко влошаване на състоянието му се дължи точно на вируса, независимо инфаркт ли е, инсулт ли е, бъбречна недостатъчност ли е.

Именно - бая се изхвърлиха с тия респиратори на 86 годишни хора...Защото и с респиратор и без респиратор, изходът ще е един и същ. Сори, факт.

Скрит текст:
А кво? Да ги оставят да си умират ли? Сериозно? Просто си представям как лекар казва "О, ми сори, ще умреш - факт, няма смисъл даже да се опитваме"
Точно така. Трябва да има някаква граница на тази лудост. Само някой, който не е виждал човек на респиратор, може да си мисли, че закачането на респиратор на стар човек, е много хуманен начин той да си отиде от този свят. Имайте малко приличие, моля ви и съхранете достойнството на хората пред прага на смъртта.
Пак ще повторя, когато човек е в лоното на старостта и с респиратор и без респиратор, изходът ще е един и същ.

П.С. Посетете някой път (не точно сега, като мине пандемията) интензивно отделение, много е поучително.

Вие лекар ли сте? Ясновидец? Бог? С кристална топка гледате? Моля, обяснете - от позицията на каква по-точно казвате толкова уверено, че "изходът ще е един и същ" и от кога в 21ви век е окей дори да не дадем шанс на хората? Язък за толкова години еволюция и технологичен подем.

ПС. Посещавала съм, благодаря за препоръката.[/quote]

Когато технологичният подем измисли безсмъртието, може пак да си поговорим.
До тогава шансовете ги раздава друг. Обясних в преден пост какво имам предвид, други съфорумки също обясниха. От там нататък, живеем в свободна държава - всеки има право на мнение по всички въпроси.

# 7 105
Честита нова заповед! От днес до 26.04 всички с маски! Grinning

Вероятно тези, на които не им се дават пари за глоби.

Тъкмо отворих заповедта, да видя пише ли глоба колко, ама не, не пише... Пак набързо половинчати работи тоя Ананиев...!

# 7 106
Има много случаи на възрастни пациенте 85+ в Белгия, които отказват да бъдат интубитирани, осъзнавайки, че изходът за тях е сигурна смърт. Това е тяхно решение и следва да бъде уважавано.
Има рубрика "Те са нашите герои" с техните снимки. Светла им памет!

# 7 107
Скрит текст:
Цитат
Не сме спорили винаги, предния път ме убеди за маските, но втори път няма да се получи, нито ще ти мълчи някой да заблуждаваш хората.
Ама аз и за маските съм на абсолютно същото мнение. Правят абсолютно същата тъпотия която вече се опитаха да направят веднъж и народът правилно даде яростен отпор, като слушах Мутафчийски останах с впечатлението че тоя път ще го направят както трябва, да е само за закрити пространства, което няма да струва много от бюджета на домакинствата, ама наш Боко не мисли така, маски навсякъде и най вече всичко е маска (което е голямата тъпотия ама то е нужно ако ще са навсякъде защото много домакинства не могат да си позволят чисто финансово да купуват толкова много маски, а държавата отново отказва да ги осигурява и няма да се осигуряват истински маски като например в Япония където държавата ги раздава на всяко домаконство, или в Австрия пред магазина, а маските направи си сам, от кърпи за отбиване на номера няма да имат никакъв епидемиологичен ефект а точно обратният ще стимулират заразяването, защото с тая тъпотия ще накарат хората които не носят маски да отбиват номера, тези които не отбиват номера и сега ги носят няма нужда да са задължителни навсякъде, само че това отбиване на номера което сега ще настъпи ще коства човешки животи, защото който не иска да носи маска, няма да носи ще си я държи под брадата над брадата ще я пипа с ръце, ще я слага само кат вижда патрулка ще почне едно пипане по лицето което е перфектно за вируса, ще носи маска за еднократна употреба непрекъснато, разни ефирни кърпи ще се представят за маски също ще се носят непрекъснато а не трябва защото ще се навлажняват, перфектно за вируса, от наместването с ръце ще го слагат там в добра за него среда после ще го вдишват хубаво. За да не ги навлажняват непрекъснато ще ги свалят, слагат, пипат наместват лицето, перфектно за вируса. Когато се изкашлят и пред устата си нямат истинска маска е перфектно за вируса защото 90% от влагата ще премине и тя ще бъде раздробена на фини капчици, които ще остават дълго във въздуха защото едрите капки при изкашляне или трябва да бъдат спирани от истинска маска или по добре да си без маска и да изхвърлиш 100% но големи и тежки капки които бързо да паднат на земята а не самоделките да пуснат 90% от тях но раздробени ситно за да се носят дълго във въздуха и други хора да ги вдишват, (четох такива изследвания когато първият път се опитаха да въведат тая тъпотия "всичко е маска", а то ако ще е навсякъде не може да стане без всичко да е маска), ама да ти кажа честно вече се уморих да споря по тая тема, решили са да го направят по възможно най тъпият начин, това е положението. Държавата отказва да спази закона и да осигури маски щом ще ги прави задължителни навсякъде, а не всичко да е маска, това е положението.

На целият ти чаршаф и оплаквация, че нямаш 2лв за многократна маска, ще ти пусна само да видиш разликата, ако си с най-простата маска и без, а ти си спести по-нататъшните празнословия
https://livedoor.blogimg.jp/nwknews/imgs/0/2/02d9cc47.gif
Тъкмо и хората да си направят изводи защо е хубаво да се носи маска.

# 7 108
Относно отказите от реанимация:
Въобще не звучи страшно. Всички сме наясно, че в много държави има вариант за отказ от реанимация и това Е личен избор на човек. Законово изразен. При определени условия и определена прогноза, информиран! личен избор. В Италия имаше един пастор, който е отказал да бъде поставен на респиратор, защото е имало по-млад нуждаещ се и не са достигали. Този пастор умира, но си е направил своя избор. Има хора, които също съзнателно отказват да се подлагат на химиотерапия - имаше 1 господин, който каза просто "не, аз искам да си доизживея нормално живота" и си замина за Куба човекът. Почина няколко месеца по-късно, но това пак е нещо, което той е искал. Има и много хора, които искат да се борят за живота си и това също е тяхно право.
Тук, казусът ,който разискваме, НЕ е този. Тук дамата коментира, че не трябва дори да даваме шанс на определен набор от хора да се борят за живота си. Няма искаш, не искаш. Няма личен избор, няма въобщеее опити за каквото и да е - просто "сори, чао" И това вече за мен Е прекалено. И повярвай ми - лекарите също не желаят да правят точно този избор и опитваме да избегнем ситуация, в която може да им се наложи. Докато има възможност да се направи опит да се помогне на човек - това следва да се направи и това е правилното.

Последна редакция: нд, 12 апр 2020, 23:25 от FlameV

# 7 109
  • Там,където се събуждам щастлива.
.
Затова и попитах преди няколко дни дали възрастните хора изобщо искат да ги пазим, но отново ме обявиха за убиец. Та така за живота, качеството на живот и смъртта.

Тук има много хора от старческите домове, както и които живеят все още вкъщи, които още отсега са заявили, че не искат да бъдат приемани в болница, ако нещо се случи, защото в последните си дни ще бъдат сами и без близките си. Бащи не искат да умират без да прекарат последните си дни с децата си. Жени с мъжете си. Мъже с жените си.
В момента в болницата и в старческите домове се позволява само сбогуване и то за много кратко време.
За някои много тежко болни се знае, че е въпрос на време от самото им заболяване.

За българите западните лекари са масово убийци. Като се почне с истерията около парацетамол (“Защо не ми изписват антибиотик?”) до “Ама можеше да живее още месец.” Как ? В мъки. Няма нито един лекар на земята, който иска да убие болен човек. Има лекари, които вярват в хуманното отношение към пациента.

Общи условия

Активация на акаунт