COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 482 444
  • 32 209
  •   2
Отговори
# 8 535
За липса на имунитет и повторно заразяване се говори от един месец (още в Китай имаше подобни случаи), сега Ю Корея съобщи за такива. Доколкото разбрах не е масово и не е точно изследвано (като всичко останало).

Аз имам големи притеснения, какво ще ги правим лятото децата. Хайде, ще избутаме някак учебната година (моето е първи клас), ама после? Отпуската свършва, не може да се водят при баба и дядо, не може да се събират. Какво ще ги правим, какво?

# 8 536
  • София
Еми казаха го по Канал 1 преди малко, някакво светило пак на вирусологията. Пране вика на дрехите всеки ден най малко на 90 градуса Anguished ( сигурно трябва да слагаме баката на печката да заври водата, щото автоматични перални на повече от 90 градуса не съм чула да са произвеждани някога) , и другото - дезинфекцирайте уредите за храна по няколко пъти преди употреба : тук също  имам нужда от разяснение, с какво да ги дезинфекцираме ? Примерно - обтриваме ги със спирт . Чакаме да изсъхнат.Пак обтриваме.Пак чакаме да изсъхнат.Пак обтриваме.И така няколко пъти ! Всеки път преди хранене.
Не знам и ония в Прокаженото селище от Безкръвната гилотина дали са дезинфекцирали така съдовете когато са хранели беглецът Рене ?

Може би с белина, има предвид човека. Изобщо направо да гаврътваме по една чашка белина, преди употреба на храна. А сега сериозно: аз си разболях кучето с тоя доместос, вместо препарат за под. Ветеринарят ми каза, че ако искам да го довърша, да продължавам да го тровя бавно и сигурно.
А това за пералнята - при 90 градуса вадя бебешки дрешки, какво остава за най-малко на 90 градуса Rolling Eyes

# 8 537
  • Germany
Аз не разбирам какъв точно пик се очаква в България. Нали има ограничения от колко време вече, три седмици? Къде пък ще се изпозаразят толкова хора ако няма масово скупчване на хора? Няма заведения, хотели, концерти, футболни мачове..
А при нас учебната година е до края на юли. Никак не ги виждам нещата, нито с училище, нито без...

# 8 538
  • София
Аз не разбирам какъв точно пик се очаква в България. Нали има ограничения от колко време вече, три седмици? Къде пък ще се изпозаразят толкова хора ако няма масово скупчване на хора? Няма заведения, хотели, концерти, футболни мачове..
А при нас учебната година е до края на юли. Никак не ги виждам нещата, нито с училище, нито без...
От непрекъснато връщащите се от чужбина

# 8 539
Тази тема трябва да се преименува статистика на мъртвите от Корона. Всеки опит да се превърне темата наистина в интересна се задушава от колко са умрели, апокалипсиса идва и пр.

Любопитно ми е как Германия при толкова много регистрирани случаи,  успя да запази ниска смъртност на фона на другите държави с близки бройки на открити заразени.

Гледах и диаграмата на БГ регистрираните. От известно време е като нагласена, един ден малко на следващия повече и така доста време. Другите със скокове за няколко дни, тук таме спадове,  а при нас като йо-йо нагоре надолу.

Все повече не вярвам на Щаба и правителството, пика само го местят за след 2-3 седмици, не изследват по голям кръг хора.
Преди малко го писах, явно за вас специално трябва да го повторя: без карантинни мерки се отива на експоненциална прогресия - на всеки 2 дни броя заразени се удвоява. При нас бе квадратична, сега е аритметична. Може да прочетете в гугъл кое какво означава. Данните от днес показват картинката от преди 2 седмици, грубо. За това се говори "за следващите 2 седмици" - и за това написах, че ако спазим тренда досега, то след месец вече ще се почне поетапно да се махат мерките. През 2 седмици. 
Имам и друга хипотеза - че вируса се уморява, казаха го вече няколко пъти, че мутира и се адаптира, става по-слабо заразен и смъртноносен. САРС е изчезнал от самосебе си. Този му е внук. Може и да се мисли, че жителите на една държава малко или много имат генетична близост, и при карантинни мерки силата му спада бързо, а и броя заразени при нас никога не е избухвал. Засега.

# 8 540
В смисъл Германия и България си  нагласят брой заразени и брой починали поради някаква неясна причина ли 😁

Не за Германия,  не съм намеквала такова нещо. Интересно ми е какво по различно правят, че успяват да са с ниска смъртност. Има и други такива държави. Естония например също е с ниска смърност на двойно вече заразени от БГ.

За България все повече вярвам, че има стакмистика.
Крият трупове нашите пък в немско и естонски има друга причина, нали 🤔 в Словакия също има нищо гнило, а не и там има разумно обяснение

# 8 541
  • София
Ми, като му е внук, да вземе да изчезне, че ми писна от него!

# 8 542
И защо се говори за пик, след като всичко, което направихме и продължаваме да правим, води до едно сравнително бавно, плавно покачване. В един момент това покачване ще стигне точка, от която нататък да няма резки горе-долу. Колко ще продължи това обаче не е ясно? Следващата стъпка тръгваме надолу - тук може и рязко.

Ми, като му е внук, да вземе да изчезне, че ми писна от него!
Не му е внук, син му е, изоставен от майката.Grinning

# 8 543
  • Germany
От непрекъснато връщащите се от чужбина
Е какви са тия пък непрекъснато връщащи се? В смисъл такива, които ще си дойдат за лятна ваканция ли?

# 8 544
  • Мадрид / София
Въпрос с понижена трудност - 30 души починали от Ковид 19, колко е смъртността от Ковид 19 на население от 7 000 000? Калкулаторът казва...0.
Неправилно го изчисляваш. Дели го на регистрираните случаи, а не на цялото население.
След като регистрират само критичните случай или такива които са пътували, то картината в този случай би била доста изкривена.
Да, няма да е представителен резултата, но след като статистиката се води само за регистрирани случаи починалите трябва да се разделят на общия брой регистрирани за да се получи процента смъртност. Тъй като са малко случаите няма как да го приемем за категорично/вярно.

# 8 545

Не се скупчваха хора до сега, защото времето беше лошо. От както пекна слънцето и времето се затопли започнаха скупчванията. Затова и затегнаха още мерките. И тепърва с хубавото време и идващите празници ще се наблюдават големи групи хора навсякъде. Затова и щаб,  и правителство, и директори на болници говорят постоянно - защото трудно ще се устои на пролетта и хубавото време след цяла зима стоене по домовете, 2 бр. грипни ваканции и един месец ИП

# 8 546
За липса на имунитет и повторно заразяване се говори от един месец (още в Китай имаше подобни случаи), сега Ю Корея съобщи за такива. Доколкото разбрах не е масово и не е точно изследвано (като всичко останало).

Аз имам големи притеснения, какво ще ги правим лятото децата. Хайде, ще избутаме някак учебната година (моето е първи клас), ама после? Отпуската свършва, не може да се водят при баба и дядо, не може да се събират. Какво ще ги правим, какво?
Да, но Мангъров каза "не са си чели учебниците". Всеки ден ново светило излиза с теория. Нищо против, нека всеки каже какво мисли. Накрая обаче става една манджа с грозде.

# 8 547
  • Sofia
Скрит текст:

Това си е въпрос с повишена трудност! За съжаление тези, от които зависи отговорът хал хабер си нямат какво трябва да направят! Най-лесно им беше да въведат ИП при 16 бр заразени, което и направиха, и после всеки е отговорен сам за себе си, и има правото и задължението да се оправя поединично! Държавата си свърши работата, сега е ваш ред, какво сте седнали да мрънкате и да се жалите! Напънете се малко де, щом тя може и вие трябва да можете. 😏

# 8 548
Скрит текст:
Много се извинявам, ама да твърди някой с дете първи клас и/или такова в ДГ, че не може да работи... А тези с по трима ученици вкъщи какво правят?
Белята, аз имам 3 деца-1,2 и 7 клас. Мъжа ми се занимава до обед, аз следобед и не насмогваме. Занимаваме се с МАЛКИТЕ ДЕЦА. Големия няма нужда от над. 7 клас децата си пускат компютъра, отварят си класрума, зуума или каквото ползват и се справят САМИ. И какво, като им е важна година? Да уча вместо тях ли? Или смешно, да кажете, че един 12класник има по-голяма нужда от родител от първолак. Направо сте смешни. И въпроса в 1,2,3 клас не е до свидетелството, а до фундаментални основи за правопис, за основи по математика също. Дупки, които остават за цял живот. 7класника може да седи дам вкъщи, да си сипе да яде и прочие, 7,8 годишни деца как?!! Говорите нелепости от амбициозната си висота.

И вкъщи сме в подобна ситуация - 9 клас, 4 клас и 3 група в ДГ. Най-голямата се справя самостоятелно, но другите двама искат постоянно грижи. Откакто въведоха дистанционното обучение и за детската градина, направо ни спряха тока - всеки ден майсторим нещо, разпечатваме задачи, рисуваме, малката разказва приказки, ние ги записваме и ги качваме в класрума. Цялата работа на учителите от детската градина вършим + нашата си собствена, защото в момента и двамата с мъжа ми работим от вкъщи, а работата ни се увеличи неимоверно като обем покрай кризата (при 8-часов работен ден обикновено, от началото на ИП по-малко от 10-12 часа/дневно не съм работила). Освен това трябва да се готви постоянно, защото сме много хора и се яде постоянно - преди с мъжа ми хапвахме навън в работните дни, малката - в градината, и реално трябваше да готвим за вечеря и за обяд само за двамата ни ученика. И за капак - вече месец всички сме затворени в апартамент, при което двамата по-малки, които имат неизчерпаема енергия, търчат и играят на гоненица, криеница, скачат на въже... и други подобни неща, които в ежедневието си не им позволяваме да вършат у дома.  И трите ни деца са активно спортуващи, а сега са затворници. Много повече от нас, възрастните, които поне до магазина ходим. Затова и забраната на разходките в парка, на плажа и в гората много ме ядосва - спазваме я, но я смятам за излишна и безсмислена, дори вредна - защото това е начинът да поддържаме имунитета са добър, с движение, на чист въздух и на слънце. И не, не искам да ги разхождам до магазина, безцелно по улиците или да ги пусна да обикалят до несвяст блока. Много е трудно, но засега се справяме. Това, което ме побърква, е липсата на ясен план за излизане от тази ситуация...
+ 100 за написаното от lubarizova

Тази дистанционна работа в детската градина ме остави без думи. И после ще отчетат дейност, че са държали родителите заети.
+ 100 за написаното от luba_rizova и chockolina. Респект, момичета, оправяте се с три деца, а аз с две подлудявам.
В момента образованието на децата легна едни 70 % плещите на родителите, като от тях се очаква хем да ги учат, хем да ги държат затворени у дома, хем да работят (които имат работа), а не на последно място и да пазаруват, готвят и поддържат дома. Не знам, ако това не е героизъм, кое в днешната ситуация е. Може би само делата на медицинските работници са по-важни и енергоемки. На който му е лесно да пази дивана да не изстине, нека се замисли и за това.

# 8 549
Днес в новините по БТВ казаха, че идвала обезпокоителна информация за повторно заразени лица в Азия и във връзка с това СЗО щяла да напише нови препоръки. Някой знае ли повече подробности?
Точно днес четох за Южна Корея. Ако не е грешка в тестовете, звучи доста обезпокоително. https://www.google.com/amp/s/mobile.reuters.com/article/amp/idUSKCN21V0JQ

Общи условия

Активация на акаунт